Joo, sori kaverit. Oli vähän kiire Krimin palauttamistoimeenpiteiden kanssa, niin ei ehtinyt tänne levittämään ryssäpropagandaani.
(...)
Filosofiasta en tiedä, mutta etkö ymmärrä että valtion rajat eivät ole muuta kuin poliittisia päätöksiä eikä niillä ole välttämättä mitään tekemistä tietyn kansakunnan elinalueen kanssa?(...)
Keskustelumme meni kutakuinkin näin:
1. Sanoit jotain tyhmää.
2. Vein nämä tyhmät/irrelevantit ideat vielä pidemmälle, käänsin tilanteen suomalaisten paremmin ymmärtämään muotoon, annoin käytännönläheisiä esimerkkejä
3. Ihmettelit miten joku voi olla niin tyhmä. Eli käytännössä aloit väittelemään omia ajatuksiasi vastaan.
4. Win?.. En ole ihan varma, koska et näytä huomaavan tilanteen absurdismia. Minä kylläkin toivoin, että koko nykyinen keskustelumme pysähtyisi jo kohtaan 2, kun huomaisit että alkuperäisessä kommentissasi ei ollut mitään järkeä...
Vaikkei se suoraan asiaan kuulukaan, niin kertoisitko mikseri taustoistasi? Vaikka kieliasu on pääosin hyvää, niin tietyistä jutuista saa sellaisen kuvan ettei suomi ole ensimmäinen kielesi. Vai onko ulkomaanreissuilla päässyt unohtumaan?
Olen eri mieltä. Minun mielestäni taustani kuuluu aivan suoraan käsittelemäämme aiheeseen. Onhan sillä väliä, olenko minä "puolustusjoukkojen" vai puolustusjoukkojen ihminen. :hyvä:
Lyhyesti: synnyin Petroskoissa 1981. Muutin (+ vanhemmat ja veli) Suomen Turkuun v.1993. Aloitin yliopisto-opinnot 2000 (tietojenkäsittely). 2003-2004 Suomen armeija (tykistöjaoksen johtaja, 3 tykkiä, ~30 alaista). Vietin vuoden opiskelijavaihdossa Jenkeissä (opiskelin communication, economics, business). Ollut tietokonepeli-alalla monia vuosia ja opiskelut jäivät viimeistelyä vailla (viime vuonna palasin takaisin kirjoittamaan lopputyötäni ja suorittamaan loput kursseista). En ole Inkeri, vaan paluumuuttaja (isoisäni syntyi Oulussa). Harrastanut kamppailulajeja ~15 vuotta. Suvussani ei työttömiä eikä muitakaan sossupummeja.
Olen kiinnostunut monesta asiasta, mukaan lukien historia ja politiikka. Kirjoitan tänne ja välillä muuallekin omasta vapaasta tahdostani - ei ole mitään piilotettua agendaa.
Tärkeimmät taisi olla tässä. Toki saa kysyä lisää.
Kai Mikseri uskoisit joulupukkiinkin jos se olisi venäläinen?
Hänen oikea nimensä on Ded Moroz, perkele!
Eli me ollaan päästy yhteisymmärrykseen siitä, että neuvostoliitto/venäjä toimii kuin väkivaltainen mafiapomo, mutta mielistelyllä niiden kanssa voi pärjätä. Hieno maa.
Sanot tämän ihan kuin se olisi jotenkin huono asia ja ihan kuin muut eivät olisi vielä pahempia. :D Jos saisin valita mikä nykyinen, entinen tai tuleva suurvalta (Venäjä, USA, Englanti, Ranska, Kiina, Japani, Intia) saisi mieluiten olla minun naapurinani, niin valitsisin ehdottomasti Venäjän.
Jaa-a . Jostain syystä minä en ole lainkaan yllättynyt Venäjän puuhista . Pitävät omasta etupiiristään kiinni ( Ukraina ja Georgia ennen sitä) . Tottakait ne kalisuttaa haarniskojaan ja näyttää joukkojensa määrää / mahtia . Arvelen ( optimisti kun olen ) , että lopulta Ukraina pääsee Venäjän kanssa sellaiseen diiliin , mikä kelpaa Putinin porukalle. Tarkoittaen sitä myös , että EU saa lähtöpassit . Sitten joukot pakaavat kotiin ja Putin voi paistatella omilleen voittajana ja kurin palauttajana / Venäjää puhuvien suojelijana ..whatever heidän propagandakoneisto keksiikään .
Mitä taas olen seurannut twitterissä tulvivaa suomen liittoutumisinnokkuutta ( siis ei vielä virallista vaan kaikenlaisten vouhottajien toivetta) kaikenpelastavaan natoon ... pidän herroja Paasikivi / Kekkonen edelleen hyvänä johtotähtenä suhteessamme suurvaltapolitiikkaan . Ohje oli Suomen pysytellä mahdollisimman kaukana Neuvostoliiton / Venäjän eturistiriitojen ulkopuolella . Kaikenmaailman tutkijat kouhkaavat , kuinka tilanne on muuttunut , blah blah , nyt pitää ehdottomasti Suomen hakea itselleen turvaa ...mistä ? Eihän pöydällä ole tarjolla kuin yksi turva ;Nato ( heidän mielestään ).
Ok . Jos mennään natoon , mitä tapahtuu ? Tuskin kaukaa haettu skenaario on , että tänne raahataan tutkia , joilla voidaan kätevästi vakoilla Venäjän puuhastelua ennennäkemättömästä suunnasta . 1300 km on rajaa minkä läheisyyteen voi laittaa . Silkkana kohteliaisuutena Venäjä kääntää varmasti kunnioitettavan määrän ohjuskalustoaan sojottamaan suoraan pikku maahamme + rajan takana jo muutenkin olevien isojen armeijakuntien määrää ei ainakaan vähennetä . Kyllä turvallisuus oikein jo tuntuu heti lisääntyvän ..
Nato:lle sopii vallan hyvin Suomen kokoinen puskuri + vakoilupesäke . Muuta käyttöä meille ei sitten ole . USA:n johtajia( se porukka kuiteski johtaa natoa ) ei Suomi kiinnosta schaibaläjän vertaa . Saati Suomen puolustaminen .
Toinen juttu ; kauanko natoon hakeminen kestää ? Vähintäin kuukausia , voi olla jopa vuosia ( tai vaikka yksikin vuosi ) . Siitä kun Suomi menee heilauttamaan tasapainoa Venäjän kanssa ilmoittamalla virallisesti hakevansa Nato jäsenyyttä , voi laittaa kellon käyntiin . Saadaan samanlainen vierailu ystävällisiltä Venäläisjoukoilta , kuin Georgia ( eikös ne halunnu juuri natoon ?) ja nyt Ukraina . ja kun Suomi ei vielä ole Naton täysjäsen , ei voi taas tehdä yhtään mitään .
Eihän se ehkä kaikkein tyylikkäintä ole , mutta ei meidän taskukokoisella maallamme ja meidän sijainnillamme jää mitään muuta vaihtoehtoa , kuin koittaa säilyttää välit Venäjään . Länsi ei tänne hyökkää . Tarkoittaa hyvin hyvin ruskeaa kieltä ( ehkä vanhaan kunnon 70 - luvun tyyliin ) johtajilta ja kieli keskellä suuta olemista .Venäjä ei koe Suomea uhkana itselleen mitenkään + meillä on erikoisasema maana jota tuskin kellään toisella on . MUTTA jos lähetään aktiivisesti hakemaan muutosta ja mennään Naton kelkkaan ....silloin alan minäkin jo huolestua todella .
Paljon hyvää asiaa. Vaikkakin Georgian sodan suhteen kaikki jostain syystä unohtavat, että se oli Georgia joka hyökkäsi virallisten venäläisten rauhanturvaajien ja siviilien kimppuun (ja vieläpä georgialaisten rauhanturvaajien auttamana) ja mm. alkoi pommittaa siviilikaupunkia rakettiohjuksilla. Kukaan ei myöskään näytä muistavan, että se oli Medvedev joka teki osallistumispäätöksen. Putin oli silloin Pekingissä Olympialaisissa. Hän toki auttoi, käymällä keskusteluja eri valtioiden edustajien kanssa Georgian tilanteesta, mutta hän ei puolustamiskäskyä tehnyt.
Lisään sinun tekstiisi myös pari muuta asiaa:
1. Suomen strateginen merkitys. Itämereen pääsyllä on Venäjälle strateginen merkitys. Pietari Suurta kiitetään siitä, että hän "avasi ikkunan Eurooppaan". Sillä ikkunalla tarkoitetaan juurikin Itämereen pääsyä. Jos molemmat rannat (sekä Viro että Suomi) ovat kaapattuja/vihamielisiä, niin se on Venäjän kannalta todella huono asia, niin kuin jo Toisessa Maailmansodassa nähtiin. Nyt Viro on jo selvästi vihamielinen. Jos Suomi pysyy ystävällisenä/neutraalina, niin sitten kaikki on hyvin eikä Venäjä tarvitse Suomea - se ei ole siinä mielessä strateginen alue. Mutta jos Suomi taas liittyy johonkin potentiaalisestikin vihamieliseen ryhmään, niin ongelma muuttuu heti strategiseksi. Ei sille nyt mitään Krimin tapaista tietenkään tehdä. Mutta se: (a) huonontaa suhteita; (b) lisää kaikenlaista ulkovaltojen toimintaa ja häslinkiä Suomessa; (c) ison sodan sattuessa, Suomi tulee olemaan yksi ensimmäisistä kohteista, vrt. nykyisessä tilanteessa Suomi voi pysyä koko sotimisen ulkopuolella ja twiitata sovittelevia viestejä aivan rauhassa
2. NATOn apuun ei voi oikeasti luottaa.
a) Venäjä tietäisi että Suomi on NATO maa.
Ja jos Venäjä alkaisi hyökkäämään, niin tietenkin tämä otettaisiin huomioon. Esim. Krimin tapaista "ei meillä ole siellä mitään joukkoja". Tai salami-taktiikkaa. Tai ihan vain röyhkeästi väitettäisiin että Suomi hyökkäsi ensin (Mainila). Ja NATO tekisi varmasti kaikkensa jotta uskoisi siihen itsekin!
b) NATO tekee mitä lystää. Esim. hyökkäys Serbiaan oli laiton sekä YK:n että NATO:n omien sääntöjen nojalta. Ei kiinnostanut ketään.
c) Jos puhutaan puolustuksellisesta artikla 5:stä, niin hyvät ihmiset googlatkaa sotaa Intian Goa:sta. Silloin Intia hyökkäsi NATO-maa Portugalin kimppuun eikä NATO liikahtanutkaan. Uskotteko, että Suomen suhteen tilanne tulisi olemaan yhtään erilainen? Jos Venäjä hyökkäisi, niin he varmasti keksisivät ja jättäisivät tarpeeksi liikkumatilaa NATO:lle, jotta se saisi olla tekemättä mitään.