- Liittynyt
- 4.10.2005
- Viestejä
- 440
- Ikä
- 37
D.W.A.M sanoi:Kristinuskoko politiikkaa? Siinä mielessä kyllä, että jos 60000 asukkaan kaupungista 10000 on kristittyjä, kannattaa valtaapitäväin huomioida tämä poliittisena ryhmänä - mahdollisina äänestäjinä. Mutta kristityn ei sinänsä tarvitse ottaa politiikkaan paljon mitään kantaa, jollei itse halua. Usko ei aina ole ollut, eikä aina ole vieläkään politiikkaa. Senhän voi pitää aivan henkilökohtaisella tasolla. Henkilökohtaisesti koen millä tahansa uskolla ratsastamisen olevan puistattavaa.
Entä mitä Cortez joukkoineen näki? Slummin kaltaisen kaupungin, jonka päällikkö näytti ehkä musikalta? Kukoistuksensa päivinä kyse oli kaiketi vauraan oloisesta paikasta. Ja mitä ihmettä intiaanikeisari Raamatulla teki? Osasiko hän kenties lukea espanjaa? Miekkalähetys. Voi tuhatkertainen Daavid.
Ja paavi ei ole erehtymätön. Ex cathedran sijaan latinankielisen tunnuslauseen kuuluisi mieluummin olla "humano iure": "inhimillisellä oikeudella, ihmisten mielipiteen oikeutuksella".
Kristitty joka ei ota kantaa politiikkaan ilman kristinuskon värittämiä laseja on optimaalinen. Kannatan uskon pitämistä henkilökohtaisella tasolla, mutta on valitettavaa nähdä ihmisten tekevän päätöksiä pelkästään tai tukeutuen uskoonsa. Uskonto oli politiikkaa ja ties kuinka monta tuhatta vuotta sitten. Mooses kirotessaan kultavasikkaa ja tuodessaan kenties itse kaivertamansa kivitaulunsa esille toi kristinuskoon poliittisen aspektin ja saaden näin kansansa luottamuksen takaisin.
Sekoitat atsteekit ilmeisesti mayoihin, joiden kultakausi oli ohitse jo ennen kuin atsteekit alkoivat nousta. Atsteekeilla oli mielettömän vauras miljoonakaupunki, toki ns slummia oli, mutta se oli uskonnollisesti hyväksyttyä. Cortesin 160 miestä kohtasi Montezuman pääkaupungissa (olikohan tenotchiclan tjsp) ja heillä oli jo jokin yhteinen kommunikointijärjestelmä. Cortes teki Montezumalle selväksi Raamatun pyhyyden ja tämä valitettavasti sanoi ettei Raamattu puhunut hänelle- heitti sen maahan ja verilöyly alkoi. Ei hän osannut lukea espanjaa, mutta eihän usko sitä katso? Miekkalähetykseen uskottiin silloin.
Paavi ei ole erehtymätön vaikka ex cathedra niin sanookin. Se ei ole valitettavasti olennaista miten sen kuuluisi kuulua.