Sairaan terveellistä - pro gradu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Emmah
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ei toki kannata syödä pullaa siksi kun muut niin käskee, jos ei tee mieli. Kyse onkin siitä, että jos pulla kuitenkin maistuu hyvältä ja sitä tekisi mieli, mutta sitä ei voi IKINÄ syödä, koska siitä tulee huono omatunto ja syyllisyyden tunne, niin silloin voi olla kyseessä jonkinlainen syömishäiriö.
I agree.

Menee vähän - eikä ihan vähän - offtopikiksi, mutta tuo asenne "en IKINÄ syö"-periaate voi olla tosiaan varsin ristiriitainen. On pelottavaa, millaisia asenteita kersoilla (etenkin teinit) on esim. kalorien ja muun suhteen. Tämä siis kärjistetysti tyyliin; "ei syödä koulussa lihaa kun se lihottaa, vaan jotain kevyttä kaupasta (karkkia, energiajuomaa, tärkkelyspitosia eineksiä) ja illalla vain siideriä, kun se ei lihota". Rasvahysteria tuntuu pitävän myös sitkeästi noita vääriäkin asenteita yllä, vrt. rasvattomat "kevytjogurtit" joissa ei rasvaa, vain 12 sokeripalan verran hiilareita...

Ja kun kerran aloitin offtopikkaamisen, niin kertokaas mielipiteenne, että mihin nyt sitten mennään? Eli meneekö kehitys esim. jotakuinkin seuraavien ufoilujen mukaan:

- rasvahysteria => rasvattomat/vähärasvaiset huonohiilari- ja transrasvapitoiset tuotteet =>

- hiilarihysteria => vähähiilariset (siis myös hyvät hiilarit karsittu) ja korkeaproteiiniset tuotteet (paljon proteiineja, mutta miten paljon käsitelty (esim. allergisointi?) ja minkä LAATUISTA proteiinia)?

Jos hiilarit nähdään kategorisesti peikkona, meneekö esim. kokojyvät, ruis, fruktoosi, jne. hyvät ja mahd. kuitupitoiset hiilarit pois eineskansan-ruokavaliosta?

Rasvahysteriassa itteä pelotti (vaikka en siihen langennukkaan; hail grillikylki!) eniten etenkin naisväen usko "rasvaton ruokavalio = rasvaton keho"-mantraan ja rasvojen puutteen vaikutuksiin mm. vitamiinien liukenemiseen ja hormonitoimintaan. Pahempi peikko tosin näyttää olevan korkean GI:n tärkkelysten tunkeminen JOKA PAIKKAAN. Paljonko tässä ajassa lisääntynyt nuorten ja aikuisten 2-tyypin diabetes, vyötärölihavuus ja vastaavat ilmiöt? (jos joku tietää linkin/vinkin tällaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, niin please reply!!)

Tässä on tietysti myös fyysisen työn puute ja liikkumistottumisten muuttuminen isossa roolissa, mutta perusruokavalio ei voine olla vaikuttamatta. Ja "nopeasti-kaupasta-jotain-mahantäytteeksi"-kulttuuri ei näytä olevan laskussa, ei edes täällä susirajalla.

Hiilarihysteriassa taas pelottaa se, että mihin vaikuttaa sitten hiilareiden puutteen aikaansaama aivojen energianvajaus (joka ilmeisesti itselläkin tätä kirjoittaessa päällä, tulin just salilta) sekä kuitujen puute? Ja kun sentään osa tästä kansasta näyttää olevan jonkin liikkumis-buumin vallassa (than god tv:n läskiohjelmat), niin miten käy lihaksistolle => matala- tai nolllahiilarinen (okei, tää on mahdoton oletus) dietti aiheuttaa energiavajauksen => eikös elimistö ala muuttaa lihasta hätätapauksessa jonkun synteesin kautta energiaksi?

Eli; vaikka kansa ei itse olisi hysteerinen, se syö hysteerisesti valmistettua ruokaa?

No nyt joku kysyy; pakkoko noita on syödä? Niimpä... mut mitäs Suomi tällä hetkellä ostaa ja syö? Tai jos katotaan koulujen ruokalistaa... Joku toinen kysyy; paskaakos tuo sulle kuuluu - olettaen ettet itse syö noin (joo en syö ENÄÄ)? Jos odotettavissa elintapasairauksien lisääntyminen, niin voi vaikka pateettisesti sanoa, että veronmaksajana on tästä huolissaan.

Joo... tulipa taas stuffia :zzzz: => siirretään mun puolesta omaan ravinto-threadiin jos jotakin ottaa päähän sijainti tässä ketjussa.
 
Oletko jatkuvasti dieetillä? Jos et, niin muutama pulla kuukaudessa ei sun ruokavaliota pilaa. Vaikka olisitkin dieetillä, niin silloinkin on ihan hyvä syödä jotain "herkkuja" kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa. Ton mässypäivänhän voi silloin kätevästi ajoittaa siihen kun on kyläilemässä. Tietysti jos ei vaan tykkää pullasta niin eihän sitä kannata silloin syödä..

Mutta jos jätät pullat syömättä sen takia, että sulle tulee siitä henkisesti huono olo ja huono omatunto, vaikka siitä ei olisi mitään haittaa, niin silloin on jotain vialla. Tietysti jos käy jatkuvasti kyläilemässä ja syömässä pullaa niin siitä voi jo alkaa olla haittaa. Mutta muutama pulla kuukaudessa ei kyllä vaikuta mitenkään negatiivisesti, jos muuten on hommat kunnossa.

Suunnilleen kerran viikossa sallin itselleni jotain hyvää kyllä, useammin varmasti kuin monet muut pakkislaiset, jotka diettaavat jne, itse en ole dieetillä, kutsuisin itseäni tällaiseksi peruskuntoilijaksi, jonka tietovarasto ravinnosta+treenistä on kuitenkin ehkä normikuntoilijaa kattavampi.

Pointti on vaan se, että todellakin sitä kahvileipää saisi sitten kyllä mässyttää kerran viikossa, mutta ei pulla tai leivokset ole mulle sitä herkkua mitä itselleni silloin haluan sallia. Periaatteena on, että kun syön hyvää, syön jotakin oikeasti tosinamnamherkkua (siis minulle) eikä se todellakaan ole pullaa, vaikka hyväähän sekin on. Haluan siis toisin sanoen päättää itse, mitä herkkupäivänä syön, enkä syödä jotain vain sen takia, että sitä on tarjolla. Ja kuten jo aikaisemmin totesin, en tosiaan ole jättänyt kyläilyä väliin sen takia, että tiedän tarjolla olevan kahvia+pullaa, tieto pullasta ei ahdista :D, vaan ne ihmettelyt ja päivittelyt, kun siitä yrittää kohteliaasti kieltäytyä.
 
Suunnilleen kerran viikossa sallin itselleni jotain hyvää kyllä, useammin varmasti kuin monet muut pakkislaiset, jotka diettaavat jne, itse en ole dieetillä, kutsuisin itseäni tällaiseksi peruskuntoilijaksi, jonka tietovarasto ravinnosta+treenistä on kuitenkin ehkä normikuntoilijaa kattavampi.
...
herkkupäivänä syön, enkä syödä jotain vain sen takia, että sitä on tarjolla. Ja kuten jo aikaisemmin totesin, en tosiaan ole jättänyt kyläilyä väliin sen takia, että tiedän tarjolla olevan kahvia+pullaa, tieto pullasta ei ahdista :D, vaan ne ihmettelyt ja päivittelyt, kun siitä yrittää kohteliaasti kieltäytyä.

Ahdistaisiko vetää joku 500-kalorin mässyttely, vaikka se olisi parasta maailmassa?
 
Hiilarihysteriassa taas pelottaa se, että mihin vaikuttaa sitten hiilareiden puutteen aikaansaama aivojen energianvajaus (joka ilmeisesti itselläkin tätä kirjoittaessa päällä, tulin just salilta) sekä kuitujen puute? Ja kun sentään osa tästä kansasta näyttää olevan jonkin liikkumis-buumin vallassa (than god tv:n läskiohjelmat), niin miten käy lihaksistolle => matala- tai nolllahiilarinen (okei, tää on mahdoton oletus) dietti aiheuttaa energiavajauksen => eikös elimistö ala muuttaa lihasta hätätapauksessa jonkun synteesin kautta energiaksi?

Nyt tuli aika paksusti kukkua, ennakkoluuloja ja virheolettamuksia. Vähähiilarisesta ruokavaliosta on keskusteltu paljonkin muissa ketjuissa.
 
Suunnilleen kerran viikossa sallin itselleni jotain hyvää kyllä...

Haluan siis toisin sanoen päättää itse, mitä herkkupäivänä syön, enkä syödä jotain vain sen takia, että sitä on tarjolla...

Joo, toihan kuulostaa ihan fiksulta.

Pullan syömisestä voi kieltäytyä sanomalla: "ei tee nyt mieli pullaa", "en tykkää pullasta erityisesti" tai "söin juuri ruokaa, olen ihan täynnä". Jos tuota ei joku ymmärrä ja alkaa kuumottaa sua syömään niitä pullia, niin on kyllä aika nihkeetä käytöstä. (Tietty, jos joku on juuri leiponut tuoretta pullaa, niin voihan sitä kohteliaisuuden vuoksi leikata pullasta hyvin pienen palasen, ja sanoa että "olipas hyvää, mutta en nyt jaksa enempää".)

Mulle ei ainakaan ole ikinä tullut mitään ongelmia kun olen kohteliaasti kieltäytynyt joistakin "herkuista". En ole tottunut syömään mitään kovin sokeripitoista, kun en itse osta ikinä karkkia tai munkkeja ym. Helposti tulee huono olo jos syö jotain todella makeaa, kun ei ole siihen tottunut. Ja oikeastaan se alkaa myös muutaman suupalan jälkeen maistua ällöttävän makealle. Joskus skidinä niitä tuli syötyä ihan tarpeeksi, ei tee enää mieli.
 
...kertokaas mielipiteenne, että mihin nyt sitten mennään?

Nyt tuli aika paksusti kukkua, ennakkoluuloja ja virheolettamuksia. Vähähiilarisesta ruokavaliosta on keskusteltu paljonkin muissa ketjuissa.

Ok, tiedän, että kärjistin ja mutuilin => korottaa kukku-ennakkoluulo-virheolettamus-kerrointa. Mutta huomaathan, että pyysin mielipiteitä, en esittänytkään omaa mielipidettä/pelkoja tieteellisenä totuutena, ok? Mut thanks vinkeistä, kertaan läpi nuo mainitsemasi matalahiilari-ketjut.

Mut oletetaan ja kärjistetään kuitenkin noita mun kukkuja lisää; oletetaan, että nykyisen eineskulttuurin (paljon nopeita hiilareita, transrasvoja, vähän kuituja ja proteiineja) aikana ihminen kerää 10-30 kg ylipainoa => aloittaa kuntoilun sekä syömään vähähiilihydraattisia, matalakuituisia, transrasvaisia eineksiä.

Miksi moni ihminen, joka on tehnyt näin, polkee edelleen kunto-ohjaajan antaman ohjelman mukaan salilla kuukaudesta toiseen crosstreineriä ja muuta "aerobista", päällä sama 20 kg ylimääräistä painoa ja ihmettelee, että "miksi lihakset ei kasva", "rasva ei pala", "ei jaksa treenata", "ajatus ei luista", jne. Tää ei ole vittuilua ko. ihmisistä, vaan oikeesti mieltä askarruttava judanssi.

"Vältetään edelleen rasvoja kun niistä tulee rasvaa vyötärölle" ja nouseva "vältetään hiilareita kun se nostaa verensokeria"-mantra => onko tuo skenaario eineksissä ja ravintoloiden ruokavalioiden ravinnekehityksessä täysin mahdoton / jos ei, niin onko suunta mielestänne oikea / saako ihmiset parempaan kuntoon?

Terveysviranomaisethan tuntuvat edelleen myös komppaavan näitä asenteita esim. 2-tyypin diabeteksen valistuksen osalta; "sokereiden osalta ei tarvetta olla tarkkana, vältä vaan rasvaa". Jotkut muistavat sanoa, että vältä kovaa rasvaa. Jotkut sentään sanovat, että "vältä kovaa rasvaa, mutta muista syödä pehmeää rasvaa". Käykö hiilareiden kohdalla sama suodattuminen: "jätä huonot hiilarit, mutta muista korvata osa niistä hyvillä".... "jätä huonot hiilarit".... "jätä hiilarit"?

Epilogue: jep, tiedän, että tuo kärjistämäni esimerkki on kaukana oikeista hyvä- tai matalahiilarisista ruokavalioista (mm. lihaskatabolia, aivojen energiataso, kuitujen saanti) ja tätä juuri ajoin takaa. Tarkoitukseni ei siis ole dissata oikeita ja terveellisiä ruokavalioita, vaan peilata tätä eineskulttuurin vaikutusta "tyypillisen" eines-ihmistyypin terveyteen.
 
Valmisruoissa painokerroin on valitettavan vahvasti kustannuspuolella, eli parhaat ainekset ovat ne halvimmat. Yksikin sentti valmistuskuluissa on riittävän painava syy vaihtaa parempi rasva huonompaan tai jättää suuri osa proteiinista pois.

Ironista kyllä, yksi tehokkaimpia tapoja tunnistaa hyvä ruoka marketista on etsiä elintarvikkeita, joita ei käytännössä ole brändätty ja jota ei mainosteta. Voimakkaasti markkinoitu ruoka on lähes poikkeuksetta laadultaan ja terveysvaikutuksiltaan huonoa.
 
Kontribuutatekseni(?) hiukan itse ketjun aiheeseenkin, se mikä nykyään on normaalia, johtaa fysiologisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huonoihin tuloksiin. "Normaalia" on syödä mitä mieli tekee enempää ajattelematta, ja "normaali" ruoka sisältää kaikki valmisruoat, snacksit, karkit ja limsat, joissa ei todellisuudessa levinneisyyden lisäksi ole mitään normaalia.

Jotta nykyisessä kulttuurissa pysyy fysiologisesti terveenä, eikä tavanomaisena eli normaalina, on syömisen ja liikunnan osalta poikettava valtavirrasta. Näin toimimalla täyttää herkästi muutamia listan ehdoista, vaikkei varsinaisesti ortorektikko olisikaan. Silti ortoreksia ilmiönä on täysin todellinen ja varmasti kohtalaisen yleinen pakkislaistenkin keskuudessa.
 
1. Ajatteletko terveellistä ruokaa enemmän kuin kolme tuntia päivässä? (Tähän sisältyy myös kaikki ruokaan liittyvä ajanvietto, kuten ruuanlaitto, ruokavaliosta lukeminen tai jutteleminen ja niin edelleen.)
2. Suunnitteletko seuraavankin päivän ateriat etukäteen?
3. Oletko kiinnostuneempi ruokasi laadusta kuin syömisen tuottamasta mielihyvästä?
4. Oletko huomannut, että mitä enemmän ruokavaliosi laatu on parantunut sitä enemmän elämänlaatusi on heikentynyt?
Siinä mielessä kyllä että on terveempi ja jaksaa enemmän

5. Muuttuuko ruokavaliosi koko ajan ankarammaksi?
6. Kieltäydytkö esimerkiksi kyläilyistä voidaksesi varmistua terveellisen ruokavalion noudattamisesta?
7. Tunnetko olevasi parempi ihminen syödessäsi terveellisesti? Väheksytkö niitä, jotka eivät syö yhtä terveellisesti?
8. Tunnetko syyllisyyttä, jos poikkeat ruokavaliostasi?
9. Onko terveellisen ruokavalion noudattaminen johtanut sosiaalisten suhteidesi vähenemiseen tai jopa välien katkeamiseen?
10. Tunnetko omaa ruokavaliota noudattaessasi hallitsevasi itseäsi ja elämääsi? Jossain määrin kyllä

Oli vähän typeriä sanamuotja monessa noista esim. 8 kohdassa vähän turhan jyrkkä "tunnetko syyllisyyttä"..
No anyway, sairas siis minäkin..:D Pitäsköhän omakin lopputyö tehdä jostain yhtä järkevästä aiheesta..:rolleyes:


edit. Siis mitä helvettiä, katoin ja ymmärsin ton 4. kohdan ihan päinvastoin, ei se elämänlaatu mitään heikentynyt ole..:D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mikä tuo 2. kysymys edes on olevinaan? Kai nyt jokainen ihminen miettii mitä aikoo huomenna syödä? Pakkohan sitä jotain kauppalistaa tehdessä on pohtia?

Joka tapauksessa, 0-5 pistettä. Haitaria sen takia että miten nuo kysymykset nyt ottaa...
 
Kontribuutatekseni(?) hiukan itse ketjun aiheeseenkin, se mikä nykyään on normaalia, johtaa fysiologisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huonoihin tuloksiin. "Normaalia" on syödä mitä mieli tekee enempää ajattelematta, ja "normaali" ruoka sisältää kaikki valmisruoat, snacksit, karkit ja limsat, joissa ei todellisuudessa levinneisyyden lisäksi ole mitään normaalia.

Jotta nykyisessä kulttuurissa pysyy fysiologisesti terveenä, eikä tavanomaisena eli normaalina, on syömisen ja liikunnan osalta poikettava valtavirrasta. Näin toimimalla täyttää herkästi muutamia listan ehdoista, vaikkei varsinaisesti ortorektikko olisikaan. Silti ortoreksia ilmiönä on täysin todellinen ja varmasti kohtalaisen yleinen pakkislaistenkin keskuudessa.

Tämä varmasti valitettavan totta ja varsin puhuttelevaa. Etenkin nuorten kohdalla, poikkeaminen "normaalista" lienee erittäin haastavaa esim. samaistumisen tarpeen ja monien muiden, kulttuuristen tekijöiden vuoksi (jälleen tapani mukaan karkeistaen).

Ihmekö tämä tosin, jos lueskelee esim. pakkotoistonkin posteja siitä "mitä saat kehonrakennuksen/ruokavaliosi vuoksi sietää" ja tarkastelee sitä (käsittääkseni) täysi-ikäisiltä saatujen kommenttien paljoutta "hysteerisyydestä" jne. liikuntatottumuksia sekä tarkkaa ja/tai terveellistä ruokavaliota koskien.

Melko järkyttävää tietysti ajatella, että esim. tään "normaalin ruuan" kohdalla pelataan tasolla tai toisella ihmisten hyvinvoinnilla/terveydellä, jos ilmiössä on on kuitenkin määräävinä ajureina mm. tuottavuus (esim. RRR:n mainitsema ruokatuotannon kustannustehokkuus) ja kulttuuriset tekijät.

Esim. kuinkahan monella täysi-ikäisellä - saatika nuorella - tavan tallaajalla (luen tähän myös itseni) on kompetenssia nähdä ja tunnistaa terveellisen ruokavalion keskeiset elementit ja olla tyytymättä tähän - taatusti helpompaan, "normaaliin" vaihtoehtoon? Ja kun olet tyytymättä, pelkäätkö, että sinut leimataan "ortodoksiksi" eikun "-reksiksi"?

Niin... voisikin kuvitella teinien keskustelua kaupassa "v***uaks niitä tuoteselosteita luet? Ooksä vähän pimee?? Hei kaikki! Toi on pimee!!"
 
. sanoi:
2. Suunnitteletko seuraavankin päivän ateriat etukäteen?

Työvuorojen aikana kyllä. Vapaapäivinäkin ihan hyvä jossain määrin miettiä, koska pakasteetkaan eivät hetkessä sula.

3. Oletko kiinnostuneempi ruokasi laadusta kuin syömisen tuottamasta mielihyvästä?

Mikäli tarkastellaan päivän syömisiä niin tietyt perusateriat, kuten aamupala, iltapala ja muutama välipala tulee pidettyä aika lailla samanlaisena ja terveellisenä. Maistuuhan se "rahka, mehukeitto, vehnälese, ruishiutale, soijalesitiini, oliiviöljy, banaani" -kombo ihan hyvältä, mutta onhan se kieltämättä melko huolestuttavaa, kun tulee kiinnitettyä huomiota myös aterioiden terveellisyyteen. En usko, että mielihyvä maksimoituisi vaikka söisin pekonia ja sipsejä aamiaiseksi.

5. Muuttuuko ruokavaliosi koko ajan ankarammaksi?

Tämänkin voi taas tulkita monella tavalla. Muuttuu siinä mielessä, että kaloreita tulee laskettua ympäri vuoden vaikka rennommin söisinkin. Mikäli haluaa muutamalla aterialla syödä rennommin niin on mielestäni järkevääkin vähän kiristää kaloreita muilla aterioilla ellei tarkoituksena ole holtiton lihominen. Toisaalta ruokavalio muuttuu myös dieetin myötä aika ajoin ankarammaksi, mutta edellä kuvatuilla toimilla sitä dietattavaakin kertyy vähän rauhallisempaan tahtiin.

7. Tunnetko olevasi parempi ihminen syödessäsi terveellisesti? Väheksytkö niitä, jotka eivät syö yhtä terveellisesti?

Mielestäni terveellinen ruokavalio on tavoiteltava asia ja todennäköisesti elän pitempään syömällä terveellisesti vs. epäterveellisesti, näytän paremmalta, jaksan paremmin, voin paremmin, joten voitaneen kai sanoa, että tunnen olevani parempi ihminen syödessäni terveellisesti vs. epäterveellisesti. Väheksyn niitä, jotka eivät ymmärrä epäterveellisten elintapojen yhteyttä kansantauteihin.

8. Tunnetko syyllisyyttä, jos poikkeat ruokavaliostasi?

Pitsa, pulla tai sipsipussi silloin tällöin nyt mitään haittaa, mutta jos alkaisin elämään valmisruualla ja lihapiirakoilla niin uskoisin potevani uskomatonta **tutusta.

10. Tunnetko omaa ruokavaliota noudattaessasi hallitsevasi itseäsi ja elämääsi?

Tunnenko? Hallitsen elämääni, hyvinvointiani, ulkonäköäni jne. noudattamalla terveellistä ruokavaliota. Eikö se nyt ole päinvastoin huolestuttavaa, jos ihminen ei hallitse itseään ja elämäänsä noudattamalla tietynlaista ruokavaliota? "Suvussa on korkeaa kolesterolia, verenpainetta ja infarkteja, mutta ei tälle hommalle nyt mitään mahda. Sitä vaan tulee syötyä epäterveellisesti rasvaista ja suolaista ruokaa ja liikuttua liian vähän. Kymppi tulee aina lisää muutamassa vuodessa ihan annettuna. Tällästä tää elämä nyt vaan on ja noutaja tulee sitten 5-kymppisenä. Mutta mielihyvää olen kokenut jokaisella aterialla ja mielipahaa olen vältellyt lenkkipoluilla."

**ttu ryhtiä näihin kaiken maailman ***katutkimuksiinkin tarvitaan, jos terveelliset elämäntavat ovat huolestuttava piirre yhteiskunnassa. Jos taas ortoreksialla viitataan esim. käyttäytymiseen, jossa ei uskalleta syödä porkkanaa, kun siinä on sokeria niin paljon, niin kaikkihan on mahdollista viedä liiallisuuksiin, mutta uskoisin, että riittävällä valistuksella terveellisistä elämäntavoista päinvastoin vähennettäisiin tämäntyyppisiä ylilyöntejä. Mikäli taas ravintotietous rakentuu jugurttimainosten varaan niin voi hyvinkin olla, että ruokavaliossa tärkeintä on, että jugurtit eivät sisällä rasvaa tai lisättyä sokeria. Toisaalta jossain määrin naurettavia tässäkin threadissä esitetyt näkemykset esim. perunan ja valkoisen riisin "epäterveellisyydestä".
 
Mitä se kertoo länsimaisesta ruokakulttuurista että vastaus 'kyllä' tähän kysymykseen on sairauden merkki?

Tuo pisti minunkin silmään.

Ei mikään ihme että tavallisella ihmisellä menee sormi suuhun näiden asioiden kanssa. Jos syö miten sattuu ja nauttii ruoasta, niin silloin kysymys on lohtusyömisestä, jolla yritetään paikata jotain lapsuuden aikaisia traumoja. Jos taas syö suunnitelmallisesti, niin sitten on kysymys ortoreksiasta.

Tuon listan mukaan varmaan puolet tavallisistakin ihmisistä sairastaisi ortoreksiaa. Loput ovat sairaalloisen lihavia. :wall:
 
Tää on aika mielenkiintonen juttu. Täällä varmasti monet vastaavat useaan kysysmykseen kyllä, kuten itsekin vastasin. Olen joutunut seuraamaan vierestä ystäväni ortoreksiaa pitkään ja se kuitenkin poikkeaa aika huimasti omasta suhtautumisestani ruokaan ja terveellisyyteen. Esimerkiksi tuo että ruokavalio muuttuu ankarammaksi tarkoittaa varmaankin ortoreksiassa sitä, että ruoka-aineita karsitaan yhä enemmän ja lopulta se kiellettyjen lista on pitkä ja voi syödä ainoastaan porkkanoita (vähän kärjistetysti)
On tuossa kysymyslistassa varmasti perää, mutta luulisin, että oikeasti syömishäiriötä sairastavalla nuo asiat menevät todella äärimmäisyyksiin. Näin siis omasta mielestä ja siltä pohjalta, mitä olen ystäväni tilaa joutunut seuraamaan. Eli ehkä en itseäni heti luokittelisi sairaaksi, vaikka noihin kysymyksiin vastaisinkin myöntävästi :)
 
Tää on aika mielenkiintonen juttu. Täällä varmasti monet vastaavat useaan kysysmykseen kyllä, kuten itsekin vastasin. Olen joutunut seuraamaan vierestä ystäväni ortoreksiaa pitkään ja se kuitenkin poikkeaa aika huimasti omasta suhtautumisestani ruokaan ja terveellisyyteen. Esimerkiksi tuo että ruokavalio muuttuu ankarammaksi tarkoittaa varmaankin ortoreksiassa sitä, että ruoka-aineita karsitaan yhä enemmän ja lopulta se kiellettyjen lista on pitkä ja voi syödä ainoastaan porkkanoita (vähän kärjistetysti)
On tuossa kysymyslistassa varmasti perää, mutta luulisin, että oikeasti syömishäiriötä sairastavalla nuo asiat menevät todella äärimmäisyyksiin. Näin siis omasta mielestä ja siltä pohjalta, mitä olen ystäväni tilaa joutunut seuraamaan. Eli ehkä en itseäni heti luokittelisi sairaaksi, vaikka noihin kysymyksiin vastaisinkin myöntävästi :)

totta, oon samaa mieltä. väitänkin että jos on saanut useamman kyllä-vastauksen tuossa, kannattaa kysyä ihmisiltä ketkä sut tuntee, että onko sulla heidän mielestään syömishäiriö. varmasti ovat joskus panneet merkille jos on mennyt sen veteen piirretyn viivan yli ruokavalionsa kanssa.

tuokaan ei välttämättä kerro totuutta. jos kaverilla on tapana vetää mäkdonaldsia ja saarioisten roiskeläppiä päivästä päivään, vuodesta vuoteen, niin taitaa pikmäkin sijasta kana+riisi tuntua oudolta friikkailulta... noh, kai esimerkiks joku psykologi vois tuon todeta suht varmasti.


ja sit tuosta nykyruokailusta eli :offtopic:: ihan järjetöntä.
oma näkökulmani on se, että ihmiset säikähtivät kun "suomi putos puusta" eli työt muuttuivat maatilan töistä istumatöiksi ja vanhat hyvät ruoat entisellä annoskoolla lihottivat. se perimä on vieläkin ihmisten asenteissa eikä kukaan uskalla viheltää peliä poikki vaikka ei näytä rasvattomien tuotteiden markkinoilletulo auttavan näin lihavuuden kannalta....
 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta jossain määrin naurettavia tässäkin threadissä esitetyt näkemykset esim. perunan ja valkoisen riisin "epäterveellisyydestä".

Hieman tarkennusta (olettaen että viittaat mun "näkemykseen"). Jos postini lukee tarkkaan, niin en puhunut perunan tai valkoisen riisin epäterveellisyydestä, vaan preferensseistä; monelle valkoinen riisi vai täysjyvä, valkoinen vai tumma vilja, kova rasva vai pehmeä rasva -tyyliset valinnat voi olla isossa roolissa hyvinvoinnin kannalta. Näissähän on tutkitusti isojakin eroja imeytymisnopeuden, insuliinin eritykseen vaikuttavuuden, kuitupitoisuuden jne. osalta, eikö? Miksi moni "potari" pakkiksellakin tuntuu väittävän syövänsä aamulla puuroa ja ruisleipää, miksi kaikki ei syö riisimuroja ja vaaleata paahtoleipää? Miksi sen kanan kanssa niin usein täysjyväriisiä, miksi ei perunamuussia? Kyse varmaan jostain preferensseistä näissäkin?

Jälleen karkeistaen, jos ihminen hakee mahd. hitaasti imeytyviä hiilareita tai on esim. diabetes tai orastava insuliiniresistenssi, VOI olla mahdollista, että hiilihydraattien tarkkailu ja hyvät hiilihydraatit ovat oikeasti parempi (en tiedä uskaltaako tätä väittää "terveellisemmäksi"?) vaihtoehto. Nää voi olla tietysti erikoistapauksia, myönnetään. Ikävästi vaan ilmiönä yleistyvät.

Ja mainokset my ass, mutta jos ihminen oikeasti tietää - ilman placeboa - mistä safkasta tulee hyvä olo, mistä huono olo = ei ole mielestäni naurettavaa VALITA ITSELLEEN terveellisemmin, jos mahdollista. Vai onko tää naurettavaa, ortorektista tai muuten jotenkin häiritsevää käyttäytymistä, paskapuhetta ja vääriä oletuksia? Peruna on terveellistä, valkoinen riisi myös. Ei voitane kiistää kuitenkaan, että nuo eivät ole suositeltavia ainoita hiilarilähteitä? Eineksissä - joista nyt noissa posteissani puputin - voivat olla kuitenkin ainoita vaihtoehtoja hiilarilähteinä? Ja monelle ihmisille ne einekset oikeasti ovat ainoa vaihtoehto ruokavaliossa. Tässähän siis kyse siitä koostuuko ruokavalio jotenkin holistisesti "vain perunasta ja valkeasta riisistä" (vrt. karkeistaen einesten ravintosisältö) vai tekeekö pääosin tietoisia, terveellisiä ja itselleen parhaiten sopivia valintoja, välillä tietysti itselleen laupeasti langeten.

Myönnän, että esitin asian ehkä popularisoiden ja tään ois voinu tuoda tarkemmin esille; kyse vain mun mielipiteestä, jokainen saa tottakai syödä mitä haluaa eikä koko aikaa varmaan kannatakaan pitää nollatoleranssia. Mutta välillä saa myös yrittää hifistellä, jeesustella ja olla "huolissaan". ;)
 
Hmh, entisenä anorektikkona mun puheet terveellisestä ruuasta otetaan oikeastaan aina anorektisina sairauden merkkeinä, mutta homma on näin: jos syön esim. kakkua tai muuta makeaa sokerilla kyllästettyä mössöä, mun maha tulee kipeäksi. Jos syön, riittävästi, mutta terveellistä ruokaa (en tarkoita nyt että vetäisin pelkkiä vihanneksia!) oloni on hyvä ja jaksan paremmin. Joten, jos kieltäydyn kakusta siksi että saan siitä kamalat vatsakivut, olenko ortorektikko, ottaen huomioon anoreksiataustan? Pitäisikö mun ottaa sitä kakkua vain vakuutellakseni muille että olen terve? Jos minä kieltäydyn siitä, olen häiriintynyt, jos joku toinen tekee näin, se ei ole häiriintynyttä. Ja ihan oikeasti täytyy sekin sanoa, että en söisi (esimerkiksi) vaaleaa leipää vaikka se olisi terveellisempää kuin ruisleipä, ihan maun vuoksi. Toisin sanoen, esimerkiksi täysjyvätuotteet ja vihannekset eivät ole mulle mikään pakollinen paha vaan syön niitä ihan mielelläni.

Tätä vain ei moni tunnu ymmärtävän: ilmeisesti kelpaisin muille vasta sitten, kun vetelisin super size sipsipusseja ja jumbo remixejä joka päivä, koska sitten en ainakaan olisi häiriintynyt.:jahas:
 
3. Oletko kiinnostuneempi ruokasi laadusta kuin syömisen tuottamasta mielihyvästä?

Kyllä ja ei. 0,5 pojoa.... tai siis 0 pojoa koska tuo riippuu kokonaan ruokailu tilanteesta.


7. Tunnetko olevasi parempi ihminen syödessäsi terveellisesti? Väheksytkö niitä, jotka eivät syö yhtä terveellisesti?

ABC huoltoasemilla näkee hemmetin hyvin kuinka kaksijakoisesti ihmiset jakaantuvat tässä asiassa. On kaksi vaihtoehtoa, Hessburger tai seisova buffet pöytä varustettuna salaateilla. Itselle on tullut paha tapa katsoa minkä näköinen ihminen ja kumpi on ollut valinta hessu vs. buffet. Liian usein näkee 4 henkisen perheen mussuttavan hessun annoksia jossa kaikki ovat huomattavasti ylipainoisia jopa ne 4-7 vuotiaat naperot. Niin kyllä siinä tulee itselle hieman :curs: fiilis.


10. Tunnetko omaa ruokavaliota noudattaessasi hallitsevasi itseäsi ja elämääsi?

Totta kai siinä tulee fiilis että sitä hallitsee itseensä. Ja tämä asia minua juuri kiehtoo tässä touhussa :) Voi sitä hallinnan fiilistä kun viikon seuranta punnituksessa huomaa että 0,1-1kg on lähtenyt/tullut painoa lisää HALLITUSTI

2 pojoa ei paha tulos :thumbs: Mutta en oikein usko että tämä kysely toimii tällä foorumilla. Koska ruoka ei yksistään hallitse porukan ruokailu käyttäytymistä vaan kehitys tässä lajissa on toinen funktio mitä ei ole otettu ymmärrettävästi huomioon tuossa kyselyssä. Tuohan oli suunattu suht nuorille aka teineille eikä HC Bodymunkeille :lol2:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom