Saman aikainen lihaskasvu ja rasvan poltto?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja cool(m)
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Luin kerran artikkelin vastaavasta aiheesta Body tai Bodaus lehdestä.. Siinä eräs mies, en muista enää nimeä, kertoi aerobisen + punttitreenin yhteensovittamisesta ja rasvanpoltosta. Äijjä oli kauhee lihaskimppu ja juoksi silti viikottain ainakin 10km lenkkejä, treenasi hallilla pikajuoksijoiden tyyliin ja kävi salilla normisti kahdesti päivässä. Hän oli myös juossut useamman maratoonin. Eli kyllä tuo yhtälö onnistuu, jos on valmis viemään kroppansa äärirajoille. Sitä hänkin korosti, että ihmisen keho kykenee mihin vain.. se vaan vaatii paljon treeniä ja juurikin omien rajojen ylittämistä. Ko. artikkeli kumos aika hyvin omat ajatukset siitä, että jos treenaa paljon voimaa salilla ja omistaa järkyttävän isot lihakset ei muka pystyis juoksemaan pitkiä lenkkejä tms. En muista enää tarkemmin, mitä kaikkea siinä kerrottiin, mutta tää oli se pääpointti.
Mies taisi olla Petri Raatikainen? Ainakin Raatikaisen Petrillä on valtava lihasmassa ja mieletön aerobinen kunto. Mies juossu monesti maratonin yms :puntti:
 
Lihasmassaa voi kasvattaa "samalla" kun polttaa rasvaa. Kyse on vaan syklistä eli aikavälistä millä ajatusta tarkastellaan. Jos tarkastellaan tunnin jaksoa niin tätä tuskin tapahtuu, mutta kuukauden ajanjaksolla tämä on tietenkin mahdollista. Eli jossain tuossa välillä on se lyhin mahdollinen sykli, missä kumpaakin tapahtuu. Kysymys onkin siitä kuinka lyhyillä sykleillä todellisuudessa voidaan kasvattaa lihasmassaa ja "samanaikaisesti" polttaa rasvaa? Entä mikä on optimaalisin sykli?

Itse pyrin kasvattamaan lihasmassaa, mutta en jaksa laskea kaloreita. Olen kuitenkin viimeisen 7 kk ajan ollut keskimäärin plussakaloreilla sillä painoa on tullut 10 kg lisää, läskiä siitä ei ole silmämääräisesti kovinkaan paljon. Yritän olla päivittäin perstuntumalla maltillisesti plussalla, mutta jos joku päivä syöminen jää vähemmälle, niin en panikoi koska silloinhan kehon pitäisi ottaa energiaa rasvoista..? Treenaan neljä kertaa viikossa, plussakaloripäivillä lihasten pitäisi siis kasvaa, ja jos joukkoon tulee muutama miinuskaloripäivä, niin niillä pitäisi rasva palaa. Mikä tässä ajattelumallissa mahdollisesti tökkii jos mikään?

Miksi satunnaiset miinuskaloripäivät olisivat pahasta jos on massaa hankkimassa? Lihakset ehkä kasvavat vähän hitaammin (tai eivät kasva niinä päivinä), mutta samalla myös läskiä kertyy vähemmän? Onko lihasten kasvua ajatellen väliä syökö +50 kcal vai +250 kcal päivässä jos proteiinimäärä on sama?

Itse tekisi mieli kokeilla joskus jotain radikaalimpaakin syklittelyä esim. (3- tai 4-jakoinen punttiohjelma):
1. päivä kova punttitreeni - ennen ja jälkeen treenien kovaa syömistä
2. päivä kova punttitreeni - koko päivä kovaa syömistä
3. päivä lepopäivä - kovaa syömistä
4. päivä aerobinen päivä - rajusti miinuksilla, pitkäkestoista aerobista

...kierto jatkuisi alusta siten, että aamupäivä vielä lepoa miinuksilla, ennen treeniä kunnon tankkaus ja siitä taas kovaa syömistä...

Miltä tuollainen tuntuu ajatuksena? Eli käytännössä 4 vrk syklistä 2,5 vrk syötäisiin yli kulutuksen ja sitten 1,5 vrk reilusti alle. Pitäisikö lepopäiviä kunnon syömisellä olla kaksi putkeen? Tämä nyt oli lähinnä tälläistä tajunnan virtaa, johon voi tarttua kiinni mihin kohtaan haluaa...
 
Tällaista "syklitystähän" tapahtuu joka päivä. Esimerkiksi yön aikana keho polttelee rasvoja, kun ravintoa ei tule useisiin tunteihin. Päivällä sitten tankataan rasva- ja glykogeenivarastoja sen mukaan, paljonko ravintoa on saatavilla.

Ei varmaan ole mahdotonta, että joku erittäin taitava henkilö osaisikin syklitellä syömisensä jopa päivittäin niin, että päivän aikaan ja alkuyöstä rakennellaan lihasta (ja saadaan hieman rasvaa) ja sitten loppuyöstä polteltaisiin rasvaa pois. Mutta käytännössä tämä varmaankin vaatisi niin järjettömän tarkkaa kaloritasapainoa, että käytännössä aika ninja pitäisi olla että saisi homman toimimaan.

Tästä yksinkertaisesta syystä normaalisti jengi on ensin pidempään selvästi plussalla, jotta voi olla varma että lihaksillekin piisaa rakennusaineita ja energiaa, ja sitten dietataan rasvat pois pyrkien pitämään lihakset. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on lyhin tällainen "käytännöllinen" sykli.

Lisäksi edellisessä postissa oli mielenkiintoinen kysymys: miten vaikuttaa lihaksen kasvuun onko vuorokaudessa esim. 50 kcal vai 250 kcal plussalla, jos vaan rakennusaineet piisaa - mistä se yksittäinen kasvava lihassolu tietää paljonko keho on plussalla - sehän tietää vain, että ravintoa on riittävästi? :)

Mikähän on plus-kalorimäärä, jonka ylimenevästä osuudesta ei ole enää mitään hyötyä lihasten kasvamiselle..?
 

Mutuilempahan tuosta kaloritarpeesta sen verran, että jos aatellaan että ollaan 50kcal plussan puolella, niin vaikkei yksittäinen lihassolu sitä tiedä että energiaa ei kropassa kauheasti ole ylimäärää, niin sen kaveri saattaa jo tietääkkin. Ei kai tuollainen 50kcal plussa riitä paljon minkäänlaiseen lihaskasvuun pitemmän päälle. Eikös se jonkinlainen ohjenuora ole, että kilon lisäys kehonpainossa vaatii yhteensä 7000kcal ylimääräistä energiaa. 50kcal päivittäisellä tahdilla tuohon menee 140 päivää. Varmasti olis monen sällin kropassa rahkeita isompaankin määrään uutta lihasta. En tähän nyt ala sotkemaan mitään aloittelijoiden ihmeellisyyksiä kun helposti lihas turpoaa vaikka ruokailut olis päin persettä. Toisaalta juuri aloittelijalla se lihaskasvun potentiaali on kaikista kovin, joten isommat pluskalorit lienee perusteltua verrattuna kehittyneempään treenaajaan jolle jokainen lihaskilo on kovan työn takana.

Näiden pohjalta vois myös päätellä että se järkevän plussakalorimäärän taso vaihtelee treenaajasta toiseen, riippuen henkilökohtaisista ominaisuuksista ja treenihistoriasta ja vaikka mistä. Niin ollen ainoa konsti määrittää sopivat plussakalorit lienee jokaisen oma kokemus ja pelisilmä. Laskemalla kalorimäärät tarkasti, seuraamalla tarkasti kehonpainon vaihtelua suhteessa kalorimääriin ja siihen päälle vielä kehonkoostumuksen seuranta säännöllisesti. Noilla keinoin sen jossain määrin kai saa selville kun katsoo että lihasta tulee lisää mutta rasvaa mahdollisimman vähän. Vaikuttajia on kuitenkin niin saakelin paljon että vaikeaa se on ja tavalliselle ihmiselle tuskin kovin mielekästä niinkuin ei tuollainen kalorien päivätasolla värkkääminen "samanaikaisen" lihaskasvun ja rasvanpolton toivossa.

Näin mää näkisin.
 
Mikähän on plus-kalorimäärä, jonka ylimenevästä osuudesta ei ole enää mitään hyötyä lihasten kasvamiselle..?

Muistan joskus lukeneeni, että naturaalitreenaaja pystyy kasvattamaan korkeintaan n. 1kg lihasmassaa kuukaudessa, samalla kun glykogeenivarastot kasvaa n. 400g jokaista lihaskiloa kohden treenin, ruokavalion ja levon ollessa "optimoitu". Eli teoriassa painon ei kannata antaa nousta yli 1,4kg kuukaudessa. Lähdettä en jaksa tähän hätään kaivaa ja tässäkin varmasti vaikuttaa yksilökohtaset erot ja pitempään treenanneet nyt ei millään lisää kiloa pihviä itseensä kuukaudessa, mutta jonkunlaista osviittaa tuosta varmaan saa.
 
Muistan joskus lukeneeni, että naturaalitreenaaja pystyy kasvattamaan korkeintaan n. 1kg lihasmassaa kuukaudessa, samalla kun glykogeenivarastot kasvaa n. 400g jokaista lihaskiloa kohden treenin, ruokavalion ja levon ollessa "optimoitu". Eli teoriassa painon ei kannata antaa nousta yli 1,4kg kuukaudessa. Lähdettä en jaksa tähän hätään kaivaa ja tässäkin varmasti vaikuttaa yksilökohtaset erot ja pitempään treenanneet nyt ei millään lisää kiloa pihviä itseensä kuukaudessa, mutta jonkunlaista osviittaa tuosta varmaan saa.

Okei, tästä pääsemme ehkä sitten siihen toiseen tärkeään kysymykseen, eli mikä tuon "rajan" aiheuttaa? Minkähän takia elimistö (etenkin pidemmän päälle) luo niin kitsaasti uutta lihasta ja läskiä taas käytännössä ihan ilman rajaa :)

Noh, menee ehkä vähän evolutionaaristen syiden ja genetiikan puolelle, mutta ihan kiinnostavia ainakin tällaiset pohdinnat.
 
Onko siis mahdollista, että kun pidetään paino samassa, mutta tuloksia kasvatetaan -> keho ottaisi energiakulutuksen rasvasta ja käyttäisi tämän saman energiamäärän lihaksen kasvatukseen?

Huhu kertoo, että tämä olisi mahdollista, mutta paljon hitaampaa kuin bulkki/dieetti systeemi.
 
Onko siis mahdollista, että kun pidetään paino samassa, mutta tuloksia kasvatetaan -> keho ottaisi energiakulutuksen rasvasta ja käyttäisi tämän saman energiamäärän lihaksen kasvatukseen?
Juuri näinhän tuolta rivien välistä on luettavissa, MUTTA kyse on vain sykleistä milloin mitäkin tapahtuu, sillä rasvan käyttö energiankulutukseen ei kasvata lihasta. Toisessa syklissä syöt paljon proteiinisisältöistä ruokaa ja treenaat, lihaksisto käyttää sen kasvuun, ja sitten taas kun elimistö ei saa tarpeeksi energiaa elintoimintoihin ja liikkumiseen, se ottaa sitä rasvasta. Rasvalla ei kuitenkaan voi suoraan lihaksia kasvattaa. "Pidetään paino samassa" on myös tulkinnanvarainen asia. Väittäisin kuitenkin, että vaikka paino pysyy +-1 kilon haarukassa, on mahdollista kasvattaa lihasmassaa ja samalla pienentää rasvaprosenttia. On varmasti melko tarkkaa laskelmallista puuhaa mutta mahdollista. Itseasiassa tuolla +-kilon vaihtelullahan sykli voi olla niinkin pitkä kuin 1 kk viitaten edellisiin viesteihin.

Eli pienemmälläkin painonvaihtelulla tuo on teoriassa mahdollista...
 
Mitä kyseisellä menetelmällä olisi odotettavissa: Ollaan 0 hiilareilla, eli ketoosissa, ja syödään helvetisti proteiinia ja hieman rasvaa. Mutta kalorit olisivat silti n400-500 plussalla?

Mua on askarruttanut kyseinen seikka; kaverini puhuvat massakausista ja dieeteistä, josta yllätyin että he jopa tietävät aiheesta. Mutta he kertoivat, että he keräävät RASVAA massakaudella, ja muuttavat sen RASVAN sitten lihakseksi? Onko tässä mitään järkeä eli voinko vaan nauraa heille päin nassua? :)
 
Mutta he kertoivat, että he keräävät RASVAA massakaudella, ja muuttavat sen RASVAN sitten lihakseksi? Onko tässä mitään järkeä eli voinko vaan nauraa heille päin nassua? :)
Kyllä voit nauraa päin naamaa. Läski ei muutu lihakseksi eikä toisinpäin.
 
Omakohatisesti voin sanoa, että vuosi sitten vedin ainakin 6 kuukautta aika +/-nolla kaloreilla. Vähänkin enemmän treenanneen on kyllä helvetin vaikea noin kasvattaa lihasta yhtään. Hiukan nousi toistomääräät, mutta uskon sen johtuneen vanhojen lihasmuistien aktivoitumisesta. Tuon jälkeen kun vielä tiputti muutaman kuukauden painoa, niin tipahdettiin voimien suhteen lähtötasolle. Nyt mennään järkevästi plussilla ja dietataan taas kun siltä tuntuu.
 
Itsellä on pysynyt n. 5kk ajan paino aikalailla samassa ja tulokset ovat nousseet kokojan, johtunee varmaankin siitä että runko on 183cm / 111-114kg.
Tätä ennen tiputin painon nykyisiin lukemiin 140:stä kilosta.
 
Pientä on silakat joulukaloiksi.

Moi.
Itsellä on tuossa vuoden alussa alkanut "dietti"rupeama päällä. Tuloksia olen mittaillut lähinnä puntarilla (kehonkoostumusmittari OBH nordica). Tiedän, että asiasta ollaan montaa mieltä. Ja itsekkin toivon näin olevan sen verran rumia lukemia tuo riivattu puntari antaa. Mutta hieman faktaa miten on mennyt.

Aloitus 31.12.2009 Paino 106,1kg
Rasvaprosentti 28.1% 29,81kg
Lihasprosentti 33.5% 35,5kg
Sisäelinlukema 10

Viimeisin 31.03.10 Paino 98,1 kg
Rasvaprosentti 22.8% 22.36kg, tulos -7.45kg
Lihasprosentti 36.4% 35.7kg = n.+ 170g
Sisäelinrasva 8
Todettakoon, että puntari on tuonut kyllä motivaatiota hommaan ja ainakin suuntaaantavia tuloksia näyttää. Mutta ns. lihaskasvua ei ole puntarin mukaan juurikaan ollut.
Ei kummempia tsemppiä treeneihin kaikille!
 
En väitä etteikö olisi voinut tapahtua, mutta eiköhän noin pieni määrä osu tässä tapauksessa jo ihan mittavirheen haarukkaan.

Varmasti näinkin on. Mutta yllättävän pienet on heitot ollut punnitessa. Esin 5-10min välen punninnut 3-5 kertaa ja heitto aika marginaalinen. Jos edellisenä päivänä ollut kova salitreeni niin lihasprosentti hieman yläkanttiin. Totuutta vaaka ei todennäköisesti näytä vaan lähinnä suuntaaantava. Esim minulla lihasprosentit vielä alle normaalitason ja bmi ylipainoinen. Aikaisempaa urhelilutaustaa mma treenausta ja salitreeniä n.7 vuotta. Näistä taukoa useita vuosia ja taasen salillakäyntiä takana pian 2 vuotta. Luulen että totuudenmukaisemmat luvut antaa harrastamattomille punnitsijoille. Mutta kuitenkin hyvää motivaatiota luonut tuo kapistus. P.S Kyseessä oli vedonlyönti 7kg pois maaliskuunloppuun mennessä. Jos ei onnistu kaverille kori olutta ja puolenvuoden salimaksu. Meitä oli 3 mukana yksi ei onnistunut. Sääli tuli hänelle tyyrihkö paukku.
 
Itse ajattelin nyt vihdoinkin juoksukauden päästyä vauhtiin kokeilla tiheää syklittelyä. Kilot tulevat tippumaan aerobisen myötä, se on varma, mutta yrittäisi edes jotenkin pitää saavutetuista lihoista kiinni. Viime kesänä juoksukaudella ilman punttitaustaa paino huiteli 68-70 välillä. Paino nousi talven aikana punttitreenien ja kovan syömisen seurauksena tasaisesti, mutta helmi-maaliskuussa painonnousu pysähtyi 79 kilon tienoille. Siitä on nyt vajaassa parissa kuukaudessa tultu pari kiloa alaspäin. Tavoitteena olisi jäädä kesän ajaksi tuonne 75 kilon hujakoille, ja aloittaa siitä syksyllä uusi massakausi.

Alkukesän treenisyklitykseksi ajattelisin jotain tälläistä:

1. päivä
- kunnon ruokailu kolmisen tuntia ennen treeniä, ja jokin pieni välipala ennen treeniä
- "massatreeni", joka on tällä hetkellä Arnoldin kultainen kuusikko
- treenin jälkeen alkaa kunnon syöminen

2. päivä
- kunnon syömistä koko päivän
- puolen tunnin kevyt palauttava juoksulenkki illalla

3. päivä
- "voimatreeni", jossa samat lihasryhmät kuin massatreenissä, mutta vähän eri liikkeet ja lyhyemmät sarjat
- poikkeuksena kyykky, joka suoritetaan 1x20-sarjana
- kunnon syöminen jatkuu koko päivän

4. päivä "lepopäivä"
- kunnon syöminen jatkuu koko päivän

5. päivä
- kunnon syömistä lounaaseen asti
- illalla puolen tunnin lenkki, minkä lomassa n. 2 minuutin kova ylämäkijuoksu ja/tai lihaskuntoharjoittelua (esim. purbee pullups)
- kevyehkö proteiinipitoinen iltapala

6. päivä
- aamupäivällä ohjattu 45 min venyttely
- illalla "kevyt" 2,5 h kävelylenkki
- kevyttä syömistä, miinuskaloreilla

7. päivä
- tunnin hidasvauhtinen juoksulenkki
- kevyttä syömistä, miinuskaloreilla

8. päivä = 1. päivä, lounaasta alkaa taas kunnon syöminen

Tuossa on siis neljä päivää kunnon syömistä plussakaloreilla, mihin sisältyy kaksi salitreeniä. Kolme päivää harrastetaan erityyppistä aerobista miinuskaloreilla. Ongelmana on enää sovittaa se 4-5 golfkierrosta tuohon viikkoon... :D

Miltä kuulostaa, voisiko tälläisellä ohjelmalla kasvattaa "samaan aikaan" lihasta ja polttaa rasvaa - viikon sisällä? Jos unohdetaan nuo golfkierrokset nyt ainakin kuukaudeksi...
 
Tässä threadissa on paljon hyviä pointteja. Itselläkin se ongelma että rasvaa pitäisi saada veke muutama kilo, mutta toisaalta lihasta haluan tilalle. Yhdessä toisessa threadissa tämän otinkin esille. Kuitenkin olen nyt vetänyt vajaa puoli vuotta keskimäärin miinuskaloreilla -300-700kcal Kuitenkin treenipainot on nousseet hieman ja painoa lähtenyt 6kg. Itsellä on myös moinen OBH kehonkoostumusmittari ja se on hyvä laite ja tarkka. Rasva on vähentynyt, lihas lisääntynyt ja viskeraalirasva 10->8.

Mutta se ongelma edelleen on ja pysyy, keskitynkö laihduttamaan kiukulla muutaman kilon ja sitten vasta rupean miettimään lihasten rakennusta ylikaloreilla ja treenillä VAI suoraan rautoihin kiinni ja rasva palaa ehkä samaan aikaan. Tähän mennessä tapahtuneesta kehityksestä on vaikea sanoa mitään.
 
Mutta se ongelma edelleen on ja pysyy, keskitynkö laihduttamaan kiukulla muutaman kilon ja sitten vasta rupean miettimään lihasten rakennusta ylikaloreilla ja treenillä VAI suoraan rautoihin kiinni ja rasva palaa ehkä samaan aikaan. Tähän mennessä tapahtuneesta kehityksestä on vaikea sanoa mitään.

Ei tuossa rasvanpolttamisessa ja lihaksen kasvatuksessa samanaikaisesti ole mitää järkeä. Lopputulos on aivan paska, rasva palaa helvetin hitaasti ja lihas ei kasva. Vaikka treenipainot nousevat, niin ei se lihas siltikään kasva. Treenipainoja kannattaa muutenkin yrittää nostaa, vasta kun ollaan plussakaloreilla. Menee hyvä lihaskasvu potentiaali hukkaan jos ne tuhlaa dieetillä. Dieetillä ylläpidetään tuloksia ja lihasmassaa, bulkilla nostetaan tuloksia ja kerätään painoa. Näin siis jos natuna mennään ja kehoa rakennetaan, voimasta piittaamatta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom