Eli sisältyykö tähän ajatus siitä, ettei työttömille maksettaisi mitään vai ajatus kansalaispalkasta/perustulosta?
Olisit laittanut tämän kakkososankin, jossa Milton selkeästi tajuaa mitä kysytään, mutta ei suostu myöntämään, että suuryritykset ovat ahneita paskoja, joille ihmiselämä on vain numero, vaan kiertelee kysymystä. BTW, respectit nuorelle kundille, että laittaa Friedmanin kovan paikan eteen. Nykyisin tuollaisista kysymyksistä saisi jenkeissä jo Taserista... :D
http://www.youtube.com/watch?v=iPqdRqacpFk&NR=1
Tässä Friedmanin ajattelun tietyt epäloogisuudet tulevat esille. Friedmanhan monesti sanoo, ettei valtio saisi sekaantua yritysten toimintaan millään tavalla.
-Friedmanin mukaan valtio ei saa pakottaa Fordia tekemään autoja, joiden bensatankki ei syty palamaan törmäyksessä...
-... vaan valtio saa ainoastaan jälkikäteen tuomioistuinten kautta laittaa Fordin maksamaan korvauksia sen takia, ettei se ole kertonut (nyt jo menehtyneille ihmisille), että auton bensatankki saattaa tietyllä todennäköisyydellä syttyä palamaan törmäyksessä ja matkustajat tulevat kuolemaan räjähtävässä tulipalossa.
Ford ei tehnyt kumpaakaan, koska Ford ei HALUNNUT kenenkään yhtiön ulkopuolella tietävän, että kyseisen auton bensatankissa on vika joka johtaa sen räjähtämiseen kolarissa.
-Miksi Ford ei rakentanut sellaista bensatankkia, joka ei tappaisi ihmisiä?
-Miksi Ford ei kertonut kenellekään, että bensatankki syttyy palamaan törmäyksessä?
Juuri niiden seikkojen takia, joita Friedman pitää pyhinä:
"Few trends could so thoroughly undermine the very foundations of our free society as the acceptance by corporate officials of a social responsibility other than to make as much money for their stockholders as possible."
En tiedä muista, mutta itse olen ainakin nähnyt firmoissa työskennellessäni mihin tällainen ajattelutapa johtaa samoin kuin se, että työntekijöitä käsitellään nykyisin vain hyödykkeinä. Tätä ajattelutapaa on iskostettu vuosikymmeniä business-kouluissa opiskelevien päihin ja sieltä se on levinnyt maailmalle niin firmoihin kuin julkishallintoon. Tämä ajattelutapa on aivan vitun tuhoisa, mutta silti ihmiset eivät suostu näkemään siihen sisältyviä epäloogisuuksia, koska suhtautuvat siihen aivan kuin johonkin vitun uskontoon. Hence the word, markkina
fundamentalisti.
Over and out, Milton Friedman, burn in hell.