Pistänpäs huvikseni ohjeet helpon sushin (nigiri) tekoon kotona. Kyseessä ei sitten ole mikään klassinen sushintekotapa, eikä tätä varten tarvitse opiskella vuosikausia sushimestarin oppipoikana.
Ainesosat:
-Puuroriisiä (risella on parasta, imho)
-tuoretta lohta tai kirjolohta
-riisietikkaa (myydään isoissa kaupoissa muiden etikoiden luona tai itämaisten mausteiden kohdalla)
-wasabia (myydään isoissa kaupoissa itämaisten mausteiden luona, pieni vihreä tuubi, joskus pahvirasiassa).
-sokeria ja suolaa (ihan tavallista, joskin japanilaiset ovat varmasti autenttisempia)
-soijaa (kikkoman on hyvää)
Valmistelut:
1. Laita riisi siivilään ja pese huolella kylmällä vedellä, mitä enemmän pystyt tuhlaamaan tähän vettä, sen parempi, sanoo japanialainen.
2. Laita riisi kannelliseen kattilaan, kaada päälle vettä. Veden ja riisin määrän tulee olla lähes sama, tieteellisiä metodeita käyttänyt japanialainen on päätellyt, että vettä tulisi olla n. 10%-20% enemmän mitä riisiä. Eli vaikkapa 2 desiin riisiä 2.1 - 2.2 desiä vettä. Veden ohella riisikattilaan laitetaan riisietikkaa, sokeria ja suolaa maun mukaan. Esim 1 ruokalusikallinen riisietikkaa paria riisidesiä kohden ja yksi teelusikallinen sokeria paria riisidesiä kohden, suolaa myös yksi teelusikallinen paria riisidesiä kohden. Tekemällä usein opit kuinka paljosta määrästä itse pidät.
3. Anna riisin makoilla vedessä 10-15 minuuttia, älä sekoita tai tee mitään muutakaan.
4. Laita riisikattilan levy päälle, eli täysille.
5. Kun vesi alkaa kiehua laita riisikattilaan kansi päälle, peitä mahdolliset höyryreiät teipillä, kannen on oltava tiivis.
6. Odota minuutti ja laita levyn lämpö pienimmilleen ja anna riisin kypsyä 30 minuuttia. Tällä välin älä kurki kattilaan, älä sekoita, älä tee mitään riisille. Sen sijaan, voit perata kalan.
7. Poista kalasta (toivottavasti filee, muuten saat perata koko hoidon itse) ruodot nyppimällä ja nahka repimällä. Kalan leikkaaminen on maku- & tekniikka-asia mutta mielikuvitusta käyttäen leikkaa kalasta sushin päälle hyvin sopivia viipaleita. Tapana on leikata kalaa niin, että veitsi on viistosti kalaan nähden. Youtubesta voi katsoa oppeja kalan leikkuuseen.
8. Kun riisi on kypsynyt 30 minuuttia sammuta liesi ja siirrä kattila pois levyltä. Älä vieläkään kurki kattilaan.
9. Anna riisin olla kattilassa 15 minuuttia. Tämän jälkeen pääset avaamaan kannen! Möyhennä varovasti riisi "auki" ja jätä jäähtymään, voit kaataa riisin esim. laakeaan astiaan tai vain jättää keittoastiaansa ilman kantta. Riisi on käyttövalmista kun se on jäähtynyt.
10. Kostuta hieman käsiäsi. Nigiri-sushi syntyy helposti, ota riisistä varsin vähän toiseen käteesi ja ala pyöritellä siitä soikeaa palleroa. Purista voimakkaasti, jotta riisin muodostuu hyvä ja kestävä koostumus. Pyörittele riisiä käsissäsi kunnes siinä on mielestäsi sopiva koko ja koostumus, aseta valmiiksi leikattu ohut pala raakaa kalaa jonka taakse voit sipaista vähän wasabia tuubista. Siis hyvin vähän, wasabi on tulista kamaa. Purista nyt valmista sushia kädessäsi jotta kala kiinnittyy hyvin riisiin ja aseta tarjolle. Siirry valmistamaan seuraavaa.
Tuon riisin pyörittelyn oppii vain ja ainoastaan tekemällä ja voit odottaa, että ensimmäiset sushisi eivät ole välttämättä kovin kauniita mutta maku pitäisi olla kunnossa. Kelvollista sushia oppii tekemään noin 5-10:nen kerran jälkeen.