Toisen tsemppaaminen treeneissä - hyötyä vai turhuutta

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Mitä täällä yritetään työntää sellaista paskaa suuhun että jokainen hyötyisi kannustamisesta? Itse osaan nykyään, kun olen treenaillut yksikseni, suggestoida itseni juokse tai kuole tilaan, en tarvii ketään siihen huutamaan. Omasta päästä se on kiinni.

Se on ihan selvä että adrenaliini tuo selvästi lisää voimaa. 80% rautakin saattaa olla "maksimi" jos sitä menee löysin mielin salattujen elämien edellisen jakson tapahtumia miettien nostamaan. Sitten ottaa boostit ja 5kg isompi rauta lentää ylös.
Näin, komppaan. Mun luonne on sellainen, että uppoudun suht helposti (siis jos on normaali oma itteni olotila, eli olen esim. nukkunut riittävästi) ajatuksiini. Junnuna esim. judossa kisoissa en kuullut mitään matsissa. Olisi ollut hyvä kuulla ainakin valmentajan huudot/ohjeet, ehkä myös kavereiden kannustushuudot, molempia kun piisasi, mutta ei. Mitään muuta ei ollut olemassa, kuin matsi ja vastustaja, joka piti yrittää voittaa. Kai keskittyminen oli niin kovaa sitten. Sama on ollut voimanostokisassa. Siellä tuomarien huutojen kuulemattomuus on pari kertaa ollut ongelma, siihen on pitänyt oikein panostaa, että kuulee "Rack!" ja "Down!" komennot ja saa nostot läpi. Keskityn vain niin kovasti ja uppoudun pääni sisäiseen olotilaan, adrenaliinin annosteluun, suoritustekniikkaan jne., että vaikka tunnelman lisäämiseksi olisi olemassa heviä lujalla ja yleisö möykkäisi, en mä sitä kuule kumminkaan.

Kai em. luonteenlaatuun sitten sopii sekin, että en voi sietää kehoilu/fitnesspiireissä niin yleistä kannustamista/patistamista. Mitä enemmän ja mitä kovemmalla sitä olisi tarjolla, sitä enemmän vituttaa (tästä syystä lähes kaikki vedetyt jumpat ovat mulle myrkkyä, en siedä yhtään ns. floodaamista, eli suomeksi patistamista/kannustusta). Yleensä jos käyn kaupallisella salilla ja pyydän jotakuta varmistamaan, ohjeistan hyvinkin tarkasti (mutta kohteliaasti ja kaikella ystävyydellä), miten varmistaa ja siihen kuuluu se, että mulle ei mielellään saa sanoa sanaakaan, kun nostan. Tai no, poikkeus tuohon on maksimiykköset komennoilla. Katson, että mun keskittyminen on niin kova siinä tilanteessa ja täysin riittävä, että toinen joutaa olla pää kiinni ja omalta osaltaan keskittyä täysillä varmistamaan huolella (sekään kun ei maksimirautojen kyseessä ollessa ole mikään pikkujuttu, kyseessä on nostajan terveys). Ennen nostamista tiedän kyllä ihan tarkasti mitä teen ja mihin pystyn. Mun ei tarvitse yhtään millään keinoilla missään sarjassa rutistaa mitään wan moar reppejä paskalla tekniikalla. Ja tehtynä on aikoinaan mm. 20 toiston hengityskyykkysarjoja, ihan itekseen. Raskasta oli ja mielenkiintoisia matkoja mielen pimeisiin syövereihin nuo sarjat, mutta edelleen, yksin ne oli paras tehdä ja olen suorastaan hyvilläni, ettei siinä ollut kukaan rääkymässä, määkimässä, eikä edes tiukasti patistamassa. Noin minäkin toimin, jos varmistan, karsin kaiken mahd. äänen, annan toisen keskittyä rauhassa suoritukseensa ja keskityn omaani (se varmistaminen). Tosin jos toinen reenaa kehoilutyylillä ja haluaa kannustusta, niin voin kyllä sanoa tiukasti muutaman patistavan sanan, mutta tuommoiseen jenkkityyliseen meuhkaamiseen en pystyisi, hävettäisi liikaa.

Edelleen paras kannustus/vittuilu salilla ikinä oli erään kyykkysarjan jälkeen lausuttu "Taisi olla vähän korkeita.", joka tuli aika perus äänensävyllä, suorastaan lakonisesti. Kyseessä oli lähes maksimisarja, olisiko ollut toistoilla 3-5, en muista tarkemmin. Kysyin kyykyn syvyydestä ja tuon kommentin jälkeen tuli voimakas näyttämisen halu, että "On se ny prkl kumma! Katotaan!" ja seur. sarjalla vajosin joka toistolla reilusti alemmaksi, vaikka sarja oli saman pituinen ja raudat samat. :D Että kannustustakin voi antaa monella tavalla.
 
Kyllähän tosta kannustamisesta pienä apua voi ollakkin, mutta itelle paljon tärkeämpää psyykkisestu se, että se varmistaja on siinä varmistamassa ja uskaltaa vetää huoletta loppuunasti.
 
Mun mielestä on ihan päivänselvää että yleinen tendenssi on kannustushuutojen/tsemppien puolella, jos esim. otettaisiin tutkimukseen kolme eri ryhmää: yhtä kannustetaan, yhdelle ollaan hiljaa ja yhden ryhmän nostajia haukutaan/solvataan/kiusataan henkisesti suorituksen aikana. Ehkä tällaisia tutkimuksia on tehtykin (joista olisin kiinnostunut kuulemaan jos joku tietää). Aika äimänä sitä kyllä olisi tuloksesta, jossa ihmisen sosiaalipsykologinen laumakäyttäytyminen olisi jotenkin taianomaisesti kytkettynä irti, kun kädessä on levytanko. Varmasti mukaan mahtuu paljon muuttujia, jotka vaikuttaa efektiin: sinä päivänä sattuu olemaan menkat, vihaat kannustajaa, maailma pyörii väärään suuntaan jnejne.

Käytännössä on varmaan järkevintä sanoa, jos kannustaminen henkilökohtaisesti ärsyttää/auttaa ihan oman fiiliksen ja mielipiteen pohjalta. Itseäni se auttaa.
 
Hyviä pointteja tuli Ilmariselta. Sosiaalipsykologiastahan näissä asioissa on pääasiassa kyse ja siitä, miten muut ihmiset ja heidän käytös itse kehenkin vaikuttavat. Suurimpaan osaan toisten sanomiset ja tekemiset vaikuttavat aika paljonkin, joskus hyvässä ja joskus pahassa. Sitten on sellaisia, että kehut, patistukset, solvaukset jne., lähes kaikki palaute kaikuu kuuroille korville.
 
Täytyy nyt hieman tarttua aiheeseen, ja varsinkin väitteisiin tyyliä "jos et tykkää että sinulle huudetaan tai tsempataan ja et saa niistä apua, et ole tosissasi".
Itse painonnostajana en varsinkaan kisoissa, välitä/tarvitse yleisön kannustusta ylittääkseni itseni ja usein laitankin ennen nostoa etusormen suuni eteen hiljaisuuden merkiksi. Ja harjoituksissa pidempiä sarjoja tehdessäni, halu ylittää rajani ja voittaa kipu ja luovuttamisen tunne, lähtee itsestäni. Enkä tarvitse siihen välttämättä ketään huutamaan, sillä jos ihminen ei itsensä avulla saa löydettyä omia äärirajojaan, on aina riippuvainen muiden tsemppauksesta, ja melkeinpä on henkisesti heikko, kun adrenaliiniruiske ennätyksien rikkomiseen tulee muiden kannustuksesta, eikä pohjimmiltaan siitä, että saatana, minä en anna raudalle periksi vaan minä teen juuri sen mitä pitää. Minä uskon itseeni, ja minä olen valmis kestämään sen kivun ja ne epämukavuuden tunteet, mitkä ovat kestettävä päästäkseni tavoitteisiini. Tietysti joskus on erittäin vaikeaa piiskata itseään äärirajoille, esimerkiksi jos kärsii väsymyksestä tai muista motivaation puutteen aiheuttajista, silloin muiden tsemppaaminen voi olla paikoillaan, jos siis siitä kokee saavansa hyötyä. Mutta väsyneenähän ei kannata edes yrittää löytää rajojaan ;)

Nämä herrat eivät näköjään muiden tsemppaukseen perusta edes äärirajoillansa :rolleyes:







edit. ja myöskin
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Varmasti on hyötyä jos nosto on ihan siinä rajoilla nouseeko vai eikö nouse. Mutta se on ärsyttävää jos puolessa välissä sarjaa toinen huutaa että "menee vielä yksi!"
 
Hmm... Mulla toi vähän vaihtelee. Kannustus on hyvä juttu silloin jos itse ei ole ihan 100% iskussa. Ja tosiaan en aina itsekkään kuule mitä sanotaan.

Joskus käy niin että kuulen ja yleensä se kuulostaa kornilta. -> Keskittyminen valmiiksi vituillaan, nosto vituillaan.
On tossa ainakin se että esim kyykkysarjassa tietää että varmistajat on mukana ja seuraa tilannetta jos ne mölisee siinä jotain.
Aika usein pyydän että varmistaja laskee toistot ääneen. Älkää kysykö miksi?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ottakaa tytär mukaan toistamaan "Et jaksa, ei nouse, ei varmaan isä jaksa nostaa...". Testatusti auttanut maastavedossa.

Muutoin veikkaan mielentilalla olevan merkitystä enemmän muualla kuin maksimissa. Pidempi tiukka sarja loppuun kipuun, ja on kai ihan testattua faktaa että kipuaistimus on pienempi hyvässä mielentilassa. Ja jotenkin sopivassa tilassa jaksaa penkkipunnertaa vielä sen kyykkysarjaston jälkeenkin.
 
Eipä ole kannustaminen koskaan ainakaan haitannu suoritusta. Hyvä fiilis siitä vaan tulee, kun salilla on vähän ääntä ja ryminää. Näin ainakin itseni kohdalla olen huomannut.
 
Joku sanoi että mieliä on erilaisia - totta. Se, jos tulos ei parane tai peräti huononee kannustuksella, saattaa kertoa esim huonosta paineensietokyvystä. Moniin paine vaikuttaa lamauttavasti. Mutta näille tapauksille suosittelen sen paineensietokyvyn harjoittelemista, suhtautumisen muutosta. Kyllä se varmaan "oikealla asenteella" auttaa 98% :a jos joku ärjyy ja tsemppaa.
 
Asiantunteva kommentti, eipä tullut itsellleni toi mieleen. Itse suoriudun paremmin kaikessa kun on vähän hönkää päällä ja saan kannustuksesta ja "näyttämisestä" hirveät kicksit ja voimaakin lisää. Esim kyykkäsin oman enkan vain sen takia että oli pakko näyttää pystyvänsä. Tulos nousi 180 kg x 8 -> 190kg x 8. Vanha enkka 190kgx1 :D
 
Tehtiin kesällä kaverin kanssa kovia kahvakuulareenejä rinnalleveto-työntö-tyyliin. Molemmissa käsissä siis kuulat. Itse olisin luovuttanut 13. toiston kohdalla, mutta kaverin mölyhuutoparjaus kannusti tekemään 20 toistoa. Mulle ainakin toimii, kun kaveri huutaa ja psyykkaa vieressä.

Tosin kerran putos penkissä 70 kg rinnalle, kun oltiin tekemässä pitkiä sarjoja ja toistoja alla n. 20 ja viimesiä vietiin. Kaveri huomas, että voimat on lopussa ja alotti tuttuun tapaan möyhöömisen... Mutta tällä kertaa kaveri olikin vähän kekseliäämpi sen "nousee, nousee" sijaan ja huusi että "nosta se, saatanan liitulaku!!" Meikähän repes täysin ja tanko rintaan, onneks kaveri ehti vähän jarrutella tankoa eikä käyny kuinkaan. Sittemmin ollaan pidetty huumorihetket sarjojen välissä :D
 
Viel ehkä enmmän vaikuttaa tollasissa kestävyys suorituksissa toi kannustus, kuten vaikka coopperissa. Tulee mielee intistä ku juostii sillee pareittain et toinen juoksee ja toinen laskee kierrokset, ni sit ku laskija juos viimisen minuutin siin vieressä ja tsemppas siin ni jakso viel painaa loppukirit siihen vaiks ois muuten tullu jo heitettyy pyyhe kehään
 

Suositut

Back
Ylös Bottom