Valkoiset viljat - hyvä vai paha?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja nml
  • Aloitettu Aloitettu
Nykyään metsästetään alepan hyllyltä pihvit, silloin metsästä jonkin keihään kanssa. Mutta se on varma että ne ruuat on terveellisempiä kun mitkään nykyajan prosessoidut ja muunnellut einestärkkelysmössöt.

Ihmisellä on sellainen makuaisti, että esimerkiksi paska on pahaa. Lantakuoriaisella tilanne on varmaankin toisenlainen.

Makuaisti ei varmaan ole täydellinen. Voisi silti olettaa, että jollain tasolla luolamies Zorg on karvaita ja pahoja makuja välttäessään samalla välttänyt epäterveellisiä aineita. Kasvihan ei halua tulla Zorgin syömäksi vaan jatkaa sukuaan, ja kehittää siksi ikäviä aineita itseensä. Viljely lienee alkanut siten, että Zorgilta on pudonnut jyviä jonnekin suojapaikan lähistölle, ja nimenomaan niitä paremman makuisia koska Zorg on kerännyt juurikin niitä. Näin siis todennäköisesti nyt syömämme viljelty ruoka on terveellisempää kuin kivikaudella keräilty ruoka. Sitäpaitsi miksi meillä on kaksi munuaista vaikka yhdellä pärjää, jos ei aiemmin ole ollut tarvetta suodattaa enemmän myrkkyjä ja muuta pois verenkierrosta?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Makuaisti on muuttuva, tottuva ja addiktoituva. On jo arkitietoutta että esim. sokerit ja makeus koukuttaa, mutta nykytutkimuksen mukaan etenkin vehnä sisältää vahvasti koukuttavia ainesosia, ja pullamössöön tulee herkästi pysyvä "himo". Eineksiin ja valmisherkkuihin tottuneella nykyihmisellä on usein ongelma viitsiä syödä "mauttomia kasviksia" ja "puuroja" juurikin siksi ettei enää maista niissä mitään hyvää. Tämä korjaantuu ajan kanssa kun vaihtaa ruokavaliota pysyvästi.

- - - Updated - - -

Eräs melkoisen hyvä dokkarin tynkä (tai oikeastaan vain luentotaltiointi) löytyy nykyään YouTubesta kun hakee nimellä "Wheat: The UNhealthy Whole Grain", suosittelen kaikille jotka miettivät näitä nykyisiä trendejä viljojen, gluteenin, vehnän tms. välttelyyn, oli sitten minkänimisestä ruokavaliosta kyse tahansa.
 
Ja vastatakseni itse alkuperäiseen kysymykseenkin jotain, moni bodari välttelee sitä jyvien kuoriosuutta siksi että vaikka niissä onkin niitä tiettyjä hivenaineita, on niissä myös paljon ns. antinutrientteja ja toksiineja, joiten tarkoitus on heikentää niiden sulamista ja imeytymistä. Moni "turpoileva vatsa" lakkaa oireilemasta kun jätetään kuoriosa pois ruoasta. Kasvien siementen tehtävähän ei ole tulla syödyksi ravinnoksi, vaan päinvastoin vastustaa sulamista jotta kasvi levittyisi ympäriinsä. Se kuori on siis defenssimekanismi ja sisältää paljon luontaisesti haitallisia aineita joista joidenkin vatsat oireilevat enempi, toiset vähempi. Lähteitä en jaksa kaivella, mutta googlailu jollain "antinutrients", "grains" "rice" ja "legumes" jne yhdistelmillä tuo varmasti lisätietoa runsaasti.

Niitä kuituja, hivenaineita, mineraaleja ja "täyteläisyyttä" kaipaaville suositellaan muiden kasvisten osuuden lisäämistä ateriassa. :)

Ite olen myös siirtynyt pois täysjyvätuotteista (pl kaurahiutale) juuri tämän takia. Ja muutenkin vältän muita villoja paitsi kauraa ja riisiä jos sen voi viljaksi lukea.

Miksi viljat eivät sovi ihmiselle - keho.net

Ylläolevalla sivulla on hyvää juttua viljoista. Pistää kyllä miettimään muita hiilarin lähteitä...
 
TROOLOLOLOLOLOOOLLOOOOLLOO

Evaluation of the evidence between consumption of refined grains and health outcomes.

This review evaluates the available evidence on the relationship between consumption of refined grains and health outcomes. A total of 135 relevant articles were identified from database searches of studies published between 2000 and 2010. The great majority found no associations between the intake of refined-grain foods and cardiovascular disease, diabetes, weight gain, or overall mortality. A few studies found that very high intakes might be associated with some types of cancers, but at moderate levels of consumption the risks were not significant. The totality of evidence shows that consumption of up to 50% of all grain foods as refined-grain foods (without high levels of added fat, sugar, or sodium) is not associated with any increased disease risk. Nonetheless, eating more whole-grain foods remains an important health recommendation, and most consumers will need to reduce their current consumption of refined grains to no more than one-third to one-half of all grains in order to meet the targets for whole-grain foods.

Problem?

Lähteitä en jaksa kaivella, mutta googlailu jollain "antinutrients", "grains" "rice" ja "legumes" jne yhdistelmillä tuo varmasti lisätietoa runsaasti.

Kyllä. Ja googlailemalla astrologiaa, saa runsaasti lisätietoa horoskoopeista ;)

Ylläolevalla sivulla on hyvää juttua viljoista. Pistää kyllä miettimään muita hiilarin lähteitä...

Mikä tuosta sun mielestä tekee 'hyvää juttua'? Joku on päättänyt kääntää paleofanaatikon tekstin suomeksi. Ja paleodogmiin kuuluu viljojen pelko. Jos ei sovi niin jättäkää pois mutta suurin osa pärjää viljojen kanssa vallan mainiosti. Täysjyvävilja on isoissa väestötutkimuksissa kerta toisensa jälkeen osoittautunut terveydelle edulliseksi.
 
Enpä nyt tiedä tuleeko oikeaan trediin, mutta täällä käydään melko kuumana ja kuiduista näytetään puhuvan niin pistetään tänne :D

Lisäättekö kuidun grammamäärän hiilihydraatteihin? Esim. 100g:ssa kaurahiutaleita on n. 60g hiilihydraatteja + 10g kuitua, eli teettekö johtopäätöksen, että hiilihydraatteja olisi 70g?
 
Mistäs noistakin tietää kuka on noikin tutkimukset rahoittanut.

Ja tossakin on vasta muutama asia mihin viljojen yhteyttä ei ole löydetty. Kyllä on paljon ns. oireita mitä viljat aiheuttaa. Ja niistä ei tossa ole mitään puhetta.
 
Lisäättekö kuidun grammamäärän hiilihydraatteihin? Esim. 100g:ssa kaurahiutaleita on n. 60g hiilihydraatteja + 10g kuitua, eli teettekö johtopäätöksen, että hiilihydraatteja olisi 70g?

Onko sillä jotain merkitystä? Mikä käytännön funktio hiilareiden täsmällisellä laskemisella on? Kuidut ymmärrän kyllä niistä on hyvä pitää sitä itelle toimivaa määrää mielessä.
 
Onko sillä jotain merkitystä? Mikä käytännön funktio hiilareiden täsmällisellä laskemisella on? Kuidut ymmärrän kyllä niistä on hyvä pitää sitä itelle toimivaa määrää mielessä.

Jos haluaa olla ketoosissa, hiilareita on laskettava. Valkoisista viljoista sen verran, että vähemmän haittaa niistä on mulle (herkkä suolisto) kuin täysjyvästä, mutta täysin viljaton ja palkokasviton on paras (ei ummetusta tai ripulia).
 
Onko sillä jotain merkitystä? Mikä käytännön funktio hiilareiden täsmällisellä laskemisella on? Kuidut ymmärrän kyllä niistä on hyvä pitää sitä itelle toimivaa määrää mielessä.

Eihän sillä merkitystä sinänsä muutaman kymmenen gramman heitolla ole, mutta ihan mielenkiinnosta vaan kyselen. Tekasin tässä pienoisen Excel-taulukon ja mietin että lisäisinkö kuidut erikseen vai laskisinko ns. osana hiilareita.
 
Itse olen huomannut, että täysjyväriisi ja malto ovat parhaimmat hiilari lähteet. En ymmärrä nykyajan ihmisiä jotka eivät käytä maltoa varsinkaan palkkarissa. Ihan kuin se prode aiheuttausi insuliinin erittymisen :face:
 
Joo olen laskenut kalorit, ja tosiaan syönyt valtavat kasat he-vi-kamaa. Ei jaksa edes nousta rappusia, pää on pöhnäinen, ei saa nukuttua, ja maha jumittaa. Kun pidän kalorit samoina, mutta korvaan osan ruuista puurolla ja ruisleivällä, niin elämä alkaa taas toimia.

Vedä riisiä ja perunaa,bataattia, tattaria, maissia, quinoaa eivät ole viljoja, eivät sisällä gluteiinia ja jätä höpötykset ja pilkun nussinnat omaan arvoonsa.
 
Itse olen huomannut, että täysjyväriisi ja malto ovat parhaimmat hiilari lähteet. En ymmärrä nykyajan ihmisiä jotka eivät käytä maltoa varsinkaan palkkarissa. Ihan kuin se prode aiheuttausi insuliinin erittymisen :face:

Miten voit verrata maltoa ja täysjyväriisiä keskenään, toinen on hidasta hiilihydraattia ja toinen teollisesti puhdistettua sokeria jossa ei ole paskaakaan, eli zero määrä vitamiineja tai kivennäisaineita.

Nimi maltodekstriini tulee maltoosista ja dekstroosista. Dekstroosi eli maltoosi eli mallassokeri on disakkaridi, joka muodostuu kahdesta glukoosimolekyylistä.Glukoosi eli rypälesokeri (C6H12O6), on yksi yleisimmistä sokereista. Dekstriinit ovat tärkkelystä lyhyempiä sokeriketjuja.
 
Itse olen huomannut, että täysjyväriisi ja malto ovat parhaimmat hiilari lähteet. En ymmärrä nykyajan ihmisiä jotka eivät käytä maltoa varsinkaan palkkarissa. Ihan kuin se prode aiheuttausi insuliinin erittymisen :face:

epic-jackie-chan-template.png
 
Mistäs noistakin tietää kuka on noikin tutkimukset rahoittanut.

No siitähän sen tietää ku käy tonkimaan. Lapusta löytyy kyllä kaikki tarkat viitteet ;)

Itse koontianalyysi on riippumattoman yliopistotutkijan tekemä mutta sen on tilannut joku viljalobbarifirma. Tutkija kertoo kuitenkin itse tehneensä kaiken analysoinnin eikä rahoittajalla ollut siihen osuutta. Ja jos epäilyttää, hän antaa tarkan kuvauksen käyttämistään menetelmistä ja alkuperäistutkimukset joten ei muuta kun tekemään itse parempi analyysi. Ja vaikka rahoittajalla olisikin ollut sanansa sanottavan esim siihen, mitä julkaistaan, tämä mahdollisuus on myös olemassa pihvi-, muna- ja meijeriteollisuuden rahoittamissa rasvatutkimuksissakin. Puhumattakaan Atkins Foundationin rahoittamista karppaustutkimuksista. Mutta nämä vissiin ovat aivan jees ja ainoastaan viljateollisuuden kytköksillä on merkitystä. Ja ilmeisesti luotettavana lähteenä voidaan pitää tyyppejä, jotka ovat pistäneet koko tieteellisen uskottavuutensa peliin bloggaamalla paleosta ja rahastamalla paleokirjoilla ja -lisäravinteilla :rolleyes:

Ja tossakin on vasta muutama asia mihin viljojen yhteyttä ei ole löydetty. Kyllä on paljon ns. oireita mitä viljat aiheuttaa. Ja niistä ei tossa ole mitään puhetta.

Tuo mun trollaama kirjallisuuskatsaus koski pelkästään näitä valkoisia (raffinoituja) viljoja, joista tässä ketjussa on kyse. Joidenkin mielestä ne ovat suoraan saatanasta - toiset taas suosivat niitä kun niistä on nimenomaan poistettu ne jyvien kuoriosat ja niiden mukana kaikki kamalat antiravinteet sun muut möröt. Kolmansille ei oo mitään väliä. Kirjallisuuskatsaus ei siis löytänyt yhteyttä merkittäviin terveystekijöihin mutta sehän ei tietenkään tarkoita etteikö niitä voisi silti olla olemassa. Luultavasti onkin, sillä eri näkökulmasta (esim. GI, totaalienergiankulutus yms) tarkasteltuna raffinoidut viljatuotteet voivat olla suurina määrinä haitallisia.. Ja kuten aiemmin totesin, täysjyväviljat ovat nimenomaan niitä mitkä aina assosioituvat parempaan terveyteen ja pitkään ikään.

Valkoinen vilja ei siis itsessään ole hyvä eikä paha. Niin kuin ei mikään, aina sokerista ja tyydyttyneestä rasvasta lähtien. Kaikki riippuu kontekstista; kuka, kuinka paljon ja minkä kanssa. Olennaista on aina se mihin vertaa; valkoinen vilja on todennäköisesti huonompi kuin täysjyvä mutta mikään määrä täysjyvää ei pelasta jos muuten eletään pelkillä nallekarkeilla.
 
Valkoiset viljat tuntuu ainakin henkilökohtaisesti turhilta tuotteilta, joita ei koskaan olisi pitänyt aloittaa valmistamaan.
 
Valkoiset viljat tuntuu ainakin henkilökohtaisesti turhilta tuotteilta, joita ei koskaan olisi pitänyt aloittaa valmistamaan.

Itellä ihan päinvastaisia tuntemuksia. Treenitehot+kunto/kireys noussu kun vaihoin ruokavaliosta rasvaa hiilareihin ja nimenomaan valkoisiin viljoihin/sokeriin. Tosin treenit ei ole enää bodausta vaan pääpaino on räjähtävyydessä/nopeusvoimassa. Toisaalta kun treenejä kertyy viikkoon kahdeksan niin ruuan mahdollisimman hidas imeytyminenkään ei ole enää optimia.
 
Alkuperäinen kysymys sai jo vastauksen. Helppoja kaloreita jotka imeytyvät hyvin.

Kerta tässä ketjussa on myös hypätty viljan haittavaikutuksiin jaan myös oman mielipiteeni.

Huomattavan suuri määrä ihmisistä omaa viljatuotteille, tarkemmin gluteenille, herkkyyden. 7-10% on luku joka tässä ketjussa on tullut pintaan. Jos et itse tiedä jos olet tai et ole gluteenille herkistinyt kannattaa testata. 8 viikkoa ilman mitään viljatuotteita tai vastaavaa ja sitten kokeilu. Jos tulee 'outo' olo niin chansit on että ei kannata syödä viljatuotteita ainakaan päivittäin/viikottain. Se on jokaisen oma vastuu tehdä nämä selvitykset ja kukaan muu ei voi päältäpäin sanoa mikä sinulle on parasta.

Samat menee maitotuotteista. Ja kyllä, jos alkaa pierettää ihan perkeleesti niin se on 'outoa'.

Yhteenveto: syö niitä aineksia mitkä eivät ole haitaksi sinulle, vältä niitä jotka ovat haitaksi.
 
Huomattavan suuri määrä ihmisistä omaa viljatuotteille, tarkemmin gluteenille, herkkyyden. 7-10% on luku joka tässä ketjussa on tullut pintaan. Jos et itse tiedä jos olet tai et ole gluteenille herkistinyt kannattaa testata. 8 viikkoa ilman mitään viljatuotteita tai vastaavaa ja sitten kokeilu. Jos tulee 'outo' olo niin chansit on että ei kannata syödä viljatuotteita ainakaan päivittäin/viikottain.

Osuipa omalle kohdalle tämä. Viime aikoihin asti tullut syötyä viljatuotteita ilman sen kummempia ongelmia, mutta tänä syksynä tuli ilmeisesti mitta täyteen. Nyt on menty puoligluteenittomalla muutama viikko ja vatsa alkaa olla rauhoittunut. Perussyömisen osalta suurin muutos on leivän poisjäänti. Kaurapuuroa vedän ja pieniä määriä leivonnaisia, vehnäjauhoista tehtyä kastiketta ym. mutta ei pastaa, pizzaa ja muuta vehnähöttöä. Toivottavasti tämä riittää, täysin gluteeniton ruokavalio tuottaisi vähän enempi töitä ja harmitusta. Toistaiseksi ei isompia hyötyjä pakin toimimisen lisäksi ole näkynyt.

Julkisessa keskustelussa esiintyy vähän turhan usein vastakkainasettelu valkoiset viljat - täysjyvä. En itse ainakaan näe näillä muuta eroa kuin että toinen maistuu paremmalta.

Antti Heikkilä lähetyksessä: Tämän vuoksi viljaa ei ole tarkoitettu syötäväksi - Studio55.fi
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom