Edelleen, ei ne firmat niitä investointipäätöksiä tee, vaan kuluttajat. Jokainen kuluttaja äänestää lompakollaan, että mille asioille on kysyntää. Firmat vastaavat kysyntään, mutta eivät luo sitä. Jos suomalaiset kuluttajat päättävät lopettaa maidonjuonnin ja pistää jatkossa leivän päälle vain kalkkunafilettä, niin maitotilat häviävät. Ei siksi, että isot maatalouskorporaatiot päättävät, että eipä enää työllistetä alalle porukkaa, vaan kuluttajat päättävät, että eipä enää haluta alaa täällä pitää. Eli on ihan turha syyttää jotain kasvotonta monikansallista entiteettiä omista, tai massojen valinnoista. Ei hevosetkaan hävinneet liikenteestä siksi, että joku Ford Automotive näin päätti, vaan kuluttajat halusivat mieluummin ajaa autoilla kuin ratsastaa hevosilla.
Paperiteollisuuden kohdalla kuluttajat ovat päättäneet, etteivät halua enää lukea lehtiä ja kirjoja paperisina siinä määrin, kuin ennen, jonka seurauksena kysyntä on vähentynyt. Koska kuluttajat maksavat lehdestään mieluummin yhden euron, kuin 2 euroa, niin äänestävät sen puolesta, että paperi tehdään siellä, missä se on taloudellisesti kannattavaa. Tämä on se maailma, missä yritykset joutuvat toimimaan ja raamit, joiden puitteissa päätökset pitää tehdä.
Sinällään tehtaiden sulkemiset, lomautukset, ymv. ovat vain kohinaa tai yksittäistapauksia. Jos asia oikeasti kiinnostaa, niin pitäisi seurata teollisuuden investointeja:
https://yle.fi/a/3-12083003 Joka ikinen firma maailmassa menee konkurssiin, joka ikinen teknologia vanhentuu ja joka ikinen tehdas suljetaan, se on aina ollut ja tulee aina olemaan vain ajan kysymys. Tulevaisuutta ei määritä sulkemiset, vaan uusien avaaminen. Jos investoinnit ovat matalia, niin se tarkoittaa, että uutta ei tule, jolloin luonnollisen poistuman seurauksena kokonaismäärä laskee koko ajan. Jos investoinnit ovat korkeita, niin ihan samalla tavalla vanhaa tehdasta menee kiinni, mutta uutta tulee tilalle nopeammin niin, että kokonaisuus nousee.
Jos jonkun takia pitäisi lakkoilla, niin siksi, ettei investoida tarpeeksi, mutta tuo nyt olisi jonkunlainen paradoksi.