Ei ne ammattiurheilijat huonommin treeniä siedä, mutta väitän että heidän palautuminen vaatii enemmän kuin alottelijalla. Olis pitäny lisätä tohon edelliseen tekstiin sana 'suhteessa'. IFBB pro Evan Centopani sanoi hyvin tuossa aika uudella MD-videolla että jos rikotaan koirankoppi ja siirtokunta, niin kumman rakentamiseen uudelleen menee kauemmin? Tarkoittaen tällä tietenkin sitä että kun rikot salilla isommat lihakset niin niiden uudelleen rakentamiseen kuuluu pidempi aika kuin pienten.
Okei, ymmärrän pointin. Asian voi ehkä ilmaista parilla eri tavalla riippuen siitä, miltä kantilta sitä tarkastelee. Tässä tavallaan puhutaan kahdesta vähän eri asiasta.
Ensinnäkin, jos vertaillaan täyttä aloittelijaa ja jotain IFBB prota, niin on aika selvää, ettei täysi aloittelija pysty viemään läpi vertailtavissa olevia treenejä. Jos nyt kuvitellaan vaikka että se pro tekee penkkitreeninä 5x5x200 ja aloittelija 5x5x40. En ole hullu, en siis väitä, että pro palautuisi nopeammin, vaikka treeni saattoi olla molemmille lähellä maksimia. (Mutta jonkinlaista sietokyvyn lisäämistä tämäkin osoittaa: jos vertailisi tilannetta jossa molemmat ottavat 5x5x40, pro palautuisi tästä noin nanosekunnissa, kun aloittelijalla menisi ehkä päivä.)
Toisaalta, jos katsotaan kahta prota, joista toisella on rautainen peruskunto ja toisella ei, niin väitän, että paremman kunnon omaava palautuu nopeammin. Tai sanotaanko vielä näin, että jos verrataan kahta 10000 ifbb pron ryhmää, jossa toisessa on hyvä- ja toisessa huonokuntoisia… Että keskimäärin hyväkuntoisten ryhmässä sietokyky oli parempaa ja palautuminen nopeampaa.
Johtopäätös on se, ettei täysin eri tasoilla olevia urheilijoita oikein kannattaisi verrata toisiinsa. Tämä totta kai kannattaisi muutenkin pitää mielessä, kun suunnitellaan treeniohjelmia käyttäen runkona jonkun muun tekemää ja hyväksi havaitsemaa ohjelmaa. Toinen johtopäätös olkoon se, että kaikkien bodareiden ja voimailijoiden, tasosta riippumatta, saattaisi olla hyödyllistä yrittää vähitellen kehittää ja ylläpitää myös peruskuntoa.