Silminnäkijä - Väärennetty ruoka (Ma 21.2.2011)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja arni
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
5.7.2003
Viestejä
2 252
Ikä
38
Yle-tuotannolle taas peukkua pystyyn: http://areena.yle.fi/video/1298322184100

Toivottavasti kansalaisten tietoisuus kasvaisi ruokailun ja ravinnon nauttimisen suhteen tällaisen tiedotuksen myötä ja se alkaisi pikkuhiljaa näkymään arkipäivän ostopäätöksissä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihan oikealla asiallahan tuossakin ohjelmassa oltiin, vaikka tuskin saa ihan samanlaista hypeä aikaan kuin rasvasota. Kyllähän se haastatelluiden kommenteista kävi selväksi, että harva niitä pakkausselosteita jaksaa lukea. Terveellisyys ja rasvan määrä kyllä kiinnosti :) Eviran asiantuntijalle vielä erikseen :thumbs:
 
Ihan hyvä ohjelma, luultavasti viikon parhaimpia. Suosittelen. Tälläisiä ohjelmia saisi tulla useamminkin jotta Ihmiset ymmärtäisivät paremmin mitä oikein suuhunsa laittavat. Eviran asiantuntija oli kyllä asioista todella hyvin perillä ... Taustalla näkyi "Aitoa ruokaa" - kirja siitä plussaa.
 
Juuri tuli aamutuimaan tuo Väärennetty ruoka katsottua. Pakko tunnustaa että jäänyt tuo lisäaineiden huomioiminen aika vähäiselle itsenikin kohdalla vaikka tiedossa on että niitä on pakkaukset täynnä. Tuskinpa olen ainut :) Pitää alkaa vähän tarkkailemaan mitä pakkaukset sisältää.
 
Hyvä dokumentti. Tähänkin kyllä pitäis tarttua kovemmalla kädellä! Kauheeta paskaa sitä monetkin suolistoonsa laittaa. Evirakin on kyllä aivan paska virasto.. Huh huh
 
Evira antaa mahtavat aseet lahjontaan. Evira on pelkkä kulissi mitä ilmeisimmin vain silottelemaan tuota ruokajuttua. Jos esim stadista löytyy Mouhijärvellä valmistettu lihapulla, joka ei vastaa ihmisruokaa, vastaa siitä Mouhijärven Eviran edustajat ja lienee aika simppeliä ketä on voideltu ja missä, jos kauppihin asti pääsee puutteellisia tuotteita. Eihän asialle toki mitään tehdä.
 
Mun mielestä on hyvä että "huonommatkin" lihat käytetään hyväksi eineksissä. Hullua ois heittää arvokkaat proteiinilähteet hukkaan. Vedän surutta eineslihapullia naamaani eikä kiinnosta onko niissä nahkaa vai ei. Lisäaineet on yleensä ihan luonnollisia aineita, joita ruoassa on jo itsessään ja esim. fosfaatitkin ovat ihmiselimistössä todella yleisiä aineita vaikka ne pesuaineisiin rinnastetaankin tuossa dokumentissä.
 
Mun mielestä on hyvä että "huonommatkin" lihat käytetään hyväksi eineksissä. Hullua ois heittää arvokkaat proteiinilähteet hukkaan. Vedän surutta eineslihapullia naamaani eikä kiinnosta onko niissä nahkaa vai ei. Lisäaineet on yleensä ihan luonnollisia aineita, joita ruoassa on jo itsessään ja esim. fosfaatitkin ovat ihmiselimistössä todella yleisiä aineita vaikka ne pesuaineisiin rinnastetaankin tuossa dokumentissä.

Hyvä huomio, potareiden tyyli vähätellä jotain viljan valkuaista kuuluu samaan kastiin, jos kokonaisuus on balanssissa niin nahkapullatkin on toimivaa safkaa, ja joskus maukastakin :)
Tämä ei toki poista sitä tosiasiaa että pienellä viitselijäisyydellä saa samaan hintaan ravintorikkaampaakin ja maistuvampaa ruokaa aikaiseksi...
 
Evira antaa mahtavat aseet lahjontaan. Evira on pelkkä kulissi mitä ilmeisimmin vain silottelemaan tuota ruokajuttua. Jos esim stadista löytyy Mouhijärvellä valmistettu lihapulla, joka ei vastaa ihmisruokaa, vastaa siitä Mouhijärven Eviran edustajat ja lienee aika simppeliä ketä on voideltu ja missä, jos kauppihin asti pääsee puutteellisia tuotteita. Eihän asialle toki mitään tehdä.

Itelle tuli semmonen olo, että toi eviran väki on puolueellinen ja vielä noiden valmistajien suuntaan, vaikka eikös sen kuuluisi olla toiste päin? Varsinkin sen nuoremman eviran edustajan puheesta tuli kyllä sellanen olo, että puolustelee koko ajan vaa, että ne lisäaineet on hyvä juttu.
 
Itelle tuli semmonen olo, että toi eviran väki on puolueellinen ja vielä noiden valmistajien suuntaan, vaikka eikös sen kuuluisi olla toiste päin? Varsinkin sen nuoremman eviran edustajan puheesta tuli kyllä sellanen olo, että puolustelee koko ajan vaa, että ne lisäaineet on hyvä juttu.

Kuinkakohan monella on menny nyt aivan ohi ton koko pätkän tarkoitus? Ei ne lisäaineet niistä safkoista tee mitenkään virheellisiä, joten ei evira niihin voi puuttua. Mutta jos jauhelihapulla nimekkeellä kulkee lihapullia jotka on tehty broilerinlihasta niin silloin siihen pitäisi puuttua.
 
Itelle tuli semmonen olo, että toi eviran väki on puolueellinen ja vielä noiden valmistajien suuntaan, vaikka eikös sen kuuluisi olla toiste päin? Varsinkin sen nuoremman eviran edustajan puheesta tuli kyllä sellanen olo, että puolustelee koko ajan vaa, että ne lisäaineet on hyvä juttu.

Tuskin lisäaineille on mitään terveydellistä perustelua. Lisäaineiden rajoittamiseksi ei ole nähtävästi vielä sitä vankkumatonta a-luokan näyttöä, jolla voitaisiin nykyisen kaltaiset lisäainemäärät todeta vaarallisiksi. Mutuilisin, että ongelma on siinä, että yksittäisiä lisäaineita ei ole tutkimuksissa todettu "normaaleilla käyttömäärillä" vaarallisiksi. Vuosia / vuosikymmenia jatkuneen, päivittäisen altistumisen vaikutuksia yksinkertaisesti ei voida tietää. Sama tilanne lienee pätee esim. ilmansaasteisiin. Voidaan heittää todella sivistyneitä arvauksia yhteisvaikutuksista, mutta se edelleen se näyttö puuttuu, jota niin valitettavan usein peräänkuulutetaan kieltojen ja rajoitusten asettamiseksi.

Itse olen päätynyt valitsemaan mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, poissulkien kuitenkin liiallisen ehdottomuuden, koska eihän e-aineet aivan syanidia sentään ole.

Offtopic: Ohessa hauska linkki, jossa irvaillaan mustavalkoisesti tutkimustuloksia tarkasteleville. http://www.bmj.com/content/327/7429/1459.abstract

Katsoin itsekkin eilen, ihan jees. Suosittelen myös katsomaan:
Prisma: Ravinto ja geenit - http://areena.yle.fi/video/1297707635728

Itsekin vilkaisin dokumentin ja teema oli oikein puhutteleva.
 

Voih, oikein sääliksi käy ne ressukat kenen kurkkuun tungetaan väkisin eineksiä ja valmisruokaa :(

Vai voisikohan ilmassa olla jälleen sitä, että on niin helppo lähteä osoittelemaan syyttävää sormea kaikkialle muualle PAITSI sitä omaa peilikuvaa kohti? "Minulle syötetään roskaa, minua huijataan, olen avuton ja tietämätön". Jos ykkösprioriteettina on että suuhun pitää saada jotain nopeaa ja halpaa niin harvemmin se laatu enää samaan yhtälöön sopii. Ja ilman muuta elintarviketeollisuus on valmiina käärimään voitot taskuun. Jos taas katsoo vähänkin omien syömistensä perään, silloin suositaan puhtaita raaka-aineita ja tehdään maistuvat pöperöt omin käsin. Einesmössöt eivät ole edes vaihtoehto ja lisäaineiden saanti jää automaattisesti minimiin.

Nojoo mutta en ole vielä edes katsonut kyseistä dokkaria, joten tämä vain tällaisena sivuhuomiona :D

Itse olen päätynyt valitsemaan mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, poissulkien kuitenkin liiallisen ehdottomuuden, koska eihän e-aineet aivan syanidia sentään ole.

Jep, ja jopa syanidia voi ottaa päivittäin ilman että saa akuuttia myrkytysreaktiota, kunhan annos on riittävän pieni. Kysy vaikka röökaajilta :)
 
Parasta oli se Eviran täti kommentoidessaan siinä haastattelussa, että "no tässä kanassa on ainakin pestoa kun on niin vihreetä! .....hmm.....eikun......hetkonen....." :D

Hyvä esimerkki siitä, että jos Eviran tarkastajaakin viedään ku pässiä narussa niin ei tavallisella kuluttajalla ole mitään mahkuja pysyä kärryillä missä mennään.
 
Aika turha dokkari ainakin noiden lisäaineiden osalta. Toimittaja katselee tuoteselosteita ja laskee "yksi, kaksi, kolme, neljä... seitsemän E-ainetta, eli lisäainetta! Ohhoh!" Onhan niissä lisäaineissa varmasti arveluttaviakin aineita, mutta yhtä lailla ihan luonnollisia/vaarattomiakin aineita. Aika heikoille kantimille jäi se E-koodien taakse katsominen siis. Tuosta nyt asioista vähemmän perillä ihminen saa varmasti sen käsityksen, että kaikki "E-aineet" ovat pahasta, jolloin taas mennään metsään.
 
Aika turha dokkari ainakin noiden lisäaineiden osalta. Toimittaja katselee tuoteselosteita ja laskee "yksi, kaksi, kolme, neljä... seisemän E-ainetta, eli lisäainetta! Ohhoh!" Onhan niissä lisäaineissa varmasti arveluttaviakin aineita, mutta yhtä lailla ihan luonnollisia/vaarattomiakin aineita. Aika heikoille kantimille jäi se E-koodien taakse katsominen siis. Tuosta nyt asioista vähemmän perillä ihminen saa varmasti sen käsityksen, että kaikki "E-aineet" ovat pahasta, jolloin taas mennään metsään.

Esimerkiksi E300 löytyy aika monesta paketista, on siis askorbiinihappo, eli c-vitamiini.

Koodiaivain:
http://www.evira.fi/uploads/WebShopFiles/1197635026443.pdf
 
Voih, oikein sääliksi käy ne ressukat kenen kurkkuun tungetaan väkisin eineksiä ja valmisruokaa :(

Olin sellaset viis vuotta vanha ja siihen suuntaan, kun täällä tuulahti aivan vitun iso lisäaine-aalto. Äipät, oma mukaanlukien meni kauppaan kilometrin mittaisen listan kanssa kaikista aineista. Parkuhan siinä meinas tulla kun kassista ei löytyny omaa suosikkia, jotain E330-karkkia.

Pointti? Se, et eiköhän kaikki tänkin dokumentissa jo ekan minuutin aikana tulleen priiffin tiedot jo tiedä ennestään. Siltä pitää vaan silmänsä sulkea, minkäs teet. Jonkin verran voi kuitenkin vaikuttaa siihen mitä ostaa, mut kun ostaa jotain bodysafkaa tyyliin pastaa ja jauhelihaa, ni ei mua kiinnosta tietää mistä aasin perseestä se on tullut. Mmm, aasin persettä...

Nyt kun ei tuu juotua tai polteltua, ni eiköhän voi nukkua yönsä hyvin silti. Sitte kun ja joskus on fyffeä pirusti, ni alan jeesustelemaan jotain luomua ja maksan tilini tyhjäksi siitä. Kompensoimaan vois sitte vaikka vetää iltasin brenkkua ja parit sigget.
 
Esimerkiksi E300 löytyy aika monesta paketista, on siis askorbiinihappo, eli c-vitamiini.

Koodiaivain:
http://www.evira.fi/uploads/WebShopFiles/1197635026443.pdf

Pistin tämän kirjanmerkiksi, pitää katsoa vähän mitä "myrkkyjä" sitä oikein tyytyväisenä tuleekaan syötyä.
Kyllähän siinä hiukan enemmän vaivaa joutuu näkemään jos yrittää syödä mahdollisimman terveellisesti ja puhdasta ravintoa,
varsinkin jos on reissussa jossain työnpuolesta suurimman osan aikaa.

Joku tietävä voisi kertoa mitkä on niitä yleisimpiä ja ns. pahimpia lisäaineita mitä kannattaisi välttää, ja mitä oikeasti olisin suht helppo
välttää esim. vain katsomalla kaupasta niitä tuoteselosteita ja ottamalla kärryyn toisen valmistajan tavaraa missä ko. paskaa ei ole.
Aspartaami taitaa olla yksi, sen lisäksi yritän ostaa aina sellaista mehua johon ei ole lisätty sokeria, oikeastaan muuta ei ole tullut katsottua erikseen. Selkeästi keinotekoista moskaa ei tule muutenkaan ostettua, siis sellaista josta nyt näkee sokea erkkikin ettei siinä voi olla mitään ihmisravinnoksi kelpaavaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom