Tulisijat

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Viime jouluaattona lämmitin pönttöuunia ensimmäisen kerran. Jos sitten tänä jouluna saisi paistettua karjalanpiirakoita ja kukkosia leivinuunissa. Harmittaa kun vasta tällä iällä alkaa kiinnostamaan perinnejutut. Olisi niin paljon kysyttävää isoäidiltä leivinuunin käytöstä ruoanlaitossa ja isoisältä savusaunan sielunelämästä. Ei sitä nuorenpana tajunnut perehtyä noihin asioihin.
 
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
totta. minun mummo, kun seuraavan kerran paistaa ruisleipää itsetekemästään juuresta niin jättää sitä minullekkin. meinaa kokeilla ruisleivän teon.
 
Itse lämmittelin puolentoista pesällisen verran. Sytytin kyllä alhaalta vanhasta muistista. Oli aika ohutta klapia ja paloi todella nopeasti. Ei vielä tullut leivinuuniin kuin 150 astetta tuolleen. Eli täytyy seuraavaksi tykittää kaksi täyttä pesää paksumpaa halkoa, jos saisi sinne jotain 220-250 astetta niin pystyisi ihan ruokaakin laittamaan. Tarkoitus oli siis padat laittaa yöksi hautumaan, mutta ei ole tarkpeeksi lämpöjä kun ne sitten parissa tunnissa tipahti satasen alle. Eli lähtö pitää saada ainakin 200 asteen paikkeille niin pitäisi onnistua.

Hyvin muuten huomaa, että n. 1,5-2 astetta nousee kämpän lämpötila tuon polttoprosessin jälkeen. AIka nopeeta siis iv kone levittää lämmön pitkin taloa. Ja tietystikään tuo vesikiertoinen lattialämmitys ei kovin nopeeta näihin reagoi, varsinkaan kun termarit on edelleen säätämättä ja tuon sisällä olevan lämmönsäätöautomatiikan käyttöönotto on tekemättä.


EDIT: Nakkasin blogiinkin tästä juttua: http://rakennusprojekti.fi/?p=1812
 
Periaatteessa itselle ihan sama miten sytyttää, mutta piipun muuraamisessa oli sen verran työtä että märkää puuta tai roskia en sieltä pihalle laita. Tai kituuta pienellä liekillä.
Aamen. Kyllä sen omankin kotitien varrelta huomaa, että ketä kosteaa puuta tulisijassaan polttaa. Kun puu on oikeasti kuivaa, niin ei muutama minuutti sytyttämisen jälkeen piipusta juurikaan sauhua tule, hento harmaa höytävä vaan leijailee. Päältä sytyttämistä oon satunnaisesti harrastellut vanhempien luona, omassa rytöläjässä se onnistuu vain pönttiksessä. Puuhellan sekä kamiinan tulipesät on sen verran matalat sekä pitkulaiset, että päältä sytyttäminen menee turhan hankalaksi.

Eilen leivoin ensimmäistä kertaa sillä puuhellallani. Paistoin kaksi leipää, tässä tapauksessa ohrakakkoa, illan ratoksi. Sähköhellalla nuo tulee 200 asteessa puolessa tunnissa. Tiilestä muurattu puuhella jää hellan osalta auttamatta sähköhellaa viileämmäksi eli aikaa meni nyt 45 minuuttia. Helvetin hyviä ja komeita kakkoja tuli. Keittiö oli pirun lämmin illalla leipomisen päätteeksi, lämmöt nousi 24 asteeseen. Tänään puolilta päivin keittiössä oli vielä 22 astetta ja hella kädellä koskiessa selvästi lämmin.
 
Tänään vasta huomasin että pinta on lämmin Tiilerissä. 2 edellistä päivää lämmittänyt tuota. Aika hitaasti lämpenee.
 
Ensimmäisiä savuja vailla. 1.webp
 
No tuollasen 5t kivikasan lämmittäminen yhden asteen vie energiaa karkeasti 1 kWh. Ja kun kilosta puuta tulee noin 3kWh, pitää sitä valkeaa poltella jonkun aikaa... :D

Eikä tollanen pinnasta edes lämpene hirveästi eikä se ole tarkoituskaan, hullun lailla sais polttaa puuta. :)
 
Itse lämmittelin puolentoista pesällisen verran. Sytytin kyllä alhaalta vanhasta muistista. Oli aika ohutta klapia ja paloi todella nopeasti. Ei vielä tullut leivinuuniin kuin 150 astetta tuolleen. Eli täytyy seuraavaksi tykittää kaksi täyttä pesää paksumpaa halkoa, jos saisi sinne jotain 220-250 astetta niin pystyisi ihan ruokaakin laittamaan. Tarkoitus oli siis padat laittaa yöksi hautumaan, mutta ei ole tarkpeeksi lämpöjä kun ne sitten parissa tunnissa tipahti satasen alle. Eli lähtö pitää saada ainakin 200 asteen paikkeille niin pitäisi onnistua.

Hyvin muuten huomaa, että n. 1,5-2 astetta nousee kämpän lämpötila tuon polttoprosessin jälkeen. AIka nopeeta siis iv kone levittää lämmön pitkin taloa. Ja tietystikään tuo vesikiertoinen lattialämmitys ei kovin nopeeta näihin reagoi, varsinkaan kun termarit on edelleen säätämättä ja tuon sisällä olevan lämmönsäätöautomatiikan käyttöönotto on tekemättä.


EDIT: Nakkasin blogiinkin tästä juttua: http://rakennusprojekti.fi/?p=1812

Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta kai poltat molemmissa pesissä tuon puolitoista pesällistä? Meillä ei juuri sen enempää tarvi poltella, jotta pääsee reippaasti yli kahden sadan asteen.
 
Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta kai poltat molemmissa pesissä tuon puolitoista pesällistä? Meillä ei juuri sen enempää tarvi poltella, jotta pääsee reippaasti yli kahden sadan asteen.

Ei saa tuossa mallissa polttaa leivinuunissa ollenkaan. Eli joutuu polttaan varmaan sen kaksi täyttä pesää kunnon koivuhalkoa että saa sen 200 astetta irti. Raportoin kun seuraavan kerran lämmitän tuota. Varmaan joskus loppuviikosta.
 
olikos ne tulipesät sulla timba päällekkäin. en jaksa nyt kuvista kattoo =) saat kyllä varmaan aika paljon polttaa takassa, että leivinuunin lämpö nousee 250 ja ylikin. jos edes nousee. meillä on paikalla muurattu kivikasa, painoa se n.4000kg. leivinuunissa, kun polttaa pesällisen niin lämmöt nousee 250c. tulipesä on aika iso. huppehan sen näki kun käväs. taitaa olla jonkun verran isompi, kuin hupen tiilerissä?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
On päällekkäin ja ne liekit hakkaa sinne leivinuuniin. Eilen poltin sellasta pienempää sekapuuta sen puolitoista pesällistä ja nousi sillä 150 asteeseen. En itsekään usko että helpolla saisi 250 asteen päälle menee, muta jos kahdella pesällisellä reilumpaa halkoa saisi 200-220 asteeseen, niin olisi hyvä.

Täytyy tosiaan testailla tuo vaikka viikonloppuna.
 
Olipahan aivan järjetön työmäärä tehdä tulevalle leivinuunille paikka keittiöön. Ei riitä millään edes viikko työmäärään. Hyvä vaan että en ole laskenut tunteja, voisi muuten kysyä että kannattiko. Nyt ei muuta kun muuraria odotellessa. Harmittaa kun jouduin siirtämään mittavirheen takia jo sovittua muurausaikaa parilla viikolla eteenpäin. Välissä on tietenkin kiva lämmitellä pönttöuunia. Uunin tehon alkaa jo huomaamaan kun talon lisäeristys edistyy. Hohkaa mukavasti lämpöä nopeasti, mutta kuitenkin varaakin sitä.

71380d1318093526-tulisijat-poenttis.jpg


71381d1318093526-tulisijat-leivinuunin_paikka.jpg
 
Timba, saitko leivinuunin puolen lämmitettyä miten lämpimäksi? Koititko jo?
 
Mulla tuli 2-reikäiseen hormiin halkeama käyttämättömän reijän puolelle, eli takkahuoneen puolelle kun lämmittelin saunaa. Huomaa aivan selvästi että muurauslaastin kohdalla on halkeama vaikka pinta onkin slammattu antiikkilaastilla. Kun hormi viilenee, halkeama häviää, kun taas lämmittää uudelleen, halkeama tulee esiin.
Mistä johtuu? Pitääkö olla huolissaan? Kyseessä oli siis vuosi sitten muurattu hormi, jossa piipunhattu päällä joka nyt otettiin käyttöön saunan kiukaalla. Lämmitinkö liian kovasti eka käytössä?

Hormi on muurattu muurauslaastilla, sen sijaan että se olisi tehty saviuunilaasti-muurauslaasti -combolla. Menikö vituiks?
 
Mulla tuli 2-reikäiseen hormiin halkeama käyttämättömän reijän puolelle, eli takkahuoneen puolelle kun lämmittelin saunaa. Huomaa aivan selvästi että muurauslaastin kohdalla on halkeama vaikka pinta onkin slammattu antiikkilaastilla. Kun hormi viilenee, halkeama häviää, kun taas lämmittää uudelleen, halkeama tulee esiin.
Mistä johtuu? Pitääkö olla huolissaan? Kyseessä oli siis vuosi sitten muurattu hormi, jossa piipunhattu päällä joka nyt otettiin käyttöön saunan kiukaalla. Lämmitinkö liian kovasti eka käytössä?

Lämpölaajenemista, ei sen kummempaa (ja ei, en ole paloviranomainen tai muukaan vastaava ammattitaho vastaamaan). Tasaisesessa rapatussa pinnassa tahtoo loistaa se pienempikin skraidu pirun selvästi. Jos olisi rappaamaton tiilipiippu, niin et koskaan olisi tuota edes huomannut. Kiukaan savukaasut ovat aivan saatanan kuumat eli ne oikeasti lämmittävätkin piippua. Lämpiäminen johtaa laajenemiseen ja kun muuraus on tehty kovalla laastilla (M100/600), niin tiilien saumoissa ei ole juurikaan joustoa --> hiushalkeama.

Mulla on neljän hormin piippu, joka on rapattu sileäksi ja maalattu valkoiseksi. Jokaisen hormin erottaa piipun kyljestä, koska kaikissa on pystysuuntaiset hiushalkeamat.
 
Ja saunan lämmitys kuumentaa sitä hormia aika perkeleesti. Menee aika "raakana" ne palokaasut hormiin kuitenkin. Meillä tuo hormi on harkkoseinän jatkeena alakerren wc:ssä. Hiushalkeama löytyy jo tuostakin rajasta.
 
Mihin hintaan olette saanut muurattuna takka+leivinuuni combon? Lähinnä kiinnostaa kuinka paljon tuo leivinuuni tuo lisäkustannuksia takkaan verrattuna?
Toisekseen onko kenelläkään takka-leivinuuni lähellä keittiöllä, tyyliin että takan luukku olisi takkahuoneen puolella, mutta leivinuunin luukku olisi keittiön puolelle. Tuleekohan liikaa lämpöä keittiöön päin?
 
Toisekseen onko kenelläkään takka-leivinuuni lähellä keittiöllä, tyyliin että takan luukku olisi takkahuoneen puolella, mutta leivinuunin luukku olisi keittiön puolelle. Tuleekohan liikaa lämpöä keittiöön päin?
En tiedä mitään muuta tarkoitusta kyseiselle takkaleivinuunicombolle. Pitäisikö leivinuunin olla sitten makuuhuoneeseen?
Mutta kyllähän takka/leivinuuni lämmittää kun sitä lämmittää. Se on sillä vähän niinkuin tarkoitus. Biotakalla sitten voi poltella "tulta" huvikseen ja toki design-takoilla muutenkin.
 
Mihin hintaan olette saanut muurattuna takka+leivinuuni combon? Lähinnä kiinnostaa kuinka paljon tuo leivinuuni tuo lisäkustannuksia takkaan verrattuna?
Toisekseen onko kenelläkään takka-leivinuuni lähellä keittiöllä, tyyliin että takan luukku olisi takkahuoneen puolella, mutta leivinuunin luukku olisi keittiön puolelle. Tuleekohan liikaa lämpöä keittiöön päin?

Meillä on leivinuuni kyökin puolelle ja takka olkkarin. Lisäkustannukset tulee lähinnä tietty tavaran menekissä. Meillä on suunnilleen kivikasalla ja piipulla painoa 5000-6000kg. Mukana tiilet ja laastit. Tavarat oli luukkuineen 3000-4000e, tarkkaan en muista. Työ päälle. Itse jättäisin mielummin takan kuin leivinuuniin pois jos toinen pitäisi pois jättää. Leivinuuni on mahtava esim ruuan laitossa. Lämmintä tulee kun uunin 300asteiseksi lämmittää mutta niin pitääkin.
 
En tiedä mitään muuta tarkoitusta kyseiselle takkaleivinuunicombolle. Pitäisikö leivinuunin olla sitten makuuhuoneeseen?
Mutta kyllähän takka/leivinuuni lämmittää kun sitä lämmittää. Se on sillä vähän niinkuin tarkoitus. Biotakalla sitten voi poltella "tulta" huvikseen ja toki design-takoilla muutenkin.

No kyllähän leivinuuni periaattessa voi olla kuitenkin selvästi erillään keittiöstä, eikä käyttännössä yhtenä keittiön "kalusteena". Ruuanlaitto tarkoitukseen juurikin leivinuunista haaveilen, mietin vain että tuleeko keittiöstä takan lämmittämisen jälkeen sellainen sauna ettei siellä ruokaa pysty muuten laittamaan ollenkaan.

Meillä on leivinuuni kyökin puolelle ja takka olkkarin. Lisäkustannukset tulee lähinnä tietty tavaran menekissä. Meillä on suunnilleen kivikasalla ja piipulla painoa 5000-6000kg. Mukana tiilet ja laastit. Tavarat oli luukkuineen 3000-4000e, tarkkaan en muista. Työ päälle. Itse jättäisin mielummin takan kuin leivinuuniin pois jos toinen pitäisi pois jättää. Leivinuuni on mahtava esim ruuan laitossa. Lämmintä tulee kun uunin 300asteiseksi lämmittää mutta niin pitääkin.

Aivan, tuon suuntaisia arvioita budjettiin laskeskellutkin. Kiitoksia!
 
Back
Ylös Bottom