Suomi jää kaikin tavoin jalkoihin muihin pohjoismaihin verrattuna, eikä se pitäisi olla yllätys kenellekkään.
Omatkin osaajat lähtee pois, mitä en ihmettele ollenkaan. Miksi maksaa korkeita veroja kun näkee miten ne käytetään? Samalla kotiseutua muutetaan kehitysmaaksi ja julkisten palvelujen laatu laskee kuin lehmän häntä.
Muissa Pohjoismaissa palkataan enemmän ulkomaalaisia osaajia kuin Suomessa, kertoo rekrytointikonsultin selvitys.
www.kauppalehti.fi
Rekrytointiyhtiö Deelin tuoreen raportin mukaan ruotsalaiset, tanskalaiset ja virolaiset yritykset rekrytoivat hanakasti ulkomailta. Suomalaisyrityksissä kansainvälinen rekrytointi on huomattavasti vähäisempää, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Samaan aikaan Suomessa käydään kovaa keskustelua ulkomaisten osaajien saamisesta ja maassa on työvoimapula.
Ruotsalaisyritykset palkkasivat viime vuonna työntekijöitä ulkomailta yli kymmenkertaisen määrän verrattuna suomalaisyrityksiin. Tanskalaiset ja norjalaiset yritykset palkkasivat noin kaksinkertaisen määrän verrattuna suomalaisiin.
Suomalaisyritykset palkkasivat eniten työvoimaa Yhdysvalloista, Portugalista ja Ukrainasta. Eniten rekrytointeja tekivät IT- ja ohjelmistoalan yritykset. Noin kaksi kolmasosaa palkatuista olivat 25–34-vuotiaiden ikäluokasta.
Tiedot käyvät ilmi sekä raportista että Pohjoismaissa teetetystä kyselytutkimuksesta, jossa suomalaiset yrittäjät kertoivat haluttomuudestaan palkata kansainvälisesti osaajia.
Suomesta lähtee nuoria
Suomesta ulkomaille palkattiin eniten 25–34-vuotiaita, joiden osuus kaikista palkatuista oli 41 prosenttia. Yli puolet Suomesta ulkomaille palkatuista asui sopimuksentekohetkellä Helsingissä. Suomalaisia palkattiin ulkomailla eniten ohjelmistoalalle, ja yleisin työnimike oli tilastoanalyytikko.
Tilastojen mukaan globaali rekrytointi kasvoi koko vuoden ajan ympäri maailman, ja kaikista Deelin kautta solmituista työsopimuksista 89 prosenttia oli etätyösopimuksia.
Loppuvuotta kohti irtisanomiset lähtivät nousuun yleisen taloustilanteen heikennyttyä. Tammikuussa 2022 kaikista työsopimusten päättymisistä 28 prosenttia johtui työnantajan aloitteesta, mutta joulukuussa 2022 prosenttilukema oli jo 42.
Palkat laskussa
Palkat laskivat yhtiön mukaan globaalisti vuoden 2022 aikana noin yhden prosentin. EMEA-alueella Deelin avulla työllistyneet tienasivat keskimäärin noin 56 000 euroa. Työmarkkinoita ravistelivat laajat irtisanomiset erityisesti IT-alalla, jonka jälkeen eniten irtisanomisia tehtiin finanssi-, verkkokoulutus- ja markkinointi-aloilla. Eniten irtisanomiset lisääntyivät prosentuaalisesti kiinteistöalalla ja media-alalla.
Raportti pohjaa dataan 260 000 työntekijän työsopimuksista ja palkkauksesta sekä yli puoleen miljoonaan muilta saatuun tietoon. Suomessa yhtiön asiakkaisiin kuuluvat muiden muassa Supercell ja RELEX Solutions.