Suomalainen politiikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DayOne
  • Aloitettu Aloitettu
▶️ Katso tämä video

En ole tehnyt omaa fakta tarkistusta mutta jos videolla mainitut kohdat on kuten väitetään niin taitaa tämä jo uudeksi "mestariksi" tituleerattu kaveri jatkaa kohtuu populistista linjaa missä faktat saa väistää tavoitteiden edestä.
Kun Jani Mäkelä nolaa itsensä A-Studiossa, niin Veikko Vallin julkaisee someen että Mäkelä oli vakuuttava A-Studiossa. Persujen seuraajat sitten jakavat somessa Vallinin julkaisua, ja persuversumissa Vallinin väite muuttuu todeksi katsomatta kyseistä ajankohtaisohjelmaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En oikein saa kiinni taustalla olevasta ajatuksesta. Siis jos irtisanomiset kielletään, niin ihmisiä ei irtisanota ja sitten ei tule tilanteita, missä perhe ajautuu ongelmiin? Mutta eihän se näin mene, koska irtisanomisia tulee, jos yritys ei pärjää. Palkkaa voi maksaa vain rahoista, mitä yritys saa asiakkailtaan myymällä heille tavaroita tai palveluita. Tämä vaatii sen, että em. jutuille on kysyntää ja koska kysyntä on riippuvaista myös hinnasta, niin firman pitää kyetä tuottamaan riittävän hyvää palvelua/tavaraa riittävän edullisella hinnalla. Hinta taas määräytyy pitkälti työn tuottavuuden mukaan, tai tuo on se muuttuva osa siinä, missä vaikka kuparin hinnalle ei voi oikein mitään, eli jos työn tuottavuus ei ole riittävällä tasolla, niin firma menee konkkaan, kaikilta menee työt ja yrittäjältä sen päälle vielä henkilökohtainen omaisuus. Sitten on koko remmi pienemmällä paikkakunnalla lapsineen ja perheineen ongelmissa.

Mikäli uskoo siihen, että irtisanomisperusteen keventäminen johtaisi merkittävään irtisanomisaaltoon, niin olisi kiva kuunnella perusteita ja mahdollisesti vastaavia tapauksia muualta maailmaa, kun irtisanomisperustetta on löyhennetty. Siitä voitaneen olla yhtä mieltä, että irtisanomisten hankaloittaminen tai kieltäminen ei poista sitä, että ihmisiä jää työttömäksi. Esim. onhan Suomessakin nähty isoihin irtisanomisiin johtaneita YT-kierroksia ja konkursseja. Viimeisimpänä hiljattain taisi mennä joku vähän isompi rakennusliike nurin ja nyt Lehto menossa --> kaikille kenkää. Pointtina siis, että talouden lainalaisuudet eivät muutu, vaikka sorvattaisiin millaista lakia. Jos muuttuisivat, niin maailma olisi täynnä lähes utopiassa eläviä valtioita siinä, missä todellisuudessa löytyy enemmän dystopioita.

Kuka puhui irtisanomisista? Puhuin itse lomautuksista mitkä ovat melko tavallisia monessa firmassa. Eihän pienemmät tai edes vähän isommat puljut pysyisi pystyssä pienemmillä paikkakunnilla jos työntekijät eivät saisi mitään korvausta lomautuksen ajalta. Sitten kun työtilanne paranee ja ukot kutsutaan töihin niin eipä ole mistä ottaa kun ovat pakon edessä lähteneet muualle. Mulla alkaa pian 2 viikon pakkolomat, sen jälkeen töitä, mutta jatko vielä epävarma. Jos mitään rahaa ei saisi lomautettuna niin moni lähtisi muihin hommiin. Tämäkin firma ollut kymmeniä vuosia pystyssä, vaikka lomautuksia aina silloin tällöin talvella.

Olen sitä mieltä että jos on rahaa elättää somaliperheitä Helsingin keskustassa niin pitää olla myös varaa maksaa vakituisille työntekijöille päivärahaa lomautusten ajalta. En usko että Suomi lähtee nousuun kun vaikeutetaan tavallisten työntekijöiden elämää. Se on oikea suunta että huonoista työntekijöistä työnantaja pääsisi helpommin eroon.
 
Joo tai toisin päin, että miten tuo tosiasiassa lisää työllisyyttä, kun firmat on tähänkin asti kyllä pystyneet palkkaamaan työntekijänsä ja työsopimuslaki mahdollistaa eri sopimusmuodot ja pitkätkin koeajat, joiden puitteissa pitäs kyllä pystyä hoitamaan rekryt niin, ettei hirveitä huteja tulis. Vaatii toki (HR-)osaamista, mutta sitä ei ilm. yrittäjältä voi vaatia.
Edellisellä sivulla pohdin, että miten tuo muutos voisi näkyä. Pieniä vaikutuksia on tietty hankala bongata ja täysin aukottomasti tätä ei voi tutkia. Jotain suuntaa antavaa voi silti yrittää. Esim. Tanskassa työntekijän irtisanomissuoja taitaa olla Euroopan heikoin, tai ainakin heikoimmasta päästä. Silti, tai siitä huolimatta, siellä näyttäisi työasiat menneen paljon paremmin, kuin Suomessa ja mitä olen koittanut googlata aihetta, niin en ole törmännyt missään kovaan kritiikkiin sitä kohtaan.

Google osasi kertoa, että Suomessa 74 %:ia työvoimasta kuuluisi liittoihin ja Tanskassa vähän vajaa 70 %:ia. Olettaisin, että mikäli Tanskassa työnantajat kohtelisivat nyt työntekijöitä kuin roskaa ja irtisanoisivat milloin milläkin syyllä pompotellen heitä paikasta toiseen, niin ehkä liitot olisivat siihen reagoineet. Olettaisin siis että google löisi kärkeen uutisia mielenosoituksista ja lakoista, sekä riipaisevia kertomuksia siitä, kuinka Maaskantjessa asuvan Peter sai kenkää työnantajan oikusta ja nyt koko perheensä on tyhjän päällä. Sen sijaan internetti tarjoaa vain tämän tapaista uutista aiheesta (vanha, mutta lähempänä sitä, kun Tanska madalsi irtisanomiskynnystä). Tämä yhdistettynä siihen, että Tanskassa on pohjoismaalaisittain korkea työllisyysaste ja matala työttömyysaste on jo jonkinlainen argumentti. https://www.nytimes.com/2004/12/15/...ace-firings-easy-in-denmark-so-is-hiring.html

Toki olisi väärin vetää johtopäätös, että Tanskan ihme on vain matalan irtisanomissuojan ansiota, mutta sen voi minusta sanoa, että matala irtisanomissuoja ei voi aiheuttaa suuria ongelmia työntekijän kannalta. Eli huonoimmassa tapauksessa tuo johtaa siihen, että käytännössä mitään ei tapahdu ja parhaassa tapauksessa siihen, että työllisyys paranee merkittävästi. Todellisuus osuu johonkin tuolle välille ja täysin tarkkaa vaikutusta on lähes mahdotonta kaivaa ilman, että pääsisi tekemään jotain epärealistisia kokeita.

Eli kysymys: Miksi Tanskan todella heikko irtisanomissuoja ei näy negatiivisesti?
 
mutta sen voi minusta sanoa, että matala irtisanomissuoja ei voi aiheuttaa suuria ongelmia työntekijän kannalta.
No lähdetään vaikka luotonsaannista. Täällähän on suunnilleen neljällä viidestä kymmeniä tai satoja tuhansia asuntolainaa. En jaksa mitenkään uskoa, että luottolaitokset nappaa vaan omaan piikkiinsä sen, jos toistaiseksi voimassa oleva soppari ei olekaan enää sitä mitä ennen, vaan työntekijä saattaa olla tai ei saata olla parin kuukauden päästä töissä.

Ja totta kai joku jenkkimallinen oikeasti heikko irtisanomissuoja vaikuttaisi ihan jokaisen arjen turvaan, joka taas näkyy no, suunnilleen kaikessa :)

Pitäs lukea, mikä se tanskan lainsäädäntö tuon suhteen oikeasti on, muuten ihan turha keskustella, mutta en jaksa näin kesken työpäivän. Enkä varmaan muutenkaan ruveta mihinkään googlailuun, kun mun pointtini on tuolla edellä, että nykyinen työsopimuslaki mahdollistaa jo joustavan palkkaamisen ja YT-menettelyt ja lomautukset taloudellisesti haastavissa tilanteissa, että jos kotimaisenkin selvityksen mukaan näillä suunnitelluilla toimilla ei ole merkittävää työllisyysvaikutusta, niin eipä niihin ole silloin syytä ryhtyä (poikkeuksena ehkä tosiaan aivan pienimmät yritykset <5 henkilöä ja joku liikevaihtoraja, joille se yksikin hutirekry voi olla liian kallis).
 
Viimeksi muokattu:
Ja niin kuin tuossa edellä, minusta nämä olis pelkkiin pienyrittäjiin kohdistettuina perusteltuja ja kohtuullisia, mutta kaikkia yrityksiä koskien ei
Tavallaan samaa mieltä, mutta en heti keksi sitä rajaa, jonka yli pienyrittäjää kannustettaisiin olemaan kasvattamatta yritystään.
 
Tavallaan samaa mieltä, mutta en heti keksi sitä rajaa, jonka yli pienyrittäjää kannustettaisiin olemaan kasvattamatta yritystään.
Onhan alvivelvollisuuskin rajoitettu kaikkein pienimmillä yrityksillä, etten minä tiedä mikä tämän kanssa olis niin erilaista. Muutenkin yrityksiltä vaadittu byrokratia kasvaa kaikenlaisten työsuojelu yms. vaatimusten myötä pääluvun kasvaessa, että niin se vaan nykyisellään muutenkin menee, että vastuut kasvaa, kun pääluku kasvaa. Minusta ihan ymmärrettävästikin.
 
Eihän pienemmät tai edes vähän isommat puljut pysyisi pystyssä pienemmillä paikkakunnilla jos työntekijät eivät saisi mitään korvausta lomautuksen ajalta.
Nää onkin vähän hankalia tapauksia muutenkin, kun noi muuttotappiokunnat antaa rahaa jos joku muuttaa sinne, tai jos tekevät lapsen. Tämän kanssa on vähän ristiriitaista että pitäisi heti lyhyen lomautuksen sattuessa muuttaa toiseen pikkukuntaan, mikä myös antaisi rahaa kun sinne muuttaa :D Vaikka taas valtion tasolla täällä on ajettu pitkän aikaa ihmisiä kasvukeskuksiin. Itse toivoisin että nuo ihmiset keille joku Viitasaari on liian iso kaupunki, saisivat kyllä pysyä omissa nurkissaan vaikka veronmaksajien rahoilla :D
 

Tässä lyhyt ja inforikas paketti tanskan mallista. Se mikä korpee on että kun (oikeisto) hallitus käyttää sanaa tanskan malli, he haluavat sieltä kaikki duunarin näkökulmasta heikennykset, mutta ei yhtäkään parannusta esim ansiosidonnaista halutaan kurittaa JA heikentää irtisanomissuojaa näin simppelisti.

Käsittääkseni tämä on se syy miksi on lakkoja, joku sanoo että ei voi kaikkeen sanoa ei, kun joku sanoo että kaikkea ei voi heikentää vaan asiasta pitää käydä dialogia ja löytää tasapainoinen, reilu konsensus.
 
Sanoisin, että oma talous on vedetty liian kireälle, jos ei lomautuksen aikana selviä elämästä. Itse olen aikoinaan ollut lomautettuna. Selvisin. Ei se tietenkään mitään juhlaa silloin ollut. Lainoja oli tuolloin myös.


En jaksa mitenkään uskoa, että luottolaitokset nappaa vaan omaan piikkiinsä sen, jos toistaiseksi voimassa oleva soppari ei olekaan enää sitä mitä ennen, vaan työntekijä saattaa olla tai ei saata olla parin kuukauden päästä töissä.
Eikös se mene niin, että maksukyvyn loppuessa ulosottoon -> kiinteistö ulosmitataan ja luottolaitos saa rahansa sitä kautta? Ainakin osan. Kyllähän tuolla etuovessa on nyt lisääntynyt ulosmitattujen kiinteistöjen myynnit.

Ihan hyvinhän nuo luotonantajat nykyään tarkastaa hakijan maksukyvyn ja jos se ei ole riittävä, niin luottoa ei saa. Ja se on ihan oikein.
 

Tässä lyhyt ja inforikas paketti tanskan mallista. Se mikä korpee on että kun (oikeisto) hallitus käyttää sanaa tanskan malli, he haluavat sieltä kaikki duunarin näkökulmasta heikennykset, mutta ei yhtäkään parannusta esim ansiosidonnaista halutaan kurittaa JA heikentää irtisanomissuojaa näin simppelisti.

Käsittääkseni tämä on se syy miksi on lakkoja, joku sanoo että ei voi kaikkeen sanoa ei, kun joku sanoo että kaikkea ei voi heikentää vaan asiasta pitää käydä dialogia ja löytää tasapainoinen, reilu konsensus.
Suomessa voitaisiin ottaa työttömille käyttöön pakkotyö, josta saat korvaukseksi ansiosidonnaisen. Siivoomaan kaupunkiympäristöä, ulkoilualueita, harventamaan metsää yms. yleishyödyllistä toimintaa, joka parantaa kansalaisten elinolosuhteita. Lumityöntekijöitäkin tarvitaan talvisin ja lapiot + kolat on aika edullisia.
 
Suomessa voitaisiin ottaa työttömille käyttöön pakkotyö, josta saat korvaukseksi ansiosidonnaisen. Siivoomaan kaupunkiympäristöä, ulkoilualueita, harventamaan metsää yms. yleishyödyllistä toimintaa, joka parantaa kansalaisten elinolosuhteita. Lumityöntekijöitäkin tarvitaan talvisin ja lapiot + kolat on aika edullisia.
”Voisi vaikka kerätä risuja metsästä.”
Tällähän ratkaistaisiin kaikki ongelmat, mutta kun jotkut helvetin kommarit sanoo että pakkotyö ja orjuutus on ihmisarvojen vastaista.
 
En jaksa mitenkään uskoa, että luottolaitokset nappaa vaan omaan piikkiinsä sen, jos toistaiseksi voimassa oleva soppari ei olekaan enää sitä mitä ennen, vaan työntekijä saattaa olla tai ei saata olla parin kuukauden päästä töissä.
Nyt kaavailtu muutos irtisanomisiin ei kyllä vaikuta tähän mitenkään.

Yhtälailla tähän astikin lainanhakija on voinu olla 10 vuotta töissä samassa paikassa vakisopparilla, ja puolen vuoden päästä jääkin työttömäksi, ku firma pistää porukkaa pihalle tuotannollisista ja taloudellisista syistä.
 
Kyllä, jos sille on tarvetta. Voisivat myös olla apulaisina sairaaloissa, kouluissa, päiväkodeissa jne...

Kaikkiin näistä taitaa tarvii kuitenkin koulutusta, turvaselvitystä, yms... työttömät narkit sairaalaan vähän auttelee... jep.

Kaunis idea muuten ja näen että osa tarttuisi tälläiseen toimintaan jos sillä saisi parempaa ansiota, juopot ja muut no... Ei ne ansiosidonnaista saa muutenkaan.
 
Nyt kaavailtu muutos irtisanomisiin ei kyllä vaikuta tähän mitenkään.
Ihmettelisin, jos luottolaitokset ei hinnoittelisi kasvanutta riskiä lainahintoihin, jolloin kasvaneen riskin myötä sen perus keskipalkkaisen, mutta heikommalla irtisanomissuojalla varustetun työntekijän lainansaanti ois jatkossa kalliimpaa. Mikä taas näkyisi ihan suoraan käytettävissä nettovaroissa. Liksoja taas ei tietty sais nostaa, koska inflaatio.

Joku ihmeellinen premissi täällä joillain, että kotimainen duunari pääsis jotenkin liian helpolla tällä hetkellä ja tämmöiset suht radikaalitkin muutokset ihmisten arjen perusturvaan ois jotenkin ansaittuja.. mutta eiköhän tässä oo taas hukattu ihan riittävästi työaikaa, olkoonkin tyhjiä palavereita, tähän, että riittää omalta osalta.
 
Kaikkiin näistä taitaa tarvii kuitenkin koulutusta, turvaselvitystä, yms... työttömät narkit sairaalaan vähän auttelee... jep.

Kaunis idea muuten ja näen että osa tarttuisi tälläiseen toimintaan jos sillä saisi parempaa ansiota, juopot ja muut no... Ei ne ansiosidonnaista saa muutenkaan.
Paljon olisi sellaista. Juoppoja ja narkkejahan ei työllistä/pelasta muu kuin hyvä hoito johon osallistuja on motivoitunut. Mut joo nehän nyt harvemmin ansiosidonnaista nauttii.

Sairaalan aulaopas ei mielestäni tarvitse koulutusta, mutta silti niihin hommiin palkataan koulutettuja hoitajia. Miksi ihmeessä? Kertomaan saapuvalle potilaalle, että mene tuohon suuntaan tai tulen mukaan saattamaan, jotta löydät perille. Kouluissa välituntivalvojina voisi toimia ilman koulutusta. Toki rikosrekisteri pitäisi tarkistaa ensin.
 
Kyllä, jos sille on tarvetta. Voisivat myös olla apulaisina sairaaloissa, kouluissa, päiväkodeissa jne...
Kyllä, jos työstä maksetaan palkka. Tai siis ehkä. Nythän on jo ihan riittävästi yrityksiä jotka käyttää noita 9e/päivä työharjoittelijoita, sanovat että saatat päästä tänne töihin, mutta sopparin umpeutuessa ei oo tarkoituskaan työllistää. Kun voi ottaa uuden liki ilmaisen työntekijän. Ihmetellään samalla kun osaajia ei tule. Mutta tähänhän oikeistohallitus pyrkiikin, että olisi riittävästi köyhiä keiden olisi pakko ottaa vastaan mikä tahansa työ, miten pienellä palkalla tahansa.
 
^ EU-alueen ekonomistithan sitä mieltä on olleet, että palkkojen nousu on ollut liian nopeaa / voimakasta, mikä pitää yllä EU-alueen korkeaa inflaatiota. Mutta nyt oikeasti riittää iteltä :D
 
Back
Ylös Bottom