Talon lämmitysjärjestelmät

GOOD MORNING

BCAA, EAA, MSM, GLUTAMIINI, VIHERJAUHEET

-40%
Liippaa ehkä hieman tätä lämmitysjärjestelmäketjua joten kysytäämpäs täällä.
Ostettiin uudehko omakotitalo maalämmöllä. Nyt kuitenkin helteillä tuo sisälämpötila hakkaa 27-29 asteen välillä ja alkanut kaipaamaan jonkinlaista jäähdytystä.

Mieleen ekana tuli ilmalämpöpumppu ja joku mainitsi että maalämpöön saisi liitettyä maaviileän joka kuulemma ajaa lähes saman asian. Tuon maaviileän siis tulisi myös konvektroilla samaan tapaan kuin ilmalämpöpumppu.
Tuon maaviileän asennuskustannuksista ei vain hirveästi ole mitään tietoa missään. Ilmalämpöpumpun ilmeisesti saa asennettuna johonkin n. 2 - 2,5k hintaan. Onkohan kellään kokemuksia tuosta maaviileästä ja sen asennuskustannuksista näin jälkiasennuksena? Ilmeisesti asennuksen jälkeiset kustannukset olisivat paljonkin pienemmät ilmanlämpöpumppuun verrattuna.
 
En tiedä mistä oot tuon hinnan repässy ilmalämpöpumpun asennukselle, mutta jos yli 1500€ maksaa nykyään niin siinä on jo huomattavasti ilmaa hinnassa :cautious:
Se on vähän sama, kuin sanoisi ruokapuolella, että liikaa jos ravintola-annos maksaa 30 e. Mäkkäristä saa seitsemällä eurolla seitsemän euron ruokaa. Ravintolasta saa kolmellakympillä sitä kolmenkympin ruokaa. Halvalla ei saa hyvää. Tässäkään asiassa. Halvimmillaan saat ilmalämpöpumpun varmaan alle 500 e:lla ja siihen jotain puoskarilta asennus jollain satalappusella.

Mitsubishin pumppu siihen reilusti pitkälle toista tonnia ja siihen kylkeen pätevä asentaja, joka oikeasti vetää putket vakuumiin ja eristää huolellisesti, niin asennuskin maksaa. Eli laadussa on eroja niin asentajan kuin pumppujen suhteen.

Maapiiriin liitetty katto- tai seinäkollektori lienee järkevin, jos löydät putkarin asentaan sen oikein. Vie energiaa sen maaliuospumpun verran, eli vaikka 10 W + sisällä ilmaa liikuttava puhallin. Sillä saat sitten kämpän viileäksi. Halvalla.
 
Onko jollain käytössä PILPejä? Jos, niin voisitteko jakaa käyttökokemuksia?
Joskus täältä kysyin mielipiteitä ja vastattiin että huono laite. En ymmärrä miksi niitä kuitenkin rakennetaan lähes jokaiseen uuteen taloon mitä olen käynyt katsomassa. Onkohan syynä että nykyään rakennetaan paljon "pieniä", about 110m2 omakotitaloja.

Toinen mitä on paljon on myös ILP + sähkö mutta luulisi että on kallis yhdistelmä? Maalämpö tarvitsee neliöitä sitten enemmän että olisi kannattava.
 
Lämpöpumpputietäjiä kuulolla? Tuli laitettua loppukesästä toshiban premium25 ilmalämpöpumppu taloon ja se toimii nyt pääasiallisena lämmönlähteenä näillä keleillä. Vähä on vain vielä opettelua tuon järkevä käyttö..

Kyssäri. Vehkeessä on valittavissa manuaalisäädöillä kolme eri tehoasetusta, 50/75/100%. Niin onko tuon tehon kans kikkailusta mitään hyötyä? Pyyntinä sisäyksiköltä on 21 astetta, ja jonkun päättelyketjun tuloksena ajattelin että pidän tehon tuolla pienimmällä tasolla. Sitten kun keli viilenee ulkona eikä lämpö riitä niin sitten vasta nostan tehoa. Vai kannattaako tuo teho pitää kokoajan vain täysillä?
 
Onko täällä porukka asennellu kuin paljon aurinkopaneeleita ja/tai -keräimiä? Ilmeisesti hyötysuhteet nousee aika kovaa vauhtia ja nyt kun on alla talo missä kahta kerrosta lämmitetään sähköllä&takalla niin paneeleiden hankkiminen alkas olla harkitsemisen arvosta. Talon lape on just ikävästi itä-länsisuuntanen eli sinne paneeleita tai keräimiä ei fiksusti saa, mutta pihaa on sitten se 2000m^2 johon jotain jo mahtuskin. Aurinkolämpökeräimistä ei taida olla sähkötalossa samalla tavalla hyötyä kun sähköpaneeleista, mutta piharakennukseen ois tarkotus tehdä lämmintä työtilaa ja ehkäpä sauna joten sinne vesikiertoset lämmitysjärjestelmät ois ihan mahollista asentaa. Ja jos kapasiteettia on tarpeeks niin myös osa pihan kulkuväylistä ois oikein mukava pitää sulana kun tahtovat olla pirun liukkaita...

Kokemuksia, hintatietoja ja muuta nippelitietoa otetaan vastaan :)
 
Eka asia vois olla asentaa ilmalämpöpumppu hyvällä hyötysuhteella.

Sillä teet sen isoimman säästön.

Edit, ellei siis jo ole.
 
Mulla on uutta rakenteilla ja sinne tulee vesi-ilmalämpöpumppu koska vesikiertoinen lattialämmitys ja myös talvella matalahko lämpötila jolloin veden lämmönkään ei tarvii olla kierrossa kummoinen.
Vanhaan taitaa olla järkevin ihan ilmalämpöpumppu jos ei ole vesikiertoinen lämmitys.
 
Eka asia vois olla asentaa ilmalämpöpumppu hyvällä hyötysuhteella.

Sillä teet sen isoimman säästön.

Edit, ellei siis jo ole.
Ilp löytyy kyllä, sijotus on aika kyseenalainen koska takka/leivinuuni jää kokonaisuudessaan laitteen takapuolelle jonka takia lämpöpumppu ei kierrätä parhaalla mahdollisella tavalla puusta tulevaa lämpöä. Tietysti koneellinen ilmanvaihto hoitaa osaltaan lämpimän ilman pyörityksen, mutta veikkaan että ilpin tekemänä homma toimis huomattavasti fiksummin. Sisäyksikkö on myös asennettu yläkertaan eli alakerta lämpiää täysin sähkösellä lattialämmityksellä sekä lämmöllä jota saunomisen vuoksi puukiukaasta sattuu tulemaan pari-kolme kertaa viikossa. Ite oisin laittanu yksikön joko alakertaan käytävän päähän tai sitten portaikkoon puhaltamaan sekä ylä- että alakertaan. Merkki on Sharp ja iästä ei täyttä varmuutta, ilmeisesti siellä noin kymmenen vuoden tienoilla, eli sen uusiminen vois olla fiksu ratkasu, samalla vaihtaa paikka niin että takka/leivinuuni jää laitteen ja muun huoneiston väliin...

Mutta kokemuksia ja hintatietoa, yms. otetaan edelleen vastaan noista paneeleista ja keräimistä, sen verran aihe kiinnostaa :)
 

Anabolic Overdrive

2 kg, Orange

-30%
Liittynyt
27.6.2011
Viestejä
370
Onko täällä lämmittäjiä jotka käyttävät hybridilämmitystä? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia. Olen miettimässä energiaremonttia ja nykyisessä järjestelmässä ei riitä vesikiertoiset neliöt maalämpöön niin tarvitsee pohtia muitakin vaihtoehtoja.
 
Mitä tämä tarkoittaa?

Ja mites kämppä siis nyt lämpiää?
Tosiaan alakerrassa on vesikiertoinen lattialämmitys joka lämmitetään tällä hetkellä sähköllä. Neliöitä on tuossa kierrossa 80m2 niin maalämpö taitaa olla liian tehokas/kallis vain tuota+ käyttövettä lämmittämään
 
Tosiaan alakerrassa on vesikiertoinen lattialämmitys joka lämmitetään tällä hetkellä sähköllä. Neliöitä on tuossa kierrossa 80m2 niin maalämpö taitaa olla liian tehokas/kallis vain tuota+ käyttövettä lämmittämään
Jos haluat oikeasti vastauksia, joista saattaa ola hyötyäki, niin...

Mikälainen rakennus, alakerrassa ny oli vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmeisesti siis on myös yläkerta. Millä se lämpiää nyt, onko vielä puolikas vinttiki ja kellari jossa puusauna? Rakennusvuosi(kymmen)? Eristemateriaalit ja vahvuudet? Omakotitalo vissiin, oma ranta ja järvi tai vaikkapa pelto vieressä?

Jos antaa tipoittain tietoja, saa tipoittain vastauksia, eikä ne sitte kuitenkaan oo sinnepäinkään kokonaisuuden kannalta järkeviä...
 
Jos haluat oikeasti vastauksia, joista saattaa ola hyötyäki, niin...

Mikälainen rakennus, alakerrassa ny oli vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmeisesti siis on myös yläkerta. Millä se lämpiää nyt, onko vielä puolikas vinttiki ja kellari jossa puusauna? Rakennusvuosi(kymmen)? Eristemateriaalit ja vahvuudet? Omakotitalo vissiin, oma ranta ja järvi tai vaikkapa pelto vieressä?

Jos antaa tipoittain tietoja, saa tipoittain vastauksia, eikä ne sitte kuitenkaan oo sinnepäinkään kokonaisuuden kannalta järkeviä...
niin siis alkuperäinen kysymys oli että "onko täällä hybridilämmittäjiä, olisi kiva kuulla kokemuksia". Vastaukseen ei varmaan hirveesti vaikuta onko mulla pelto vieressä.
 
No, hybridejä on monenlaisia. Puu-öljy-sähkökattila oli se perinteinen jo kasarilla.

8 hehtaarin pelto omassa pihassa kertoo jo sen, ettei maalämpöpiiriä varten ehkä tarvi 200 m porakaivoa.

Mikä sun hybriditavoite on? Lämmittää bensalla sillon, jos sähkö on liian kaukana?
 
Olen pohtinut aurinkokeräin - vesitakka/VILP systeemiä. Varsinkin vesitakka kiinnostaisi. Olen huomannut että netissä ei ihan hirveästi ole kirjoitettu kokemuksista vesitakoista ja siitä tuli mieleen että jos niitä ei ole käytetty niin ei ne kauhean hyviä voi olla (vs MLP josta positiivisia käyttäjäkokemuksia on netti pullollaan).

Meillä on kiertoilmatakka tällä hetkellä ja sitä lämmitellään pari tuntia talvisin. Jotenkin ajatuksena kaunis, että iltaisin laittaisi tulet vesitakkaan niin sillä voisi poistaa osan VILPin kuormasta ja ehkä pidentäisi kompuran elinikää.

ja jos kiinnostaa kohde, niin:

2005 rakennettu 2kerrosta 200m2.
yläkerta sähköpatterit
alakerta vesikiertoinen lattialämmitys jossa vesi lämmitetään läpivirtauslämmittimellä sähköllä
käyttösähkö lämmitetään erillisellä LVV jossa sähkövastus.

mahdollisia korjaustoimenpiteitä:
yläkertaan vesikiertoinen lämmitys (taitaa olla aika kallis rakentaa) ja asentaa MLP - ehkä 20te?
tai
aurinkokeräimet + vesitakka/VILP. yläkertaan ILP - ehkä 12te?
 
Ylös asennutat vesikiertoiset patterit. Riippuen talon muodosta ei välttämättä iso homma. Eikä kalliskaan.

Sen jälkeen vilp tai maalämpö. Äläkä ota halvinta pumppua. Maalämmöstä esim Ruotsalainen Nibe tai suomalainen Gebwell. Myös vilpeissä pysy kaukana halvimmista.

Aurinkokeräimillä et saa mitään rahallista hyötyä. Ainoastaan rispektiä naapurilta. Eli älä tuhlaa rahojasi aurinkohärpäkkeisiin, lobbaus niissä on kovaa. Se että vaihdat takan vesikiertoiseksi ei myöskään maksa itseensä ikinä takaisin.
 
Nyt vasta havahduin tähän ketjuun, joten jotain kokemusta omasta järjestelmästä.
Järjestelmän valintaan ei voinut vaikuttaa, eli ei ollut (vielä) itse rakennuttama.

Täällä löytyy Nibe F750 joka pyörittää vesikiertoista lattialämmitystä, eli siinä lähes kokonaan 2018 valmistuneen 120m2 puutalon lämmitys. Kaverina varaava takka, jota talvisin lämmitellään päivittäin jos vaan pakkasta on reippaammin. Muuten toki harvemmin. Eli viime vuonna tuli jopa lämmiteltyä usein, mutta yllättäen tänä talvena ei niin usein.
Tuossa on myös kiinni tuloilmamoduuli, ja kokonaisuus pyörittää myös ilmanvaihtoa.

Ihan hyvät kokemukset so far, jos unohdetaan kuulemma äärettömän huono tuuri että siitä hajosi jo yksi venttiili ja ilmeisesti sen myötä pumppu kerran. Eli sellaisen about viikon verran keskellä talvea oli lämmitys kokonaan sökönä. Siitä kyllä täältä miinusta NIBE:n valintaan, valtuutetun huollon tarjonta on kyllä omasta mielestä suppea. Onneksi ei ollut niitä pakkasia.... tosin onneksi tämä takuuaikana.

Kahdelle hengelle ensimmäinen täysi vuosi eli 2019 näyttää sellaista sähkönkulutusta kuin 7400 kWh.
Omaan korvaan kuulostaa hyvältä.

Tuon hajoamisen jälkeen on suunnitteilla ilmalämpöpumppu lisäksi. Siitä nyt on paljon muutakin hyötyä, mutta olisi edes jokin lämmönlähde jos olisi taas jokin ongelma Niben kanssa etenkin talvella. Tietenkin viileät sisätilat kesällä siinä eniten kiinnostaa.
 
Aurinkokeräimillä et saa mitään rahallista hyötyä. Ainoastaan rispektiä naapurilta. Eli älä tuhlaa rahojasi aurinkohärpäkkeisiin, lobbaus niissä on kovaa. Se että vaihdat takan vesikiertoiseksi ei myöskään maksa itseensä ikinä takaisin.
Eikai se ihan noin mene, suomessa kesäisin mahdollisuus 0,8-1kW/m2. Jos lasketaan että tuottaa vaikka tuon 800w ja 8h niin se on 6400 ja sillä kyllä lämmittää jo käyttöveden. Keräimet varmaan kestää sen 20v ja eivät ole niin kalliita kun PV-paneelit.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom