Random kysymyksiä keltanokalta kokeneemmille, suurkiitos vastanneille jo etukäteen:
-pörssiosakkeet ovat historiallisesti keskimäärin vain nousseet. Miten tämä on mahdollista, eikö se ole pois jostakin? Eikö ole olemassa minkäännäköistä balanssia?
Pörssiosakkeissa on myös se tekijä, että yritykset tekevät voittoa ja investoivat. Investointien kautta yrityksen tuotto-odotukset kasvavat ja sitä kautta osakkeen arvo markkinoilla kasvaa, koska on odotettavissa tuottoa. Aina ei tietenkään näin ole, kuten Fortumin Venäjälle tekemä suuri investointi osoitti, mutta karkeasti ottaen näin. Edelleen karusti yleistäen: mikäli yritys ei investoi, maksaa se tuloksen omistajilleen osinkona. Tämä taas vaikuttaa osakkeen hintaan lyhyellä aikavälillä kohottavasti, koska monet sijoittajat arvostavat hyvää ja vakaata osinkotuottoa. Pitkällä aikavälillä osakkeen hintakehitys on kuitenkin keskimääräistä vähäisempi, koska voittojen ei voi olettaa kasvavan, kun ei investoida. Tuo investointien arvoa kohottava vaikutus on parhaiten havaittavissa kasvavien yritysten kohdalla, koska niiden oletetaan kasvavan ja sitä kautta tuottavan tulevaisuudessa taloudellista hyötyä omistajilleen.
Kaikkiaan erittäin yksinkertaisesti: nousevat pörssikurssit ovat merkki siitä, että yritysten arvo on kasvanut kun tuottoja on investoitu itse yritykseen tuottamaan lisää. Osakekurssien tulee myös pitkällä aikavälillä voittaa yleinen hintakehitys sekä peruskorko, koska muuten ei olisi mitään järkeä investoida tai sijoittaa yrityksiin, joiden toimintaan liittyy aina keskeytymisen riski ja sitä kautta mahdollisuus menettää sijoitettu pääoma.
Tuohon osakesäästämiseen vielä sen verran, että jos sijoittaa riittävän pitkällä aikajänteellä ei ole "oikeaa" tai "väärää" hetkeä ostaa osakkeita. Parempia tai huomonpia hetkiä ostaa tai myydä toki on, mutta jos sen varmasti tietäisi ei tarvitsisi enää ikinä tehdä päivääkään töitä. Riittävän pitkällä sijoitusjänteellä voi karkeasti ottaen olettaa, että osakkeen arvo nousee (huomaa, että poikkeuksiakin on kuten Geocentric eli ent. Benefon). Mikäli hankkii sellaisten yhtiöiden osakkeita, jotka toimivat vakaalla toimialla kuten elintarvikeala tai energia on konkurssien riski hyvin pieni ja siksi voi olettaa, että aina saa edes osan rahoistaan pois. Jos yhtiön kurssikehitys ei markkinoita miellytä, usein vaihtuu johtaja ja strategisia muutoksia aletaan toteuttamaan. Tämä ei tietenkään ole absoluuttinen totuus, koska esim. Nokian kurssi on laskenut huippuajoista huomattavasti. Osingot kuitenkin kompensoivat tappiota ja jos on riittävän kauan nauttinut osingoista, voi osakkeet myydä ja jäädä voitolle vaikka osakkeen ostohintaan suhteutettuna tekeekin tappiota (hyötyä tappioiden verovähennyksinä). Jos samaan aikaan on ostanut osingoilla lisää Nokiaa, on tuotto sitäkin parempi, koska on saanut koko ajan enemmän osinkoja ja osa osakkeista on varmasti voitolla (paisti ehkä nyt, kun kurssit ovat alhaalla).
Maksetut osingot kannattaa, mikäli vain mahdollista, sijoittaa edelleen, koska sitä kautta saa pitkässä juoksussa parhaan tuoton varoilleen.