Tàytyy muistaa, ettà Iranin kansalaiset eivàt ole arabeja kuten esim. Irakissa vaan persialaisia, joiden mentaliteetti kyllà poikkeaa perinteisestà arabi-kulttuurista.
Ei pidä tuokaan täysin paikkaansa muistaakseni melkein puolet on muita kuin persialaisia, mutta vähemmistöillä ei ole paljoakaan oikeuksia Iranissa.
Googlettamalla löytyy kaikkea mielenkiintoista.
Wikipediasta:
"Yli 2/3 Iranin väestöstä puhuu jotain indo-arjalaista kieltä. Tärkeimmät indo-arjalaiset ryhmät ovat persialaiset (50-60% väestöstä), kurdit (n. 10%), gilakit ja mazandaranit (10%), lurit (2%) ja balutshit (2%).
Vain persia arabialaisilla kirjaimilla kirjoitettuna on virallinen kieli. Koraanin kielenä käytettävää arabiaa opetaan kouluissa.
Turkkilaissukuisia vähemmistöjä ovat azerit (n. 20%) ja turkmeenit (2%). Muita etnisiä vähemmistöjä ovat mm. arabit (1%), armenialaiset, assyrialaiset ja juutalaiset.
89% iranilaisista on shiiamuslimeja, joka on myös virallinen valtionuskonto. 10 % kuluu sunnimuslimeihin, jotka ovat enemmistönä useimmissa muissa islaminuskoisissa maissa. Virallisesti tunnustettuja vähemmistöuskontoja ovat juutalaisuus, kristinusko ja zarathustralaisuus. Lisäksi on muiden uskontokuntien, kuten Iranista lähtöisin olevan baha'ilaisuuden, kannattajia."
EU parlamentin jäsenten esittämä kysymys:
"Azeriväestön oikeudet Iranissa
Iranin islamilaisen tasavallan perustuslain 19 artiklassa todetaan, että kaikilla Iranin asukkailla on samat oikeudet, riippumatta siitä mihin etniseen ryhmään tai heimoon he kuuluvat, ja etteivät ihonväri, rotu, kieli ja muut erityispiirteet oikeuta mihinkään etuoikeuksiin. Iranissa asuu lukuisia etnisiä väestöryhmiä, kuten azereita, persialaisia, kurdeja, arabeja, turkmeeneja, belutšeja, armenialaisia, assyyrialaisia jne. Huolimatta Iranin perustuslain säädöksistä näillä väestöryhmillä ei ole samoja oikeuksia. Yksi esimerkki tästä on se, miten Iranin oikeuslaitos on kohdellut azerikirjailija Abbas Lasania. Lasania syytetään ”separatismista”, koska hän on julkaissut kirjoituksia azerin turkiksi. Iranin islamilaisen tasavallan perustuslain vastaisesti Abbas Lasania uhataan nyt kuolemanrangaistuksella. Lasani on ainoastaan puolustanut omia ja Iranissa elävän azeriväestön kulttuurisia oikeuksia, joihin heillä on oikeus Iranin perustuslain mukaan, ei kyseenalaistanut Iranin valtiota. ”Separatismista” syyttäminen ei siis ole perusteltua.
Mitä aloitteita neuvosto aikoo tehdä saadakseen Iranin hallituksen kunnioittamaan azeriväestön kulttuurisia oikeuksia Iranin islamilaisessa tasavallassa?"
Die Zeit:
"Useista kansallisuuksista koostuva Iran on raja-alueiltaan hyvin haavoittuvainen ja etnisiä vähemmistöjä pidetäänkin Teheranissa uhkana kansalliselle yhtenäisyydelle, kirjoittaa Ulrich Ladurner Die Zeit -lehdessä."