mage sanoi:
Kiitos AKV. Hyvä että joku on tarkkana ettei yleistykset ja puolitotuudet muunnu faktoiksi verkkoavaruudessa. Meikäläisen kielitaidolla ei lähde ihan auennut ja totta puhuen en lukenut edes juttua kokonaan. Mutta piti vain osallistua keskusteluun.
Tämän keskustelupalstan perusteella et voi tehdä oikein mitään päätelmiä siitä että kuka on tarkkana ja mitkä ovat faktoja. Kannattaa lukea alkuperäiset raportit:
Texax Defender Service
Raportti:
PDF
mage sanoi:
Alun alkaen tuntuikin kummalliselta väite, että jossain länsimaissa teloitettaisiin kansalaisia "ennaltaehkäisevästi". Se nyt vaan ei voi mennä läpi kuin Irakissa vanhan hallinnon aikana tai sen tapaisissa maissa. Varsinkin jenkeissä moinen toiminta olisi perin kummallista kun vähäisistäkin asioista joutuu siellä oikeuteen ja miljoonakorvauksiin.
Kummalta tuntuminen ei ole mikään mittari ja mittaritkin voivat valehdella.
Mielestäni Yhdysvaltojen Teksasissa voidaan sanoa teloitettavan ennaltaehkäisevästi jos teloitus perustuu
"oletettujen tulevien rikoksien ehkäisemiseen".
TDS:n raportin mukaan Teksas on yksi kahdesta osavaltiosta, joiden laki esittää kuolemanrangaistuksen vaatimukseksi rikosten ennaltaehkäisemisen. Tämä ei siis ole yksi vaikutin vaan tuomion vaatimus. Tekijää ei voida tuomita kuolemaan ellei hänen "oleteta" olevan jatkuva vaara ympäristölleen.
Ongelmana on että kuka olettaa ja millä perusteella. Amerikan psykiatrien liiton virallinen kanta on että ihmisten vaarallisuutta ei voida ennustaa psykologisin keinoin ja tämä on tieteellinen fakta. Teksasin syyttäjät eivät kuitenkaan kysy liiton tieteellistä kantaa vaan palkkaavat yksittäisen asiantuntijan sanomaan jotain kohteen vaarallisuudesta.
Tilastoja:
Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen 1970 lievennettiin kuolemantuomioita. Näiden kuolemantuomionsa välttäneiden tapaustukimusessa vuonna 1989 yli 550 kuolemaan tuomitusta 7 on syyllistynyt rikoksen uusintaan viidentoista vuoden aikana. 4 on osoittautunut syyttömäksi. Kuolemantuomioiden täytäntöönpanolla olisi siis vältetty 7 rikollisen rikoksen uusinta, mutta samalla olisi tapettu 4 viatonta ja lähes 550 ihmistä, joista olisi voinut tulla "kunnon kansalaisia".
Uuden tutkimuksen otoksessa Teksasin kuolemaantuomittujen kohdalla
- 95% ei ollut aiheuttanut vakavaa agressiivisuutta ja uhkaa toisille. Vakavaksi uhaksi tässä tutkimuksessa on laskettu kaikki, mikä vaatii ensipua enemmän jatkotoimenpitäitä. Siis lähinnä laastarista suuremman vamman aiheuttaminen toiselle on vakavaa aggressiivisuutta, jonka osalta tässäkin tutkimuksessa pääsee kategoriaan - ennustus toteutu ja rikollinen osoittautui uhaksi ympäristölleen.
- 20% ei ollut aiheuttanut mitään ongelmia vankiloissa, vaikka otoksessa kuolemantuomion välttäneidenkin keskimääräinen lusimisaika oli noin 20 vuotta.
- 75% oli aiheuttanut järjestyshäiriöitä, joita ei laskettu vakavaksi uhaksi yhteiskunnalle. Tällaisia vähemmän vakavia, mutta kirjattuja, rikoksia ovat esimerkiksi puhuminen käytävällä, postissa saatu luvaton setelitukko, pelikorttien hallussapito, kieltäytyminen parranajosta, liian usean vaatekappaleen hallussapito jne.
- 5% oli osoittautunut ennusteiden mukaisesti jatkuvaksi vakavaksi uhaksi yhteiskunnalle. Tosin näistäkin vain 2 tapausta oli johtanut oikeudellisiin jatkotoimenpiteisiin eli syytekynnys ylittyi.
Tuomioiden perusteita:
Pätevät asiantuntijat:
Uhrin ruumiinavauksen tehnyt patologi määrittelee rikoksentekijän "järkevällä lääketieteellisellä varmuudella jatkuvaksi uhaksi yhteiskunnalle". Tuomarin mukaan psykologisen arvion antamiseen ja ennustamisen perusteeksi riittää lääkärin pätevyys.
- "Hän on lääkärinä tutkinut ihmisten käyttäytymistä ja hänellä on kokemusta ihmisten toiminnasta" - joten hän on ihmisen käyttymisen ennustamiseen pätevä asiantuntija.
Liittonsa kannan ja tieteellisen tutkimuksen vastaisesti jotkut psykiatrit ennustavat rahasta lausuntoja todennäköisestä uhasta yhteiskunnalle.
Psykologien perusteluja:
Köyhänä rikollisena suurempi riski yhteiskunnalle kuin ei-köyhä.
Vähemmistöön kuuluminen tekee rikollisesta todennäköisemmin rikoksen uusijan.
No tilastollisestihan noin on, mutta syy-seuraussuhdetta ei tilastoista voi vetää. Kaikki huumeita käyttäneet ovat juoneet maitoa - maidon juonti aiheuttaa todennäköisesti tulevaisuudessa huumeiden käyttöä? Yleensäkään johonkin sosiaaliseen ja biologiseen ryhmään kuuluminen tuskin on syy lisätä rangaistusta?
Valamiehien tehtävä:
Syyttäjä loppupuheenvuorossa, "No teekkekö niin kuin lääkäri käskee?"
mage sanoi:
Nyt jäi vielä kaivelemaan se HeSa:n juttu eli kun tästä aiheestä tekivät artikkelin neljän vuoden viiveellä??? Käsiteltiinkö asia siinä niin kuin Protsku sanoi vai niin kuin lähteessä oikeasti luki. Minulta on sekin lukematta.
Hesarin jutusta en tiedä, mutta aika harvoin sanomalehdissä on muuta kuin pinnallisia ja yksipuolisia uutisia. Päteviä analyysejä tilanteista ja syistä löytyy hyvin harvoin. Kannattaa lukea ne jutut, mihin lehtiartikkelin pohjautuvat. Valitettavan harvoin journalistit kuitenkaan viitsivät esitellä ja analysoida juttujensa perusteita.
Tuo raportti kannattaa todellakin lukea. Siinä on paljon vastaavaa ja vakavampaakin asiaa. Aika mielipuolista touhua monessakin mielessä.