Olisikohan sitten artikkelissakin pitänyt keskittyä todellisiin syihin, eikä seurauksiin - oltaisiin kaiveltu syntiset mainostoimistot, lehdet, televisio, radio, internetti.. ja vieläpä tärkeämpi olisi ollut nostaa julmalle alttarille yleisön kivitettäväksi se taho joka mediaa ohjailee.. mutta kukapa meistä heittäisi sen ensimmäisen kiven.
Kaikki ymmärtävät että lamppu on palanut jos virtaa siihen johtamalla ei saada valoa.. Mutta harva tietää mikä lampun sai kuitenkin loppujen lopuksi palamaan (näsäviisaat voivat sanoa jännitepiikki, kuluminen, alijännite, jännitevaihtelut, ikä, lämpö, tärähdys, lämpötilavaihtelut...) Mutta olisihan se ollut synti syyttää mediaa siitä millaisiksi nämä sitkeät salilla asuvat ahdistuneet hormooninkäyttäjät ovat tulleet. Olisihan se ollut synti kyykky-pissiä omalle hiekkalaatikolle.
Onko se sairaus että pidän naisista jotka pukeutuvat lyhyisiin hameisiin, sukkanauhoihin, sukkiin ja ovat siroja - on se on jonkun feministin mielestä todella alentava sairaus jopa sovinistinen, ainakin vähintään likainen fetissi liittyen vaateparsiin. Sairaus on siis jonkun määritelmä siitä että toisella ihmisellä ei kaikki ole oman mittapuun mukaan kunnossa. Sairaus on tässä tapauksessa siis henkisen rakenteen tai toiminnan poikkeama epikriisin antaneen omaansa verraten. Sairaudet muuttuvat normaaleiksi tai epänormaaleiksi jopa valtiorajojen mukaan. Suomessakin oli lääkäreiden mielestä ollut pitkään sairautena mm. homoseksuaalisuus - eikö olekkin pelottavaa tarttuukohan tämä sairaus pisaratartuntana? Tässävaiheessa voisikin miettiä kumpi hoitoa tarvitsisi sairaudeksi sen todennut lääkäri vai sairastava potilas?
Näsäviisas sanoisi että onhan meillä ICD luokitus. Mutta jos näätte jonkun nistin vaikka kaivelemassa roskista, ruokaa etsien, jonkun eilistä pizzan palaa syöden - sanotte että SAIRASTA vaikkei teillä mitään ICD luokiteltua sairautta löydykkään kuvaamaan rahansa suoneen lyöneen nistin ruu'an hakuun liittyvistä metodeista? Vertaatte henkilön toimintaan omaanne, ette takuulla söisi eilistä roskiksessa ollutta pizzaa, jonka edellisellä purijalla on turkki ja häntä, ja talttahampaat.
Psykologian puolella sairauden raja on veteen piirretty viiva - mikä määrä salia tai gaineria päivittäin on pakkomielteen omaisesti liioitteltu, kipeänä olevan minäkuvan takia. Sairastuneen minäkuvan löytäminen peiliin katsomalla voi olla rankka kokemus - lähiympäristö yleensä huomaa sen jopa itseä ennen. Minäkuva muodostuu oman itsensä suhteesta muuhun maailmaan - minäkuva on dynaaminen täynnä muuttujia ja suhteessa aina vallitseviin olosuhteisiin, niihin joihin jopa turun-sanomat voivat vaikuttaa. Ns. terve minäkuva on realistinen - jalat maassa (mutta silti pää pystyssä) muodostettu kuva itsestään ja arvoistaan, joiden mukaan tekee päivittäin tilanneratkaisuja.
ps. anteeksi ja hyvää yötä.