Jakob sanoi:
Mä veikkaan, että alkaisi yle näyttää samaa Frendit paskaa, jos mainosrahotteiseksi homma menisi. Kyllä kai noita opetus-, kultturiohjelmia tulisi nyt kolmoselta ja neloselta jos niille löytyisi mainostajia...
Mä tykkään siitä, että on muutama kanava missä ei tarvitse katsella nykyaikaista real-tv, saippuasarja tai Bumtsibum huumoria. Nämä tietenkin on makuasioita ja jos suuri yleisö päättää niin veikkaampa vaan, että noita olisi kanavat pullollaan.
Näin! Varmaan säästö- ja tehokkuussyistäkin ovat nykyään niin yleisiä noi "tosiTV" sarjat. Ei tarvitse maksaa näyttelijöille eikä käsikirjoittajille mitään, kun sellaisia ei käytännössä ole. YLE on kyllä tietyllä tavalla poliittinen pulju, mutta ei mammonaan sidoksissa sillä lailla, kuin mainoskanavat.
Vähän aikaa sitten tuli dokumenttia 1980-luvun alussa (vai oliko se nyt 1970-luvun lopulla?) tehdystä massiivisesta Kalevala-aiheisesta minisarjasta Rauta-aika. Ihan älyttömäksihän niillä paisui se taiteellisuuden tavoittelu, kierreltiin päivätolkulla tuhansia kilometrejä ympäri Suomea jotain hemmetin lehmänraatoja ettimässä, että olisi varmasti autenttista meininkiä justiin siinä yhdessä kohtauksessa, piinattiin näyttelijöitä yötäpäivää (mikä aiheutti lakkoilua), koko projekti venyi ja venyi. Toisaalta naureskelin ja pudistelin epäuskoisena päätäni kyseiselle produktiolle ja sen mammuttitaudille (liian pitkälle viety niin monella tavalla), mutta toisaalta mietin myös sitä, että joskus olisi hyvä tehdä taidetta huvikseen, vain taiteen itsensä takia, ei pelkästään nopean voitontavoittelun takia. Sellainen taide myös joskus pääsee pitemmälle, kuin mikään muu. Jos TV-ohjelman ainoa tavoite on kerätä katsojia (ja siten tietenkin lisää mainos€uroja), niin siihen etsitään vain ns. lowest common denominatoria, vähiten ärsyttäviä juttuja samaan tyyliin kuin joillakin radioasemillakin (Nova, KissFM, NRJ), kaikesta tehdään tasapaksua naminamihöttöä ilman särmän särmää.
Em. asiat pätevät toki tieteenkin suhteen. Kuulemma muuan matemaatikko oli kehitellyt 1800-luvulla kaavoja, joita pidettiin täysin hyödyttöminä, tyhjänpäiväisenä puuhasteluna. Nykyään nämä kaavat ovat esim. matkapuhelinteollisuuden kulmakivi, jotta se siitä hyödyttömyydestä. Niille vain ei ollut kaupallista käyttöä noin sataan vuoteen.
Mutta pay per view tuntuisi erinomaiselta ratkaisulta! Toivottavasti se saadaan joskus laajamittaisesti toimimaan Suomessakin.