Muah, aika hyvin SAK/SDP-propaganda tuntuu uppoavan vielä joihinkin. Tsekkaapa vaikkapa ihan SAK:n tai paperiliiton sivulta työläisten palkkakehityksen kulkua tai ostovoiman muutosta viimeisen kymmenen vuoden ajalta niin saatat kokea valaistuksen.
Tällaisia lapsuksia Halonenkin pressavaalin aikana haastattelussa päästeli. Kun edelleenkään se jaettavan rahan määrä ei pysy samana eikä se että naapurilla ei olekaan varaa ostaa komeaa mersua nosta sinun palkkapussin kokoa.
Lähde
www.stat.fi (tilastokeskus)
Tuloerot
"Ylin prosentti kasvatti eniten tulo-osuuttaan
Ylin kymmenesosa väestöstä lisäsi tarkasteluajanjaksolla merkittävästi osuuttaan tuloista. Ylimmän kymmenesosan tulo-osuus oli 19,8 prosenttia vuonna 1995, jolloin tuloerojen kasvu alkoi. Vastaava tulo-osuus oli 24,5 prosenttia vuonna 2000, jolloin koko väestön tuloerot olivat korkeimmillaan. Vuonna 2003 tulo-osuus oli 23 prosenttia.
Tuloerojen kasvun kiistattomin piirre on toimeentulojakauman terävimmän huipun tulo-osuuden nousu. Tämä nähdään, kun tarkastellaan tulo-osuuksia ylimmän kymmenyksen sisällä vuosina 1995-2003."
"Kun verrataan alkutilannetta (1995) ja lopputilannetta (2003), ovat kotitalouksien suhteelliset tuloerot siis kasvaneet. Tuloerojen taso on Suomen lähihistoriaa ajatellen korkea. Kansainvälisessä tarkastelussa Suomi ei ole enää erittäin pienten tuloerojen maa vaan se on lähentynyt Keski-Euroopan maiden tasoa (Tilastokeskus 2004). Vaikka suurituloisempien tulot ovat Suomessa nousseet nopeammin kuin pienituloisten, on kuitenkin reaalinen tulotaso myös pienituloisimmassa ryhmässä noussut."
"Jotta tuloerojen kasvulla olisi väliä, on välitettävä suhteellisista tuloeroista. Suhteellisten erojen ja suhteellisten muutosten lisäksi on hyvä muistaa, minkälaisista käytännön summista puhutaan. Pienituloisimman kymmenesosan reaaliset vuositulot kasvoivat kuusi prosenttia eli 450 euroa, ylimmän kymmenyksen kolmekymmentä prosenttia eli 8000 euroa ja sadasosan noin kuusikymmentä prosenttia eli 27 600 euroa vuodesta 1995 vuoteen 2003."
"Keskituloisimpien määrä vähentynyt, pieni- ja suurituloisten määrät kasvaneet
Keskituloisimpiin kotitalouksiin kuuluneiden henkilöiden osuus oli tarkastelujaksolla korkeimmillaan, 25,1 prosenttia vuonna 1994, jonka jälkeen osuus laski 20,0 prosenttiin vuonna 2000. Tämän jälkeen vuosina 2001-2002 keskituloisimpien henkilöiden osuus kotitalousväestöstä oli noin 21 prosenttia. Vuoden 2003 tulonjakotilaston ennakkotietojen mukaan keskituloisia on 20,4 prosenttia kotitalouksiin kuuluneista henkilöistä. Samanaikaisesti vuosina 1993-2003 pienituloisten osuus on vuosittain kasvanut, kuten myös suurituloisten osuus vuoteen 2000 saakka ja jälleen vuonna 2003. Vuonna 2003 pienituloisia oli 11,2 ja suurituloisia 10,4 prosenttia kotitalousväestöstä. Välittömästi keskituloisimpien ala- ja yläpuolella oleviin ryhmiin kuuluvien henkilöiden osuudet ovat lähes yhtä suuret"
"Ansiotyössä olevien viitehenkilöiden kotitalouksissa palkkatulojen osuus oli keskituloisimmilla 76,3 prosenttia ja suurituloisilla 64,4 prosenttia bruttotuloista. Vuoden 2003 ennakkotietojen mukaan palkkatulojen osuus bruttotuloista pieneni suurituloisilla 55 prosenttiin."
Siitä olen samaa mieltä että palkkakehitys prosentuaalisesti on suurin piirtein pysynyt samana, mutta rikkaat ovatkin rikastuneetkin lähinnä omaisuus- ja optiotuloilla.
MKS:
"7.Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät ka. ansio vuonna 2004 oli 2250 euroa." (
www.stat.fi)
"Ekonomi tienaa kuukaudessa keskimäärin enemmän kuin diplomi-insinööri. Tekniikan akateemisten (TEK) vuotuisen työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työssä olevan DI:n keskipalkka on nyt 4 094 euroa kuussa.
Suomen ekonomiliiton vastaavan tutkimuksen mukaan ekonomin tilille tulee keskimäärin 4 369 euroa. Mediaanipalkat ovat hieman alemmat kuin keskiarvopalkat, ekonomilla 3 800 ja DI:llä 3 700 euroa." (
www.tekniikkatalous.fi)