Talon lämmitysjärjestelmät

Liittynyt
5.9.2012
Viestejä
28
Liippaa ehkä hieman tätä lämmitysjärjestelmäketjua joten kysytäämpäs täällä.
Ostettiin uudehko omakotitalo maalämmöllä. Nyt kuitenkin helteillä tuo sisälämpötila hakkaa 27-29 asteen välillä ja alkanut kaipaamaan jonkinlaista jäähdytystä.

Mieleen ekana tuli ilmalämpöpumppu ja joku mainitsi että maalämpöön saisi liitettyä maaviileän joka kuulemma ajaa lähes saman asian. Tuon maaviileän siis tulisi myös konvektroilla samaan tapaan kuin ilmalämpöpumppu.
Tuon maaviileän asennuskustannuksista ei vain hirveästi ole mitään tietoa missään. Ilmalämpöpumpun ilmeisesti saa asennettuna johonkin n. 2 - 2,5k hintaan. Onkohan kellään kokemuksia tuosta maaviileästä ja sen asennuskustannuksista näin jälkiasennuksena? Ilmeisesti asennuksen jälkeiset kustannukset olisivat paljonkin pienemmät ilmanlämpöpumppuun verrattuna.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 293
Kaupunki
Pirkanmaa
En tiedä mistä oot tuon hinnan repässy ilmalämpöpumpun asennukselle, mutta jos yli 1500€ maksaa nykyään niin siinä on jo huomattavasti ilmaa hinnassa :cautious:
Se on vähän sama, kuin sanoisi ruokapuolella, että liikaa jos ravintola-annos maksaa 30 e. Mäkkäristä saa seitsemällä eurolla seitsemän euron ruokaa. Ravintolasta saa kolmellakympillä sitä kolmenkympin ruokaa. Halvalla ei saa hyvää. Tässäkään asiassa. Halvimmillaan saat ilmalämpöpumpun varmaan alle 500 e:lla ja siihen jotain puoskarilta asennus jollain satalappusella.

Mitsubishin pumppu siihen reilusti pitkälle toista tonnia ja siihen kylkeen pätevä asentaja, joka oikeasti vetää putket vakuumiin ja eristää huolellisesti, niin asennuskin maksaa. Eli laadussa on eroja niin asentajan kuin pumppujen suhteen.

Maapiiriin liitetty katto- tai seinäkollektori lienee järkevin, jos löydät putkarin asentaan sen oikein. Vie energiaa sen maaliuospumpun verran, eli vaikka 10 W + sisällä ilmaa liikuttava puhallin. Sillä saat sitten kämpän viileäksi. Halvalla.
 
Liittynyt
27.6.2011
Viestejä
354
Onko jollain käytössä PILPejä? Jos, niin voisitteko jakaa käyttökokemuksia?
Joskus täältä kysyin mielipiteitä ja vastattiin että huono laite. En ymmärrä miksi niitä kuitenkin rakennetaan lähes jokaiseen uuteen taloon mitä olen käynyt katsomassa. Onkohan syynä että nykyään rakennetaan paljon "pieniä", about 110m2 omakotitaloja.

Toinen mitä on paljon on myös ILP + sähkö mutta luulisi että on kallis yhdistelmä? Maalämpö tarvitsee neliöitä sitten enemmän että olisi kannattava.
 
Liittynyt
5.1.2009
Viestejä
126
Lämpöpumpputietäjiä kuulolla? Tuli laitettua loppukesästä toshiban premium25 ilmalämpöpumppu taloon ja se toimii nyt pääasiallisena lämmönlähteenä näillä keleillä. Vähä on vain vielä opettelua tuon järkevä käyttö..

Kyssäri. Vehkeessä on valittavissa manuaalisäädöillä kolme eri tehoasetusta, 50/75/100%. Niin onko tuon tehon kans kikkailusta mitään hyötyä? Pyyntinä sisäyksiköltä on 21 astetta, ja jonkun päättelyketjun tuloksena ajattelin että pidän tehon tuolla pienimmällä tasolla. Sitten kun keli viilenee ulkona eikä lämpö riitä niin sitten vasta nostan tehoa. Vai kannattaako tuo teho pitää kokoajan vain täysillä?
 
Liittynyt
27.5.2004
Viestejä
1 513
Kaupunki
susirajalla
Onko täällä porukka asennellu kuin paljon aurinkopaneeleita ja/tai -keräimiä? Ilmeisesti hyötysuhteet nousee aika kovaa vauhtia ja nyt kun on alla talo missä kahta kerrosta lämmitetään sähköllä&takalla niin paneeleiden hankkiminen alkas olla harkitsemisen arvosta. Talon lape on just ikävästi itä-länsisuuntanen eli sinne paneeleita tai keräimiä ei fiksusti saa, mutta pihaa on sitten se 2000m^2 johon jotain jo mahtuskin. Aurinkolämpökeräimistä ei taida olla sähkötalossa samalla tavalla hyötyä kun sähköpaneeleista, mutta piharakennukseen ois tarkotus tehdä lämmintä työtilaa ja ehkäpä sauna joten sinne vesikiertoset lämmitysjärjestelmät ois ihan mahollista asentaa. Ja jos kapasiteettia on tarpeeks niin myös osa pihan kulkuväylistä ois oikein mukava pitää sulana kun tahtovat olla pirun liukkaita...

Kokemuksia, hintatietoja ja muuta nippelitietoa otetaan vastaan :)
 
Liittynyt
25.10.2014
Viestejä
4 734
Mulla on uutta rakenteilla ja sinne tulee vesi-ilmalämpöpumppu koska vesikiertoinen lattialämmitys ja myös talvella matalahko lämpötila jolloin veden lämmönkään ei tarvii olla kierrossa kummoinen.
Vanhaan taitaa olla järkevin ihan ilmalämpöpumppu jos ei ole vesikiertoinen lämmitys.
 
Liittynyt
27.5.2004
Viestejä
1 513
Kaupunki
susirajalla
Eka asia vois olla asentaa ilmalämpöpumppu hyvällä hyötysuhteella.

Sillä teet sen isoimman säästön.

Edit, ellei siis jo ole.
Ilp löytyy kyllä, sijotus on aika kyseenalainen koska takka/leivinuuni jää kokonaisuudessaan laitteen takapuolelle jonka takia lämpöpumppu ei kierrätä parhaalla mahdollisella tavalla puusta tulevaa lämpöä. Tietysti koneellinen ilmanvaihto hoitaa osaltaan lämpimän ilman pyörityksen, mutta veikkaan että ilpin tekemänä homma toimis huomattavasti fiksummin. Sisäyksikkö on myös asennettu yläkertaan eli alakerta lämpiää täysin sähkösellä lattialämmityksellä sekä lämmöllä jota saunomisen vuoksi puukiukaasta sattuu tulemaan pari-kolme kertaa viikossa. Ite oisin laittanu yksikön joko alakertaan käytävän päähän tai sitten portaikkoon puhaltamaan sekä ylä- että alakertaan. Merkki on Sharp ja iästä ei täyttä varmuutta, ilmeisesti siellä noin kymmenen vuoden tienoilla, eli sen uusiminen vois olla fiksu ratkasu, samalla vaihtaa paikka niin että takka/leivinuuni jää laitteen ja muun huoneiston väliin...

Mutta kokemuksia ja hintatietoa, yms. otetaan edelleen vastaan noista paneeleista ja keräimistä, sen verran aihe kiinnostaa :)
 
Ylös