Sprinttereiden fysiikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Herman
  • Aloitettu Aloitettu
D.Yates sanoi:
Pian joku kaivaa Pöyhösen penkkituloksen, jollon puolet porukastaa huutaa "vitut se niin paljoa nosta!", ja toinen puoli "haha noin vähän, kynis!" :rolleyes:

Suhteellisen kevyen painon bodareihin verrattuna selittää kai pitkälti jalkojen pienuus. Ei juostessa kannata kauheita tykkejä pitää happea syömässä ja menoa kangistamassa.
Ei satasella mitään happea tarvita. Hengittämättä juoksisivat varmaan saman ajan. Mutta liika massa tietenkin hidastaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sprinttereillä ja kovilla bodareilla on vissiinki samat perintötaustat, tai siis, molempiin tarttuu nopeeta lihaskudosta aika hyvin, ja sitten vielä kierrossa on armottomat hormoonit, kai ne ne tulokset selittää :)
 
Tomppa85 sanoi:
...miten ihmeessä jokin kevyt sprintteri penkkaa ns. lajin sivusta 180 kg? Miksei pikajuoksijoita näe voimanostokisoissa?

Vaikka vähän offtopiciksi menee niin..Eivät ne nyt läheskään kaikki penkkaa sitä 180 kiloa ja nämä "maksimit" ovat useimmin sellaisia runkkupenkkejä, että alta pois, ei ihan kannata ruveta suoraan vertailemaan esim. voimanostokisojen tuloksiin ;)
 
hyrre sanoi:
Vaikka vähän offtopiciksi menee niin..Eivät ne nyt läheskään kaikki penkkaa sitä 180 kiloa ja nämä "maksimit" ovat useimmin sellaisia runkkupenkkejä, että alta pois, ei ihan kannata ruveta suoraan vertailemaan esim. voimanostokisojen tuloksiin ;)
totta, mutta tyyli kuin tyyli niin 180 on vitun kova IMO(sprintterille), ainakin Ben on aikoinaan pystynyt tuohon 180kilon penkkiin maidon voimalla.
 
Tomppa85 sanoi:
Ehkä pikajuoksuun myös hakeutuu ja siellä pärjää henkilöt, joiden luusto on luontaisesti suht kevyt, ns. linnunluut. Tämä pudottaa painoa ja kapeat nivelet ja vyötärö saavat lihakset näyttämään isommilta.
luin joskus lääkäri kirjasta että ihmisen,jos lähes samanpituinen kuin verrattava ,niin vaihtelu max 1kg..
 
iso-erno sanoi:
luin joskus lääkäri kirjasta että ihmisen,jos lähes samanpituinen kuin verrattava ,niin vaihtelu max 1kg..

No vissiin itse luiden painolla ei ole isoa eroa kiloissa, mutta sillä on, että millasen häkin se luuranko muodostaa. Ihan varmasti sen näkee silmälläkin, että joskus on (varsinkin tyttöjä) joiden hartioiden ja lantion leveys on ihan olematon (kuin pitkäksi venynyt pikkutyttö) ja pituutta saman verran kuin vieressä olevalla huomattavasti harteikkaammalla tyypillä. Meiän koulussa oli yks unkarilainen tyttö, joka oli niiiiiiin linnunluinen, että 160cm pitkänä painoi ehkä alle 40kg eikä näyttänyt anorektikolta. Moni muu siinä painossa olisin jo letkuhoidossa...

Sekavaa tekstiä taas mut yritin sanoa, että leveämpi luuranko vaatii isomman tilavuuden lihaa ympärilleen.
 
hyrre sanoi:
Vaikka vähän offtopiciksi menee niin..Eivät ne nyt läheskään kaikki penkkaa sitä 180 kiloa ja nämä "maksimit" ovat useimmin sellaisia runkkupenkkejä, että alta pois, ei ihan kannata ruveta suoraan vertailemaan esim. voimanostokisojen tuloksiin ;)

Joo. Ei todellakaan kaikki penkkaa sitä 180kg. Normaali KOVA tulos on jotain 140-150kg. Ja kun yleisurheilijoiden penkistä on kyse, niin se on yleensä ilman pysäytystä, joten voimanostokisoissa ei tulisi niin paljon.
 
Laitetaan tähän samaan trediin. 10-ottelun satasella nyt USA:n Paul Terek, omaa aika kivat raamit.
 
Ite veikkaisin ettei rasvaprosentti kuitenkaan ihan vitosta oo, lähemmäs seiskaa - kasia.
 
iso-erno sanoi:
luin joskus lääkäri kirjasta että ihmisen,jos lähes samanpituinen kuin verrattava ,niin vaihtelu max 1kg..

Olen törmännyt samaan tietoon, luiden tiheys selittää maksimissaan 900g painovaihteluista, usein luiden tiheyden vaikutus painoon on tätäkin mitättömämpi. Tää läskien "no ku mul on niin raskaat luut" voidaan siis määritellä paskapuheeksi.

Siitä olen ihan samaa mieltä että luuston rakenne vaikuttaa todennäköisesti lihaserottuvuuteen / yleisilmeeseen siitä kuinka patti on mutta varsinaiseen painoon sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä. Se 40 kg on ihan yhtä alipainoinen kuin leveämmälläkin luustolla varustettu mutta luuston malli tuottaa illuusion siitä että tyttö olisi hyvävoimaisempi kuin onkaan.
 
Täytyy sanoa, että ei tv liikoja valehtele, kyllä sprintterit luonnossakin näyttävät ihan yhtä vahvoilta. Muistan kerran GP-kisoissa kun Andre Cason käveli ohi, näytti takaapäin painijalta.

Sanoisin myös, että varsinkin jaloissa on paljon lihasmassaa, mutta nykyään sitä ei niin paljoa näe, kun on trikoot jalassa. Shortsiajasta muistuu mieleen Benin 'pussihousut', kuten Myllymäki hänen jalkojaan kutsui.

Voimalajeissa (esim. painonnosto) on todettu, että 80-85 kg ihmiset ovat suhteessa kaikkein vahvimpia. Ei liene sattumaa, että tuo optimikoko on myös sprinttereillä tavallinen.

Varmaan kannattaisi panostaa tiukkuuteen enemmän kuin portsari-lookiin, jos haluaa vahvalta näyttää ;-)
 
Eilen tuli muuten toi dokkari kenialaisten juoksijoiden ylivoimasta. Siinä ainoa löydetty tilastollisesti merkittävä ero, joka selittäisi kenialaisten pärjäämisen juoksussa oli niiden jalkojen keveys (juoksu energiataloudellisempaa mitä vähemmän painoa jalkojen kärjissä). Siinä kerrottiin, että 50g lisäpainot nilkkoihin huonontaa juoksun taloudellisuutta noin 1%. Eli jos on "kevyt" luusto ja kapeat nilkat ja pienet jalat, niin on luultavasti myös parempi juoksija, koska jalat ovat ehkä 100g kevyemmät ja sillä on siis jo erittäin suuri merkitys.
 
Oli muuten mahtava dokumentti. Kenialaiset juoksijat olivat 10% energiatehokkaampia kuin tanskalaiset vastineet. Ja ihan hullun lahjakkaita löytöjä sieltä oli tehty. En muista sen yhden tyypin nimeä, mutta oli juossut ensimmäisen puolimaratoninsa 1.02! Sanoi juoksevansa koska se on hauskaa ja, että tärkeintä on treenata aina iloisin mielin - That's the spirit :thumbs:
 
Se 1.02 puolimaratonin tehnyt tyyppi oli treenannut juoksua vuoden, eikä ollut treenannut mitään urheilua ennen sitä. :D
 
Joo aivan ihme heppu :D Hauskinta tossa on se, että esimerkiksi joku suomalainen voi treenata paljon kovempaa ja tehdä kaiken paremmin kuin kenialainen juoksija, mutta häviää silti reippaasti kisoissa koska kuluttaa liikaa energiaa.

Tähän vielä muita tutkimuksessa selvinneitä tuloksia, niille joilta dokumentti meni ohi:

- kenialaisten lihasolujakaumassa ei ollut eroa tanskalaisiin verrattuna
- korkeassa ilmanalassa harjoittelusta on heille pikemminkin haittaa kuin hyötyä, koska kisat ovat kuitenkin merenpinnan tasossa
- kenialaiset eivät ole henkisesti vahvempia kuin tanskalaiset, he lopettivat juoksutestin alemmilla laktaatti/sykearvoilla
- kenialaisilla on suhteessa pidemmät jalat kuin eurooppalaisilla, mutta tällä ei ole vaikutusta juoksun tehokkuuteen
- kenialaisten juosten tehdyt koulumatkat ja niiden vaikutus kehitykseen on pitkälti legendaa, tanskalaiset pojat itseasiassa liikkuivat enemmän kuin kenialaiset
 
Jossain mainittiin noista afrikkalaisista sekin, että valmennustietous tulee usein entisen Itä-Euroopan maista kuten entisestä DDR:stä. Rahaa myös löytyy tuollakin huipputasolla mikäli apteekissa pitää käydä. Tiedä sitten kuinka totta nuo väitteet ovat. Varmasti on myös geeneissä eroa.
 
Nimenomaan geeneissä ei ole juoksun kannalta eroa. Harjoittelemattomat pojat reagoivat samalla tavalla tarkasti kontrolloituun harjoitusohjelmaan riippumatta siitä olivatko kenialaisia vai tanskalaisia. Ja lihassolujakaumat olivat samoja kuten mainittua. Ainoa ero löytyi tuosta jalan alaosan tilavuudesta joka on kenialaisilla pienempi.

Apteekkijutuista sen verran, että joku 18 vuotias koululainen juoksi esim. 400 m 45 sekkaa ja osat sen kummemmin harjoitelematta. Ja noita kovia puolimaraton ja kympin aikoja oli jo koululaisilla sen verran paljon, että tuskinpa ovat mitään roinasikoja. Hyvä, että riittää rahat ruokaan :jahas:
 
Se joka kertoo mun mielestä jotain tasosta oli, että ruotsin 4 parasta juoksijaa oli keniassa treenaamassa ja saivat tietää, että heidän käyttämällään kentällä järjestetään lukioille 4x2km viesti. Päättivät huvikseen osallistua ja lopputuloksena jäivät kilpailussa 4.

Vähän epäilen, että douppaus olisi niin laajaa, että noille lukiolaisille annettaisiin jo piikkiä... Niin ja 3. sijan saavuttaneessa koulussa oli lisäksi pari juoksijaa poissa loukkaantumisten takia ja siksi siellä oli varamiehet mukana. Yksi varamiehistä oli Wilson Kipketer...
 
Äh joku vois muuttaa jo ton otsikon vaikka juoksijoiden fysiikaksi, mutta pakko jatkaa offtopiccia kun oli niin jännä dokumentti.

Kenialaiset juoksijat söivät pääasiassa maissipuuroa (ts. maltoa) ja tykkäsivät juoda paljon tuoretta maitoa (ts. heraa, ternimaitoa). Eli perinteet oli ravinnon kohdalla aika nappiin juoksun kannalta.

Ja valmennustietous on keniassa varmasti maailman huippua ja viimeistä huutoa. Tämän takaa lenkkarifirmojen armoton kilpailu tulevaisuuden huipuista. Firmoilla on useita juoksutiimejä, jotka harjoittelevat yhdessä ja lisäksi järjestetään kilpailuita koululaisille joista scoutit poimivat parhaat juoksijat tiimeihin.
 
Ehdottomaan huippuun kuuluvien sprinttereiden pieni kehonpaino on tietyllä lailla ihan järkeenkäypää. Jokainen ylimääräinen painokilo suhteessa takajalkojen työntövoimaan näkyy takuulla loppuajassa ja tilipussissa. Mua kiinnostaisikin tietää että millaisia "kiristelytoimia" ne harrastaa jos harrastavat ennen suuria kisoja. Kuuluuko mm. kehon nesteiden tiputtelu tai suolentyhjennys tms. operaatiot repertuaareihin?

Moni kyselee pikakiitäjien kyykkytuloksia mutta mun käsittääkseni ne ei juuri tee puolikyykkyjä syvempiä, eikä niitäkään paljoa. Töllössä oli joskus Maurice Greenin saliharjoittelusta kuvaa niin aika pienillä polvikulmilla teki pienillä painoilla räjähtäviä tempauksia eri variaatioilla. Tosin huippuluokan painonnostajillahan on 60 m. vertailutulokset sitä luokkaa että melkein vois mennä sprinntikisoihin viivalle. 100 m. on karvan verran liika pitkä matka nostajille.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom