Tee, diabetes ja verisuonet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja iivili
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Ööööö... Okei.












Riskiryhmään kuuluvat välittömästi teetä ryystään.
 
Niin, tämän ketjun pointti oli vain siinä, kun osion nimi on treeni ja ravinto, niin molemmat liittyvät terveyteen ja jos jonkun tutkimuksen mukaan säännöllinen teenjuonti kohentaa jossain mielessä terveyttä, niin kai siitä tiedottamiselle tämä on oikea osio?

Sopiva reeni ja terveellinen ruokavalio toki ovat tehokkaimpia keinoja kardiovaskulaarisen terveyden ylläpitämiseen ja/tai kohentamiseen, mutta muitakin keinoja voi käyttää. Mulle kaikenlaisen reenin ja järkevän syömisen pointti on terveyden, hyvinvoinnin ja fyysisen (ja mutkan kautta myös henkisen) suorituskyvyn ylläpitäminen tai jopa kohentaminen. Em. asioihin on kiva löytää lisää tietoa.
 
cisco sanoi:
Vaikuttaakohan tee tuohon greliinihormoniin jotenkin, jos meinaan aikuisiän diabeteksen sairastumisriskiä laskee...?
No niin, nyt on sotanorsuilla nimikin geenille mitä syyttää.
 
Jortsu sanoi:
No niin, nyt on sotanorsuilla nimikin geenille mitä syyttää.

[nusnus]Eiköhän tuo greliini ole tosiaan hormoni, eikä geeni. [/nusnus] ;)

EDIT: Paitsi terveellistä, niin tee on myös hyvää, niin musta kuin vihreäkin :)
 
Jortsu sanoi:
No niin, nyt on sotanorsuilla nimikin geenille mitä syyttää.

Jep, on se muuten outoa miten lihavat ihmiset usein löytävät syyn läskiyteensä kaikesta muusta paitsi itsestään. :lol2:

Typerintä mitä kuulee usein on "lihon vaikka en söisi mitään!!111"

Voi perkele :wall:
 
Jortsu sanoi:
Hormoni, geeni, sama se...


:nolo:

Greliini on hormoni, mutta sillä on oma geeninsä, joka säätelytekijöistään riippuen ohjaa hormonin muodostusta. Greliinin on huomattu muiden toimintojen ohessa vaikuttavan hypotalamuksen "lihavuuskeskukseen" lisäämällä nälän tunnetta ja kasvuhormonin eritystä aivolisäkkeestä. Koska geeni ohjaa hormonin muodostusta riippuen elimistön tarpeesta tai vaihtoehtoisesti säätely on häiriintynyt (geeni aktivoituneena ja hormonituotanto suurta kun paastotaan tai on yliaktiivinen ylipainoisilla), Jortsu oli mielestäni aivan oikeassa todetessaan, että ylipainoisilla on geeni, ei hormoni, jota voivat syyttää. Greliini on toisen "lihavuushormonin", leptiinin, vastavaikuttaja, jolla on yhteys elimistön rasvamäärän säätelyyn, joten siinäkin mielessä olisi väärin syyttää pelkkää greliinihormonia lihavuudesta. Muistakaa myös, että kummankaan hormonin tapauksessa ei ole selvää, että onko kyseessä ylipainon SYY VAI SEURAUS! Eikä ylipaino tietenkään rajoitu pelkästään näiden kahden hormonin toimintaan. Ja mitä kaiken muun kuin itsensä syyttämiseen omasta lihavuudestaan tulee, niin kyllä sillä on vaikutusta, mitkä geenit äidiltä ja isiltä sait, myös mutaatiot huomioiden - kuten esimerkiksi ciscon mainitsemassa tutkimuksessa, jossa todettiin mm. greliinin geenin tietyn muodon johtavan hormonin alhaiseen pitoisuuteen veressä ja sitä kautta sillä olisi vaikutusta diabetes tyyppi 1 syntyyn. En siis tajunnut Artemiksen letkautusta.

Kyllä olen iivilin kanssa samaa mieltä siitä, että näistä asioista kannattaa tiedottaa ja kyllä tämä on pakkiksella se oikea paikka tuohon, vaikka jotkut eivät vihreätä teetä ja muita terveellisiä elämäntapoja punttien nostoon osaa yhdistää. Mitä tuohon linkitettyyn tutkimukseen tulee, niin olisihan siinä voitu olla hiukan tarkempia asian suhteen. Tietenkin ne, joita asia kiinnostaa, voivat aina googlata lisää kamaa. Päivän akateeminen vartti kulutettu.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Nonniin, näin siinä aina käy kun viisastelee :) Juuri näin, aikuistyypin eli tyypin 2 diabetesta tarkoitin. Kiitos korjauksesta!
 
ylikuntoilija sanoi:
Ja mitä kaiken muun kuin itsensä syyttämiseen omasta lihavuudestaan tulee, niin kyllä sillä on vaikutusta, mitkä geenit äidiltä ja isiltä sait.

En ole perehtynyt asiaan mutta ymmärtääkseni esim. 100v sitten ei aikuisiän diabeetestä esiintynyt niin paljoa kuin nykyään. Ihmiset eivät myöskään olleet niin lihavia kuin nykyään. Geenit tuskin ovat paljoa muuttuneet. Eli olisiko nykyään riehuvan lihavuusepidemian aiheuttajana kuitenkin muuttuneet ruokailutottumukset (ja liikunta), eikä geenit? Näin ainakin selkeästi suurimmassa osassa tapauksista. Kuinkakohan suurella osalla ylipainoisista on niin paskat geenit ettei mitään ole tehtävissä?
 
astro sanoi:
Eli olisiko nykyään riehuvan lihavuusepidemian aiheuttajana kuitenkin muuttuneet ruokailutottumukset (ja liikunta), eikä geenit?
Eikö voitaisi ajatella, että geenit eivät sovellu nyky-yhteiskuntaan? Joillakin ihmisillä taas on sellaiset geenit, että ne soveltuvat nyky-yhteiskunnan menoon paremmin. Onhan kuitenkin todistettu, että jotkut geenit altistavat lihavuudelle ja tyyppi 2 diabetekselle. Ruokailu- ja liikuntatottumuksilla on kuitenkin huomattavasti merkitystä. Tieto eri geeneistä helpottaa vain lääkkeiden kehittäjiä, lihavuuden syiden määrittelijöitä, ravitsemustutkijoita ja muita tutkijoita.

Mitä jos joku ihminen testaisi onko hänellä "lihavuusgeenit", sitten kun ne on määritetty? Eipä se paljon siitä hyötyisi. Jotkut voisivat jopa puolustella lihavuuttaan tällä. Ei se muuta sitä faktaa, että näiden ihmisten kannattaisi silti laihduttaa elääkseen mahdollisimman pitkään ja parantaakseen elämän laatuaan.
 
Sisäinen biologini kiljuu, että eikö asia ole kuitenkin niin päin että nyky-yhteiskunta ei sovi osan meistä geeneille? Yhteiskuntaa (ruokailukulttuuria yms.) voidaan muuttaa, geenejä ei (paitsi evoluution kautta)...
 
astro sanoi:
En ole perehtynyt asiaan mutta ymmärtääkseni esim. 100v sitten ei aikuisiän diabeetestä esiintynyt niin paljoa kuin nykyään. Ihmiset eivät myöskään olleet niin lihavia kuin nykyään. Geenit tuskin ovat paljoa muuttuneet. Eli olisiko nykyään riehuvan lihavuusepidemian aiheuttajana kuitenkin muuttuneet ruokailutottumukset (ja liikunta), eikä geenit? Näin ainakin selkeästi suurimmassa osassa tapauksista. Kuinkakohan suurella osalla ylipainoisista on niin paskat geenit ettei mitään ole tehtävissä?

Kyse oli siis altistavista tekijöistä, ei väistämättömästä seurauksesta. Aikuisiän diabetesta, joka on runsaasti ylipainoisilla yleinen, voidaan hoitaa pitkälti jo pelkällä liikunnalla. Samoin terveellisillä elämäntavoilla voi ehkäistä paitsi aikuisiän diabetestä myös monia muita sairauksia, vaikka geenien perusteellä olisikin taipumusta kyseisten tautien puhkeamiseen.

Entisaikoina rankempi arki ja alkeellisempi käsitys terveellisestä elämästä esti suhteettoman ylipainon kehittymisen, mitä nykyään näkee runsaasti esimerkiksi Yhdysvalloissa sekä osalla Kiinan nuorisoa uuden "helpon elämän" seurauksena. Lihomiseen ei myöskään 100 vuotta sitten ollut samalla tavalla mahdollisuutta, sillä esim. runsas voin käyttö johti todennäköisemmin ennenaikaiseen kuolemaan sydänsairauksien seurauksena, kun taas nykyään ihmisillä on lääketieteellisten hoitokeinojen alati kehittyessä mahdollisuus elää epäterveellisesti hyvinkin pitkään. Toisin sanoen, se jolla oli taipumusta lihavuuteen ei koskaan saavuttanut "ihannemittojaan", vaan todennäköisesti kuoli ennenaikaisesti. Toki toiset olivat lihavampia kuin toiset myös sata vuotta sitten, mutta vasta terveydenhoidon kehitys antoi mahdollisuuden runsaasti ylipainoisten väestönosan räjähtävään kasvuun.

Kyllä olen samaa mieltä, että lihavuusepidemian aiheuttajina ovat muuttuneet ruokailutottumukset sekä liikunnan vähyys, ei geneettinen mullistus. Mielestäni on kuitenkin otettava huomioon yksilölliset, perimän määräämät tekijät kuten yllämainitut greliiniä koodaavan geenipätkän mutaatio ja leptiinin reseptorien toimimattomuus, jonka seurauksen lipostaattinen säätely menee persuksilleen. Tällöin ainoastaan ruokailutottumusten tarkalla seurannalla pystytään kompensoimaan puutteet elimistön omassa rasvamäärän seurannassa ja sitä kautta estämään lihominen - mikä ei missään nimessä ole helppoa. Siinä mielessä voi sanoa, että joillakin on niin paskat geenit, ettei mitään ole tehtävissä. Ymmärtääkseni yleistä ylipainoisille esim. Yhdysvalloissa on myös se, ettei juuri ymmärretä terveellisten elämäntapojen päälle. Tälläisessä tilanteessa on hieman hankalaa välttää lihominen ilman esim. terveydenhuollon väliintuloa.

Aina on jotain tehtävissä, mutta ympäristön vaikutus lihavuuten on huomattava ovat yksilön geeni mitkä ovat. Siinä oli taas pikkuisen tekstiä, mutta muistakaa ihmeessä, että nämähän ovat vain mielipiteitäni. Hiukan epäselvää, pahoittelen. Tänään eivät aivot ole oikein vireessä saati huomiokyky matkassa. Itsellä ovat muuten geenit ehkä hiukan liiankin kunnossa, jopa niin, että välillä toivoisi kilojen karttuvan massakaudella helpommin :D
 
Francine sanoi:
Sisäinen biologini kiljuu, että eikö asia ole kuitenkin niin päin että nyky-yhteiskunta ei sovi osan meistä geeneille?

Jeps. Tutustuin hiljattain erään lihavuustutkijan haastatteluun jossa hän totesi että ruokailutapojen muutos on kaikista tärkein syy väestön lihomiseen. Kaikista hälyyttävintä on sitten tämä lasten ja kouluikäisten lihominen, jopa puolet nuorista alkaa olemaan ylipainoisia.

Jos teen juominen edistää terveyttä niin aivan mainio homma! Tässä kohtaa kannattaa muistaa että sokerit kantsii jättää pois. Rasvakaan ei ole verisuonille niin paha asia kuin jatkuva sokerin pumppaaminen elimistöön - jos mennään sokeritautiin asti niin verisuonista häviää kimmoisuus ja 30 vuotiaan verisuonet voivat olla samassa kunnossa kuin 50 vuotiaan verisuonet.

Eli nyt vaan kansanterveystutkijat liikenteeseen ja kahvin hinta kaksinkertaiseksi, teetä sitten puoleen hintaan. :)
 
Sarjassamme tyhmiä kysymyksiä. Olen kuvitellut, että teessä olisi paljon energiaa--->lihottavaa, olenko ollut tässäkin väärässä?
(vai onkohän tässä mennyt nuo Icetea-litkut ja tee sekaisin)

Eikös vihreä tee ole sellaista, että sitä voi juoda ihan kylmänäkin ja se on sitruunan makuista?
 
Cthulhu, jos juot ihan aitoa/normaalia teetä, niin käsittääkseni siinä on 0kcal, ei hiilareita, ei protua eikä rasvaa. Asia on ihan eri, jos teen jalo maku pitää (mun mielestäni :D ) pilata maidolla tai sokerilla tai jos juo jotain "teetä", kuten turkkilaisten omenateetä (ei taida muuta sisältää, kuin omenaesanssia ja sokeria), Ricolaa, Lipton Ice Tea:ta tms. sokerilitkua. Vihreä tee maistuu sitruunalta, jos siihen sotkee sitruunamehua, muuten maistuu vihreältä teeltä, plain'n'simple.

Ostinpa tänään yli kilon hyvää kiinalaista vihreää teetä Oulun kauppahallista hintaan 15€, eli tod. halpaa. :) Toinen puolen kilon paketti on jasmiinilla maustettua, toinen taas ns. gunpowder teetä. Suosittelen tsekkaamaan noi pienet itämaisten ruokien kaupat (ainakin isommissa kaupungeissa on nykyään, Helsingissä useampiakin), jos teetä enemmälti juo. Yleensä saa halvemmalla ja parempaa kamaa, kuin marketin hyllyltä, niin vihreää kuin ruskeaakin (sitä fermentoitua).

Protsku, muistelen lukeneeni, että hillityllä kahvin juonnillakin olisi myönteisiä vaikutuksia terveyteen, joten ei senkään hintaa kannata verotuksella nostaa. Eiköhän siitä mellakka tulisi, jos kahvin hinta kovin jyrkästi nousisi, sen verran kansanjuoma se suomalaisille on. Pitäisi itekin edes yrittää opetella sitä juomaan. Ja tietenkään kahviin tai teehen ei ole mitään syytä laittaa sokeria, ilman oppii juomaan yllättävän nopeasti, tottumiskysymys.

Sokerille voisi kyllä lätkäistä kunnon haittaveron mun puolesta ja vastaavasti alentaa esim. kasvisten, laadukkaiden liha- ja kalatuotteiden, täysviljatuotteiden ja sokerittomien maitotuotteiden verotusta.
 
iivili sanoi:
Protsku, muistelen lukeneeni, että hillityllä kahvin juonnillakin olisi myönteisiä vaikutuksia terveyteen, joten ei senkään hintaa kannata verotuksella nostaa.

Sokerille voisi kyllä lätkäistä kunnon haittaveron mun puolesta ja vastaavasti alentaa esim. kasvisten, laadukkaiden liha- ja kalatuotteiden, täysviljatuotteiden ja sokerittomien maitotuotteiden verotusta.

Juu, olikos se nyt niin että n.3 kupposta kaffeeta päivässä ehkäisee merkittävästi maksakirroosia ja jotain muuta yhtä mukavaa...

Ja tuon sokerin haittaveron allekirjoitan täysin, ja pitäiskö meidän pakkislaisten kerätä addressi jollekin meijerifirmalle, että rupeaisivat valmistamaan esim. maitorahkapohjaista makeutusaineella maustettua herkkurahkaa, ja tätä voisi sitten myydä samaan hintaan kuin noita sokerimössöjäkin...
 
Xtreme sanoi:
Juu, olikos se nyt niin että n.3 kupposta kaffeeta päivässä ehkäisee merkittävästi maksakirroosia ja jotain muuta yhtä mukavaa...

..kuten aikuisiän diabetestä, joka täällä jo mainittiinkin? :)

Katsokaapa muuten tuota: Diabetes-lehti: Kahvi ja uusi geenilöytö saattavat auttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä

iivili sanoi:
Eiköhän siitä mellakka tulisi, jos kahvin hinta kovin jyrkästi nousisi, sen verran kansanjuoma se suomalaisille on.

Seiväs odottaa teroitettuna seinustalla. Välillä ainoa syy miksi viitsin mennä nukkumaan on, että voin herätä aamulla ja saan taas aamukahvini.. :kuola:

Taitaa tuo vanha viisaus päteä tässäkin asiassa: kaikkea kohtuudella. Myös treeniä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom