Nyt kun valtion talous on kovasti tapetilla, niin erehdyinpä lukemaan netistä valtion budjettia 2010. Suosittelen kaikille, jotka haluavat huonon olon itselleen. Kaikenlaista menokohdetta löytyy.
Koneisto nimittäin rahoittaa lukuisan määrän yksiköitä, jotka yritysmaailmassa ollessaan kuuluisivat Suomen 2000 suurimman firman joukkoon. Liikevaihdolla mitattuna nimittäin sijalle 1000 pääsee jo n. 31 MEUR liikevaihdolla, sijaa 2000 pidetään alle 13 MEUR:lla.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/suurimmat/...rows=2000&x=26&y=10
Pidetään vaikkapa erinäisten laitosten ja keskusten liikevaihtona niiden valtion budjetista saamaa rahoitusta. Voidaan ajatella että sillä peitetään kulut eli tehdään nollatulosta. Näin nähdään kuinka verorahoin ylläpidetään läskimahaisia suuria ”yrityksiä” vailla välitöntä yhteyttä valtion avaintoimintoihin.
Alla on lista pahimmista turhakkeista valtion 2010 budjetissa.
Listalla olevat toiminnot kustantavat valtiolle yhteensä lähes 4,5 miljardia euroa, eli 9% budjetista. Ovatko ne kaikki välttämättömiä, onko valtion todellakin pakko kustantaa kaikki nämä laitokset, keskukset, avustukset, yms. verorahoin? Näinä aikoina täytyy alkaa miettiä, mitkä näistä kuuluvat oikeasti valtion avaintoimintoihin, ja loput voi yksityistää tai lopettaa.
- Ulkopoliittinen instituutti. ”Liikevaihto” 3.3 MEUR
- Eduskuntaryhmien ryhmäkansliat. Mitä nämä ovat? Miksi ne tarvitsevat lähes 4 MEUR käyttövaraa eli ”liikevaihtoa” budjetista?
- Puoluetuki. Puolueiden yhteinen ”Liikevaihto” valtiolta 36 MEUR. Pysyisiköhän parlamentarismi pystyssä ilman puoluetukeakin?
- Maanpuolustusjärjestöjen avustukset. Niiden yhteinen ”Liikevaihto” valtiolta 2 MEUR. Tämä kustannus olisi varsin helppo asia lopettaa heti, kuten muidenkin ministeriöiden vastaavat avustukset.
- Tilastokeskus. Suomen yritykset –listalla olisi peräti sijaluvulla 764. ”Liikevaihto” 44.9 MEUR. Aikas iso yritys tehdäkseen tilastoja asioista.
- Valtion Taloudellinen Tutkimuskeskus. ”Liikevaihto” 4.1 MEUR. VATT varmaan voisi helpostikin korvata valtion budjettirahoituksen muualta.
- Väestörekisterikeskus. ”Liikevaihto” 4.9 MEUR. Tätä voi suhteuttaa Suomen väkilukuun, lähes 1 EUR/hlö joka vuosi henkilörekisterin ylläpitoon.
- Ahvenanmaan maakunnan tuki. 201 MEUR alueelle, jossa asuu 28000 henkilöä! En tiedä paljonko valtio saa verotuloja Ahvenanmaalta, jokatapauksessa noin pienellä määrälle ihmisiä aika iso tuki verrattuna manner-Suomen lukuisiin alue-, maatalous- yms tukiin.
- CIMO. Noin 200 hengen organisaatio tukemassa kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyötä opetusministeriön alla. ”Liikevaihto” 8.8 MEUR. Jos CIMO olisi vuoden ajan kokonaan kiinni, huomaisiko kukaan mitään?
- Kirkollisen ja uskonnollisen toiminnan avustukset. Seurakuntien yhteinen ”Liikevaihto” valtiolta 2 MEUR. Tämä pitäisi lopettaa.
- Opetusministeriön valtionavustus järjestöille (yleissivistävä ja aikuiskoulutus) yhteensä 9.8 MEUR. Helposti lopetettavissa oleva automaattinen kuluerä.
- Taide ja kulttuuri. En tiedä historiaa niin paljon, että tietäisin missä vaiheessa taiteesta ja kulttuurista tuli merkittävä valtion kustannus. 386 MEUR. Vrt. Yleisradioon, jonka liikevaihto on 380 MEUR ja joka on Suomen 137. suurin yritys. Valtion lisäksi kunnatkin ovat tärkeitä taiteen ja kulttuurin tukijoita verorahoin. Olisiko aivan mahdoton ajatus, että taiteen ja kulttuurin ystävät maksaisivat suuremman osan harrastuksestaan itse?
- Liikuntatoimi. Varmaankin tässä on jonkinmoinen kansanterveys taustalla, kun tarvitsee liikuntatoimea tukea 132.3 MEUR:lla. Vrt. Tjäreborgiin, jolla on suunnilleen sama liikevaihto ja on Suomen 334. suurin yritys.
- Sosiaalialan osaamiskeskukset. ”Liikevaihto” 3 MEUR. Tämä tosin kattaa vain n. 10-30% Sosiaalialan osaamiskeskusten menoista, loput tulee pääosin kunnilta eli verorahoista.
- Sosiaali-ja terveysministeriön avustukset yhteisöille ja säätiöille. 295 MEUR. Vrt. Vaconiin, jolla on suunnilleen sama liikevaihto ja on Suomen 168. suurin yritys.
- Maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskus. Mahtuisi Suomen 2000 suurimman yrityksen joukkoon. ”Liikevaihto”13 MEUR.
- Maaseutuvirasto. ”Liikevaihto” 21.6 MEUR. Vetää siis tämän verran välistä jakaakseen EU:n maataloustukea.
- 4H-yhdistys. ”Liikevaihto” valtiolta 4.8 MEUR. Yksittäinen yleishyödyllinen yhdistys saa aikas ison määrän rahaa valtiolta. Miksi?
- Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT. ”Liikevaihto” 35.1 MEUR, Tekesin kautta virtaa tänne vielä lisää verorahoja. On vaikeaa kuvitella, että maatalouden tutkimusta ja tuotekehitystä tekisi yksityinen yritys joka olisi yhtä suuri kuin Biohit ja Suomen 910. suurin yritys.
- Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskus. 16.4 MEUR. Tämän lisäksi riista- ja kalataloutta tuetaan valtion budjetista lähes 30 MEUR:lla. Voisiko tästä maksaa joku muu kuin me kaikki yhdessä?
- Metsäntutkimuslaitos. ”Liikevaihto” 42.2 MEUR. 821 henkilöä tässä organisaatiossa. Mitäpä jos metsänomistajat omistaisivat tämän yrityksen? Kuinka kauan se olisi yhtä suuri kuin McDonalds eli Suomen 800. suurin yritys?
- Valtionapu metsätalouden edistämis- ja valvontaorganisaatioille. 48 MEUR. Niinkuin edellämainitut tutkimuslaitokset eivät riittäisi, vaan avustukseen laitetaan rahaa kaksinkertaistetainen määrä.
- Maanmittauslaitos. ”Liikevaihto” 56.8 MEUR. Jokohan tätä maata olisi tarpeeksi mitattu, vai vieläkö sitä varten pitää olla Suomen 650. suurin yritys?
- Geodeettinen laitos. ”Liikevaihto” 3.7 MEUR
- Geologian tutkimuskeskus. ”Liikevaihto” 42.2 MEUR. Suomen yritykset –listalla olisi sijaluvulla 801. Lähes 700 henkilötyövuotta geologiaan. Miksi?
- VTT. ”Liikevaihto” 90 MEUR, tosin VTT:n kokonaisbudjetista vain n. 30% on budjettirahoitusta, VTT taitaa olla ainoa valtion laitos joka tuottaa lisäarvoa omistajalleen.
- TEKES. Toimintamenot 48.2 MEUR. Noin 400 henkeä pyörittämässä tutkimustukea. Jonkun pitäisi saada Tekesin tukea Tekesin organisaation tutkimiseen, se on niin monimuotoinen.
- Matkailun edistämiskeskus. ”Liikevaihto” 9.4 MEUR
- Työ –ja elinkeinoministeriön osalla budjetissa on monta tarkemmin määrittelemätöntä samankaltaista kohtaa: Julkinen tutkimus- ja kehittämistoiminta 31 MEUR. Avustukset tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiotoimintaan 375.9 MEUR. Valtionavustus eräille järjestöille ja yhteisöille 42.7 MEUR. Innovaatiokeskittymien kehittäminen 3.6 MEUR. Kansainvälistymisavustus yritysten yhteishankkeisiin 25 MEUR. Yritysten tutkimus- ja kehittämishankkeiden valmistelu 9 MEUR. Avustus kansainvälisen teknologiapalkinnon maksamiseen 1 MEUR. Lainat tutkimus ja innovaatiotoimintaan 83.7 MEUR. Yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden tukeminen 40.5 MEUR. Kaikki nämä yhteensä 612.4 MEUR. Yrittäjyyttä valtion tietysti pitäisikin tukea, mutta mutta...
- Lainat Suomen Vientiluoton jälleenrahoitustoimintaan. 1500 MEUR. Hmm. Katoaako nämä rahat samantien jonnekin, vai maksaako nämä lainat joku joskus jollain korolla takaisinkin valtiolle?
- Kuluttajatutkimuskeskus. ”Liikevaihto” 2 MEUR
- Valtionavustus kuluttajajärjestöille. 0.7 MEUR. Yhdenmukaistetaan kaikki tällaiset avustukset. Eli lopetetaan.
- Kainuun kehittämisraha. 58.5 MEUR. Aikas iso raha erikseen yhdelle maakunnalle. Tosin, Ahvenanmaahan saa 201 MEUR. Tästä voi kyllä aivan hyvin kysyä, että jos tämä kehittämisraha otettaisiin vuodeksi pois, huomaisiko joku Kainuun taantuneen enemmän kuin ilman tätä rahaa?
- EU:n rakennerahasto-ohjelmat. 502.8 MEUR. Tästä pitäisi ottaa enemmän selvää. Iso määrä rahaa epämääräisiin hankkeisiin.
- Liikennevirasto. ”Liikevaihto” 92 MEUR. Suomen yritysten sijaluku 457. Liikennevirastoon yhdistyi hiljattain osia Merenkulkulaitoksesta, Ratahallintokeskus ja Tiehallinto vaikkakin valtion budjettiosuus pieneni peräti 37% edellisvuodesta. Jotain on siis tapahtunut, pitäisi tutkia hiukan enemmän, mutta kaiketi tämä on pelkästään hallinnollinen organisaatio, ei toimeenpaneva organisaatio. Ainakin perusväylänpito 889 MEUR ja väylähankkeet 436.6 MEUR ovat omia rivejään budjetissa.
- Liikenteen turvallisuusvirasto. ”Liikevaihto” 33.7 MEUR. Tämä puolestaan on saatu aikaan yhdistämällä AKE, Ilmailuhallinto, osia Merenkulkulaitoksesta sekä Rautatievirasto. Pitäisi tätäkin puljua tutkia hiukan enemmän.
- Sanomalehdistön tuki. 1 MEUR. Kenelle? Miksi?
- Ilmatieteen laitos. Suomen 826. suurin yritys. ”Liikevaihto” 40 MEUR. Muhkea laitos siis ilmastoa seuraamassa.
- Suomen ympäristökeskus. ”Liikevaihto” 32 MEUR. Tämä on kuitenkin vain vähän yli puolet kaikista menoista, muut valtion virastot yms. rahoittavat verovaroista lähes kaiken lopun.
- Ympäristöministeriön avustukset järjestöille. 2 MEUR. Yhdenmukaistetaan kaikki tällaiset avustukset. Eli lopetetaan.
- Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus. ”Liikevaihto” 5 MEUR.
Valtiovarainministeriökin on jo avautunut valtion talouden ongelmista. Kaikkein helpointa ongelman lievittäminen (ei tosin riitä vielä ongelman poistamiseen) on kun keskitytään vain valtion avaintoimintoihin, ja annetaan muiden toimintojen pärjätä ominensa.