Hmm. Eikö kukaan ole kumonnut tai edes esittänyt kritiikkiä tuota Ricardon väitettä vastaan? Paljonhan on palvelualoja, joita on mahdollista siirtää toisiin maihin, kuten mm. call centerit ja miksei myös vaativampiakin tehtäviä. Kyllähän nytkin on jo merkkejä siitä, että fiksuimmat uudet (dippa)inssit kehittelee uusia kännykkäoivalluksia Intiassa murto-osalla siitä palkasta mitä vastaavat jampat samasta hommasta saavat täällä.
Enkä meinaakaan sitä, että sekä teollisuus ja palvelut siirtyisivät välttämättä samoihin maihin. Hyvin todennäköistähän on, että monet noista kolmannen maailman maista seuraavat samaa logiikkaa kuin länsimaat aikoinaan. Ensiksi teollistuvat, sitten tulevat palvelut. On kuitenkin myös mahdollista, että kyseisissä maissa tuo teollistumisvaihe menee huomattavan nopeasti ohi, ja hypätään lähes suoraan palveluihin.
EDIT: Lukasin pikasesti Wikipediasta tuosta "comparative advantage"-teoriasta. On sitä kohti toki esitetty myös kritiikkiä. Lisäksi: "With comparative advantage, even if one country has no "absolute advantage" when it manufactures a product, it should specialize in and export those products with which it has a relative advantage (i.e. the least cost advantage)."
"In theory, as long as a country has one more worker, one more machine, or one extra source of natural resources, comparative advantage will still apply." Ja näitä työläisiähän noissa maissa ainakin riittää.
EDIT2: Tuo hiljaisen tiedon väitekin on vähän erikoinen. Yleensähän hiljaisella tiedolla viitataan sellaiseen tietoon/taitoon/osaamiseen mikä kertyy tekemisen kautta, eikä löydy mistään kirjan kansien välistä. Miten vastavalmistunut DI Suomessa voi siis pestä vastavalmistuneen DI:n Intiassa?