Tekoäly ja mahdollinen sen luoma uhka ihmiskunnalle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Jollakin aika välillä ne rikkaiden herkut valuu alaspäin. Tahtoo olla, että aina aluksi hoidot ja lääkkeet maksaa ihan sairaita summia, mutta pikku hiljaa ne halpenee ja ns. tavantallaajkin pääsee niihin käsiksi.
Joo. Toki uskon, että loppujen lopuksi ihminen tähtää aina hyvään. Ja mielestäni historia on sen osoittanut. Nykyisessä tilanteessa on iso ero esim höyrykone, auto jne. AI poistaa tarpeen monesta työstä ja mihin rikkaat tarvitsevat enää tavantallajia? Varmasti AI luo uusia työpaikkoja, mutta ne ovat varmasti koulutusta ja parempaa osaamista vaativia. Mitä jos suurella osalla ihmisistä ei vaan riitä kapasiteetti?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Varmasti AI luo uusia työpaikkoja, mutta ne ovat varmasti koulutusta ja parempaa osaamista vaativia. Mitä jos suurella osalla ihmisistä ei vaan riitä kapasiteetti?
Hyvä kysymys.

StarTrekissähän ei tehdä töitä vaan kaikki tekevät sitä missä haluavat tulla paremmiksi.
Eli, sielläkin on varmaan näitä Datan halpakopioita tekemässä töitä joita kukaan ei halua.

Joka tapauksessa tämän Utopian ja nykyisen systeemin väliin mahtuu melkoinen siirrännäisvaihe jossa on aivan helvetisti eriarvoisuutta ja työttömyyttä.
 
Hyviä pointteja nuo deepfake videoilla tehdyt tahalliset vahingon aiheutukset, mutta olisiko Ai niin pikkumainen että lähtisi tuolla linjalla yhteiskuntaa hajottamaan?
Kun joittenkin merkittävien henkilöiden uskottavuuden nakertaminen ilman sitä fyysistä apuria on lähestulkoon mahdotonta ja muutenkin esim. pep-henkilöt eivät varmaan kauheasti heilu missään ilman saattuetta tai vastaavaa. Jolla sitten taas nollattaisiin aika äkkiä lokaamiset.
 
Kuuntelin mielenkiintoista podcastia, jossa joku oli ilmeisesti hypoteettisesti tehnyt pieniä musiikkipätkiä ja tekoäly generoi millisekunissa 300 tuhatta eri versiota. Sitten se läimäst kaikki yhden domainin alle copyright materiaalina. Sitten jos kukaan missään käyttää samaa musaa itse luotuna, rikkoo se tekijänoikeuksia.

Keskustelun aiheena oli, voiko tekoälyllä generoitua grafiikkaa tai musaa suojata tekijänoikeuksilla.
 
Juu itse kehittelin tekoälyä koskevan salaliittoteorian ajankulukseni Wikipedia-artikkeleita selatessa tai siis tekoälyyn paljonkin liitoksissa olevan tarinaskenaarion laitteiston ollessa automatisoitu.
  • 1900-1920: ensimmäinen teknologia äänen lähettämiselle radioaalloilla kehitetään, Amplitude Modulation, AM broadcastaaminen alkaa n. 1920
  • n. 1920: tuntemattomasta syystä leviää epidemia Encephalitis Lethargica, joka aiheuttaa monia neurologisia oireita
  • 1954: Edwin Armstrong, radio- ja tutkateknologian tiedemies, keksi FM-radion ja -tutkan, kehitti salaista tutkateknologiaa, putoaa ikkunasta ja kuolee
  • Julkisesti 1953-1973: laiton CIA ihmiskoeohjelma, MKUltra, aivopesusta ja psykologisesta kidutuksesta
  • n. 1970: massatuotetut ensimmäiset mikroprosessorit, Manaaja-elokuva, New Age- ja huumeidenkäyttö-liike, joiden myötä käsitys tiettyjen vaivojen historiallisuudesta ja aivokemiaperäisyydestä leviää ja ne luokitellaan mielisairauksi, osa neurologisiksi
CNN:
View: https://youtu.be/nMNa4RcmKqA?t=195


Mietin salaliittoteoriaan myös seuraavan liittämistä:
  • n. 1930: willhelm reich harjoitti kehittämäänsä psykoterapiaa (vegetotherapy), jossa asiakas riisuutuu puolialasti tai alasti ja reich kähmii potilasta kovakouraisesti. Asiakas saattoi tuntemattomasta syystä saada orgastisia virtauksia kehoonsa, joille reich antoi syyksi "käsittelemättömien vaikeiden muistojen vapautumisen", reichilla oli käsitys niiden olevan kehon biosähköisiä nautintovirtauksia. Psykiatriassa oltiin tietoisia kehon sähköisestä toiminnasta esim. electrodermal activity jo 1900-luvun alussa.

Herättääkö jotain ajatuksia, onko riittävän mielenkiintoinen/uskottava eri asioihin käytettäväksi?
 
Ja vielä pari juttua asiantuntijuudesta. Tyypillisesti tai käytännössä aina kovimman tason asiantuntijoilla on äärimmäisen syvä osaaminen mutta siinä samalla se on myös äärimmäisen kapea eli ulottuu vain omalle ydinosaamiasalueelle, mutta ei juuri siitä ohi. AI onkin sellainen perkele, että se on kaikkien alojen erityisasiantuntija. On sitten kyse fysiikasta, kemiasta, matematiikasta, HW-suunnittelusta tai ohjelmoinnista niin se tulee osaamaan kaiken. Kukaan ihminen ei tällaiseen poikkitieteellisyyden pysty. Siinä mielessä AI tulee olemaan yhtä tehokas kuin kokonainen osasto eri alojen asiantuntijoita, joita ei saa koskaan yhtä aikaa saman palaveriin.
Kukas sen osaa sanoa milloin tämä tekoäly onkin väärässä tai muuten joku virhe? Joku valvontahan tässäkin pitää olla.
 
Itse teen nyt valvomotyötä ja vahdin että koneet ja robotit tekee mitä työnantajani heiltä haluaa. Toivon ettei roolit käänny päälaelleen.
Johan teollisuuden tuotannon olis pitänyt loppua, kun kaikki tekee itse tavarat 3d tulostimella. Totta kai uhkakuvia on teollisuudeessa ja muuallakin, mutta kaikki vie aikaa onneksi.
 
Johan teollisuuden tuotannon olis pitänyt loppua, kun kaikki tekee itse tavarat 3d tulostimella. Totta kai uhkakuvia on teollisuudeessa ja muuallakin, mutta kaikki vie aikaa onneksi.
Itse uskon tähän edelleen vahvasti. Luin Madventuresin "maailmanloppu tulee, oletko valmis" kirjan ja siinä asiaa myös sivuttiin ja uskon kyllä vahvasti että ihan yhtä monessa taloudessa kuin nykyään on mikro, on myös 3d printteri ja sä ostat vaan netistä "lisenssin" tuotteeseen ja painat print ja tadaa. Mutta juu vie vielä aikaa, mutta kotiprinttereitä alkaa olla jo tutuillakin.
 
Itse uskon tähän edelleen vahvasti. Luin Madventuresin "maailmanloppu tulee, oletko valmis" kirjan ja siinä asiaa myös sivuttiin ja uskon kyllä vahvasti että ihan yhtä monessa taloudessa kuin nykyään on mikro, on myös 3d printteri ja sä ostat vaan netistä "lisenssin" tuotteeseen ja painat print ja tadaa. Mutta juu vie vielä aikaa, mutta kotiprinttereitä alkaa olla jo tutuillakin.

Parilla tutulla on 3d printteri. Ovat hehkuttaneet kun tulostaneet autotallin laatikkoon nupin tai telineen pleikka-ohjaimille.

Ei tuo varmaan maailmanloppua tuo. Onko 8 miljardia ihmistä. 1 miljardilla ei oo mitään, ei ruokaa eikä vaatteita. Montako miljardia tekee orjatyötä ja käsin tekee noita kulutuskikkareita sillai ettei kannata ostaa 3d tulostinta kun netistä saa halvalla tilattua. En millään jaksa uskoa että tekoäly tai tulostimet mullistaa maailmaa. Mullistaa toki meitä rikkaita, mut ei me muuta nähdä. Eletään tässä yltäkylläisyydessä, matkustellaan rikkaisiin paikkoihin ja ollaan ylellisissä hotelleissa. Kerran töistä kävin indoneesiassa siellä bussista katteli mestoja hotellilta paperitehtaille ja järkeili ettei tekoäly heitä pelasta. Puhumattakaan koko maailman puo -aukisista.
 
Kaikenlaista toiminnanohjausjärjestelmää, algoritmia ja robottia ollu vaikka kuinka kauan jo, ihmettelen mitä nyt on keksitty, joku taidemaalaus appi? Googlesta tietoja yhdistelevä story teller? Ei vaikuta kovin relevantilta.
 
Joo olisi pitänyt selkeyttää että en usko 3D printterin tuovan maailmanloppua =D Vaan olen fiiliksissä siitä mihin suuntaan tuo kyseinen teknologia on menossa, olkoot sitten vain meille hyväosaisille mut anyway, joo huonoon ketjuun tulin sitä fiilistelemään. Vanhana Trek fanina olis hienoa kun saisi viskinkin tosta vaan "printattua" =D
 
Ei 3D-printterit korvaa ikinä perinteistä valamista yms. kustannusten takia. Kiinassa ja Intiassa lapset valaa sinulle muttereita yms. puoli-ilmaiseksi ja mikään 3D-printteri ei pysty samaan kustannustasoon. 3D-printtauksen etu on siinä, että sillä voidaan tehdä uudenlaisia tuotteita mikä ei esim. valamalla onnistu.
 
Kukas sen osaa sanoa milloin tämä tekoäly onkin väärässä tai muuten joku virhe? Joku valvontahan tässäkin pitää olla.

Liittyen tuohon aikaisempaan salaliittoteoriaani, niin tekoälyn kohdalla puhutaan "black box" termistä, missä ei tiedetä miten tekoäly päätteli vastauksen. Tuolla tavallahan AI voisi hävittää ihmiskunnan, kun ei enää pysytä päätösten perässä ja jos AI on tosi älykäs, niin ei enää edes ymmärtäisi päätösten taustoja. AI voisi vaikka 5v tehdä kaiken täysin oikein ja parantaa kaikki sairaudet, mutta sitten yhtäkkiä tappaa kaikki, kun kukaan ei osaa enää varoa.

Mutta kaiten tuohon kehiteltäisiin jotain varokeinoja, kuten esim. toinen tekoäly joka koettaa aina osoittaa vastauksen vääräksi.
 
Back
Ylös Bottom