- Liittynyt
- 24.3.2005
- Viestejä
- 726
Tai jos se laitetaan ikiliikkujan keksimiseen, niin voisiko tuolla summalla syntyä jo jotain muita innovaatioita sen ikiliikkujan keksimisen lomassa? Eli kerrannaisvaikutukset voivat ilmetä jotain muutakin tietä? Eihän Viagraakaan keksitty niin, että se olisi ollut tavoitteena.Ymmärrän mitä haet, mutta tuon perusteella ei olisi mitään väliä mihin valtio ne rahat sijoittaa, koska ne rahathan joka tapauksessa menevät valtiontalouden kiertoon. Ei nyt ehkä niinkään... On ERITTÄIN merkityksellistä mihin kohteeseen ne rahat laitetaan. Asetehtaiden ja sotilaiden työllistäminen ei ole mitenkään yleishyödyllistä toimintaa. Ei niillä pyssyillä voi ruokkia ketään tai estää ketään sairastumasta. Itseasiassa päinvastoin kun puhutaan aggressiivisesta hyökkäyssodasta, jollainen Irakin sota on.
Mietitäänpä mitä tapahtuisi jos valtio laittaisi 100 mrd $ ikiliikkujan kehittämiseen. Tuolla rahamäärällä työllistettäisiin valtavat määrät ihmisiä ja tehtaita. Mutta loppujenlopuksi ikiliikkujan valmistaminen on mahdotonta ja ainoa mitä on tehty on turhaa työtä ja resurssien hukkaan heittämistä.
Eli ei todellakaan ole niin, että "ei ole väliä mitä tehdään kunhan tehdään."
Jos ajatellaan esimerkiksi II Maailmansotaa, jonka ansiosta (osittain) USA nousi lamasta, niin muistetaan että kysymyksessä oli puolustussota joka pakotti USA:n valtion ottamaan valtavasti lainaa ja sijoittamaan ne tuotantoon (samalla ajaen valtion melkein vararikon partaalle). Sota aiheutti myös sen, että paljon nuoria miehiä kuoli ja sodan aikana naisetkin työllistettiin tehtaissa. Kun sota sitten loppui, oli valtavasti tuotantokapasiteettia ja työpaikkoja. Panssarivaunutehtaat rupesivat tekemään autoja ja sodan aikana kehitetyt teknologiat otettiin siviilikäyttöön.
Vastaavat tulokset oltaisiin tosin saatu ilman sotaakin, mutta kenties olisi puuttunut se syy valtion puolesta ottaa paljon lainaa ja pistää se kiertoon.
Tosiaan, teollisuudella on välillisiä vaikutuksia myös. Toki niitä on myös julkisella sektorilla, koulutuksella ennen kaikkea.
Mun mielestä tossa sun esimerkissä nimenomaan on osa merkitystä mitä itse hain myös. Että teollisuuteen (Vaikkakin sotateollisuuteeen) investoimalla raha palaa aika monenlaisia teitä pitkin takaisin valtiolle. Voiko olla näin, että myös tässä hyökkäyssodassa valtio pakottaa laittamaan rahan kiertoon mitä muulla tavoin ainakaan USA:ssa ei saataisi sinne?
Tässähän nimenomaan sanon, että ei ole väliä että sijoitetaan rahaa vain sijoittamisen ilosta. Kyllä sotateollisuudessa USA:lla todennäköisesti on suhteellista etua, jonka takia sinne kannattaa investoidakin. Kysymys on siitä, mikä on USA:lle kokonaistaloudellisesti järkevin ratkaisu. (Uskoakseni nopea vetäytyminen Irakista tuskin riemastuttaisi taloutta).
Esimerkiksi Suomen voidaan ajatella teollistuneen sotakorvausten takia. Suomi joutui investoimaan laajasti mm. laivateollisuuteen, johon kumuloitui valtava määrä osaamista, jota voidaan hyödyntää tänäkin päivänä. Myös USA:ssa osaaminen on sotateollisuudessa, johon ollaan investoitu rankasti 1900-luvullla. 2MS, Kylmä sota, Vietnamin sota, Persianlahti. En tiedä olenko harhaluulossa, mutta uskon, että sotateollisuus on yksi parhaista teollisuudenaloista USA:ssa, jossa on merkittävää osaamista verrattuna muihin maihin. Tämä itse itseään voimentava vaikutus tukee sitä, että julkista taloutta rahoitetaan investoimalla laajasti sotaan. Luulen myös, että sotateollisuudesta opit ovat siirtyneet myös muihin yrityksiin.
Niin, ja nämä kaikki ovat puhtaasti taloudelliselta kannalta tarkastelevaa.
Ja sanon, vaikka sillä ei mitään merkitystä olekaan, että olen sitä mieltä että USA:n kannattaisi panostaa myös koulutukseen ja terveydenhuoltoon, sitä en kiistä.