Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tällä hetkellä varmaankin sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat vaikuttaa noihin eläkemaksuihin, eiköhän ne vuosikerta kerrallaan kupsahda pois. Lisäks taitaa olla niin että nämä ikäluokat ekaa kertaa Suomen historiassa jättävät pääsääntöisesti jälkeläisilleen perintöä.
Ääritapauksessa työntekijä voi olla kuvailemallasi tavalla työpaikkansa vanki niin, että perheen elanto on kyseisen työn palkkatulojen varassa ja uutta työtä ei löydy, mikäli nykyinen menee. Tämä on mun mielestä vähän ääriesimerkki, mutta kuitenkin ihan relevantti. Toki yrittäjällä on tässäkin tilanteessa nuo kaikki samat taakat + siihen päälle vielä henkilökohtainen varallisuus niin, että jos tämä firma menee nurin, niin työntekijä on tilanteessa, jossa tulot tippuvat merkittävästi (ansiosidonnaisuus) ja on X päivää hankkia uusi duuni ja jos sitä ei saa, niin on ongelmissa. Yrittäjällä tuossa tilanteessa ei ymmärtääkseni ole ansiosidonnaista, eli tulot tippuvat vielä enemmän ja uuden työn tai yrityksen lisäksi meni säästöt ja jäi luultavasti velkaa vielä päälle. Ei nyt ehkä hirveän hyvä mittari, vaikka jotain tämäkin varmaan kertoo, että isojen lamojen aikaan on tainnut olla enemmän itsarin tehneitä yrittäjiä, kuin duunareita. Tässäkin muuten työnsä menettänyttä helpottaisi, mikäli palkkaamiskynnys olisi matalampi niin, että uusi työ löytyisi helpommin. Ei tarkoita, että välttämättä löytyisi kaikille, mutta helpommin. Vastaavasti yrittäjien tilannetta helpottaisi henkilökohtaisen konkurssin mahdollistaminen, jota tuen ehdottomasti, mutta se menee jo ohi aiheen.Ihan mielenkiintoinen pohdinta, ja en osaa arvioida omalta työpaikalta tilannetta, omasta vuorosta tuskin lähtisi yhtään. Kyllä isoissa taloissa direktio oikeudella työnantaja saa varsin helposti työntekijän irtisanomaan itsensä.
Itse näen juurikin tuon direktio oikeuden syyksi miksi irtisanomissuoja on hyvä olla. Työnantaja voi jo halutessaan päättää paljon asioista joista TES tietämättömät ei ole edes tietoisia, sekä heillä on lisäksi jo nyt paljon kohtia mihin voidaan paikallisesti sopia toisin yms, mut joo ei siihen.
Siinä missä yleensä puhutaan isosti vain yrittäjän vastuusta ja yrittäjän riskistä, niin on aika outoa että työntekijän puolelta ei nähdä näitä samoja asioita. Työntekijä sitoutuessaan yritykseen, keskittää yleensä koko perheensä elämän sille paikkakunnalle tai lähistölle, hän (oma vika) yleensä lopettaa itsensä kehittämisen muuhun kuin kyseisen yrityksen tarpeisiin ja näin kaivaa itselleen syvempää kuoppaa työllistyä uusiksi. Perhe on siis nyt asettunut ja Vilja tyttärellä esikoulut alkanut ja kavereita tullut, asuntolainakin lyhenee suunnitellusti, tähän kaikkeen työntekijä tarvitsee turvallisuuden tunnetta. Pysyvyyden tunnetta ja edes illuusiota että voi ennakoida jo mitä tekee 2kk päästä. Se että työnantajalta vaaditaan nykyään asiallista ja painavaa syytä irtisanoa ihminen kaikesta tästä mihin hän on työntekijänä ja vääjäämättä oman yksityiselämänsäkin sitonut, on aika lailla se minimi mitä hän ansaitsee. Ja kuten tuossa spekuloit, jokin syyhän työnantajalla pitää olla haluta sanoa tämä henkilö irti? No niin, mielestäni olisi aivat hullua että osaavaa ihmistä sanottaisiin irti ilman syytä... Eikös se syy voi sillon olla asiallinen ja painava syy? Ei asiaton ja extempore kännipäissään huudettu, kun näki että duunari kiilasi mcdonaldsin drive-in kaistalla eteen vapaapäivänä?
Kuinka paljon täät mielestäsi tapahtuu eli vaikuttaisiko mielestäsi paljonkin valtion kassan sopeuttamiseen mikäli nämä lomautukset ja niistä maksetut korvaukset lakkautettaisiin? Itse ihan mutuna väittäisin vaikutuksen olevan täysin marginaalinen. Enemmän sais lisärahaa panostamalla harmaaseen talouteen. Siellä liikkuu edelleen paljon rahaa.Siksi kirjoitinkin, että joidenkin mielestä. Ja olen itse ainakin myös sellaisia mielipiteitä kuullut, että mukava olla lomautettuna, kun saa saman(tai anakin lähes) rahan kuin, jos olisi töissä tavallisen työajan. Sitä kuinka yleistä tuollaiset mielipiteet on, niin on melko vaikea minun arvioida, mutta niitäkin löytyy.
Katso Yle Areenassa:
Pois Japanin mallista
Japanissa on maailman vanhimpiin kuuluva väestö. Lapsia ei synny, työntekijöitä ei riitä. Nyt vanhukset jatkavat työuraa jopa 100-vuotiaiksi ja nuoria patistellaan synnytystalkoisiin. Mutta riittääkö tämä pelastamaan Japanin tulevaisuuden? Ohjaus Heikki Valkama (2024).areena.yle.fi
Kannattaa katsoa, niin ei tarvitse pelkän kuvan mukaan kommentoida.Japanissa on terveydenhuolto erittäin korkealla tasolla ja pisa tuloksetkaan ei dyykkaa kuin Suomessa. Ja Japanin BKT suurempi kuin Euroopan veturi Saksan.
Tätä "Japanin tietä" myydään jonain kauheutena ja yritetään pelotella ettei voi pärjätä ilman humanitaari n.kri. Videon sisäänheittokuvasta voi arvata agendan.
Asia on nimenomaan päinvastoin, Japani on pärjännyt erittäin hyvin ja pitänyt terveydenhuollon ja koulutuksen hyvänä.
Japanin väestötiheys 20-kertaa suurempi kuin Suomen.
Pois Suomen mallista olisi varmaan asiallisempi dokumentin aihe.
Nyt on kyllä teesit suoraan yhteiskuntaopin tunneilta.Yleisesti valtio ei voi luoda työpaikkoja. Valtio voi luoda edellytykset firmoille luoda työpaikkoja, mutta eivät pysty sitä suoraan tekemään sen enempää, mitä keskuspankki elvyttämään pakottamalla lainanantoa. Lisätään vielä, että jos valtio pystyisi luomaan työpaikkoja, niin eikö olisi järkevintä vain katsoa, monta työtöntä Suomessa on ja luoda se määrä työpaikkoja? Tai vaikka vähän yli, niin saataisiin palkatkin nousuun. Ja mikseivät kaikki valtiot toimi niin? Siksi, että se ei ole mahdollista tai jos joku pystyy kumoamaan tämän väitteen, niin saa ainakin minulta jakamattoman huomion.
Tutuilla raksajannuilla on kattava verkosto tuttuja työnantajia. Toki ovat hommia pitkään tehneet ja ammattitaito on hyvä.En lomautuksista tiedä, mutta joskus jutellut raksa-alan tyypin kanssa joka sanoi ihan suoraan, että hänen tapansa on vääntää vuosi pitkää päivää jonkin urakan kimpussa, jonka jälkeen naatiskella ansiosidonnaisella pari vuotta. Ja ymmärrän, olisihan toi todella mukavaa elämää mikäli ei halua raataa jatkuvasti. Omakohtaisesti kertaalleen jäännyt työttömäksi YT-hässäkän jälkeen, ja olisin saannut töitä samantien paristakin konsulttifirmasta ihan ilman että edes hain, mutta koska ansiosidonnainen oli tarjolla, päätin tehdä paikkakunnan vaihdon ja sit menikin joku 8-9kk töiden löytymiseen. Väittäisin etten tuohon ratkaisuun olisi päätynyt nyt kaavailluilla ansiosidonnaisen porrastuksella, ja olisin päätynyt olemaan tuottava veronmaksaja ilman taukoja, itseasiassa saaden pari kuukautta kahden työn liksaa päällekkäin. Eli ainakin itseni on todella helppo uskoa ansiosidonnaisen leikkaamisen työllisyysvaikutuksiin.
Ei pitäs oikeasti koskea näihin tän ketjun kaltaisiin paskasaaveihin, mutta nää toimethan oli muutenkin minusta tarkoitettu alunperin pienyrittäjien tukemiseksi, missä kontekstissa nää ois melkein jo perusteltujakin. Olkoonkin, että HR-osaaminen on niin onnetonta kaikenlaisilla pienillä metallipajatouhoilla, että siinäkin ois varmaan aika paljon petrattavaa, että yrittäjä tajuais, että niitä työsuhteen muotoja on tosiaan erilaisia, joilla voi palkata henkilöitä epävarmempaan tilanteeseen tai epäsäännölliseen työvoiman tarpeeseen (ja se hemmetin koeaika saa sekin olla 6kk tai max puolet määräaikaisen kestosta ja sitä saa käyttää). En tiedä oisko tuossa jotain lainsäädännöllistä ongelmaa laittaa noita koskemaan vain jotain tiettyä liikevaihtorajaa, henkilöstömäärää tai näiden yhdistelmää.Irtisanomisten helpottaminen johtaa minusta siihen että yritykset irtisanoo ja työpaikkojen määrä vähenee. Yrityksen tehtävä on tehostaa toimintaa ja tuottaa voittoa omistajilleen. Miksi ne jättäis käyttämättä mahdollisuuden toiminnan tehostamiseen?
Irtisanomisten helpottaminen johtaa minusta siihen että yritykset irtisanoo ja työpaikkojen määrä vähenee. Yrityksen tehtävä on tehostaa toimintaa ja tuottaa voittoa omistajilleen. Miksi ne jättäis käyttämättä mahdollisuuden toiminnan tehostamiseen?
Vaikea sanoa, mutta selvästi jonkin verran ja monellakin alalla selvästi. Tässäkin ketjussa monet jo kertoneet kokemuksia näistä. Varmasti tuolla jonkinlainen vaikutus olisi, kun tässä ei ole kyse ainoastaan siitä, että työntekijät tekee tätä vaan myös työnantajat ajaa siihen, kun systeemi mahdollistaa.Kuinka paljon täät mielestäsi tapahtuu eli vaikuttaisiko mielestäsi paljonkin valtion kassan sopeuttamiseen mikäli nämä lomautukset ja niistä maksetut korvaukset lakkautettaisiin? Itse ihan mutuna väittäisin vaikutuksen olevan täysin marginaalinen. Enemmän sais lisärahaa panostamalla harmaaseen talouteen. Siellä liikkuu edelleen paljon rahaa.
Kannattaa katsoa, niin ei tarvitse pelkän kuvan mukaan kommentoida.
Irtisanomisten helpottaminen johtaa minusta siihen että yritykset irtisanoo ja työpaikkojen määrä vähenee. Yrityksen tehtävä on tehostaa toimintaa ja tuottaa voittoa omistajilleen. Miksi ne jättäis käyttämättä mahdollisuuden toiminnan tehostamiseen?