Suomalainen politiikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DayOne
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Paperikoneita on mennyt muualla länsimaissa kiinni ihan siinä missä Suomessakin. Kiinan ja muiden halpamaiden kanssa ei pystytä kilpailemaan.

Ja nyt on taas ihan höpöhöpö juttua, että työntekijät pystyisivät vaikuttamaan automatisoinnin etenemiseen. Yritykset automatisoi heti kun se on taloudellisesti järkevää. Siinä ei työntekijöiden mitättömät eduista luopumiset vaikuta yhtään.
Niin onkin. Luetko ollenkaan mitä kirjoitetaan. Kysymys näissä onkin, missä järjestyksessä ne menee kiinni.

Olet ihanoikeassa, että automatisointi tapahtuu silloin, kun se on taloudellisesti järkevää. Ja mikä siitä tekee järkevämpää on suuret kustannukset työntekijöistä, suuret haitat lakoista, toimitusvarmuus jne. Ei tietenkään yksittäinen työntekijä pysty vaikuttamaan, mutta palkansaajaliike kokonaisuutena voi. (tottakai verotukselliset seikat, yritystuet, sijainti jne jne. vaikuttaa paljon myös )

Näitä järjettömyyksiä kuulee ja näkee tämän tästä töistä. Esimerksi välillä on vaikeaa saada tavarat pakattua tai lähtemään viikonloppuna tai sitten se maksaa ihan älyttömiä. Ei ole enää tätä päivää tällainen.
 
Jeh suomessa, uskokaa tai älkää, on aivan järkyttävä pula puusta ja esim paperiteollisuuden ajaa tiukoille sekin että lämpöyhtiöt voivat ostaa puuta parempaan hintaan kuin muu teollisuus, koska kaukolämpöä pitää olla ja siitä maksetaan mitä vain pyydetään koska... sitä on oltava.

Eli yksi isoimmista markkinoistamme poltetaan kirjaimellisesti taivaalle tällä hetkellä kun venäjän puuta ei luonnollisesti tule, eikä kai hetkeen ole tulossa.

Se nostaa hintoja, joka vähentää kysyntää joka laskee kapasiteettitarvetta joka vähentää työtä. Se onko joku lakossa päivän tai viikon ei muuta tätä, ja jälleen kerran. Ei myöskään helpota, mutta se mekanismi on ihan muualla.

Sillähän stadin kivihiilivoimalakin yritetään korvata, puun polttamisella. Saas nähdä miten onnistuu kun pitäiskin polttaa omia metsiä eikä venäjän metsiä siellä. #vihreäsiirtymä
 

Hyvä kirjoitus ja näin minäkin tilanteen näen. Pattitilanne on syntynyt ennenkin Sipilän aikana kun hallitus hyppäsi työmarkkinaosapuoleksi ja 85% heidän esittämistä muutoksista kaatui EU tuomioistuimeen jo mahdottomina ja siinä vaiheessa taisi Sipilä heittää legendaarisen lausunnon kaiken maailman dosenteista.

Tälläinen soppa vaatii monta kokkia mennäkseen näin jumiin. Toivotaan että työrauha palautuu mahdollisimman pian.
 

Ei tainnut olla vielä täällä? Se, mikä mua ärsyttää suomen ay-liitoissa (ja EK:ssa), että ei kai edes liitoissa voida olla oikeasti sitä mieltä, että on vain hyvä, kun työkavereitaan pahoinpiteleviä ymv. työntekijöitä ei voida irtisanoa ilman, että on riski hävitä oikeudessa. Tän takia olisi fantsua, jos ay:n kannanotot olisivat mallia: "Ymmärrämme, että tämä on ongelma ja haluamme olla osaltamme ratkaisemassa sitä, koska se olisi työntekijöidenkin etu. Nykyisen ehdotuksen sijaan ehdotamme, että asia ratkaistaisi tällaisella pykälällä ja vastavuoroisesti voitaisiin vaikka saada x% palkankorotukset". Nyt kannanotot ovat, että emme tule suostumaan yhtään mihinkään ja sen lisäksi levitämme jatkuvasti täysin valheellista tietoa siitä, mitä ylipäänsä ollaan tekemässä ja koitamme masinoida
vihaa työnantajia kohtaan.

EK ei ole merkittävästi parempi, mutta se nyt ei ole minkäänlainen puolustus. Molemmat joutaisivat historiaan. Kummatkin toimivat kuin pahimmat änkyräpolitikot. Ei minkäänlaista ratkaisuhakuisuutta, eikä niin mitätöntä asiaa, etteikö sitä vastustettaisi henkeen ja vereen, mitä nyt toista mieltä olevien haukkumiselta joutaa. Hävettäisi assosioitua kumpaankaan. Saisi heinäkuu tulla nopeammin.
 
Eduskunnassa 3 päivää pitänyt keskustella mm. näistä lakijutuista niin salissa on yli 100sta hallituspuolueen jäsenestä 3 paikalla ja 0 ministeriä, ja tuntemattomasta syystä keskusteluja ei voida siirtää... kuulostaa samalta kommunikointikyvyltä äänestettyjen kansanedustajien kanssa keskusteluun kuin ay liikkeen. Noh lisää hauskoja saksi/leikkuulauta kuvia.

#keskustelukulttuuri
 
Alkaa varmaan aika monella avautumaan silmät pikkuhiljaa ton lakkoilun suhteen. AY-liikkeet todellakin lakkoilee vain yrittääkseen tehdä hallaa mahdollisimman paljon ennen kuin rajoitetaan lailla poliittisetlakot minimiin ja mitään sopimushalua niillä ei näytä olevan. Poskettomia ehdotuksia ja vaatimuksia. Jotenkin hulluutta erityisen hyvin kuvaavaa, että huoltovarmuuskeskus joutuu anelemaan liitolta, että saisko lentokoneisiin polttoainetta yms. ja siellä sitten miettivät asiaa. 😅 Mihinkään lakiin tietysti tommoinen nurinkurinen valta-asema ei perustu.
 
Alkaa varmaan aika monella avautumaan silmät pikkuhiljaa ton lakkoilun suhteen. AY-liikkeet todellakin lakkoilee vain yrittääkseen tehdä hallaa mahdollisimman paljon ennen kuin rajoitetaan lailla poliittisetlakot minimiin ja mitään sopimushalua niillä ei näytä olevan. Poskettomia ehdotuksia ja vaatimuksia. Jotenkin hulluutta erityisen hyvin kuvaavaa, että huoltovarmuuskeskus joutuu anelemaan liitolta, että saisko lentokoneisiin polttoainetta yms. ja siellä sitten miettivät asiaa. 😅 Mihinkään lakiin tietysti tommoinen nurinkurinen valta-asema ei perustu.

Tuskin motiivi ihan noin kolkko on. Ei koske pelkästään AY:tä, vaan on aika yleinen agentti-päämies-ongelma, eli jollain instanssilla on tietty tarkoitus, mutta kyseisen instanssin palkkalistoilla oleville todellinen tarkoitus on turvata oma asemansa niin, että instanssi ei toimi enää kuten se yrittäisi ajaa alkuperäistä tarkoitustaan, vaan siten, että yrittää vain turvata olemassaolonsa. Yksityisellä puolella tämä näyttäytyy siten, että osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen, mutta käytännössä työntekijöitä saattaa ihan ymmärrettävistä syistä kiinnostaa enemmän oma palkka, kuin osakkeenomistajien etu.

Tämä ei eroa mitenkään siitä, että vaikka ay-liikkeen funktio olisi työntekijöiden edunvalvonta, niin onko vaikka ylemmälle johdolle kuitenkin tärkeämpää turvata oma asema? Tai pyrkiikö museovirasto turvaamaan historiallisten rakennusten kuntoa, vai omaa olemassa oloaan? Tai hyvinvointivaltio kansalaisten hyvinvointia, vai valtion leivissä olevien tulevaisuutta?

Jos palataan liittoon, niin mikäli asioista sovitaan paikallisesti, niin liiton merkitys pienenee riippumatta siitä, onko se työntekijöiden etu vai haitta. Mikäli poliittiset lakot kielletään, niin se heikentää liittojen asemaa riippumatta siitä, mitä se tarkoittaa työntekijöille. Jos taas liiton pääpamppu ei olisi valmis taistelemaan (muiden) henkeen ja vereen asti liiton asemasta, niin kuinka nopeasti riveistä löytyisi joku opportunisti haastaja, joka on?



 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom