Suomalainen politiikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DayOne
  • Aloitettu Aloitettu
2006-2007 meni jonkin verran metallialan töitä Kiinaan,osa tuli takaisin kun kiinan laatu ei täyttänyt kriteereitä.
Typerää ja epäisänmaallista tuo kiinan ruokkiminen.Isänmaallisuus on tietysti rasistista populismia,eli parempi kun annetaan työt muille
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No nyt tuli ihan uutta tietoa: eli jos paperimiehet huonontaisi etujaan digitalisointi pysähtyisi? 😅
Eiköhän siellä vaan kannata ottaa kaikki rahat irti mitkä vielä saa. Koko ajan loppu lähenee kuitenkin eikä aasialaisten palkkojen kanssa pysty kilpailemaan.
Tässäpä tämä ajatusmaailma tulikin melko selvästi. Ei tarvitse ihmetellä tätä tilannetta, kun ymmärrys on tätä tasoa.

Kilpailukyvystä, kun olisi pidetty huolta, niin niitä paperikoneita olisi mennyt aikaisemmin kiinni muualta. Toki laskeva alahan tuo on, että vääjäämätön kohtalo se jossain vaiheessa on. Mutta onko se nyt vai 10 tai 20 vuoden päästä.. ja uudet investoinnit menee muualle.
Sama se on ahtaajillakin, kun automatisointi etenee. Mitä enemmän tämmöisiä vastaavia lakkoja, mitkä aiheuttavat älyttömiä tappioita ja mitä suurempi kustannus (ja vitutuksen aihe) työnantajille ovat, sitä suurempi kannuste on automatisoida.
 
Eihän se yksittäinen ahtaaja, paperimies tai muukaan työmies voi ruveta kantaan vastuuta jostain globaalien markkinoiden kehittymisestä tai superisojen firmojen tuotantopäätöksistä. Vastahan oli lehdissä, että täällä elää iso osa ihmisiä jollain satkun puskurilla kuukausittain ja tuo se on työläisen ensimmäinen intressi, että sais duunistaan sellaista liksaa, että selviää laskuistaan ja mielellään jäis jotain vähän säästöönkin. Ja että ne työolot ois sellaiset, että ois mahis kestää töissä eläkeikään saakka.

Yleisen mielipiteen kallistumisesta hallituksen suuntaan en oo varma, kun vasta oli kansalaispulssimittaus, jossa luottamus hallitukseen oli pudonnut merkittävästi edelliseen hallitukseen verrattuna ja nythän se oli persujenkin kannatus tullut alas. Toki turha näitä on vielä pyöritellä, vaan katotaan vaikka vuoden parin päästä, kun tosiaan hommat alkaa realisoitumaan miten ikinä realisoituvatkaan.
 
Edelleen, ei ne firmat niitä investointipäätöksiä tee, vaan kuluttajat. Jokainen kuluttaja äänestää lompakollaan, että mille asioille on kysyntää. Firmat vastaavat kysyntään, mutta eivät luo sitä. Jos suomalaiset kuluttajat päättävät lopettaa maidonjuonnin ja pistää jatkossa leivän päälle vain kalkkunafilettä, niin maitotilat häviävät. Ei siksi, että isot maatalouskorporaatiot päättävät, että eipä enää työllistetä alalle porukkaa, vaan kuluttajat päättävät, että eipä enää haluta alaa täällä pitää. Eli on ihan turha syyttää jotain kasvotonta monikansallista entiteettiä omista, tai massojen valinnoista. Ei hevosetkaan hävinneet liikenteestä siksi, että joku Ford Automotive näin päätti, vaan kuluttajat halusivat mieluummin ajaa autoilla kuin ratsastaa hevosilla.

Paperiteollisuuden kohdalla kuluttajat ovat päättäneet, etteivät halua enää lukea lehtiä ja kirjoja paperisina siinä määrin, kuin ennen, jonka seurauksena kysyntä on vähentynyt. Koska kuluttajat maksavat lehdestään mieluummin yhden euron, kuin 2 euroa, niin äänestävät sen puolesta, että paperi tehdään siellä, missä se on taloudellisesti kannattavaa. Tämä on se maailma, missä yritykset joutuvat toimimaan ja raamit, joiden puitteissa päätökset pitää tehdä.

Sinällään tehtaiden sulkemiset, lomautukset, ymv. ovat vain kohinaa tai yksittäistapauksia. Jos asia oikeasti kiinnostaa, niin pitäisi seurata teollisuuden investointeja: https://yle.fi/a/3-12083003 Joka ikinen firma maailmassa menee konkurssiin, joka ikinen teknologia vanhentuu ja joka ikinen tehdas suljetaan, se on aina ollut ja tulee aina olemaan vain ajan kysymys. Tulevaisuutta ei määritä sulkemiset, vaan uusien avaaminen. Jos investoinnit ovat matalia, niin se tarkoittaa, että uutta ei tule, jolloin luonnollisen poistuman seurauksena kokonaismäärä laskee koko ajan. Jos investoinnit ovat korkeita, niin ihan samalla tavalla vanhaa tehdasta menee kiinni, mutta uutta tulee tilalle nopeammin niin, että kokonaisuus nousee.

Jos jonkun takia pitäisi lakkoilla, niin siksi, ettei investoida tarpeeksi, mutta tuo nyt olisi jonkunlainen paradoksi.
1710317944986.png
 
Viimeksi muokattu:
Tässäpä tämä ajatusmaailma tulikin melko selvästi. Ei tarvitse ihmetellä tätä tilannetta, kun ymmärrys on tätä tasoa.

Kilpailukyvystä, kun olisi pidetty huolta, niin niitä paperikoneita olisi mennyt aikaisemmin kiinni muualta. Toki laskeva alahan tuo on, että vääjäämätön kohtalo se jossain vaiheessa on. Mutta onko se nyt vai 10 tai 20 vuoden päästä.. ja uudet investoinnit menee muualle.
Sama se on ahtaajillakin, kun automatisointi etenee. Mitä enemmän tämmöisiä vastaavia lakkoja, mitkä aiheuttavat älyttömiä tappioita ja mitä suurempi kustannus (ja vitutuksen aihe) työnantajille ovat, sitä suurempi kannuste on automatisoida.
Paperikoneita on mennyt muualla länsimaissa kiinni ihan siinä missä Suomessakin. Kiinan ja muiden halpamaiden kanssa ei pystytä kilpailemaan.

Ja nyt on taas ihan höpöhöpö juttua, että työntekijät pystyisivät vaikuttamaan automatisoinnin etenemiseen. Yritykset automatisoi heti kun se on taloudellisesti järkevää. Siinä ei työntekijöiden mitättömät eduista luopumiset vaikuta yhtään.
 
Ymmärtääkseni puujalosteiden tulevaisuus olisi jossain muussa kuin paperissa. Pahville ja kartongille taitaa olla vielä kysyntää? Ja uusille muovin ym korvaaville tuotteille?
Mutta onko näillä teknisesti miten paljon yhtäläisyyksiä nyt keskustelujen tehtaiden tuotantokoneiston ja osaamisen kanssa? En ymmärrä alasta juuri mitään.
Pahvia ja kartonkia on myös tarjolla vähän joka tuutista, kun monet paperikoneet on muutettu kartonkikoneiksi ja uusia isoja koneita rakennettu.
 
That's the spirit, Suomi nousuun!

Aasiassa palkat nousee kovaa tahtia ja jos katselet ikkunasta pihalle niin me asutaan keskellä metsää, puhumattakaan itärajan takana olevasta ehtymättömästä raaka-ainevarastosta. Ei tää hullumpi maa ois paperiteollisuudelle jos vain hieman paremmin oltais viimoiset vuosikymmenet pidetty kilpailukyvystä huolta. Tuskinpa peli on vieläkään täysin menetetty jos jengi menis esimerkiksi töihin.
Jep, tiedän jotain metsästä ja sen käytöstä raaka-aineena. Tällä hetkellä puun hinta on yksi tekijä, joka vaikuttaa näiden alojen alamäkeen, koska ryssien puun tuonti on lopetettu. Puusta kilpailu on aina vaan kovempaa.
Suomeen on kyllä investoitukin, mikä aina teiltä öyhöttäjiltä unohtuu. Jos kaikki tänne viime vuosina suunnitellut metsäalan investoinnit olisi toteutuneet, olisi puusta ollut todellinen pula.
 
Edelleen, ei ne firmat niitä investointipäätöksiä tee, vaan kuluttajat.
Niinkö oikeasti meinaat?
Tämä on se maailma, missä yritykset joutuvat toimimaan ja raamit, joiden puitteissa päätökset pitää tehdä.
Niin on, ja päätöksien suuntaan vaikuttaa ihan satavarmasti se, missä yritykselle on tarjolla hyvät, vakaat ja turvalliset toimintaedellytykset, ei se missä niitä sanomalehtiä luetaan eniten.
Sinällään tehtaiden sulkemiset, lomautukset, ymv. ovat vain kohinaa tai yksittäistapauksia. Jos asia oikeasti kiinnostaa, niin pitäisi seurata teollisuuden investointeja: https://yle.fi/a/3-12083003 Joka ikinen firma maailmassa menee konkurssiin ja joka ikinen tehdas suljetaan, se on aina ollut ja tulee aina olemaan vain ajan kysymys. Tulevaisuutta ei määritä sulkemiset, vaan uusien avaaminen. Jos investoinnit ovat matalia, niin se tarkoittaa, että uutta ei tule, jolloin luonnollisen poistuman seurauksena kokonaismäärä laskee koko ajan. Jos investoinnit ovat korkeita, niin ihan samalla tavalla vanhaa tehdasta menee kiinni, mutta uutta tulee tilalle nopeammin niin, että kokonaisuus nousee.
Kysynys onkin siitä, minne sitä uutta tulee tilalle. Turha hehkuttaa maailmanluokan ammattitaidolla, jos näytetään maailmalle, että se ammatiporukka voi lyödä pensselit santaan ihan piruuttaan muutamaksi viikoksi, vaikka tessit on voimassa.

Paperikoneita on mennyt muualla länsimaissa kiinni ihan siinä missä Suomessakin. Kiinan ja muiden halpamaiden kanssa ei pystytä kilpailemaan.
Niin, ei ainakaan tällä tavalla.

Arveletko, että ay-liikkeen toiminta nyt demokraattisesti valittua hallitusta vastaan nopeuttaa vai hidastaa teollisuuden investointien siirtymistä pois Suomesta?
Tähän saa vastata kuka vain näitä lakkoja kannattava.
En muista oliko Raidista vai mistä, en oo nähny ku meemikuvan joskus, mutta tulee vain mieleen

"Kyllä tää tästä ku vain puhalletaan yhteen hiileen..." "Minusta tuntuu että joku kusee niihin."
 
Selvä. Alkaa kuulostaa samalta, ku Mike sanoo vaaliketjussa, ettei äänwstämisellä ole merkitystä.

Miksi sitte ny lakkoillaan "poliittisesti", jos ei sillä oo mitään väliä, mikä hallitus millonki on puikoissa?
 
Oma vastaus koski teollisuuden tuotannon siirtämistä ulkomaille. Lakoissahan on kyse työelämän uudistuksista, jossa annetaan työnanntajapuolelle kaikki valta.
 
Jeh suomessa, uskokaa tai älkää, on aivan järkyttävä pula puusta ja esim paperiteollisuuden ajaa tiukoille sekin että lämpöyhtiöt voivat ostaa puuta parempaan hintaan kuin muu teollisuus, koska kaukolämpöä pitää olla ja siitä maksetaan mitä vain pyydetään koska... sitä on oltava.

Eli yksi isoimmista markkinoistamme poltetaan kirjaimellisesti taivaalle tällä hetkellä kun venäjän puuta ei luonnollisesti tule, eikä kai hetkeen ole tulossa.

Se nostaa hintoja, joka vähentää kysyntää joka laskee kapasiteettitarvetta joka vähentää työtä. Se onko joku lakossa päivän tai viikon ei muuta tätä, ja jälleen kerran. Ei myöskään helpota, mutta se mekanismi on ihan muualla.
 
Saksassahan työnantajapuoli on uhitellut juuri tällä, että jos ei työt maistu niin lähtee tuotanto itään hyvin nopeesti. On toiminutki, työt on maistunu.
Saksassa on yli 12€ minimipalkka ja teollisuudessa ihan ok liksat, koska elinkustannukset kohtuulliset.Yksikään puolue ei halua Suomeen minimipalkka.

Ilmeisesti kaikki on mukana ihmiskaupassa ja bisnekset vaarantuisi. Se myös tuhoaisi ay-liikettä, mutta silti ei oikeisto🤡 halua.



Selvä. Alkaa kuulostaa samalta, ku Mike sanoo vaaliketjussa, ettei äänwstämisellä ole merkitystä.

Miksi sitte ny lakkoillaan "poliittisesti", jos ei sillä oo mitään väliä, mikä hallitus millonki on puikoissa?
Koska äänestämällä ei yksipuoluejärjestelmässä voi vaikuttaa.

Sinullekin kysymys. Saako mielestäsi Venäläisen tankkitehtaan duunarit lakkoilla jos putinin politiikka ei miellytä? Vai onko vaalit ainoa tapa vaikuttaa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom