- Liittynyt
- 26.12.2011
- Viestejä
- 141
Mutuilun ja kaikkitietävyyden väliin mahtuu kuitenkin aika paljon erilaisia lähestymistapoja. Asioita saa ja pitää pystyä perustelemaan. Esitätte niin radikaaleja muutoksia, että teidän pitää pystyä tarjoamaan muutakin kuin vilpitöntä mieltä ja hyvää tahtoa noiden sanojenne tueksi. Minusta on hienoa, että aktiiviset ihmiset jaksavat pakertaa uutta puoluetta kasaan (vaikkakin vasemmistopopulistista), mutta tuolla menolla pelkään pahoin, ettei kovinkaan moni tule ottamaan teitä vakavasti. Sanon suoraan, että tuollaisenaan Edistyspuolueen aatelista vaikuttaa naiivilta ja suorastaan lapselliselta.
Tämä on ensimmäinen kerta kun kuulen Edistyspuoluetta kutsuttavan vasemmistopopulistiseksi :D
Mutta olet oikeassa, tarvitsemme enemmän tieteellistä lähestysmistapaa ja empiirisiä faktoja väitteidemme tueksi. Tulemme julkaisemaan näitä artikkelien muodossa nettisivuillamme.
Edistyspuolueen aate on, että meistä aikuisten ihmisten tulee voida elää omaa elämäänsä kuten he itse haluavat kunhan he eivät aiheuta haittaa muille. Minusta siinä ei ole mitään naiivia tai lapsellista mutta olen tietysti ehkä vähän puolueellinen sanomaan.
Ja mitä tulee talouteen, niin olet oikeassa, ettei se ole eksaktia tiedettä. Tiedettä se on kuitenkin ja mitä radikaalimpi muutos, niin sitä kattavampi perustelu pitäisi pystyä tarjoamaan tai ainakin selittämään, miksi riski suuren tuntemattomaan hyppäyksestä kannattaisi ottaa. Esitätte esimerkiksi, että arvonlisävero, joka tuottaa noin 700 miljoonaa euroa prosenttiyksikköä kohti tulisi alentaa noin 10 prosenttiin. Olette siis ajamassa karkeasti 9 miljardin euron vajetta valtion budjettiin ja perustelu on käytännössä se, että "mielestänne näin on hyvä".
Oikeastaan perustelumme on, että valtion roolia pitää kaventaa ja täten säästää menoissa. Mielestämme poliitikoilla on liikaa valtaa ja valtio puuttuu liian paljon ihmisten jokapäiväiseen elämään. Julkisen sektorin koko Suomessa on aivan käsittämätön ja meillä riittää virkamiehiä esimerkiksi sanomaan minkävärisiä taloja ihmiset saavat rakentaa mihinkin tontille.
Pitää kuitenkin kysyä, että vaikka patenttijärjestelmään liittyy varmasti myös ongelmia ja kehittämiskohtia, niin onko paras ratkaisu tällainen mustavalkoinen on-off ajattelu, jossa koko järjestelmä pitää kaataa? Minun on vaikea nähdä, että miten esimerkiksi lääketeollisuus, joka käytännössä elää patenteista pystyisi uusimaan liiketoimintamallejaan niin, että tuotekehitys on vielä kannattavaa. Sillä alalla menee kuitenkin tuotekehitykseen 10-15% koko liikevaihdosta ja myyntikatteeseen kohdistettuna huomattavasti suurempi prosenttiosuus. Jos kaikki saisivat vapaasti ja globaalisti kehitettyä tuotetta valmistaa ja myydä, niin katteet painuisivat olemattomiin. En näe, että siinä omilleen pääsisi, mikäli patenttijärjestelmästä luovuttaisiin.
On tietysti kaksi näkökantaa, pitäisikö valtion monoplista kuten patenteista luopua vai yrittää jollain tavalla kehittää näitä järjestelmiä. Mutta tällaisista monopoleista puhuttaessa on itsestään selvää, että ne luovan hyvinvointitappiota. Ne antavat toisille kilpailuedun muiden kustannuksella, lääkepatenttien tapauksessa voittajia ovat maailman muutama suurinta lääkeyritystä, häviäjiä ovat kuluttaja ja kaikki pienet lääkealan yritykset.
Ihmisillä on aina tarpeita. Mitä helpompi yritysten on toimia, sen helpommin ne pystyvät taloudellista etua tavoitellessaan täyttämään näitä tarpeita. Ja mitä enemmän markkinoille tuloa vaikeutetaan sääntelyn ja esimerkiksi patenttien avulla, sen vähemmän on tarjontaa, mikä heikentää tuotteiden laatua ja nostaa hintaa.
Ei ole mitään perusteita olettaa, että lääkkeet olisivat jotenkin erityinen tuotelaji joita ei voitaisi kehittää ilman patentteja.