Ruususuola?

ruususuola > merisuola > "pöytäsuolat" Ihan pelkästään jo maun takia ja vaikka mineraali tms määrät ovat aika marginaalisia silti parempi vähän kuin ei mitään...

Maku onkin ihan hyvä syy ja subjektiivisena tietysti aina toimiva perustelu.

Täytyy kuitenkin muistaa että se on ainoa perustelu eikä edes yrittää väittää että millään suolalla olisi toista enemmän terveysvaikuksia. Miksi sinäkin väität noista mineraaleista että "parempi vähän kuin ei mitään". Johan tuolla todettiin että siihen sisältöön kuuluu sellaisiakin aineita kuin mm. lyijy ja tallium. Oletko niistäkin samaa mieltä: "parempi vähän kuin ei mitään".

Tallium ? Wikipedia
Lyijy ? Wikipedia
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Elimistöllä on pääosin kaksi tapaa kuljettaa vesimolekyylejä, joista toinen on passiivinen (diffuusio) ja toinen aktiivinen (Na-ioniin sitoutuneena). Siten mikä tahansa ruoka-aine, josta elimistöön imeytyy natriumia, kerää elimistöön myös nestettä. Juuri siksi jotkut "paradoksaalisesti" syövät janoonsa esim. kuumalla helleilmalla ripauksen suolaa ja juovat päälle vettä; eivät siis juo pelkästään vettä.

Miten tää liittyi sairauksiin ja suolan annosteluun?
 
Miten tää liittyi sairauksiin ja suolan annosteluun?

Vitustako minä tiedän; oikaisin sen sijaan käsityksen, ettei natrium keräisi nestettä elimistöön.

- - - Updated - - -

Miten tää liittyi sairauksiin ja suolan annosteluun?

Jep, olin lainannut viestiäsi. Kun luet, mitä sanon, oivallat, että sanomani asiat tukevat omia päätelmiäsi. En kyllä ymmärrä, miksi tämä pitää erikseen todeta tässä.
 
Suola on säilöntäaine, jolla pystyttiin ennen jääkaappeja ja pakastimia estämään ruoan nopea pilaantuminen. Nykyisin se mausteena altistaa aivan helvetillisen lössin ihmisiä verenpainetaudille, joka sitten johtaa moniin sydän- ja verisuonitauteihin.

Haluisin nähdä sen verikokeen, missä normaalia ruokaa syövän työikäisen natriumit on alle suosituksen.
 
Haluisin nähdä sen verikokeen, missä normaalia ruokaa syövän työikäisen natriumit on alle suosituksen.

Hep! Olin alkuvuodesta kipeänä ja tässä yhteydessä otettiin verikokeet. Oli natriumarvot alle suosituksen. Ei toki montaa yksikköä, mutta kuitenkin. Ja ei, sairaus (bakteerin aiheuttama tulehdus) ei johtunut alhaisesta natriumista. :) Mutta johtuiko alhainen natriumi sairaudesta, se ei ikinä selvinnyt mulle.
 
Vitustako minä tiedän; oikaisin sen sijaan käsityksen, ettei natrium keräisi nestettä elimistöön.

- - - Updated - - -

Jep, olin lainannut viestiäsi. Kun luet, mitä sanon, oivallat, että sanomani asiat tukevat omia päätelmiäsi. En kyllä ymmärrä, miksi tämä pitää erikseen todeta tässä.

Aivan. Unohdin mitä olin ite boldannu tuolta teksistä, joten nyt ymmärrän.
 
Ainakin ripuli ja oksennustaudit saattavat aiheuttaa alhaiset natriumarvot. Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on myös usein natriumit päin persettä kertyneen nesteen vuoksi.

Hyponatremian käypähoitosuosituksissa oli aika tyhjentävästi avattu lisätyn suolan tarpeellisuus, "Hyponatremia ei koskaan johdu siitä, että ruoasta saataisiin liian vähän natriumia. Päinvastoin, ihmiset saavat ravinnosta siihen lisätyn suolan vuoksi liikaa natriumia.".
 
Saa kokeilla eri suola tai olla kokeilematta.

Mulla se valkoinen kamalan makuinen nostaa verenpainetta ja merisuola ei lainkaan.

Merivesi sisältää runsaasti mineraaleja, kuten rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania, sinkkiä, booria, kromia, seleeniä ja jodia. Mineraalikoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä päin maailmaa sen on peräisin. Yleisimmin käytetyt merisuolat ovat peräisin Välimereltä, Atlantilta ja Pohjanmereltä. Eri alueilta peräisin olevan suolan väri ja aromaattinen maku vaihtelee, ja trendikkäimmät kokit kotona ja ravintoloissa luokittelevat ja käyttävät suolaa kulloinkin tarjottavan aterian mukaan- aivan kuten viinejäkin.
Merisuola - Saltlife


Miksi sairaalassa ollessa tipassa, kun ruokaa ei saa, laitetaan glukoosia ja natriumia veden kanssa tippumaan?

1 vrk riittää. Jos suolaa ei tarvii ja se tappaa ihan heti, niin miksi sairaalassa näin toimitaan?
 
No siis NaCl 0.9% laitetaan aukiolotippana valumaan, kun avataan suoniyhteys lääkitystä varten. Kyseessä siis isotoninen liuos, joka on ns. 'samaa vahvuutta' veren kanssa. Glukoosia ei tiputeta ilman käyttöindikaatiota.
 
Tottahan ihminen kuolee jos ravinnosta keinotekoisesti poistetaan kaikki natrium joksikin aikaa. Samoin ihminen kuolee jos saa kerralla riittävän ison annoksen suolaa. Eihän tästä nyt ole kyse. Ihminen kuolee myös ruuatta, mutta Suomessa käytännössä merkittävämpi ongelma on liika syöminen.

Saltlifen sivulla kerrotaan "Vain luonnonsuolassa mineraalit ja alkuaineet ovat siinä muodossa kuin luonto on ne meidän käyttöömme suunnitellut." Tämä on uskontoa. Väite kirjaimellisesti otettuna tarkoittaa, että luonto on olemassa meitä varten, että meidän elimistömme ei ole kehittynyt pärjäämään porkkanaa popsimalla vaan porkkana on kehittynyt tai luotu meidä varten.
 
Saa kokeilla eri suola tai olla kokeilematta.

Mulla se valkoinen kamalan makuinen nostaa verenpainetta ja merisuola ei lainkaan.

"Hyponatremia ei koskaan johdu siitä, että ruoasta saataisiin liian vähän natriumia. Päinvastoin, ihmiset saavat ravinnosta siihen lisätyn suolan vuoksi liikaa natriumia."

"Natriumin liikasaanti aiheuttaa turvotusta, ja pitkäaikaisesti saatuna suolalle herkille henkilöille verenpainetta."
Ravitsemustiede

Eli merisuolan natrium ei vaikuta sun verenpaineeseen koska se on merestä peräisin? Kuten aikaisemmin jo pohdin, kyse on ennemminkin annostelusta kuin laadusta.
 
No siis NaCl 0.9% laitetaan aukiolotippana valumaan, kun avataan suoniyhteys lääkitystä varten. Kyseessä siis isotoninen liuos, joka on ns. 'samaa vahvuutta' veren kanssa. Glukoosia ei tiputeta ilman käyttöindikaatiota.

Thanks

Hirvee härdelli yhen suolan kanssa.

Kokeilkaa ite, mikä suola sopii tai jatkakaa valitsemallanne tiellä.

Mutta mulla suolan puutos aiheutti turvotusta, väsymystä ja suonenvetoja. No eipä tullut heti mieleen.

Nyt juon merisuolavettä aamuisin, niin nesteaineenvaihdunta toimii, kun sitä ennen se ei toiminut pitkään aikaan optimaalisesti.
 
Maku onkin ihan hyvä syy ja subjektiivisena tietysti aina toimiva perustelu.

Täytyy kuitenkin muistaa että se on ainoa perustelu eikä edes yrittää väittää että millään suolalla olisi toista enemmän terveysvaikuksia. Miksi sinäkin väität noista mineraaleista että "parempi vähän kuin ei mitään". Johan tuolla todettiin että siihen sisältöön kuuluu sellaisiakin aineita kuin mm. lyijy ja tallium. Oletko niistäkin samaa mieltä: "parempi vähän kuin ei mitään".

Tallium ? Wikipedia
Lyijy ? Wikipedia

Tallium- ja Lyijy pitoisuudet ovat luokkaa 0,00023% ja 0,00024% niin ja onhan vuorisuolassa myös uraania sekä elohopeaa eli kyllähän tuohon kuolee :)
 
Luettelisitko näistä vaikkapa viisi.

Tai oikeastaan, älä suotta. Pakurikääpä-himalajansuola-veriryhmädieeti -tyyppien mielipide ei muutu kuitenkaan.


Heitä huviksesi yksi mineraali jota mainitsemassasi suolassa on täydellä natriumin määrällä sellainen pitoisuus että sillä on mitään merkitystä ruokavaliossa niin tsekataan asia.

Kalium ja magnesium.
Natriumilla yksinään olisi vaarallista elimistössä, heikosti käy jollei mukana ole aisaparina kalium, merisuolassa tasapaino on valmiiksi sopiva.

Natrium-kaliumpumppu ylläpitää ionitasapainoa solun ja soluväliaineen välillä. Normaalisolun kalvojännite on -50–70 mV. Natrium-kaliumpumppu tuottaa kalvon yli sähköjännitteen, koska eri määrä varauksia pumpataan ulos ja sisään. Joka syklillä pumpataan ulos 3 natriumionia ja sisään 2 kaliumionia. Näin ollen solun sisäpuoli tulee negatiiviseksi ulkopuoleen nähden.

Lepotilassa solukalvon sisäpuolella vallitsee negatiivinen ja ulkopuolella positiivinen kalvojännite. Jos pumpun toiminta jostain syystä häiriintyy (esim. ATP:sta saatavan energian puute) ja solun normaali kalvojännite häviää seuraa siitä nekroosi. Kalvojännitteen muutos aiheuttaa hermoimpulssin alkamisen. Hermosolu saa viestin, ärsykkeen, joka avaa natriumkanavan. Natriumioneja alkaa virrata solun sisäpuolelle, ja kalvojännite solun sisällä muuttuu hetkellisesti positiiviseksi. Positiivinen kalvojännite solun sisäpuolella aiheuttaa uusien natriumkanavien aukeamisen, jotka kuljettavat natriumioneja eteenpäin, poispäin hermosolun solukeskusta kohti seuraavaa hermosolua viejähaaraketta pitkin. Jännitemuutosalue, eli hermoimpulssi vie viestiä eteenpäin edetessään hermosolusta toiseen.

Solunsisäinen Ca2+-konsentraatio on yleensä alhainen, ~100 nM, koska se pumpataan joko solun ulkopuolelle ATP:n hydrolyysin avulla, tai solun sisällä oleviin membraanien rajoittamiin tiloihin.

400px-Scheme_sodium-potassium_pump-fi.svg.png

Natrium-kaliumpumpun toiminta.
1. vaiheessa natriumionit kulkeutuvat pumpun sisälle.
2. vaiheessa ATP aktivoi pumpun luovuttamalla yhden Pi-yksikön ja pumppu avautuu solukalvon ulkopuolelle.
3. vaiheessa kaliumionit kulkeutuvat pumpun sisälle ja
4. vaiheessa pumppu avautuu taas solukalvon sisäpuolelle ja kaliumionit ja Pi vapautuvat solulimaan.

Kalium

Julkaistu 11.06.2008

Tehtävät

Kalium kuuluu ns. makrokivennäisaineisiin, joiden päivittäinen tarve vaihtelee välillä 350-7000 mg. Kalium on elimistössä natriumin vastavaikuttaja. Se osallistuu laajalti elimistön elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Kaliumin tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen (normaali johtuminen ja rytmi), hermoston (hermoimpulssin johtuminen) ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön happo-emästasapinoa ja osmoosia. Se säätelee myös sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä.

Kaliumin tasapainolla on myös tärkeä diagnostinen merkitys. Poikkeavat kaliumarvot, sekä alhaiset että korkeat, kielivät häiriötilasta.

Puutos

Kalium puute liittyy yleisimmin diureettien (= nestettä poistavien lääkkeiden) käyttöön. Diureetit poistavat veden mukana elimistöstä myös kaliumia. Kaliumin puutteen aiheuttamat oireet ovat yleensä väsymys, lihasheikkous, turvotus, ummetus ja munuaisten toimintahäiriöt. Kaliumin puutteen vakavin vaikutus on sydämen rytmihäiriöt. Digoksiinia (sydänlääke) käyttävillä kaliumtasapainoa on seurattava erityisen tarkasti, koska puutos voimistaa sydänlääkkeen vaikutusta.

Saanti ja tarve

Keskimääräinen päivittäinen kaliumin saanti asettunee välille 2-4 g. Kaliumia saadaan maitotuotteista, kasviksista, viljatuotteista, banaanista, perunasta ja sitrushedelmistä. Runsas kaliumin saanti tasaisi runsaan natriumin nauttimisesta aiheutuvat ongelmat, kuten korkea verenpaine ja munuaisten kuormitus. Käsitykset kaliumin päivittäisestä tarpeesta vaihtelevat rajoissa 1,6-3,5 g. Se saadaan yleensä hyvin tyydytettyä runsaasti kasviksia ja hedelmiä syömällä. Diureettien käytön yhteydessä määrätään yleensä myös kaliumia, ehkäisyyn 1-2 g/vrk ja hoitoon 2-4 g/vrk.


Suuri hyöty urheilussa varsinkin voimaharjoittelussa suolasta saadaan jo siinä että se sitoo vettä ja glukoosia lihaksiin joka tehostaa anaboliaa, voimaa sekä ravasvanpolttoa

http://www.ergo-log.com/anabolism.html

http://www.ergo-log.com/euhydration.html

Kovimmat classic-bodaajat vetävät ainakin dieetillä 20-40g suolaa säilyyttääkseen lihasmassan ja nesteet sekä tehostaakseen rasvanpolttoa.
Roinareilla jo lääkkeet vetävät pitkälti pöhöä kehoon, silti hekin käyttävät isoja annoksia ylimääräistä suolaa päivittäin.
 
Vähäsuolaisuus myy Suomessa


- Kansanterveyslaitoksen professori Antti Aro myöntää, että Suomen suositukset on sorvattu suolalle herkän vähemmistön ehdoilla. - Ennen koko väestöä koskevien ohjeiden antamista olisi pitänyt osoittaa, että suolarajoitus vähentää sepelvaltimotautikuolleisuutta, joka on meidän pahin vitsauksemme.
Kansa on kuitenkin ottanut viestin hyvin vastaan: himosuolaamisesta on paljon helpompi luopua kuin tupakasta tai tirisevästä pihvistä.
- Teollisuuskaan ei ole asettunut poikkiteloin vaan on valjastanut vähäsuolaisuuden markkinavaltiksi, Aro sanoo. Hän ei pidä kehitystä pahana, kunhan se ei tapahdu muiden kansanterveysponnistusten kustannuksella. - Hieman harmittaa se, että ruisleipä leimataan suolaleiväksi mutta rasvainen lenkkimakkara kerää terveyspisteitä mineraalisuolasta.

Vähäsuolaisuus on painanut myös vaa’assa, kun elintarvikkeille on ryhdytty kevään kuluessa myöntämään Sydänmerkkejä. - Moni vähärasvainen juusto on jäänyt rannalle liian suolan takia, Aro sanoo.
Sydänmerkki on Sydänliiton ja Diabetesliiton myöntämä tunnus, jonka pitäisi auttaa poimimaan terveelliset vaihtoehdot. Kuinka kuluttaja sen näkee, on toinen juttu.

************************************************

Suolan haittoja liioiteltu


TEKSTI:Jukka Ruukki

Kun vähennät suolan käyttöä, verenpaineesi laskee ja elät pidempään.
Tuttu väite, mutta todisteet puuttuvat, todettiin Yhdysvaltain tiedeviikolla.


Suolakeskustelua on suurustettu kohta kolme vuosikymmentä. 1990-luvulla suolapaketin kylkeen soviteltiin samanlaista varoituslappua kuin tupakka-askeissa, koska suolansyönnin laskettiin aiheuttavan Suomessakin joka vuosi lähes 10 000 ennenaikaista kuolemaa, kuten aivohalvauksia ja sydänkohtauksia. Tarkemmassa tutkailussa huoli on paljastunut ylimitoitetuksi.

- Väestön enemmistö voi syödä suolaa melko huoletta ilman, että se kohottaa verenpainetta, viestitti suola-seminaarin brittiläinen puhuja George Davey-Smith Bristolin yliopistosta. - Vähäsuolaisesta ruokavaliosta hyötyvät lähinnä iäkkäät verenpainepotilaat.

Suosituksilta puuttuu pohja

Mitä enemmän tutkimuksia on kertynyt, sitä vaatimattomammiksi ovat suolarajoituksen hyödyt kutistuneet. Samaan aikaan sydänlääkärit ja -järjestöt ovat monissa maissa käyneet taisteluun suolaa vastaan. Suomessa ja Yhdysvalloissa on pyritty nipistämään keskivertokansalaisen 10 gramman päiväannos puoleen. Se kertyy helposti tutuista ruoka-aineista ilman suolan lisäystä.

- Suositukset eivät perustu tieteellisiin tosiasioihin, huomautti Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori David A. Freedman. Hänen mukaansa useat suolan vähentämisen hyötyjä osoittaneet tutkimukset ovat tarkemmassa syynissä osoittautuneet menetelmiltään kehnoiksi, jopa virheellisiksi.

Yksi kiistellyimmistä ja samalla siteeratuimmista töistä on kolmen englantilaisen vuonna 1991 British Medical Journalissa julkaisema yhteenveto maailman suolatutkimuksista, jota mm. Suomen Sydänliitto hyödynsi vuonna 1994 laatimissaan verenpaineen hoitosuosituksissa.

Ruokavalion kokonaisuus tärkeintä

AAAS:in suolaseminaarin asiantuntijat myöntävät ravinnon kohottavan verenpainetta, mutta eivät usko suolan syyllisyyteen.

- Vähärasvainen, kasvis- ja hedelmävoittoinen ruokavalio alentaa painetta, vaikka suolan saanti pysyisi ennallaan, kertoi Toronton yliopiston Alexander Logan. Hän on omissa tutkimuksissaan havainnut, että ylipainoiset ovat erityisen herkkiä suolan vaikutuksille.
Samanlaisia tuloksia saatiin jo Pohjois-Karjalassa 1980-luvulla: rasvarajoitus laski koehenkilöiden verenpainetta, suolan vähentäminen sen sijaan ei.

Onko suolarajoituksesta haittaa?

Joidenkin mielestä tutkijat ja terveysvalistajat ovat tuijottaneet liikaa verenpaineeseen ja unohtaneet lopputuloksen.

- Meillä ei ole näyttöä siitä, että suolarajoitus säästäisi ihmishenkiä - päinvastoin, sanoo Yhdysvaltain verenpaineyhdistyksen entinen puheenjohtaja Michael Alderman, joka löysi pari vuotta sitten yllättävän yhteyden: mitä vähemmän suolaa söit, sitä suurempi oli kuolemanriski.

Newyorkilaisprofessorin väestötutkimusta varjostavat tietyt heikkoudet ja hänen aiemmat kontaktinsa elintarviketeollisuuteen, jota on pidetty suolajupakan pääroistona.
Suolarajoituksen mahdollisista haitoista on muitakin viitteitä. Se kohottaa veressä reniini-entsyymin pitoisuutta, joka voi tukkeuttaa valtimoita ja lisätä sydänkohtauksen riskiä. Pulmiksi luetaan myös haitallisen LDL-kolesterolin kohoaminen ja insuliinin heikko teho elimistössä sekä univaikeudet ja erektiohäiriöt. Toisaalta reippaalla suolan käytöllä on havaittu yhteys osteoporoosiin ja astmaan.

- Lopullinen vastaus suolasta saataisiin vasta laajoista kansainvälisistä hoitokokeista, George Davey-Smith muistuttaa.


Science -- Taubes 281 (5379): 898
 
Tallium- ja Lyijy pitoisuudet ovat luokkaa 0,00023% ja 0,00024% niin ja onhan vuorisuolassa myös uraania sekä elohopeaa eli kyllähän tuohon kuolee :)

Paljonko sitten on kaliumia, magnesiumia jne? (Tosin luettuani riittävästi näit 84 alkuainetta -juttuja epäilen, että laboratorion analyysitkään eivät välttämättä pidä kutiaan suolakauppiaiden sivulla, ymmärtänevätkö mitä eri mittayksiköt tarkoittavat yms.)

Keskustelun suolan määrästä jätän viisaammille, ja Paletaanihan sitä on jo selittänyt parissa ketjussa. Mutta epänumeerinen päättely häiritsee, ikäänkuin "sisältää magnesiumia" olisi itsessään merkittäväkin argumentti. Tai jos on, niin "sisältää talliumia" -väitteen pitäisi saada vastaavasti aikaan paniikki.
 
Vuorisuolassa on finelin mukaan 37mg kaliumia ja 140mg magnesiumia... Sadassa grammassa.

On ihan kehitysvammaista väittää suolaa terveelliseksi ja siteerata "joitakin tutkijoita 20v sitten" tai "salt-lifeä". Miten helvetissä ihmiset edes pystyy pokkana vetämään tätä suolan ylistämistä?
 
Mankulla juurikaan ole merkitystä tässä vaan kaliumilla, joka toimii natriumin vastavaikuttajana. Siksi esim. kasvisruokavalio alentaa verenpainetta, että sen muassa tulee paljon kaliumia.

Mutta meillä on kuulkaa noi munuaiset, jotka pitää tasapainosta huolta; ei se liika kaliuminkaan vetäminen ole niiden mielestä metkaa, siksi lykkivät sitä ulkosuuntaan virtsaputken kautta...on ne semmosia poikia...


Archeyn linkissä mainittu yhteys suolan vähentämisen ja kuolemariskin kasvamisen välillä voidaan selittää iällä: vanhoilla ihmisillä, ts. hyvin iäkkäillä korkea verenpaine on hyvä juttu erinäisistä syistä, jotka itse kukin voi päätellä, googlta tai opiskella muualta (en ala niitä tässä käydä läpi). Siksi verenpaineen lasku nostaa kuoleman riskiä. Tätä ei voi soveltaa nuorempaan väestöön.
 
Vuorisuolassa on finelin mukaan 37mg kaliumia ja 140mg magnesiumia... Sadassa grammassa.

Niin eli kaliumin tarve tulee helposti, ei tarvitse edes ihan täyttä kymmentä kiloa syödä suolaa. Päivässä.

Ehkä jonain päivänä psykologit selvittävät mistä nykypäivän ravintotietovastaisuus tulee. Suunnilleen kaikki, kuten Urantia-kirjan sivusto ja Raamattu, kelpaavat lähteeksi. Ainoa poikkeus on se ihan virallinen ravitsemussuositus ja tavanomaiset vakiintuneet tieteelliset tulokset.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom