Starting Strength - 1-jakoinen perusohjelma aloittelijalle

Mutta joo, eiköhän pian aleta mennä niissä painoissa, että sen seuraavanakin päivänä huomaa
Muista myös että lihaskipu ( domssit) ei ole mittari onko treeni ollut hyvä. Parempi vain jos ei vedä itseä niin romuksi että palautuminen vie tolkuttoman pitkään. Mitä enemmän kertyy treeni vuosia sitä vähemmän lihakset kipeytyvät.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aloitinpa hiljattain tämän ohjelman. Treenitaustaa löytyy joka lähtöön teinivuosien bodauskokeiluista kehonpainojumppailuun ja crossfit-tyyliseen harjoitteluun, mutta tulosten puolesta olen yhä täysi aloittelija.

Harrastan salin ohella kestävyysurheilua, ja se onkin aina ollut vahvinta aluettani. Tämänkin ohjelman aikana pyrin juoksemaan kolmisen kertaa viikossa. Lisäksi tulee paljon hyötyliikuntaa muun muassa pihatöiden muodossa.

Kuntopohja on hyvä ja takavuosina vaivanneiden liikkuvuuspuutteiden kanssa on tullut paljon edistystä. Muita kehitystä jarruttaneita seikkoja ovat olleet neurologista perua olevien motoristen haasteideni aiheuttamat vaikeudet liiketekniikoiden oppimisessa ja treenin kausittaisuus. Vähitellen olen kuitenkin alkanut edistyä myös teknisesti.

Nyt ajattelin tosiaan käydä tämän ohjelman systemaattisesti läpi tavoitteena hankkia kunnolliset perusvoimatasot niin ala- kuin yläkroppaankin edeten aloittelijavaiheesta aina edistyneeseen noviisiin saakka. Taustatiedoiksi täydennettäköön, että ikää on 31 vuotta, pituutta 190 cm ja massaa tällä hetkellä 77 kg. Rasvoja en ole mitannut aikoihin, mutta 10–12 % veikkaisin lonkalta.

Viisi treeniä on nyt takana ja vaihe A paketissa. Painot ovat nousseet seuraavasti:

Kyykky 35 -> 52,5 kg (ennätys 5 x 117,5 kg huonolla tekniikalla)
Penkki 25 -> 37,5 kg (ennätys 3 x 50 kg)
Pysty 20 -> 25 kg (ennätys 1 x 35 kg)
Mave 60 -> 90 kg (submaks. ennätys 1 x 110 kg suoralla ja häkkitangolla 1 x 120 kg / 3 x 118,3 kg)

Tietoisen kevyesti tosiaan aloitin ja tein pari isoa hyppäystä. Nyt B-vaihetta aloittaessani otan riven mukaan ja jatkan 2,5 kg lisäyksin kaikissa muissa paitsi pystyssä, jossa mennään pari kertaa kahdella kilolla ja 30 kg:n rajan ylittyessä todennäköisesti kilolla per treeni.

Mausteina on ollut alusta lähtien joka treenissä yksi vatsaliike (kaksi sarjaa turkkilaista istumaannousua, voimapyörää, vatsapenkkiä tai kiertoja) ja aina heti maven perään yksi sarja leukoja submaksimaalisesti otetta vaihdellen. Alkavassa B-vaiheessa saatan ottaa leukoja hiljalleen toisenkin sarjan, mutta tavoitteena tosiaan keskittyä kehittymään pääliikkeissä ja alkaa tehdä leukoja kunnolla vasta C-vaiheessa, jossa ne tulevat virallisesti ohjelmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös Bottom