Ei kai mikään ala pysy muuttumattomana teollisuudessa, eikä juuri sen ulkopuoellakaan. Kun tehdään jotain uudella tavalla, niin yleensä siihen vaaditaan investointeja ainakin, jos puhutaan valmistavasta teollisuudesta. Esim. puolijohdeala on ollut nyt niin paljon uutisissa, että varmaan kaikki tietävät, miten iso juttu se on, tulevaisuuden ala ja kaikkea. Osa ehkä tietää, että Euroopassa ei ole hirveästi valmistavaa puolijohdeteollisuutta, Ameriikassa on jonkun verran, mutta käytännössä kaikki edistynyt tehdään Taiwanissa tai Koreassa. Teollisuus kuitenkin alkoi länsimaissa.
Nykytilanteeseen ei ole menty niin, että firmat olisivat siirtäneet linjansa Aasiaan, vaan kun teknologia kehittyy, niin olemassa oleva teknologia vanhenee ja pitää korvata uudella. Tässä vaiheessa firmat joutuvat investoimaan uuteen tehtaaseen, joten tehdään uusi investointipäätös. Sama juttu tulee olemaan metsäteollisuudessa, että jos tulevaisuudessa tehdään vaikka jollain hienolla prosessitekniikalla puista aurinkopaneelia, niin se tuskin samoilla koneilla syntyy, kuin sanomalehtipaperi. Tässä vaiheessa mietitään, että minnes uusi aurinkopaneelitehdas rakennetaan ja ei ole missään nimessä sanottu, että se tulisi Suomeen ja korvaisi jonkun olemassa olevan, käytöstä poistuvan paperitehtaan.
Eli vaikka puusta tehdyille tuotteille olisi kysyntää jatkossakin, mutta ei enää sanomalehtipaperina, vaan jonain muuna, niin tehtaat eivät välttämättä tule Suomeen ja työllistä henkilöitä, jotka olivat aiemmin paperitehtailla töissä. Päätöksen tästä tekevät viime kädessä kuluttajat, eli mikäli vaikka tilaatte uusia vetoremmejä netistä, ettekä tee ostopäätöstä sen mukaan, mikä firma käyttää lähetyspaketissa Suomessa tuotettua kartonkia, niin olette äänestämässä sen puolesta, että kartonki kannattaa tehdä siellä, missä se on taloudellisesti kannattavaa. Lakot ja lakkouhka taas vaikuttaa tuohon kannattavuuteen. Ei tietty merkittävin tai tärkein tekijä, mutta yksi siellä joukossa.