- Liittynyt
- 26.7.2006
- Viestejä
- 20
I agree.Ei toki kannata syödä pullaa siksi kun muut niin käskee, jos ei tee mieli. Kyse onkin siitä, että jos pulla kuitenkin maistuu hyvältä ja sitä tekisi mieli, mutta sitä ei voi IKINÄ syödä, koska siitä tulee huono omatunto ja syyllisyyden tunne, niin silloin voi olla kyseessä jonkinlainen syömishäiriö.
Menee vähän - eikä ihan vähän - offtopikiksi, mutta tuo asenne "en IKINÄ syö"-periaate voi olla tosiaan varsin ristiriitainen. On pelottavaa, millaisia asenteita kersoilla (etenkin teinit) on esim. kalorien ja muun suhteen. Tämä siis kärjistetysti tyyliin; "ei syödä koulussa lihaa kun se lihottaa, vaan jotain kevyttä kaupasta (karkkia, energiajuomaa, tärkkelyspitosia eineksiä) ja illalla vain siideriä, kun se ei lihota". Rasvahysteria tuntuu pitävän myös sitkeästi noita vääriäkin asenteita yllä, vrt. rasvattomat "kevytjogurtit" joissa ei rasvaa, vain 12 sokeripalan verran hiilareita...
Ja kun kerran aloitin offtopikkaamisen, niin kertokaas mielipiteenne, että mihin nyt sitten mennään? Eli meneekö kehitys esim. jotakuinkin seuraavien ufoilujen mukaan:
- rasvahysteria => rasvattomat/vähärasvaiset huonohiilari- ja transrasvapitoiset tuotteet =>
- hiilarihysteria => vähähiilariset (siis myös hyvät hiilarit karsittu) ja korkeaproteiiniset tuotteet (paljon proteiineja, mutta miten paljon käsitelty (esim. allergisointi?) ja minkä LAATUISTA proteiinia)?
Jos hiilarit nähdään kategorisesti peikkona, meneekö esim. kokojyvät, ruis, fruktoosi, jne. hyvät ja mahd. kuitupitoiset hiilarit pois eineskansan-ruokavaliosta?
Rasvahysteriassa itteä pelotti (vaikka en siihen langennukkaan; hail grillikylki!) eniten etenkin naisväen usko "rasvaton ruokavalio = rasvaton keho"-mantraan ja rasvojen puutteen vaikutuksiin mm. vitamiinien liukenemiseen ja hormonitoimintaan. Pahempi peikko tosin näyttää olevan korkean GI:n tärkkelysten tunkeminen JOKA PAIKKAAN. Paljonko tässä ajassa lisääntynyt nuorten ja aikuisten 2-tyypin diabetes, vyötärölihavuus ja vastaavat ilmiöt? (jos joku tietää linkin/vinkin tällaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, niin please reply!!)
Tässä on tietysti myös fyysisen työn puute ja liikkumistottumisten muuttuminen isossa roolissa, mutta perusruokavalio ei voine olla vaikuttamatta. Ja "nopeasti-kaupasta-jotain-mahantäytteeksi"-kulttuuri ei näytä olevan laskussa, ei edes täällä susirajalla.
Hiilarihysteriassa taas pelottaa se, että mihin vaikuttaa sitten hiilareiden puutteen aikaansaama aivojen energianvajaus (joka ilmeisesti itselläkin tätä kirjoittaessa päällä, tulin just salilta) sekä kuitujen puute? Ja kun sentään osa tästä kansasta näyttää olevan jonkin liikkumis-buumin vallassa (than god tv:n läskiohjelmat), niin miten käy lihaksistolle => matala- tai nolllahiilarinen (okei, tää on mahdoton oletus) dietti aiheuttaa energiavajauksen => eikös elimistö ala muuttaa lihasta hätätapauksessa jonkun synteesin kautta energiaksi?
Eli; vaikka kansa ei itse olisi hysteerinen, se syö hysteerisesti valmistettua ruokaa?
No nyt joku kysyy; pakkoko noita on syödä? Niimpä... mut mitäs Suomi tällä hetkellä ostaa ja syö? Tai jos katotaan koulujen ruokalistaa... Joku toinen kysyy; paskaakos tuo sulle kuuluu - olettaen ettet itse syö noin (joo en syö ENÄÄ)? Jos odotettavissa elintapasairauksien lisääntyminen, niin voi vaikka pateettisesti sanoa, että veronmaksajana on tästä huolissaan.
Joo... tulipa taas stuffia => siirretään mun puolesta omaan ravinto-threadiin jos jotakin ottaa päähän sijainti tässä ketjussa.