Stadin kahvilat, listaus. Le´sufee! + pakkiksen virallinen kahvikeskustelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Eikös se ole valmis sitten kun kuppi on täynnä, thats it?

Tietty tärkeää on sitten myös karkeus ja systeemin tiukkuus jos painetta ei voi säätää. Edelleenkään en ymmärrä tuota aikaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eikös se ole valmis sitten kun kuppi on täynnä, thats it?

Tietty tärkeää on sitten myös karkeus ja systeemin tiukkuus jos painetta ei voi säätää. Edelleenkään en ymmärrä tuota aikaa.
No samaa itsekin ihmettelen. Mutta ilmeisesti tosi kahvi-hifistille tärkeintä on tuo kellotus, ei kahvin määrä.
 
Jos se vesi hulahtaa siitä samantien läpitte, niin ei se juoma oikein millekään maistu. Jos se taas tulee pieninä tippoina 10 minuutin aikana, niin voi olla aika kitkerää kamaa. Joku viisas on tuon presson määritellyt tuohon aikaan.

Eikä nyt Huppe väärin kandee ymmärtää. Voithan sä vaikka painepesurilla paukuttaa vettä raakojen papujen päälle ja imeä sitä litkua ja naureskella suodatinkeittäjälle miten se hifistelee. Espresso vain kuuluu duunaa noin, jos se uutto kestää liian kauan tai liian vähän, ei juomasta tule sitten ihan oikeaa.
 
Jos se vesi hulahtaa siitä samantien läpitte, niin ei se juoma oikein millekään maistu. Jos se taas tulee pieninä tippoina 10 minuutin aikana, niin voi olla aika kitkerää kamaa. Joku viisas on tuon presson määritellyt tuohon aikaan.

Eikä nyt Huppe väärin kandee ymmärtää. Voithan sä vaikka painepesurilla paukuttaa vettä raakojen papujen päälle ja imeä sitä litkua ja naureskella suodatinkeittäjälle miten se hifistelee. Espresso vain kuuluu duunaa noin, jos se uutto kestää liian kauan tai liian vähän, ei juomasta tule sitten ihan oikeaa.

Käytännössä sitten kun homma on lähtenyt käyntiin niin asialle ei voi tehdä muuta kuin heittää roskiin jos ei onnistunut. Ei ole helppoa kahvinkeittäminen.

25s millainen annos? 1 desi?
 
Tuleeko sitä pressoa sitten niin perkuleen hitaasti että on määrällisesti oikeastaan sama onko se 25 vai 45 sekuntia? Milläs tuota tuupatun veden määrää säädellään, jauhatuksen karkeudellako?
 
Painehan siellä taitaa olla kotikoneissa ihan vakio, siihen ei pääse vaikuttamaan. Se, miten nopeaan se vesi tulee sitten sen filtterin läpitte, vaikuttaa siihen makuun. Kai siihen on vain todettu sopivaksi presson ominaista makua ajatellen tuommoinen pieni aikaikkuna.
 
Tuleeko sitä pressoa sitten niin perkuleen hitaasti että on määrällisesti oikeastaan sama onko se 25 vai 45 sekuntia? Milläs tuota tuupatun veden määrää säädellään, jauhatuksen karkeudellako?

Arvatakseni suodatusnopeuteen vaikuttaa karkeus ja se miten tiiviin paketin on mäiskinyt kasaan.
 
Tuun nyt keskeyttämään teidän espresso keskustelun.

Useimmiten juon kotona vain aamukaffet moccamasterilla. Nyt tekisi mieli kokeilla jotain vähän muuta kuin perus Pauliggia. Löytyykö esim. Prismasta jotain laadukkaampia ja eksoottisempia kahveja vai pitääkö ostaa jostain kahvikaupasta?
 
Tuun nyt keskeyttämään teidän espresso keskustelun.

Useimmiten juon kotona vain aamukaffet moccamasterilla. Nyt tekisi mieli kokeilla jotain vähän muuta kuin perus Pauliggia. Löytyykö esim. Prismasta jotain laadukkaampia ja eksoottisempia kahveja vai pitääkö ostaa jostain kahvikaupasta?
Kahvikauppaan mars. Primassa oo muuta ko Saludoo ja Gevaliaa.
 
Pitäisi varmasti aivan aluksi ostaa edes tuollainen kahvimylly. Siitä olisi liene hyvä lähteä etsimään aromikkaita kahveja. Nuo valmiit jauheet kun tuppaavat olemaan kuraa, vaikka nyt niistäkin on hyviä löytynyt kun Juhlamokasta pääsi irtautumaan (mikä on aivan kuraa).

Tota kehui joku:
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/841801_-gvx-232-krups.html

Toisaalta olisi sama pistää kerralla Rancilion Rocky kun/jos joskus päivittää keittimenkin samaan sarjaan:
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/595247_-rocky-s-rancilio.html

Tuolla on muuten aika hifi-keittimiä:
http://www.coffee24.de/cgi-bin/shop...05789713847316&rub1=maschine&rub2=Gastronomie
 
Aika hullulta kuulostaa jos keitintä pitää lämmittää TUNNIN ennenkuin voi tuupata espressot läpi...

Silvia on tosiaan tarkka puruista, mutta itse olen saanut aikaiseksi 25 sek kauniscremaiset espressot (tosin cappuccinon pohjaksi) Illyn suojakaasun avulla ylipaineeseen pakatuista puruista, kunhan lämmitän Silviaa tunnin.

Annostelu on kyllä tarkkaa puuhaa, Illyä tarvitaan enemmän kuin RC:n Habaneroa tai Starbucksin Espresso Roastia, itse asiassa Starbucks tuntuu olevan niin hienoa että pienikin yliannostus laittaa koneen tukkoon.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?PHPSESSID=46cf47496fc886a6965db96e1e9524fc&topic=139.15
 
No tuo on jo hifistelyä kerrassaan. Oikeasti se taitaa ottaa joku 5 mintsaa lämmetä. Tuo kaveri ei ole tainnut ymmärtää termostaatin toimintaa. Se varmaan ihan paniikissa istuu saunassakin pari minsaa kun pelkää, että kiuas lämpenee maailman tappiin asti triljoonaan asteeseen.
 
Tuota noin... Kävin pari viikkoa sitten Lavazzan ammattilaisille tarkoitetun miniohjelman kahvista ja kahvijuomista. Neljä tekijää ratkaisee: kahvin paahto, kahvin määrä, veden lämpötila ja veden läpitulon kesto.

Lavazzan koulutuksessa oikeaoppinen 4cl kokoinen espresso valmistuu 20-30 sekunnissa 7 grammasta kahvia. 25 on hyvä luku. Sitä pidemmässä valutuksessa vapautuu liikaa kafeiinia ja kahvi "palaa". Tuohon kestoon vaikuttaa paitsi se, kuinka tiivis paakku kahvista on tehty, myös se jauhatus (joka on ensiarvoisen tärkeä).
 
Nyt on kyllä luettu niin paljon kahvijuttuja että huomenna pitää käydä vaikkapa Starbucksissa maistelemassa espresso ja capuccino. Kuvien kera sitten rapsaa.
 
Tuota noin... Kävin pari viikkoa sitten Lavazzan ammattilaisille tarkoitetun miniohjelman kahvista ja kahvijuomista. Neljä tekijää ratkaisee: kahvin paahto, kahvin määrä, veden lämpötila ja veden läpitulon kesto.

Lavazzan koulutuksessa oikeaoppinen 4cl kokoinen espresso valmistuu 20-30 sekunnissa 7 grammasta kahvia. 25 on hyvä luku. Sitä pidemmässä valutuksessa vapautuu liikaa kafeiinia ja kahvi "palaa". Tuohon kestoon vaikuttaa paitsi se, kuinka tiivis paakku kahvista on tehty, myös se jauhatus (joka on ensiarvoisen tärkeä).
Oliko toi 7 grammaa siis jonkun sinkkukahvan annostelu? Tuplat pitää tehdä AINA!
Sillä sinkkukahvalla ei tee sitten hevon ...sitä.
Sinkkukahvan se kori johon kahvi pakataan on alaspäin kapeneva jolloin sinne pohjalle jää paljon ns löysästi pakkautunutta kahvia jonka läpi vesi menee ns heittämällä.
Miten se kahvi "palaa"? Jos veden lämpötila on koko ajan sama? Noiden essokoneiden lämpötilat pitäis olla kuitenkin säädetty siten ettei kahvi pala. Myös termi keitin on ns väärä koska mitään ei keitetä vaan uutetaan.
Mitä tulee noihin koneiden lämmityksiin niin mulla on toi kone koko ajan päällä. Eipä tartte lämpösurffata sun muita temppuja tehdä vaan voi kahvinsa tehdä silloin kun huvittaa.
Lisäksi teeveden saa suoraan hanasta.
Sähköä tietysti kuluu mutta kone syö siinä lämmitysvaiheessa kuitenki huimasti enemmän mitä idlenä.
Toinen mitkä kuluu on ne tiivisteet mutta ne nyt on muutenkin käyttökamaa mitkä täytyy tasaisin väliajoin vaihtaa.

Esson valmistuksesta vielä:

Espressokoneen tulee olla hyvin esilämmitetty sekä sisältää raikasta vettä.

Aloita tasaamalla koneen ja kahvan lämpötila valuttamalla tyhjästä kahvasta vettä läpi.
Puhdista ja kuivaa kahva
Jauha kahvia kahvaan.14 grammaa tuplakahvaan.
Pakkaa kahvi tampperilla kahvaan. Sopiva pakkauspaine on noin 15 kg koko pintaa vastaan.
Kiillota tampattu kahvi pyöräyttämällä tampperia kevyesti tampatun kahvikakun pinnalla
Pyyhkäise irtopurut sihdin reunoista pois
Sijoita kahva koneeseen ja esilämmitetty kuppi kahvan alle. Käynnistä koneen pumppu.
Anna kahvin valua kuppiin noin 25 sekunnin ajan.
Tarkasta lopputulos: Jos käytetty kahvi on ollut tuoretta, mylly puhdas ja oikein säädetty, tamppaus onnistunut ja kone puhdas, seurauksena pitäisi olla pähkinänkuoren värisellä cremalla kruunattu espresso. Jos crema on hyvin tummaa ja kahvi palaneen makuista, säädä myllyä karkeammalle. Jos crema on vaaleanruskeaa ja espresso vetisen makuinen, säädä myllyä hienommalle.

Hyvä barista säätää kahvimyllyä useita kertoja työpäivän aikana. Vaadittuun karkeuteen vaikuttaa käytetty kahvilaatu, -erä ja ilman kosteus. Kostealla säällä jauhatus voi olla hieman karkeampaa ja kuivalla vastaavasti hienompaa.

On tarkkaa joo mutta jos jotain tekee miksei tehdä sitä kunnolla?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom