Silminnäkijä - Väärennetty ruoka (Ma 21.2.2011)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja arni
  • Aloitettu Aloitettu
Itse asiassa yleensä lihatiskin/kalatiskin kamat on melkein samaa tavaraa kuin siinä vierässä olevat vakuumijutut.... Otettu vaan pakkasesta pois ja laitettu tiskille. Jos Kysyt esim kalasta koska kalastettu niin tuskin tietävät. Palvelutiskin huono puoli= tuoteselostetta ei tarvitse olla näytteilla voi kyllä kysäistä myyjältä jos se sattuis tietämään. Tuotteen hinta on yleensä korkeampi mutta tuotetta saa maistaa ennen ostoa ( jos ei raakaa), mutta saapa haluamansa määrän
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jossei se myyjä siellä tiskin takana osaa vastata kysymyksiin jota sille esitetään, lienee se jo kelpo syy antaa palautetta kauppiaalle siitä. Sitä vartenhan ne siellä tiskillä ovat töissä, että heiltä saa sitä palvelua ja mun makuun tuo, että osaa kertoa siitä myytävänä olevasta tuotteesta, on tärkein osa sitä palvelua mitä tuoretiskillä asioiva haluaakin.

Kalatiskeillähän tuo on varsin yleinen käytäntö mitä Pulla tuossa herjasikin, eli jo taululta voi lukea, mistä ja milloin mikäkin muikku on pyydetty. Lihoista riittääkin jo yleensä se, että myyjä osaa niistä edes perusteet sen verta, että pystyy asiakkaalle tarvittaessa suosittelemaan oikeaa lihaa asiakkaan käyttötarkoituksiin, eli ei suosittele fileitä patoihin jne. sekä tieten sen, että onpiko kyseinen liha ehtinyt käydä pakkasessa matkalla kauppaan tai siellä ollessaan.
 
Ei taida Dragonfix hirveästi tuoretta ruokaa syödä. Näytti olevan aika paljon ruokaa joka säilyisi maailmanloppuun asti muutenkin.

Höps, onhan tuossa molempia aika paljon. Tuoreet kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät tuskin säilyvät pitkään kuten kala tai kananmunatkaan. Samaten sienet, leipä, mahla, inkivääri tai hunajatuotteet. Pähkinätkin maistuu jo epämääräiselle parin viikon jälkeen. En usko et noi kylmäpuristetut öljytkään hirveen pitkälle säilyy avattuna.
 
Onkohan kauppojen lihatiskeillä lihat kuinka tuoretta? En ole tutkinut mutta olettaisin että kyllä, ostakaa lihat sieltä. Hakekaa leipänne pikkuleipomoista. Kuopiossa on ainakin kauppahalli torin laidalla josta saa käsittääkseni ihan tuoretta lihaa ja leipää jne. Kaikkien harmiksi sitä nyt ollaan koitettu kuitenkin repiä alas toriremontin tieltä!!

Jokatapauksessa pointtini on että ostakaa ne lihanne lihatiskiltä, suosikaa pieniä liikkeitä/leipomoita joista saat aamulla paistetun leivän. Kyllä se kysyntä kasvaa ja hinnat laskevat kun käytätte näitä paikkoja, ei se "keskieurooppalainen kauppakulttuuri" tule tänne yksinään. Monesti pienemmistä liikkeistä voi löytyä myös omistaja tiskin takaa joka kertoo mielellään mistä liha on kotoisin jne..

Tämän mukaan välttävässä tai huonossa kunnossa.
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellit...652610204&p=1194626958999&pagename=KALWrapper
 
Musta tuo lisäainehysteria on pikkurillin heiluttelua silloin kun nuo samat listojen kanssa liikkuvat kyylät sipsuttelevat sen jälkeen hakemaan satsin punkkua tai kaljaa viinakaupasta, alkoholihan ei ole myrkkyä elimistölle, no ainakin niin voi itselleen uskotella. Ihan samanlaista pikkusormen heiluttelua ja hifistelyä kun vaaditaan ravintoloihin niin ja niin supervahvoja ilmastointilaitteita jne, samaan aikaan kun Euroopassa tosiaan arvioidaan kuolevan vuosittan n.300.000 ihmistä liikennesaasteiden aiheuttamiin sairauksiin, liikennesaasteille kun altistuu, halusi tai ei, ulos astuessaan. Silti en ole nähnyt poliitikkojen vaativan tehokkaita toimenpiteitä yksityisautoilun lopettamiseksi, en ole huomannut myöskään kaasunaamarit päässä kaupungilla liikkuvia ihmisiä:D

Se on totta, ettei pidä harhaanjohtavasti ihmiselle mainostaa, että jauhelihapullat ovatkin tosiasiassa broileripullia jne. Itse meinaan syödä huomenna makkarakastiketta, oli siinä sonnin mulkkua tai muuta, ei kiinnosta, hyvältä on HK maistunut aina. Syön toki muutakin:)
 
Musta tuo lisäainehysteria on pikkurillin heiluttelua silloin kun nuo samat listojen kanssa liikkuvat kyylät sipsuttelevat sen jälkeen hakemaan satsin punkkua tai kaljaa viinakaupasta, alkoholihan ei ole myrkkyä elimistölle, no ainakin niin voi itselleen uskotella. Ihan samanlaista pikkusormen heiluttelua ja hifistelyä kun vaaditaan ravintoloihin niin ja niin supervahvoja ilmastointilaitteita jne, samaan aikaan kun Euroopassa tosiaan arvioidaan kuolevan vuosittan n.300.000 ihmistä liikennesaasteiden aiheuttamiin sairauksiin, liikennesaasteille kun altistuu, halusi tai ei, ulos astuessaan. Silti en ole nähnyt poliitikkojen vaativan tehokkaita toimenpiteitä yksityisautoilun lopettamiseksi, en ole huomannut myöskään kaasunaamarit päässä kaupungilla liikkuvia ihmisiä:D

Se on totta, ettei pidä harhaanjohtavasti ihmiselle mainostaa, että jauhelihapullat ovatkin tosiasiassa broileripullia jne. Itse meinaan syödä huomenna makkarakastiketta, oli siinä sonnin mulkkua tai muuta, ei kiinnosta, hyvältä on HK maistunut aina. Syön toki muutakin:)

Lähde?
 
Juu ei ole täsmällistä lähdettä, muutama vuosi sitten luin uutisen asiasta. En epäile uutista yhtään, sen sanoo jo maalaisjärki.Kuukleta ite:D

Edit:tuossa jotain:
"Nykyisen energiantuotannon suuri haitta ovat polttovoimaloiden ja polttomoottorien pienhiukkaset. Jatkuva altistuminen niihin aiheuttaa Maailman terveysorganisaation (WHO) mukaan EU25-maissa 350 000 ja Suomessa 1 300 kuolemaa joka vuosi. Selonteon mukaan ihmisten terveys paranee, kun esitettyjen toimien ansiosta liikennesaasteet vähenevät"

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/maapallo-pelastettava-vihreilta
 
Vaikka tämä olisikin tosi, ei pidä siltä jättää huomioimatta pienempiä asioita koska ne on siihen suuren asian päälle ja siitähän mukava soppa syntyy yhteisvaikutuksesta. Myös kuolematilastot eivät oikein kerro koko kuvaa kun puolet kansalaisista elää sairaana.
 
Vaikka tämä olisikin tosi, ei pidä siltä jättää huomioimatta pienempiä asioita koska ne on siihen suuren asian päälle ja siitähän mukava soppa syntyy yhteisvaikutuksesta. Myös kuolematilastot eivät oikein kerro koko kuvaa kun puolet kansalaisista elää sairaana.


Jaa, jos pitäisikin paikkansa;)? No, kyllä minä WHO:n raportteja suht luotettavina pitäisin, tietysti joidenkin mielestä Tekniikan Maailmassa jonkun autofirman maksama tutkimus on sitä luotettavaa tietoa:D

Pointtihan onkin se, että aivan pikkuiset ja mitättömät asiat saavat huomiota, kun ne ykkösprioriteetin asiat jäävät huomiotta. Ajatellaanpa kuinka paljon ihmisiä Suomessa tai Euroopassa kuolee passiiviseen tupakointiin vuodessa, voisin väittää, ettei minään vuonna edes lähelle liikennesaasteiden uhrien määrää. Liikennesaasteiden aiheuttamiin sairauksiin kun ei voi mitenkään valita, jos ei kulje kaasunaamari päällä ulkona ollessaan, sen aiheuttamiin sairauksiin siis altistuu samalla tavoin sekä autoilija, sekä sellainen joka itse ei ole ks.saasteita ikinä aiheuttanut, siksi passiivisen tupakoinnin aiheuttamien sairauksien on relevantti vertailukohta.

En tosiaan ole mitään oikeasti tuohon liikennesaasteiden aiheuttamiin kuolemiin ja sairauksiin paneutuvia ratkaisuja esim. yksityisautoilun rajoittamista ole poliitikkojen esittäneen, sen sijaan lillukanvarsiin esim. kieltämällä tupakoinnin yleisen oven ympärillä 10 metrin säteellä yms. mielipuolista pikkusormen heiluttelua ja neppailua on esiintynyt taajaan:D:D
 
Kirjoitin sen koska en jaksanut tutustua asiaan enkä katsonut lähteitä jne. ;D Mutta olet oikeassa tupakansuhteen tosin sillehän tehdään jo jotain. Suomesta vähennetään tupakointia kokoajan lailla ja ties millä keinolla mutta lisäaineet vain lisääntyy ruuissa päivä päivältä sekä ruoka ei ole enää sitä mitä se on luonnostaan. Tämän takia haloo. Myös liikennesaasteita koitetaan vähentää kaikenmaailman ilmastosopimuksilla jne. Et kyllä niille tehdään pikkuhiljaa mutta aika hitaasti pyörii kyllä rattaat. :p
 
Nämä ois voinu linkittää moneenkin ketjuun mutta laitetaan nyt tänne kun tämä lienee viimeksi aktiivisin. Aivan kertakaikkiaan ehanaa tekstiä Anja Nysténiltä! :haart:



"Lisäainekeskustelua on käyty jälleen siihen malliin, ettei voi kuin päätä pyöritellä. Ei ole pahemmin ollut aikaa kommentoida, joten tein viimeaikaisista keskusteluista yhteenvedon. Ei muuten tule puuttumaan vauhtia eikä yllättäviä käänteitä. Ennen kuin alatte lukea näitä uutisoinnin helmiä kerron selvennykseksi, että kannatan mitä suurimmassa määrin hyvistä raaka-aineista laitettua ruokaa ja olen huolissani koululaisten ruokailuista. Keskustelu vain on mennyt mielestäni överiksi. Vai mitä mieltä olette?
...
Koko homma lähtee liikkeelle siitä, että lisäaineet on aihe, jolla saa takuuvarmasti lukijoita, klikkauksia nettisivuille - kliks, kliks, kliks - uusia taistelutovereita sotaa elintarviketeollisuutta ja Eviraa vastaan, joiden robottikädet nostelevat ostoskärryihimme eineksiä ja pakkosyöttävät ne meille.
...
Pyykinpesuaineissa fosfaatteja vältetään siksi, että ne edistävät vesistöjen rehevöitymistä. Minun on kovin vaikea nähdä, miten tämä liittyy lisäaineisiin. Fosfaatit on yhdistetty osteoporoosiin. Elintarvikkeista suurimpia lähteitä ovat kolajuomat, sulatejuustot ja lihajalosteet. Kolajuomista tai ylipäänsä fosfaattien lähteistä kukaan ei puhu mitään, vaikka kuluttajalle se olisi olennaisempaa tietoa kuin populistiset puheet räjähteistä. Mutta jatkan samalla linjalla.
...
Joillakin firmoilla glutamaatittomuus on suoranainen mainosvaltti ja moni kunta on lopettanut glutamaatin käytön laitosruoassa - tosin sillä seurauksella, että suolan käyttö on lisääntynyt. Paheiden summa näköjään on vakio.
...
Neurologiaan en ota kantaa, mutta sen verran tutkailin artikkeleita, että laskin että 70-kiloiselle ihmiselle pitäisi annostella 280 grammaa natriumglutamaattia ihon alle pistettynä, jotta annostus olisi sama kuin rotilla. Entä jos annostus on muutama gramma syötynä? Mikä määrä on liikaa?
...
Minä puolestaan sain ryöpytystä siitä, että kritisoin hyvällä asialla olevia toimittajia, en näe kokonaisuuksia ja nillitän asiavirheistä. Tärkeintä kun on herättää ihmiset ajattelemaan. Ymmärrän pointin, mutta esitän vastakysymyksiä. Mikä määrä fuulaa on hyväksyttävää? Kuinka paljon pötyä ja liioittelua saa kirjoittaa klikkausten metsästyksessä? Kuinka paljon lukijoita saa aliarvioida?
...


Laitetaan myös eilinen bloggaus, jossa lainataan Sikke Sumaria:

"Mitä vikaa on lihapulliin jauhetussa broilerin nahassa, kun se grillatussa broilerissa on parasta herkkua? Miksi kamara kelpaa, kun se on hitaasti uunissa haudutetun lihapalan rapeana kruununa illallispöydässä, mutta muuttuu pelottavaksi "lisäaineeksi" makkarassa? Juuri siksihän lihapullat, makkarat ja muut ruokalajit, joissa käytetään jauhettua lihaa, on kehitelty, että kaikki syötäväksi kelpaavat ja terveydelle arvokkaita ainesosia sisältävät ruhonosat saadaan mahdollisimman tarkkaan hyödynnettyä.

Suomalaiset teurastamot tuottavat tietääkseni vuosittain noin 200000 tonnia erilaisia sivutuotteita. Nautaeläimillä sivutuotteita on 45-50 prosenttia eläinten elopainosta, sian ja broilerin kohdalla prosentti on 35 prosenttia. Tästä huomattava osa olisi käytettävissä erinomaiseksi, ravitsevaksi ihmisravinnoksi.

Esteenä on vain ruokakulttuuri maassa, jossa mieluummin syödään "äidin (tehtaassa) tekemiä", lisäaineilla kyllästettyjä eineksiä kuin keitetään kieltä, narskutetaan porsaankorvaa, liekitetään munuaisia tai haudutetaan maksaa kermakastikkeessa. Nämä herkut jauhamme mieluummin kotieläinten ruoaksi tai hävitämme jätteinä. Minusta se on osoitus köyhtyvästä ruokakulttuurista ja suuresta välinpitämättömyydestä terveyttämme ja myös teuraseläimiä kohtaan."


--------------​

Saa ja pitää keskustella mutta säilyttäkäämme suhteellisuudentaju, ilman ylimääräistä hysteriaa, paniikkia ja noitavainoja :)

Niin joo, ja kynailijalta tosi hyviä pointteja ilmansaasteista.
 
Kiitos taas kerran Paletaanille linkityksestä ja tiedosta!

Itseäni alkaa jo mietityttää onko luonnollisesta ruuasta tullut monelle arvo sinänsä. Esim. Jehovan todistaja ei syö verilättyjä, piste. On ihan sama onko verensyönnistä hyötyä tai haittaa, niitä vaan ei syödä. Tunnustaako joku tällä varsin skeptisellä palstalla uskovansa sellaiseen jumalaan, joka on luonut meille hyvän maailman jonka me ihmiset sitten pilaamme? Tai epämääräisemmin jonkinlaiseen Äiti Maa -tyyppiseen ajatteluun, jossa "kaikki on yhteydessä kaikkeen" ja ihmisen tulee ymmärtää oma paikkansa tässä kokonaisuudessa eikä puuttua liikaa luonnon kiertoon, ehkä ymmärtää että porkkanan tarkoitus on olla meidän ruokamme?

Niin kauanhan on yhteistä maaperää keskustelun pohjana, kun molemmilla on sama päämäärä: terveellinen ja maukas ruoka, ja mahdollisesti eettiset kysymyksetkin huomioiva.
 
Paletaanilla hyviä pointteja. Kuitenkin tuntuu unohtuvan että tässä ei olla banderollien kanssa kieltämässä lisäaineita vaan pyritään lisäämään tietoisuutta mitä siellä tuotteissa on ja miten ne ilmaistaan. Sen jälkeen jokainen äänestää jaloillaan ja suullaan mitä ostaa. Mutta jos luodaan tarkoituksella illuusio tuotteen todellisesta sisällöstä tai että monet ihmiset ei tiedä mitä tuotteissa on, on kyseessä sivistyksellinen asia. Tottakai jokaiseen asiaan mahtuu ääripäitä tyyliin "vitut lisäaineista" ja toisessa päässä "vitun huijari evira, teollisuus, kaupat jne.", lienee kuitenkin se järkevin se keskilinja että vaaditaan selkeämpiä merkintöjä tuotteista ja niiden sisällöstä.

Summasummarum, jos ihmiset lukisivat enemmän tuoteselosteita ja tietäsivät mitä siellä lukee niin monien tuotteiden menekki olisi toinen ja sillä olisi vaikutus kansanterveyteenkin.
 
Sen jälkeen jokainen äänestää jaloillaan ja suullaan mitä ostaa. Mutta jos luodaan tarkoituksella illuusio tuotteen todellisesta sisällöstä tai että monet ihmiset ei tiedä mitä tuotteissa on, on kyseessä sivistyksellinen asia.

Ja tässähän se villakoiran ydin onkin. On ilman muuta perusteltua puuttua siihen, ettei eineslihapulla olekaan kovin lihaisa. Jos sitä on jatkettu vaikka kanan iholla, sen ei pitäisi olla niinkään ravitsemuksellinen kuin markkinointieettinen (insert parempi sana :D) kysymys.
 
Tästäkin on tullut mediaa myöten vastakkainasettelua aivan kuin eräillä puolueilla, toiset vaahtoaa ja toiset nauraa vaahtoajille. Itse pointti menee suurelta osalta ohi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom