Mitä ovat nuo aktiivinen? passiivinen? ja dynaaminen? venyttelytekniikat???
No ne selitetään aika hyvin tuossa aiemmin laittamassani linkissä. Tässä lyhyesti sama:
Aktiiviset venytykset suoritetaan siten, että venytettävän lihaksen antagonistilihas työskentelee venytyksen aikaansaamiseksi. Venytystä ei auteta esim käsillä tai oman kehon painolla. Esimerkki: selinmakuulta nosta toinen jalka ylös ja lonkankoukistajilla/etureisillä yritä saada aikaiseksi venytys takareiteen.
Passiiviset venytykset on niitä tavallisimpia venytyksiä, eli otetaan joku asento ja pysytään siinä, venytystä viedään pidemmälle oman kehon painon avulla tai kaverin/apuvälineen avustuksella. Esimerkki: selinmakuulta nosta toinen jalka ylös ja pidä takareisi venytyksessä käsiä apuna käyttämällä.
Dynaamiset venytykset ovat venytyksiä, joissa tehdään jokin liike, jonka lopussa venytettävä lihas sitten venyy. Näitä teen itse tarkistaakseni, että liikeradat on kunnossa ja lihaksissa ei ole odottamattomia vaurioita ennen raskaita venytyksiä. Näistä on myös ollut apua raskaisiin jalkasarjoihin, auttaa lämmittelyssä mukavasti. Esimerkki: seisoma-asennosta heilauta jalkaa ylös. Nämä heilautukset kannattaa ottaa varovasti, jotta ei revi paikkoja ennenkuin lihas tottuu liikeradan laajuuteen. Toisto toistolta voi sitten viedä pidemmälle ja kannattaa muistaa, että tarkoitus ei ole väsyttää lihaksia, vaan tsekata missä mennään. Eli muutama (4?) toistoa per liikerata on toiminu mulle parhaiten.
Stretch-relax-tekniikassa venytettävää lihasta ensin jännitetään voimakkaasti jokunen sekunti ja sen jälkeen rentoutetaan hetki (~3 sekuntia) minkä jälkeen lihas viedään venytykseen. Tätä voi toistaa niin kauan ku hyvältä tuntuu, mutta itsellä kaks kertaa raskasta venytystä on niin paljon ettei tee mieli kolmatta kertaa heti perään.