Ruususuola?

Vuorisuolassa on finelin mukaan 37mg kaliumia ja 140mg magnesiumia... Sadassa grammassa.

On ihan kehitysvammaista väittää suolaa terveelliseksi ja siteerata "joitakin tutkijoita 20v sitten" tai "salt-lifeä". Miten helvetissä ihmiset edes pystyy pokkana vetämään tätä suolan ylistämistä?


Siinä uudempaa tutkimustietoa vuodelta 2011 jossa todetaan, ettei suolan vähentämisellä ole mitään vaikutusta verenpaineeseen, mutta lisää sen sijaan äkkikuolemia viisin-kertaisesti.Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension,... [JAMA. 2011] - PubMed - NCBI

Suolan rajoittaminen 1500 mg:aan pv:ssä lisää sydänkuolemia peräti450 %.
Low urinary sodium is associated with greater r... [Hypertension. 1995] - PubMed - NCBI

Vähäsuolaisuus heikentää 2-tyypin diabetespotilaan selviytymistä. Diabeetikot kuolevat ennen aikojaan vähäsuolaisuuden seurauksena. Vähäsuolainen ruoka lisää myös oleellisestiinsuliiniresistenssiä.
Dietary Salt Intake and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes

Scientific American

It's Time to End the War on Salt
The zealous drive by politicians to limit our salt intake has little basis in science, Jul 8, 2011
It's Time to End the War on Salt - Scientific American
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Niin eli kaliumin tarve tulee helposti, ei tarvitse edes ihan täyttä kymmentä kiloa syödä suolaa. Päivässä.

Ehkä jonain päivänä psykologit selvittävät mistä nykypäivän ravintotietovastaisuus tulee. Suunnilleen kaikki, kuten Urantia-kirjan sivusto ja Raamattu, kelpaavat lähteeksi. Ainoa poikkeus on se ihan virallinen ravitsemussuositus ja tavanomaiset vakiintuneet tieteelliset tulokset.

Vuorisuolan arvot ovat juuri sen tavallisen puhdistetun pöytäsuolan arvoja, eivät sen ruususuolan joka on vaalean punaista.
Luulitko että suola ilmestyy tyhjästä merestä se otetaan tai louhimalla.

Viralliset ravintosuositukset ovat muuttuneet vähän väliä ja tulevat muuttumaan vielä radikaalimmin, D-vitamiinin aikaisempien ohjearvojen taysin väärä annostelu on hyvä esimerkki siitä miten metsässä vielä ollaan ja miten paljon silläkin on saatu aikaan mm. diabetesta.

Mineraalisuolan keskimääräinen koostumus on 100 grammaa kohden:

natrium 21 g
kalium 17,88 g
magnesium 1,1 g
 
Onko merisuolassa myös noita raskasmetallin hitusia mitä ruususuolassa on?

Eipä kai juuri enempää mitä kaikissa muussakin elintarvikkeissa.

Usein kysyttyä lastenruoista:

1. Miksi tuotteissa on raskasmetalleja?
Arseenia ja kadmiumia esiintyy luonnostaan maaperässä, josta ne saattavat kertyä kasveihin. Lisäksi lannoitevalmisteissa voi olla kadmiumia, joka saattaa siirtyä viljelykasveihin. Lyijyä esiintyy ilmassa, maaperässä ja vedessä luonnostaan, mutta myös ympäristömyrkkynä. Raskasmetalleja on siten usein raaka-aineissa, joista elintarvikkeet valmistetaan. Elintarvikkeiden raskasmetallipitoisuuksille on asetettu lainsäädännölliset enimmäismäärät, jotta altistuminen pysyy turvallisella tasolla.
 
Vuorisuolan arvot ovat juuri sen tavallisen puhdistetun pöytäsuolan arvoja, eivät sen ruususuolan joka on vaalean punaista.
Luulitko että suola ilmestyy tyhjästä merestä se otetaan tai louhimalla.

Viralliset ravintosuositukset ovat muuttuneet vähän väliä ja tulevat muuttumaan vielä radikaalimmin, D-vitamiinin aikaisempien ohjearvojen taysin väärä annostelu on hyvä esimerkki siitä miten metsässä vielä ollaan ja miten paljon silläkin on saatu aikaan mm. diabetesta.

Mineraalisuolan keskimääräinen koostumus on 100 grammaa kohden:

natrium 21 g
kalium 17,88 g
magnesium 1,1 g

Pansuolaa mainostetaan "Maailman tutkituin mineraalisuola". Olisitko sekoittanut siihen? Sikäli kun uskomme wikipediaa, on merivedessä 1 kaliumioni 46 natriumionia kohti, eli atomipainot huomioiden tuo esittämäsi lukema ei natsaa yhtään millään.
 
Archeyn kanssa on kyllä täysin mahdoton keskustella mistään. Ensin väitetään, että bodarit vetää 20-40g suolaa päivässä ja patti kasvaa. Sit otetaan tutkimus esiin, missä rajotetaan natrium neljännekseen suosituksesta ja todetaan, ettei oo hyvä juttu. Näistä sitten vedetään d-vitamiinin kautta johtopäätös, että mitä enemmän suolaa, sen parempi.
 
Onko merisuolassa myös noita raskasmetallin hitusia mitä ruususuolassa on?

No tätäkin on näköjään tutkittu: talliumia 12-16 nanogrammaa litrassa.

Eli siis määrä on täydellisen merkityksetön. Mainitsin talliumin ja lyijyn vain vastapuolena noille minimaalisen pienille hivenainemäärille. Himalajansuola yms. ei siis välttämättä edes ole ei-mitattavan määrän tavallista suolaa terveellisempää, vaan se saattaa olla myös ei-mitattavan määrän epäterveellisempää.

Tämä nyt on vähän kuin vertailisi kumpi kehittää enemmän, penkkipunnerrus sadalla kilolla vai sama s.e. tangon päässä istuu hyttynen.
 
Archeyn kanssa on kyllä täysin mahdoton keskustella mistään.

Koko tämä postauksesi on täysin epärelevantti vailla minkäänlaista perustelua, lähteitä tai logikkaa.


Ensin väitetään, että bodarit vetää 20-40g suolaa päivässä ja patti kasvaa.

Tuo 20-40g on käytössä dieetin aikana, vaikka kyllä suolaa pitää bodarin ottaa muutenkin ainakin tuplat ruuasta saatavan lisäksi.

Lainaus EM-voittaja Jeve Ojalan blogista:
Ruususuolaa tulee tosiaan syötyä aika suuriakin määriä. Laskin, että tuplatreenipäivinä meni jopa yli 50g päivässä. :D Verenpainetta mittailen silloin tällöin ja nyt dieetillä ne on ollut noillakin suolamäärillä jopa suositeltua alhaisemmat.. Siksi en siis ainakaan välttele tuota suolan käyttöä. Tietysti vettäkin tulee juotua päivässä arviolta yli 6 litraa. Tosiaan noiden lihaspaineiden ja kehon nesteytyksen lisäksi tuon ”riittävän” suolan käytön huomaa ihan yleisissä olotilassa päivän aikana. Varsinkin, kun meikäläisellä on vain 3 kiinteää ateriaa päivässä, niin siksi lisäilen suolaa heti aamulla EAA:n sekaan ja muutenkin koitan saada suolaa tasaisesti päivän mittaan.
Tietenkin offilla tulen laskemaan tuota suolan määrää jonkun verran.


Sit otetaan tutkimus esiin, missä rajotetaan natrium neljännekseen suosituksesta ja todetaan, ettei oo hyvä juttu.

Otat sitten viidestä linkittämästäni laajasta tutkimuksesta yhden ainoan löytämäsi epäkohdan jolla perustelet ne kaikki vääriksi.


Näistä sitten vedetään d-vitamiinin kautta johtopäätös, että mitä enemmän suolaa, sen parempi.

D-vitamiinin nykyinen suositus oli vain esimerkki miten suositukset muuuttuvat vuosien kuluessa, D.vitamiini suositukset olivat muuten kymmeniä vuosia sitten edellisen kerran paljon korkeammat, kun ne sitten taas jostain käsittämättömästä syystä pudotettiin vuosikymmeniksi aivan minimiin ja nyt taas nostettiin moninkertaisiksi. Ihme sekoilua vailla järjen hiventä ja virallinen suositus on mielestäsi ainoa oikea, hassua kun noilla asiantuntijoilla ei kuitenkaan ole hajuakaan millä tuonkin jatkuvan venkoilun aina perustelevat.
 
Pitäskö teidän hivenen pohtia, mitä tarkoittaa käsite virallinen suositus ja miten siihen vaikuttaa se, että se on tehty väestötasolle...

...ettei pyöriteltäs näitä samoja argumentteja, mitä vaihtoehtolääketieteen edustajat kerta toisensa jälkeen lätkivät tiskiin...
 
Kalium ja magnesium.
Natriumilla yksinään olisi vaarallista elimistössä, heikosti käy jollei mukana ole aisaparina kalium, merisuolassa tasapaino on valmiiksi sopiva.

Vuorisuolan arvot ovat juuri sen tavallisen puhdistetun pöytäsuolan arvoja, eivät sen ruususuolan joka on vaalean punaista.
Luulitko että suola ilmestyy tyhjästä merestä se otetaan tai louhimalla.


Mineraalisuolan keskimääräinen koostumus on 100 grammaa kohden:

natrium 21 g
kalium 17,88 g
magnesium 1,1 g

Luonnonsuoloissa on mainittuja mineraaleja epäpuhtauksina joitain prosentteja tai prosentin osia. Kuitenkin natriumkloridia on aina valtaosa, siis yli 90% reilusti.

Toi jälkimmäinen suhdeluku on todellakin todennäköisesti pan-suolasta joka on teollinen tuote johon on siis lisätty näitä mainittuja aineita.

Luonnonsuoloista toi magnesium on laskettu jo aiemmin ihan mitatuista arvoista ja muutama viesti sitten todettiin että merisuolaa pitäisi vetää kilotolkulla että kaliumin tarve tulisi täyteen. En tiedä minkälaisesta rautalangasta tämä asia pitäisi vääntää että uskoisitte ettei noilla luonnonsuoloissa olevilla mineraaleilla ole mitään merkitystä.
 
Hirveän vaikea vääntää rautalangasta kun erikoissuolojen valmistajat eivät sattuneesta syystä anna kovin tarkkoja tietoja tuotteiden sisällöstä.

Tuolla kuitenkin jotain pitoisuuksia:

http://www.terveydenjuuri.fi/MerisuolaaVaiVuorisuolaa.pdf

Tuolla samaa juttua erään kirjoittajan toimesta:

Vuorisuola | Sokeripillereitä ja Sympatiaa



Suolan tarpeesta väitteleminen on ihan jees mutta älkää väittäkö että näiden erikoissuolojen mineraalisisällöllä olisi mitään vaikutusta ruokavaliossa.
 
Luonnonsuoloissa on mainittuja mineraaleja epäpuhtauksina joitain prosentteja tai prosentin osia. Kuitenkin natriumkloridia on aina valtaosa, siis yli 90% reilusti.

Toi jälkimmäinen suhdeluku on todellakin todennäköisesti pan-suolasta joka on teollinen tuote johon on siis lisätty näitä mainittuja aineita.

Luonnonsuoloista toi magnesium on laskettu jo aiemmin ihan mitatuista arvoista ja muutama viesti sitten todettiin että merisuolaa pitäisi vetää kilotolkulla että kaliumin tarve tulisi täyteen. En tiedä minkälaisesta rautalangasta tämä asia pitäisi vääntää että uskoisitte ettei noilla luonnonsuoloissa olevilla mineraaleilla ole mitään merkitystä.

Itseäni ei hirveästi kiinnosta mikä suola on parasta, Pan-suola saattaa hyvinkin olla yksi parhaista vaihtoehdoista, pääasia on että suola ja kalium ovat välttämättömiä ihmiselle ja niiden rajoittamisesta nykyisiin ohjearvoihin on vain haittaa terveydelle.
Voimaharjoittelijalle ja urheilijalle yleensä ne ovat hyödyltään kreatiinia vastaavia ja sen kanssa hyvin yhteistyössä toimivia nestettä/lihasglykogeeniä lataavia, sekä harjoittelua ja kehittymistä edistäviä komponentteja.
 
Itseäni ei hirveästi kiinnosta mikä suola on parasta, Pan-suola saattaa hyvinkin olla yksi parhaista vaihtoehdoista...


Miksi sitten kirjoitat alla olevaan kysymykseen tuollaista skeidaa.


Heitä huviksesi yksi mineraali jota mainitsemassasi suolassa on täydellä natriumin määrällä sellainen pitoisuus että sillä on mitään merkitystä ruokavaliossa.

Kalium ja magnesium.

Natriumilla yksinään olisi vaarallista elimistössä, heikosti käy jollei mukana ole aisaparina kalium, merisuolassa tasapaino on valmiiksi sopiva.

Vuorisuolan arvot ovat juuri sen tavallisen puhdistetun pöytäsuolan arvoja, eivät sen ruususuolan joka on vaalean punaista.

Mineraalisuolan keskimääräinen koostumus on 100 grammaa kohden:

natrium 21 g
kalium 17,88 g
magnesium 1,1 g




Tyypillinen internet-väittelijä jolla ei ole faktatietoa väitteiden pohjaksi mutta copy-paste-argumentointi on kovaa.


Myös tyypillinen bodari jolle mittayksiköt ja määrät ei merkitse mitään. Joitain aineita käytetään moninkertaisia määriä ja sitten toisaalta väitetään saatavan hyötyä aineista joissa vaikuttavaa ainetta on hyvin vähän tai ei lainkaan.
 
Miksi sitten kirjoitat alla olevaan kysymykseen tuollaista skeidaa.

Se on alla oleviin, monikossa.

Tyypillinen internet-väittelijä jolla ei ole faktatietoa väitteiden pohjaksi mutta copy-paste-argumentointi on kovaa.

Olen tämänkin ketjun viesteissäni postannut aiheesta useita tutkimuslinkkejä, missä omat linkkisi ovat, eipä pahemmin näy faktaa, vain muutama tavallisen itu-hippi blogaajan mututieto linkki.

Myös tyypillinen bodari jolle mittayksiköt ja määrät ei merkitse mitään. Joitain aineita käytetään moninkertaisia määriä ja sitten toisaalta väitetään saatavan hyötyä aineista joissa vaikuttavaa ainetta on hyvin vähän tai ei lainkaan.

Sulla on myös nuoreksi kaveriksi kova hinku päteä bodaussaitilla ja saada taottua sitä lihasta, siinä voin kyllä auttaa jos haluat "tyypilliseksi bodariksi", mitä se sitten tarkoittaakin? Haluat yleistää jonkun ihmisryhmän tiettyyn karsinaan, omaatko muitakin vastaavia käsityksiä mm. sukupuolivähemmistöjä, uskontoja tai ihonvärejä kohtaan?


1. Kalium on yhtä tärkeä kuin natrium, sitä vaan tarvitaan huomattavasti vähemmän.
2. Pan-suola on sama kuin mineraalisuola.
3. Vuorisuolasta mm. finelissä puhuttaessa tarkoitetaan tavallista pöytäsuolaa, eli ihan sitä puhdistettua natriumia, jota voidaan tietysti tehdä myös merisuolasta.
 
Mä luulen että ihmiset ostas jopa Fukushima Atomisuolaa ku vaan joku markkinois oikein.

Aito Japanilainen merisuola sisältää kaiken mitä ihminen luonnostaan tarvitsee,poistaa pöhötystä,vähentää ryppyjä,pienentää silmäpusseja ja ennenkaikkea Pekka Puska väittää vaaralliseksi(Testattu Itä-Suomen Yliopistossa)
 
Se on alla oleviin, monikossa.

Ei kukaan ole kysynyt paljonko suolaa kannattaisi syödä. Tässä on kyse siitä onko ns. luonnonsuolat parempia kuin pöytäsuola. Vastaus on että makua lukuunottamatta ei ole.

Olen tämänkin ketjun viesteissäni postannut aiheesta useita tutkimuslinkkejä, missä omat linkkisi ovat, eipä pahemmin näy faktaa, vain muutama tavallisen itu-hippi blogaajan mututieto linkki.

En edes jaksanut katsoa linkkejä koska ne ei liittyneet mitenkään tähän asiaan. Mikseivät valmistajat sitten kertoisi magnesiumia olevan prosenttiluokkaa ja kaliumia kymmeniä vaan tyytyvät mainitsemaan kaikista mineraaleista vain että "sisältää". No siksi koska määrät ovat niin pieniä ettei niillä ole mitään käytännön merkitystä ruokavaliossa vaan näitä aineita saadaan joka tapauksessa kymmen- tai satakertaiset määrät normaaliruuasta.

2. Pan-suola on sama kuin mineraalisuola.

Pan-suola on tuote johon on lisätty mineraaleja. Sitä voidaan sanoa mineraalisuolaksi. Sama asia ne eivät kuitenkaan ole. Tässä ketjussa mineraalisuolalla on tarkoitettu luonnonsuolaa eli esimerkiksi vuorisuolaa, ruususuolaa, merisuolaa jne joilla on täysin toisenlainen koostumus. Niissä on vain murto-osa muuta kuin natriumkloridia. Niin vähän ettei sillä ole mitään merkitystä.

3. Vuorisuolasta mm. finelissä puhuttaessa tarkoitetaan tavallista pöytäsuolaa, eli ihan sitä puhdistettua natriumia, jota voidaan tietysti tehdä myös merisuolasta.

Lähde? Osuu nimittäni Finelin arvot aika hyvin tuohon aiemmin linkitettyyn spektrianalyysiin nimenomaan vuorisuolasta.
 
Ja tässä se aiemmin ketjussa jo ollut linkki jossa spektrianalyysi vuorisuolan sisällöstä.

Himalayan Pink Salt Minerals - Spectral Analysis | Gourmet Sea Salt, Dark Chocolate, Himalayan Salt Blocks, Cocktail Bitters, and Finishing Salt | The Meadow

Natriumkloridia 97,4% eli näille taikamineraaleille jää 2,6% joka on suositusmäärästä (5g) 0,13g ja sinun annoksestasikin (30g) vain 0,78g. Ei siinä paljon jää jaettavaa 84 taikamineraalille. Magnesium olikin jo aiemmin mainittu, sitä on 0,16g/kg eli sinun annoksessasi (30g) 4,8mg. Tarve on miehillä noin 350mg/päivässä. Eli syömällä kuusinkertaisen määrän suolaa suositukseen nähden päivässä, saat kasaan reilun prosentin päivän tarpeesta.

En mä niitä kaikkia käynyt läpi, voihan olla että siellä joku taikamineraali on jota siinä onkin reilusti. Siksi kysyin että heittäkää joku joka teidän mielestä voisi sellainen olla niin tarkistetaan. Nämä kaksi mainittua on jo tyrmätty.
 
Ei kukaan ole kysynyt paljonko suolaa kannattaisi syödä. Tässä on kyse siitä onko ns. luonnonsuolat parempia kuin pöytäsuola. Vastaus on että makua lukuunottamatta ei ole.

Ketjun aihe on ruususuola, eikä eri suolojen vertaaminen keskenään, sen olet ihan itse keksinyt. Ketjun perustaja avaa "Kuinka moni käyttää ruususuolaa ennen treeniä?", siinä ei väitellä mitään siitä miten suolat eroavat. Määristä keskusteleminen on vähintäänkin lähempänä ketjua aihetta kuin oma sepustelusi, väittelet nyt vain väittelyn takia, et jakaaksesi tietoa suolan vaikutuksista treenaamiseen tms.






Pan-suola on tuote johon on lisätty mineraaleja. Sitä voidaan sanoa mineraalisuolaksi. Sama asia ne eivät kuitenkaan ole.

Valmistajan sivuilta, Pansuola - Pansuola - Maailman tutkituin mineraalisuola

"Pansuola - Maailman tutkituin mineraalisuola
Liiallinen suolan saanti kohottaa verenpainetta ja on muutenkin sydämelle haitallista. Haitallista suolassa eli natriumkloridissa on sen sisältämä natrium. Pansuola on mineraalisuola, jossa on noin puolet vähemmän natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa tai merisuolassa.

Kun nykyihmiset tapaavat saada päivittäin liikaa suolaa jo nauttimistaan valmisruoista, leikkeleistä ja leivästä, on valinta helppo: jos aidosti välität omasta ja rakkaimpiesi terveydestä, siirry käyttämään ruoanlaitossasi Pansuolaa."




Lähde? Osuu nimittäni Finelin arvot aika hyvin tuohon aiemmin linkitettyyn spektrianalyysiin nimenomaan vuorisuolasta.

Merisuola, ruususuola ja pöytäsuola eroavat vain prosessoinnin suhteen.


Ja tässä se aiemmin ketjussa jo ollut linkki jossa spektrianalyysi vuorisuolan sisällöstä.


Mieti nyt vähän postauksiasi^, onkohan tällä foorumilla mitään järkeä keskustellä muusta kuin siitä onko suolan/kaliumin annostelusta hyötyä urheilun kannalta, turha paskanjauhaminen ja päteminen ei rakenna mitään.
Siitä varmaan ketjun avaajakin halusi alunperin tietoa.
 
Alkuperäinen kysymys kun oli että käyttääkö porukka ruususuolaa ennen treeniä niin heitetään siihen liittyen että onko natriumbikarbonaatin (ruokasooda) tai natriumkarbonaatin (sooda) ottaminen ennen treeniä vielä muodissa? Siinä oli joku pointti että natriumin lisäksi on emäksistä niin on hyvä homma. Suolahommat on varsinkin nyt ajankohtaisia kun helteet puski päälle.
 
Ketjun aihe on ruususuola, eikä eri suolojen vertaaminen keskenään, sen olet ihan itse keksinyt. Ketjun perustaja avaa "Kuinka moni käyttää ruususuolaa ennen treeniä?", siinä ei väitellä mitään siitä miten suolat eroavat.

Katso ensimmäiset viestit niin näet mihin suuntaan tämä aihe on alusta saakka mennyt. Miksi ruususuola olisi edes mainittu jos ei oletettaisi siitä saatavan jotain hyötyä pöytäsuolaan verrattuna. Ja sinähän täällä peesasit eve68:sia väittäen että merisuola/vuorisuola jne olisi jotenkin erilaista pöytäsuolaan verrattuna. Kai sitä olisi voinut puhua suolasta yleensä ellei joku aina itsepintaisesti väittäisi eksoottisten suolojen olevan merkittävästi parempia kuin pöytäsuolan.

Väittelet nyt vain väittelyn takia, et jakaaksesi tietoa suolan vaikutuksista treenaamiseen tms.

Väittelen siksi että on väärin syöttää kenellekään tuollaista perustelematonta bullshittiä.

Valmistajan sivuilta, Pansuola - Pansuola - Maailman tutkituin mineraalisuola

"Pansuola - Maailman tutkituin mineraalisuola
Liiallinen suolan saanti kohottaa verenpainetta ja on muutenkin sydämelle haitallista. Haitallista suolassa eli natriumkloridissa on sen sisältämä natrium. Pansuola on mineraalisuola, jossa on noin puolet vähemmän natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa tai merisuolassa.

Kun nykyihmiset tapaavat saada päivittäin liikaa suolaa jo nauttimistaan valmisruoista, leikkeleistä ja leivästä, on valinta helppo: jos aidosti välität omasta ja rakkaimpiesi terveydestä, siirry käyttämään ruoanlaitossasi Pansuolaa."

Merisuola, ruususuola ja pöytäsuola eroavat vain prosessoinnin suhteen.

Ja? Edelleen tässä ei missään tapauksessa ole kysymyksessä luonnonsuola joista puhe on ollut (vrt. ruususuola) vaan pan-suola on teollisesti valmistettu sekoite. Päätä nyt edes mistä suolasta väittelet. Pöytäsuolasta, ruususuolasta vai pan-suolasta vai mistä. Aiemmin tiesit kertoa useita faktoja merisuolasta ja nyt puhutkin vain pan-suolasta.

Ekomatsi: merisuola vs. mineraalisuola - Ruoanvalmistus - Yhteishyvä


Mieti nyt vähän postauksiasi^, onkohan tällä foorumilla mitään järkeä keskustellä muusta kuin siitä onko suolan/kaliumin annostelusta hyötyä urheilun kannalta, turha paskanjauhaminen ja päteminen ei rakenna mitään.
Siitä varmaan ketjun avaajakin halusi alunperin tietoa.

Ei kai räikeiden virheiden korjaaminen mitään pätemistä ole. Ajattelen asioita hiukan analyyttisemmin kuin "tää sisältää taikamineraaleja joten jos otan tätä viisinkertaisen annoksen, sen täytyy olla hyvä ja kuusinkertainen vielä parempi."
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom