Pohjaat tutkimuksesi siis Friedmanin tutkimuksiin, eli Friedman on tullut samaan tulokseen kuin sinä tuon kuvaajasi kanssa? Voitko antaa jotain osviittaa tästä, osoittaa jotain Friedmanin tutkimusta jossa on päädytty samaan tulokseen kuin tämä sinun kuvaajasi?
Friedman toteaa useassa eri lähteessä täsmälleen saman, eli sen, että vapaa markkinatalous ei johda varallisuuden keskittymiseen. Aiheesta voi lukea esimerkiksi Friedmanin kirjasta Capitalism and Freedom.
Jos haluat lukea akateemisempaa materiaalia niin voinet aloittaa esimerkiksi Friedmanin paperista Choice, Chance, and the Personal Distribution of Income, joka on julkaistu Journal of Political Economyssä vuonna
1953 (Vol. 61, No. 4).
Kaiken päälle nyt myönnät ettei tuosta sinun kuvaajastasi voikaan vetää johtopäätöksiä.
Mihinköhän nyt mahdat viitata? En ole sanonut mitään tuollaista.
Miten määrittelet tuon markkinoiden vapauden ja sen muuttumisen 1800-luvulta tähän päivään? Mitä kaikkea siinä on otettu huomioon ja mitä jätetty huomiotta? Ei ole olemassa mitään yksinkertaista janaa taloudellisen vapauden ja sen vastakohdan välillä.
Markkinoiden vapaus on varsin helppoa määritellä: mitä vähemmän valtio puuttuu sääntelyllä markkinoihin, sen vapaammat markkinat (joskin yhteiskunnan kutsuminen vapaaksi markkinataloudeksi vaatii vielä muitakin kriteerejä, kuten yksityisomaisuuden ja sen suojan). Markkinoiden vapauden esittäminen numeerisessa muodossa vertailua varten onkin vaikeampaa. Siihen käytetään mittarina yleensä julkisen sektorin kokoa (kuten valtion menot suhteessa bkt:hen) tai taloudellisen vapauden indeksiä.
Ensin mainittu on erittäin suuntaa-antava mittari, koska suuri julkisen sektorin koko ei automaattisesti tarkoita suurta määrää markkinoiden sääntelyä mutta pieni julkinen sektori lähes poikkeuksetta tarkoittaa pientä määrää markkinoiden sääntelyä. Esimerkki ensin mainitusta on Tanska, joka on tällä hetkellä yksi maailman vapaimmista markkinatalouksista, mikäli emme huomioi korkeaa verotusta ja suurta julkista sektoria, sillä itse markkinoita Tanskassa säännellään huomattavan vähän. Kuitenkin markkinoiden vapauden ja julkisen sektorin koon välillä on selvä yhteys, sillä mitä suurempi julkinen sektori, sen enemmän se yleensä puuttuu markkinoiden toimintaan.
Taloudellisen vapauden indeksi puolestaan pyrkii esittämään numeerisessa muodossa maan taloudellisen vapauden eli markkinoiden vapauden yhdistettynä muillakin tavoin kapitalistiseen yhteiskuntaan (kuten yksityisomaisuuden suojaan). Tällaista indeksia julkaisee ainakin kaksi tahoa: Fraser-instituutti ja Heritage-säätiö. Voit lukea näiden tahojen nettisivuilta miten ne laskevat taloudellisen vapauden indeksin ja mitä eri muuttujia siinä otetaan huomioon.
Kysymyksesi kuitenkin ilmeisesti viittaa siihen, että millä perusteella väitän 1800-luvun Yhdysvaltoja vapaaksi markkinataloudeksi ja milloin tämä muutos vähemmän vapaaksi markkinataloudeksi tapahtui.
Se, että 1800-luvun Yhdysvallat on esimerkki erittäin vapaasta markkinataloudesta perustuu muutamaan historialliseen faktaan. Ensimmäinen on se, että tuona aikana markkinat olivat todellakin erittäin vapaat, eli valtion sääntelyä ei juurikaan ollut. Tämä alkoi muuttua juuri 1900-luvulle tultaessa, jolloin astui voimaan useita markkinoiden sääntelyyn tarkoitettuja lakeja. 1800-luvun Yhdysvalloissa valtion rooli oli erittäin rajattu: valtion menot olivat erittäin pienet, luokkaa 5 % bkt:stä ja ne kohdistuivat ensisijaisesti maanpuolustukseen. Tämän lisäksi valtio tarjosi esimerkiksi oikeuslaitoksen ja poliisin.
Ei tietenkään ole mahdollista sanoa missä vaiheessa tarkalleen ottaen yhteiskunta muuttuu vapaasta markkinataloudesta ei-vapaaksi, koska markkinatalous ei ole mikään mustavalkoinen on/off -muuttuja. Fakta kuitenkin on, että 1800-luvun loppua kohden ja erityisesti 1900-luvun alussa taloudellinen vapaus väheni Yhdysvalloissa merkittävästi, markkinoita alettiin säännellä yhä enemmän, FED perustettiin ja valtion budjetit alkoivat paisua.
Vaikka emme voi tarkalleen ottaen sanoa milloin yhteiskunta muuttui vähemmän vapaaksi, voimme kuitenkin sanoa, että koko 1800-luvun Yhdysvallat oli erittäin vapaa markkinatalous ja samoin voimme todeta, että tänä aikana varallisuus ei juurikaan kerääntynyt maan rikkaimmille.
Yhä tässä on se ongelma että tarjoat mielettömän vähän dataa tukemaan johtopäätöksiäsi. Missä tutkimukset?
Muistaakseni minä olen ainoa tässä ketjussa, joka on esittänyt dataa ja tutkimuksia tähän aiheeseen liittyen. Herra (tai rouva) nimimerkki Reno voisi itse esittää seuraavaksi niitä tutkimuksia, jotka osoittavat taloudellisen vapauden johtavan äärimmäiseen varallisuuden keskittymiseen.
Mikäli todella aiot tehdä näin, saanen tässä yhteydessä vielä erityisesti alleviivata sitä, että en ole väittänyt markkinatalouden aina ja automaattisesti pienentävän tuloeroja tai vaikkapa tulojen gini-indeksiä. Tuloerot ovat täysin eri asia mitä väite siitä, että varallisuus keskittyy loputtomasti vapaassa markkinataloudessa. Tuloerot - kunhan ne muodostuvat oikeudenmukaisesti - ovat välttämättömiä yhteiskunnan toimivuudelle.
Pitäisihän sinun nyt tajuta että esim tuo sinun "kapitalistiset maat" vs "ei-kapitalistiset maat" vertailusi on aivan uskomattoman yksinkertaistava ja lapsellinen vertaus.
Ensin heität ilmoille väitteen, että 1980-luvulta lähtien finanssisektoria on vapautettu, ja samalla tuloerot ovat kasvaneet, joten vapaa markkinatalous johtaa varallisuuden keskittymiseen ja sitten kutsut taloudellisen vapauden indeksiin ja maailmanpankin tilastodataan perustuvaa vertailua taloudellisesti vapaiden maiden ja vähiten vapaiden maiden välillä
uskomattoman yksinkertaistavaksi ja lapselliseksi 