Sushin ystäviä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hemina
  • Aloitettu Aloitettu
Me käytiin Tallinnassa syömässä sushia. Helvetin hyvää oli. Kolmannen kerran koetin ja nyt vasta isku kunnolla.
Pakko tehdä viikonloppuna itse.

Kerropa tarkempia koordinaatteja lahden takana. Jos sitä vaikka olis ens kerralla Tallinnassa kuosissa..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
rakastan sushi. ystävälläni on onneksi sushi catering firma joka tuo joka päivä tuoretta sushia helsingin pelipaikoille, duuniin. ja tietysti erilaisiin bileisiin ja juhliin. tilailen ite aina joskus viikonlopuksi muutaman satsin kotiin tai jos kutsun kavereita. samainen firma avaa juurikin selloon take away sushimestan.

sushi on tosi monipuolinen, ei suinkaan pelkkää raakaa kalaa. aitoja susheja on myös ihan rehelliset kasvisversiot ja itse tehtynä vain mielikuvitus asettaa rajat. sain joululahjaksi sushi-setin ja olen tehnyt mm. sellaisia rullasusheja, joissa täytteenä oli riisi-kylmäsavulohi-tuorejuusto-rucola.... nam!
 
Jaappaniassa tuli viimekuussa maisteltua mitä erikoisempia susheja. Kuten sellaisia, missä oli fugua(pallokala), valasta, ankkaa, jotain härkää, lentokalan mätiä, rapuvoita ja kaikkea muuta mahdollista :drool: ^99

Oispa Suomessakin yhtä halpaa sushia..
 
Ai ai. Täällä myös yksi sushin ystävä. Syksyllä olin Japanissa ja söin päivittäin sushia. Ainoa josta en tykäänyt oli sushi, jossa oli valasta.(en tiedä sushi"merkeistä", mutta sellainen, jossa oli riisiä ja päällä valaanlihaa).
Tilasin lähes aina ravintolan oman sushilautasen, jossa oli aina ravintolan spessu susheja tai tuoreimpia raaka-aineita. Huomattavaa oli se, että kun valas sushi tuotiin pöytään, niin kerrottin hienovaraisesti yhden palan sisältävän valaan lihaa. Ja sanottiin, että on ymmärrettävää jos valaan syöminen on moraalisesti epäilyttävää, niin sitä ei tarvitse syödä.

Jos Helsingissä haluaa syödä oikeasti hyvää sushia, niin Runeberginkadulla on mahtava paikka. Tokyo 12(numerosta en ole varma). Mamma Rosan vieressä. Käykää ihmeessä. Helsingin ensinmäinen japsi paikka. Oli tosin suljettuna 20-vuotta, mutta nyt taas auki. Omistaja on sama ja kokit on japanilaisia.
 
Sushi on ihanaa! Vaikka olen käynyt japanilaisessakin ravintolassa syömässä niin kotitekoiset sushit ne vasta olivatkin namia!

Aluksi oli säätämistä vähän niiden puikkojen kanssa, joten tuli aika nolo fiilis siellä ravintolassa sählätessä. Ja vaikka siellä oli ihan haarukat ja veitsetkin niin ei niitä ole tehty sushin syömiseen. Rullat ovat niin tarkasti sommiteltuja ja sitkeitä ettei niitä voi muhentamatta leikata pienemmiksi.
Ainoa huono puoli sushissa onkin se, että ne pitää änkeä kokonaisina suuhun. Japanilaisen ravintolan sushit kun olivat vielä niin suuria. Tilasimme yhden lajitelman jossa oli 12 makisushia ja jaksoimme syödä tuskin kahteen pekkaan kaikkia.

Parhaimpia ovat tonnikala-lohi-katkarapu-linjan sushit. Eli jotain lihaa sisälle<3. Kurkkumakit ovat mauttomia verrattuna niihin.
 
Jos Helsingissä haluaa syödä oikeasti hyvää sushia, niin Runeberginkadulla on mahtava paikka. Tokyo 12(numerosta en ole varma). Mamma Rosan vieressä. Käykää ihmeessä. Helsingin ensinmäinen japsi paikka. Oli tosin suljettuna 20-vuotta, mutta nyt taas auki. Omistaja on sama ja kokit on japanilaisia.

Tokyo 55 se on, ja on muuten helvetin hyvä paikka! Kannattaa kokeilla aperitiivina sitä juomaa, missä on kuoharia ja luumuviiniä. Ite söin viimeks siellä ton special tokyo menun ja sen innoittamana joutuu käymään uudestaankin.
 
Tokyo 55 se on, ja on muuten helvetin hyvä paikka! Kannattaa kokeilla aperitiivina sitä juomaa, missä on kuoharia ja luumuviiniä. Ite söin viimeks siellä ton special tokyo menun ja sen innoittamana joutuu käymään uudestaankin.

Sehän se oli. Mistäköhän repäisin ton 12:)

Alkomahoolia en käytä, joten juoma jää väliin. Pakko se on kai viikonloppuna mennä taas käymään. Yhden kerran vaan käynyt, joten menee nyt kokeiluun suosittelemasi menu.
 
ei niitä susheja tarvitse puikoilla syödä, ei tosin haarukallakaan. sushi on helpointa syödä sormin ja kuulemani mukaan ihan etiketinkin mukaista. sormien väliin vaan palat ja hampailla haukkaa vaikka puolet kerrallaan jos ei muuten mahdu suuhun. esim. kampin keskuksen alakerran ichibanin rullasushi on niin paksua, että ei ainakaan mulla menen kokonaisena suuhun millään.

kuulin, että ausseissa myydään sushia pikaruokana nimenomaan niin, että kokonainen rulla leikkamattomana vähän kuin nakkipaperiin (jossa pohjalla soijakastikkeeseen sekoitettu wasabi) ja inkiväärit pienessä pussissa toiseen käteen.
 
ei niitä susheja tarvitse puikoilla syödä, ei tosin haarukallakaan. sushi on helpointa syödä sormin ja kuulemani mukaan ihan etiketinkin mukaista. sormien väliin vaan palat ja hampailla haukkaa vaikka puolet kerrallaan jos ei muuten mahdu suuhun. esim. kampin keskuksen alakerran ichibanin rullasushi on niin paksua, että ei ainakaan mulla menen kokonaisena suuhun millään.

kuulin, että ausseissa myydään sushia pikaruokana nimenomaan niin, että kokonainen rulla leikkamattomana vähän kuin nakkipaperiin (jossa pohjalla soijakastikkeeseen sekoitettu wasabi) ja inkiväärit pienessä pussissa toiseen käteen.

Kyllä noi Japanissa syödään puikoin. En ole ikänä nähnyt sormin syötävän. Etiketeistä en tiedä.
 
Juu mäkin näin vaan temakeja syötävän käsin. On se silti ok syödä niitä nigirejä ja makeja käsin. Japanissa myytiin kaupassa semmosia rullia jollain 60sentillä, missä oli esimerkiks tonnikalaa, riisiä ja merilevää. Merilevä oli erillisen muovin välissä ja se sit käärästiin siihen riisirullan ympärille. Noi oli tollasia ehkä puolen makirullan paksusia. Nam.

Sehän se oli. Mistäköhän repäisin ton 12:)
...joten menee nyt kokeiluun suosittelemasi menu.

Mjoo, itellä oli pääruokana toi tonnikala ja seuralaisella tuo lihajuttu. Molemmat oli kyllä maistuvia! Tonnikalan isointa palaa oli tosin vähän vaikeeta syödä, ku se oli semmonen 4cm paksu ja 7cm halkasijaltaan oleva ympyränmuotonen biitti :D


Vielä muiden friikkien iloksi kuva japanilaisesta markettisushista(ja sashimista):
jd6.jpg
 
Sushiravintolassa sitä päällä olevaa merilevää ei edes huomannut. Kotona se jää ärsyttävän sitkeäks.

Onko tähän jotain kikkaa olemassa? Onko levän merkeillä väliä?
 
Osaatteko suositella Tampereelta sushi mestaa? Tai mitä sitä kannattaa maistaa ensikertalaisen?
Paras mielestäni on Kauppahallin Norimaru, lyö mennen tullen Marusekin sushit. Tosin on auki vain päivisin, sunnuntaina kiinni.

Just sieltä lounaalta tulleena :D
 
ei niitä susheja tarvitse puikoilla syödä, ei tosin haarukallakaan. sushi on helpointa syödä sormin ja kuulemani mukaan ihan etiketinkin mukaista.

Juurikin näin! Sushi on perinteisesti ollut nopeaa ja sormin syötävää tavallisen kansan ruokaa. Vasta kun siitä alkoi tulla ylempien luokkien herkkua puikoilla syöminen tuli mukaan kuvaan.

Perinteisesti sushia syödään sormilla niin, että sushin riisitön osa (esim. nigirissä se riisin päällä oleva kala tai muu liha) kastetaan nopeasti soijakastikkeeseen. Riisiosaa ei perinteisesti dipata soijaan koska tällöin sushista saattaa irrota riisiä soijakastikkeeseen, ja siksi, että soijakastikkeen idea on maustaa kala, eikä riisiä.

Tämä vain lohdutukseksi niille, jotka pitävät sushin syömisestä sormin, siinä ei ole mitään vikaa! Pääasia, että sushi maistuu :hyvä:

Minusta sushi on mitä parhain lounasruoka ja useimmiten syön sen sormin. Suomessa tapasin tehdä itse sushini tuoreesta lohesta tai kirjolohesta puuroriisiin. Niitä "sushiriisi" -nimellä myytäviä kalliita pikkupusseja riisiä ei minusta kannata ostaa ellei ole todella hifistelijä, tavallinen puuroriisi toimii aivan yhtä hyvin. Kyseessä kuitenkin on alunperin vaatimattomissa oloissa eläneiden kalastajien hätävararuoka ;)
 
Juurikin näin! Sushi on perinteisesti ollut nopeaa ja sormin syötävää tavallisen kansan ruokaa. Vasta kun siitä alkoi tulla ylempien luokkien herkkua puikoilla syöminen tuli mukaan kuvaan.

Perinteisesti sushia syödään sormilla niin, että sushin riisitön osa (esim. nigirissä se riisin päällä oleva kala tai muu liha) kastetaan nopeasti soijakastikkeeseen. Riisiosaa ei perinteisesti dipata soijaan koska tällöin sushista saattaa irrota riisiä soijakastikkeeseen, ja siksi, että soijakastikkeen idea on maustaa kala, eikä riisiä.

Tämä vain lohdutukseksi niille, jotka pitävät sushin syömisestä sormin, siinä ei ole mitään vikaa! Pääasia, että sushi maistuu :hyvä:

Minusta sushi on mitä parhain lounasruoka ja useimmiten syön sen sormin. Suomessa tapasin tehdä itse sushini tuoreesta lohesta tai kirjolohesta puuroriisiin. Niitä "sushiriisi" -nimellä myytäviä kalliita pikkupusseja riisiä ei minusta kannata ostaa ellei ole todella hifistelijä, tavallinen puuroriisi toimii aivan yhtä hyvin. Kyseessä kuitenkin on alunperin vaatimattomissa oloissa eläneiden kalastajien hätävararuoka ;)

no juurikin näin olen antanut itselleni kertoa :) kiitos että vahvistit asian.

ja joku kysyi että milloin ja minne selloon. en tiedä tällä hetkellä vielä enempää kuin "pian" ja "jonnekin sinne". laitan lisää tietoa kun saan faktat käteeni.
 
Pistänpäs huvikseni ohjeet helpon sushin (nigiri) tekoon kotona. Kyseessä ei sitten ole mikään klassinen sushintekotapa, eikä tätä varten tarvitse opiskella vuosikausia sushimestarin oppipoikana.

Ainesosat:
-Puuroriisiä (risella on parasta, imho)
-tuoretta lohta tai kirjolohta
-riisietikkaa (myydään isoissa kaupoissa muiden etikoiden luona tai itämaisten mausteiden kohdalla)
-wasabia (myydään isoissa kaupoissa itämaisten mausteiden luona, pieni vihreä tuubi, joskus pahvirasiassa).
-sokeria ja suolaa (ihan tavallista, joskin japanilaiset ovat varmasti autenttisempia)
-soijaa (kikkoman on hyvää)

Valmistelut:
1. Laita riisi siivilään ja pese huolella kylmällä vedellä, mitä enemmän pystyt tuhlaamaan tähän vettä, sen parempi, sanoo japanialainen.
2. Laita riisi kannelliseen kattilaan, kaada päälle vettä. Veden ja riisin määrän tulee olla lähes sama, tieteellisiä metodeita käyttänyt japanialainen on päätellyt, että vettä tulisi olla n. 10%-20% enemmän mitä riisiä. Eli vaikkapa 2 desiin riisiä 2.1 - 2.2 desiä vettä. Veden ohella riisikattilaan laitetaan riisietikkaa, sokeria ja suolaa maun mukaan. Esim 1 ruokalusikallinen riisietikkaa paria riisidesiä kohden ja yksi teelusikallinen sokeria paria riisidesiä kohden, suolaa myös yksi teelusikallinen paria riisidesiä kohden. Tekemällä usein opit kuinka paljosta määrästä itse pidät.
3. Anna riisin makoilla vedessä 10-15 minuuttia, älä sekoita tai tee mitään muutakaan.
4. Laita riisikattilan levy päälle, eli täysille.
5. Kun vesi alkaa kiehua laita riisikattilaan kansi päälle, peitä mahdolliset höyryreiät teipillä, kannen on oltava tiivis.
6. Odota minuutti ja laita levyn lämpö pienimmilleen ja anna riisin kypsyä 30 minuuttia. Tällä välin älä kurki kattilaan, älä sekoita, älä tee mitään riisille. Sen sijaan, voit perata kalan.
7. Poista kalasta (toivottavasti filee, muuten saat perata koko hoidon itse) ruodot nyppimällä ja nahka repimällä. Kalan leikkaaminen on maku- & tekniikka-asia mutta mielikuvitusta käyttäen leikkaa kalasta sushin päälle hyvin sopivia viipaleita. Tapana on leikata kalaa niin, että veitsi on viistosti kalaan nähden. Youtubesta voi katsoa oppeja kalan leikkuuseen.
8. Kun riisi on kypsynyt 30 minuuttia sammuta liesi ja siirrä kattila pois levyltä. Älä vieläkään kurki kattilaan.
9. Anna riisin olla kattilassa 15 minuuttia. Tämän jälkeen pääset avaamaan kannen! Möyhennä varovasti riisi "auki" ja jätä jäähtymään, voit kaataa riisin esim. laakeaan astiaan tai vain jättää keittoastiaansa ilman kantta. Riisi on käyttövalmista kun se on jäähtynyt.
10. Kostuta hieman käsiäsi. Nigiri-sushi syntyy helposti, ota riisistä varsin vähän toiseen käteesi ja ala pyöritellä siitä soikeaa palleroa. Purista voimakkaasti, jotta riisin muodostuu hyvä ja kestävä koostumus. Pyörittele riisiä käsissäsi kunnes siinä on mielestäsi sopiva koko ja koostumus, aseta valmiiksi leikattu ohut pala raakaa kalaa jonka taakse voit sipaista vähän wasabia tuubista. Siis hyvin vähän, wasabi on tulista kamaa. Purista nyt valmista sushia kädessäsi jotta kala kiinnittyy hyvin riisiin ja aseta tarjolle. Siirry valmistamaan seuraavaa.

Tuon riisin pyörittelyn oppii vain ja ainoastaan tekemällä ja voit odottaa, että ensimmäiset sushisi eivät ole välttämättä kovin kauniita mutta maku pitäisi olla kunnossa. Kelvollista sushia oppii tekemään noin 5-10:nen kerran jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Muun ruuan kanssa en ole huomannut sitä, että vatsa alkaa täyttymään yllättävän helposti kun muutaman mojovan sushirullan raapasee ääntä kohti. Yllättävän täyttäviä nuo riisipallerot.


Niin no riisihän on aika runsas energianlähde. :). Sushia ja wasabiahhhh... :kuola:.
 
Onko kukaan käynyt vielä testaamassa tota Kampin Fuji Villagea? Kuulostaa ainakin nimen perusteella aika paskalta.. :D Siellä näyttäs kuitenkin olevan sushibuffet! Vissiin ainoa laatuaan Suomessa. Kiinnostaisi kyllä.
 
Masabi sushi on avattu siis Selloon. sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa. Masabille on ryhmä feispuukissa ja jonkin sortin ale-kampanja fan clubilaisille ensi viikolla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom