TV-vero?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Jakob sanoi:
Hmm... Jos se ei ole samanlainen perushyödyke niin, pitäisikö sen sitten olla ilmainen? Vai olisitko lakkauttamassa koko ylen toiminnan?
No voitko rinnastaa esim terveydenhoidon ja television jotenkin järkevästi? Ei Yleä tartte lopettaa, mutta kaikkien verottaminen ei tässä tapauksessa ole mielestäni perusteltua.

Jakob sanoi:
Alkoholivero meillä on jo. Joka kerta kun ostat pullon maksat siitä veroa. Alkoholi vero toimii oikein juuri siinä kohtaa, että se joka juo maksaa myös veronsa. Tästähän tässä varmaan perimmiltään on kysymys.
Niin on, ja se toimii teoriassa samaan tapaan kuin tv-lupamaksut nyt. Maksat siitä että käytät. Se että ihmiset ei ilmoita käytöstä on eri juttu. Ehkä televisiot pitäisi rekisteröidä vähän samaan tapaan kuin autot? Eli ostaessa nimi paperiin ja sen mukaan maksut...

Jakob sanoi:
Millä saadaan kaikki tv:ta katsovat maksamaan katselusta? Käytännössä kaikki suomalaiset nyt katsovat telkkaria. Nykyinen järjestelmä on valtion kannalta hyvinkin syvältä. Jostain se raha on kuitenkin kerättävä, jos ykköstä tai kakkosta mielii katsella.
Kaikki varmaan katsoo joskus jossain, mutta onko oikein laskuttaa ihmisiä jotka ei omista telkkaria tai halua katsoa sitä? Kyllä tällaisiakin ihmisiä löytyy. Itselläni ei vuosikausiin ole välillä ollut vastaanotinta, enkä kyllä haluaisi maksaa siitä huolimatta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kylläpä taas tulee mutu-tietoa tuutin täydeltä. Tässä tilastoja teille, ennen kuin alatte tehdä päätelmiä:

Tv-lupien määrä Suomessa v. 2003 oli 2 016 753 (lähde: www.tv-maksu.fi). Määrä on ollut nousussa joka vuosi viimeisen 10 vuoden aikana.

Kotitalouksien määrä Suomessa: 2,340,000 (lähde: Tilastokeskus 1998 )

Minulla on jossain myös tilasto siitä, kuinka moni kotitalous omistaa television, mutta näin tiedoksi: määrä ei ole läheskään 100%.

On siis turha väittää, että perimällä maksu verona kaikilta suomalaisilta voisimme merkittävästi laskea tv-lupamaksua. Katsokaa yo. lukuja: jos perimme joka taloudelta tv-veron, maksajien määrä nousee reilut 10%. Tämän verran on arvioitu tv-maksujen nousevan vuodessa lähivuosien aikana. Rahoitustarve kasvaa siis sitä vauhtia, että luvan tai veron määrä ei laske vaikka tekisi mitä.

Valistunut arvaus on, että kotitalouksista, joilla ei ole tv-lupaa, suuri osa on eläkeläisiä tai opiskelijoita. Jos maksu muutetaan veroksi, veron tuotto ei kasva yhtään, koska nämä ihmisryhmät eivät tulojensa pienuuden vuoksi maksa veroja. Toisin sanoen veron pitäisi olla suurempi yo. lukujen perusteella kuin tv-maksun, koska työssäkäyviä Suomessa on karkeasti ottaen puolet väestöstä ja osa näistäkin niin pienituloisia, että maksavat vain kunnallisveroa.
 
Kaikki myös syövät, joten miksi ei maksettaisi kakki samansuuruista ruokaveroa? Voitaisiin sitten hakea kaupasta ruokaa ilman rahaa. Vaikka söisit ravintolassa joka päivä ja maksaisit siitä erikseen, niin joutuisit silti maksamaan veroa. :david: :david: :david: :david: :david:
 
Äijä sanoi:
.. Kaikki tämä tietysti katoaisi kaupallistumisen myötä, koska se ei tunnu ketään kiinnostavan eikä kukaan siitä silloin maksaisi.

Hmm, olen osittain eri mieltä, koska historiantietoni olen saanut pitkälti Star Trekistä (TNG).

IMO on olemassa ihmisryhmä, joka hakee tietoa, vaikka sitä ei tyrkytetäkkään passiivisesti.

Kieltämättä kyllä Yleltä tulee monia hyviä dokumentteja, jotka jäisivät muuten katsomatta.
 
Tässä on nyt kaksi kysymystä sotkettu toisiinsa:

1) Tarvitaanko Suomessa ollenkaan enää yleisradiotoimintaa? USAssa julkisilla kanavilla on juuri ja juuri varaa laittaa yksi miehittämätön kamera jonnekin kongressin/komitean istuntoon ja näyttää sitä vaan tuntitolkulla. Kaikki uutiset ja analyysit on sitten jonkun yksityisen firman rahoittamia, ja vanha totuushan on, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

2) Jos todetaan, että lafkasta on yhteiskunnalle jotain iloa, niin miten toimintaan tarvittava rahoitus kerätään? Valtiolla on jo toimiva metodi rahojen keräämiseen (verot) ja jakamiseen (budjetti), joten on käsittämättömän typerää ylläpitää toista, selkeästi huonommin toimivaa rahankeruusysteemiä siinä rinnalla. Kaikki me jo maksamme oopperasta, teatterista, urheilukilpailuista, kirjastoista jne. palveluista joita ei voi luokitella elämisen kannalta välttämättömiksi. YLE on vaan yksi moinen lisää jonon jatkoksi.
 
Näin yksinasuvana tulisi TV-lupa veron muodossa minulle varmaan halvemmaksi, kuin nykyään, joten kannatan TV-lupaa veron muodossa (tasavero, ei kuitenkaan progressiivinen). Tasapuolinen kaikille, niin opiskelijoille, kuin perheellisille ja yksinasuville.

Tietenkin joku nyt sanoo, ettei ole pakko maksaa lupaa, mutta kun tuo perkeleen kämppä on katutasossa, ja narahdin jo kerran tarkastajalle maksamattomasta TV-luvasta. :rolleyes:
 
TV-vero on hyvä idea, mutta samalla voitaisiin uudistaa Yleisradiota muutenkin. Ylelle riittäisi aivan hyvin yksi TV-kanava ja yksi radiokanava. Voisivat sitten keskittyä enemmän laatuun määrän sijaan.

----------

Epäkaupallisuus ei kyllä välttämättä tarkoita sitä, että tarjonta olisi toteutettu kovin paljon vähemmän massojen ehdoilla. Tämän huomaa aivan selvästi kun kuuntelee Yle X:ää tai Radio Suomea. Voisivat ottaa oppia vaikka Radio Helsingistä.
 
Duracell:
Katsotaan vaan, niin tämäkin menee hölmöille suomalaisille läpi, kun ne on niin vitun lampaita. Kokeltais tuota jossain espanjassa, niin heti olis yleislakko ja kaikki barrikaadilla. Ihan sama juttu kuin sen autoveron kans..

Suomalaisia on ihan turha verrata muihin. Se että me ollaan niin kilttejä ja kuuliaisia varmistaa sen että systeemit toimii täällä. Ei tule sähkökatkoksia vaan sen takia kun sataa. Kun järjellä ajattelee ja katsoo meidän ilmastoa niin ei täällä kenekään pitäisi asua. Mutta kaikki toimii todella hienosti, koska jollakin oli visio ja uskallus tehdä jotain sen eteen.
taide ja kulttuuri on yhteiskunnan elämänlanka ja se osoittaa vapauden asteen.
 
Raven sanoi:
Katsooko niitä edes kukaan muu kuin sinä? ;)

Ei. Siksihän minä niitä tässä puolustankin! :D

No joo. Sanon nyt vielä sen, että täällä ehdotettu Pay-Per-View ei tulisi toimimaan Suomen kokoisessa maassa. Ehkä urheilulähetysten ja isompien lajien osalta olisi jotain saumaa, mutta muun ohjelmiston osalta tuskin olisi kannattavaa. Pitäisi olla aika helvetin paljon isommat markkinat, kuten esim. USA:ssa, että tollaset menestyy. Kyllä TV:ssä täytyy olla jotain yleishyödyllistäkin, eikä pelkästään kaupallista.
 
Paska homma. Itse en tule maksamaan TV-lupamaksua koskaan. Ja kyllä katson mm-kisat yms mut se ei riitä 200e hintan kun muu ohjelma on täyttä paskaa. Nekin rahat menisi Ylen 100 pomolle joiden mielestä 5000e palkka kuukaudessa ei riitä!
 
ja mikä ihmeen FST juttu. ymmärrän olemme kaksikielinen valtio josta TODELLA pieni osa on ruotsinkielisiä mutta silti kokonainen kanava on pelkästää niille suunnattu lähen 24/7.
 
Samaa jatkan kuin edellinen. Miksi suomessa tarvitaan enemman kuin yksi valtiollinen televisio- ja radiokanava? Yhdella kanavalla pystyttaisiin kansaa sivistamaan ja jakamaan virallista informaatiota tarpeeksi.

En ole vielakaan kasittanyt esimerkiksi YleX:n tarkoitusta? Eiko nuorisolle muka ole muuta kanavaa kuunnella typeria toimittajia ja hittimusiikkia. Miksi valtiollinen kanava kilpailee yksityisen kanssa? Ylen kavavilta pois kaikki ulkomainen viihde, kotimaista viihdetta voidaan nayttaa tukimuotona.
 
Itse olisin valmis maksamaan sellaisesta systeemistä digi-tv:ssä, joka on jo taivaskanavilla käytössä: Lukijakorttiin ladataan sellaiset ohjelmistopaketit, jotka asiakas haluaa. Esim. Uutiset&sää, urheilu ja kotimaiset ajankohtaisohjelmat riittäisivät mainiosti minulle. Tästä paketista sitten maksetaan tietty määrä euroja. Jos haluaa lisää ohjelmia, niin sitten niitä tilataan. Näin jokainen maksaisi todellakin vain niistä, mitä haluaa katsella. En minä halua maksaa veroa siitä, että voin katsoa buu-klubbenia tai pikku kakkosta, jos joskus vahingossa kanava sattuu päälle. Tuskinpa se naapurin mummokaan lauantai-actionia katsoo...
 
Johan nyt on helvetti. Valtio on kansalaista varten eikä kansalainen valtiota varten! Mitä **** tällainen on että joku "hallitus" määrää ominpäin kaikenlaisia uusia veroja jos ihmiset eivät ole yhteisesti hyväksyneet kyseistä veroa. Kysyn vaan! Tuohonkin ehdotukseen liittyviä muistioita joku virkamies on väsännyt anus ruvella yömyöhään jossakin virastossa.
 
"Demokratia ei tarkoita, eikä voi tarkoittaa, että kansa todellisuudessa hallitsee... demokratia merkitsee vain sitä, että kansalla on mahdollisuus hyväksyä tai hylätä henkilöt jotka hallitsevat heitä" Joseph Schumpeter

Ja sitten jotkut vielä jättävät äänestämättä... ja valittavat. Edustuksellisen demokratian kirous.
 
Dean Kuntz sanoi:
Mitä **** tällainen on että joku "hallitus" määrää ominpäin kaikenlaisia uusia veroja jos ihmiset eivät ole yhteisesti hyväksyneet kyseistä veroa. Kysyn vaan!

Sen takia, että muuttamalla asiat maksuista veroiksi ne muuttuvat vaikeammin seurattaviksi. On helpompi kerätä isoa veromassaa kuin periä maksuja. Esimerkki: moni vaatii "ilmaisia" aterioita kesäisin leikkikentälle. Kerätään kulut valtion veroista, kukaan ei huomaa mitään. Ainahan veroista valitetaan. Entäs jos peritään puurosta 2.50e puiston kulmalla => kauhea valitus kalliista välipalasta.

Käytännössä kaikki ovat tv-luvan hankkineet ja rahat YLE:n tukemiseen silti loppuvat. Monet äänestävät lopettamalla tv:n katselun, kun luvan hintaa hilataan yli 200 euron. Tällöin ihmisiä on helppo jymäyttää muuttamalla maksu veroksi. Nostetaan tuloveroprosenttia joku prosentin osa ja kerätään aluksi vaikka 300 euroa/maksaja YLE:lle. Kaikki taputtavat Pakkotoistolla, kun kallis tv-lupamaksu on 'poistunut'. Nostetaan veroja vielä 10 %-yksikköä, niin päästään myös terveyskeskus-, hammaslääkäri- ja notaarimaksuista eroon.
Taas seuraa lisää riemunkiljahduksia Pakkotoistolla. Mitä nyt joku saattaa eri ketjussa kitistä korkeista veroistaan, mutta sehän nyt on ihan eri asia eikä liity mitenkään tähän.
 
Jakob sanoi:
Jep, tätä jo ehdoitin aiemmin samassa threadissa. Ei taida olla edes kovin mahdotonta totetuttaa digiverkossa?

On, koska niin moni jättäisi kortin ostamatta, eikä katselisi ohjelmia. Nykyinen käytäntö pakottaa useamman maksamaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom