Reeni pesäpalloilijalle ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sakyy
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
28.9.2010
Viestejä
6
Millaista voimareeniä te jotka voimaharjoittelusta tietävät suosittelisitte näin talveksi pesäpalloilijalle, enemmän etenijän tyyppinen mutta lyöntiinkin pitäisi saada voimaa, nopeutta kuitenkaan kadottamatta :hyvä: kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista
 
Nyt kysyttiin täällä pyörivien mielipiteitä jos et sitä jo älynnyt
kysy valmentajalta tai sellaselta joka tietää. Täällä kirjottelee kaikki randomit ja kaikki on eri mieltä ja tälläsista ketjuista tulee vaa pahamieli:D. Vois iha lukita jo nyt.
 
kynis: eipäs yleistetä, kun et tiedä ketä kirjottelee, kunhan oletat.

tosin jos kysyjä liikkuu tollasella asenteella, ei paljoa huvita vastaillakaan. mitään taustatietojakaan ei sakyy antanut, joten tyhjästä on paha nyhjästä.
 
Monesti amatöörivalmentajilla ei ole minkäänlaista käsitystä edes lajikohtaisesta voimatreenistä. Ihan oikeutettua on kysellä voimailufoorumilta neuvoja. Kannattaa kuitenkin vähän katsoa kenen ohjeista ottaa vaarin.

edit. Itse kykymykseen vastaisin, että pikajuoksijoiden treenimetodit varmasti toimivat etenijälle enemmän kuin hyvin. Searchilla voit katsella jo valmiita viestiketjuja tältä foorumilta. Vaihtoehtoisesti googlettelemaan hyväksi todettuja juoksijoiden ohjelmia.
 
sakyy jos haluaa neuvoja, vois alotella edes kertomalla ikää, kokemusta, fyysisiä suoritustasoja jne. pesis on kuitenkin hyvin suureks osaks taitolaji, joten pelkällä fysiikalla ei kyl pärjää ollenkaan. jos täällä alkaa ilmaseks vaatimalla vaatia jotain neuvoja, kannattaa kyllä muistaa sekin, että asiantuntevat neuvot vaatii yleensä melko paljon aikaa, vaivaa jne joten sellasen vaatiminen on aika kyseenlaista. neuvoja kyllä tulee, kunhan on asenne kohdallaan. nimim. itekin pari postausta kirjotteneena ja pesäpalloilijoitten fysiikkatreenejäkin ohjelmoineena...
 
Niin siis tietysti taustasta on hyötyä :D, Ikää on nytten 16, lajista on muutaman vuoden kokemusta ja fysiikasta vähän vähemmän, suoritustasot on nopeudessa siinä 100m n.13s ja pituutta 4,5m, mutta sali puolella ei hirveitä tuloksia, kyykky joku 60, penkkiä 50 muista ei oikein hajuakaan, lähinnä ajattelin tällä yrittää talveksi hyviä neuvoja fysiikka ja voimapuolelle itse lajitaidon lisäksi sitten ku nyt olis fysiikkaakin aikaa parannella , niin ja ei nyt tarvi kenenkään tarvitse tietenkää mitää ohjelmia suunnitella, mutta jos jollain on hyviä pieniäkin vinkkejä tai liikkeitä niin olisi mukava tietää niin osaa sitten suunnitella sitten ittelle sopivia metodeja, ja muidenkin joukkuelajien edustajien metodeja olisi mukava kuulla :)
 
Itse en pesäpalloa ole pelannut kuin koulussa, mutta jos eteniä kerta olet niin suosittelen jotain nopeusreenejä muutaman kerran viikkoo ja voimareeniä puntilla pari kertaa viikossa.

Esim.
Ma: Vedot 10x 10-100m, loikkia,hyppyjä jne...
Ti:Puntti (Kyykky,Leuat,Penkki,Pystypunnerrus,Dippi,Hauis,Keskirunko)
Ke:Lepo
To: Mäkijuoksu/Portaat (Portaissa luisteluhyppyjä,pomppuja jne... juoksun lisäksi) 5-10x + kevyt vedot (räjähtävä alku ja rullausta loppu) n.5x
Pe: Puntti (Sama kun Ti)
La: Vedot 10x 10-100m 10x, loikkia,hyppyjä jne...
Su:Lepo

Kysele valmentajalta tai joltain pikajuoksu valmentaja, jos tunnet nii hyviä vinkkejä vetoihin.

jotain tän tyyppistä kenties haet?
 
En ole ammattilainen, mutta uskoisin, että rinnallevedot yms. samanlaiset liikkeet, missä tarvitaan monia lihasryhmiä ja liike tehdään räjähtävästi ovat parhaita. Mielestäni....

+ sitten esim. kyykky, jalkaprässi, hypyt tuoleille käsipainot käsissä, maastavedot nopeasti voisivat olla hyvä ainakin jaloille.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tasapuolista treeniä molemmille puolille, ettei tule voimaepätasapainoa mitä tuo yksipuolinen lyöminen voi aiheuttaa. Ihan beisikki bodailua ja voimatreeniä, varmaan jotain vetoja juoksunopeutta parantamaan, toki perusvoiman lisäys jaloissa auttaa paljon. Mitään hifejä "pesäpalloilijoiden liikkeitä" tuskin hirveästi tarvitsee. Mutta Jto tietää paremmin :)
 
Kuulostais kyllä aika hyvältä Hessu, vois kyllä ainakin kokeilla muutaman viikon, ja tunnenkin yhen sm-tason kymmenottelijan ni sillä vois varmaan olla jotain hyviä vinkkejä kiitän :)
 
Joo, rinnallevedot kuulostaa hyvältä treeniltä, mahdollisimman räjähtävästi. Ja kun miettii pesäpallomailalla lyönnin liikerataa, siinä vaaditaan voimaa ainakin kyljen kiertäjälihaksista, olkapäistä (etenkin sivuolkapää) --> vipunostot sivulle, ojentajista ja ranteista. Ja molempia puolia pitää tietysti treenata ettei tule lihasepätasapainoa, niinkuin Vurki sanoi. En tietysti ole mikään asiantuntija valmentajasta puhumattakaan, mutta maalaisjärjellä nää vois olla hyviä ideoita.
 
Otereeniä voisi kanssa tehdä, pysyy maila käsissä (uskon, että pysyy muutenkin) mutta esim. roikkumista lisäpainojen kanssa.
 
Ehdottomasti rinnallevetoa täytenä ja osavetona. Huomaa jo parin viikon treenin jälkeen kehityksen räjähtävän voimantuoton suhteen. Hessuhopon ehdottama setti varmasti kehittää, kuten tekevät monet muutkin ohjelmat noin "treenaamattomalle" ruholle, mutta hauisten erillinen treenaaminen tuskin on kovin järkevää touhua.
 
rinnallevedon tai minkään muunkaan liikkeen räjähtävästi tekeminen ei siirry muihin suorituksiin räjähtävyytenä. kyseessä on hermosto-ominaisuus ja se on äärimmäisen liikeratariippuvainen eli varsinainen nopeusvoima kehittyy vain siinä lajissa mitä harjoitellaan. kaikki muu on mutua.

yleisen voimatason lisääminen kuitenkin auttaa ja siihen rinnallevetokin on vallan mainio liike. muutenkaan mihinkään eksoottisiin pikkuliikkeisiin ei kannata aikaa käyttää, ellei poislasketa selkeetä panostusta kiertäjäkalvosintreeniin varsinkin uloskiertopuoleen.

kun voimaa tulee ja aloittelijalle varsinkin hieman kokoakin, pystytään sitten lajiharjoitteluilla rakentaan varsinaisesti se koordinaatiota vaativa räjähtävyys ja liiketaitavuus. tosin pesäpallon lyöntivoima ja -teho tulee eniten tarkkuudesta ja ajoituksesta kuin varsinaisesta voimasta.

juoksutreenit ton ikäsellä tulis olla pääasiassa perusnopeutta ja kiihdytyksiä ympäri vuoden sekä erilaisilla määräintervalleilla tehtyä submax-kestävyyttä. pidemmät pk-lenkit kuuluu lähinnä syksyyn tai verroiksi pitkin vuotta, mutta niiden tarve ei oo mitenkään vallaton. pitää sitä nyt pesäpalloilijankin se 3000 cooperissa juosta oli taso melkein mikä vaan. pelitilanteiden intervallityyppinen kiihdytyspuolen nopeuskestävyys tulee sitten lähempänä kautta ja sen aikana kyseeseen, mutta se rakentuu hyvin kehitetylle nopeudelle (joka rakentuu voimalle, koordinaatiolle jne...) eikä sitä kannata treenata millään karmeilla happotreeneillä varsinkaan peruskuntokaudella. sun ikäselle kovat happotreenit ei kuulu ollenkaan, koska kroppa ei sellaseen kovin hyvin reagoi.

eli: aloittelija hyötyy eniten huomattavan monipuolisesti yleisvoimaharjoittelusta (käytännössä body-tyylinen treeni), erilaisista juoksuista ja muista liikkumisdrilleistä sekä sitäkin suuremmasta määrästä lajiharjoittelua. tota viimeistä ei missään nimessä saa aliarvioida ja sen osuus tuliskin olla viikon treeneistä ainakin puolet lähes ympäri vuoden. erilainen taktinen osaaminen on myös tosi tärkeetä sekin ja pelien katselu videolta on hyvää treeniä. mieluiten osaavassa seurassa.
 
En ole tieteellisesti tutkinut asiaa, enkä kyseenalaista jto:n tietoa aiheesta, MUTTA...

kyllä vaan rinnalleveto/olympianostot, joissa vaaditaan suurta tehoa(tehdään suuri työ aikayksikössä) kehittävät räjähtävää voimaa ja nopeutta yleisestikin. Tämän takia esim. yleisurheilijoilla rive/tempaus on tärkeitä fysiikkaharjotteita lajiharjoituksen lisäksi. Uskaltaisin myöskin sanoa, että bodytyyppinen treeni ei auta pesäpalloilijaa juuri yhtään, se ei palvele lajissa tarvittavia fyysisia ominaisuuksia. Periaatteessa on sama mitä penkkaat, tai kyykkäät pohjasta, se ei korreloi esim. nopeuteen juuri lainkaan vrt olympianostojen tulokset. Keihäs lentää 80m reilun 100kg penkillä, mutta kaikki yli 70m miehet vetää rinnalle yli 140kg ja tempaa yli 100kg. Tämä keihäänheitto vain esimerkki, mutta sama pätee muihinkin suurta tehoa vaativiin lajeihin.

Itse hyppäsin vauhditonta pituutta 250cm. Puolen vuoden rinnallevetotreenin jälkeen hyppäsin 290cm+, vaikka muut punttitulokset (kyykky, penkki jne) olivatkin samoissa mitä ennen. Räjähtävyyttä tuli huomattavasti lisää. Jos kropasta saa lisää tehoja irti, kyllä se näkyy esimerkiksi juoksussa tai loikissa heti.

Perus ohjelma taitaa olla palloilijalle: lajiharjoitukset+ nopeusharjoittelu( sis. spurtit, loikat, puntti nopeusvoimaan/räjähtävyyteen tähtäävä)
 
Jos mahdollisuus niin kannattaa käydä lyömässä palloa mailalla.... Sellaiseen verkkoon mihin usein lyödään. Jos tietysti on sisätiloissa, se on hienoa 30 asteen pakkasella :D.
 
mrsiima: sepä se, jos et ole tutkinut, tuskin siis voit myöskään sanoa tollasia. noita olettamuksia tulee lähes joka yhteydessä vastaan, mutta ne ei kyllä perustu muuhun kuin mutuun. pidetään nyt edelleen erillään lihaksen lisääntynyt voima ja räjähtävyys ko. liikkeessä. siirtovaikutusta ei ole. rinnallevedon tekeminen räjähtävästi nimenomaan tavoitteena lisätä ko. liikkeen nopeusvoimaa kehittyy vain tekemällä rinnallevetoa. juoksuliikkeen tai pompun räjähtävyyden kehittäminen onnistuu parhaiten nimenomaan itse lajisuorituksia tekemällä. tää on siis erityisesti kropan liikerata- ja lihasten koordinaatiojuttu, eikä yksittäisen lihaksen solusuhteella oo tekemistä.

tota on tutkittu paljon, mutta noin se ei kyllä nykyisen hermostollisen tutkimuksen mukaan mene. ja jos hermoston toimintaa tuntee, homma on valitettavan loogista. sun VOIMANlisäys pompuissa käytettävissä lihaksissa (mihin rive on oikein hyvä) kehitti sun pomppua, mutta olympianostojen RÄJÄHTÄVYYDELLÄ ei ollut sen kanssa tekemistä. tuskin myöskään olit tuona aikana tekemättä pompputreenejä... ja aika hassua, ettei mikään muu laji kehittynyt, sillä kyllä sun mukaan rinnallevedon räjähtävä tekeminen ois pitänyt näkyä myös mm. kyykyssä, minkä tulis hyvin selkeesti vaikuttaa vauhdittomaan pituuteen jopa riveä enemmän...

selektiivinen hypertrofia vain nopeilla soluilla on toistaiseksi vielä hyvin hatarasti tutkittua, eikä todennettua. mieluustihan siihen haluis moni (myös minä) uskoa, mutta toistaiseksi henneman rules.

palloilijat tuhlaa aikaansa keskittymällä nopeusvoimatreeneihin puntilla. ehdottoman hyödyllisiä sen sijaan on erilaiset nopeusvoima- ja nopeusperiaatteella tehdyt juoksu-, suunnanmuutos- ja yhdistelmä (juoksut+pomput) drillit, jotka kuuluu itse lajiin. ellei ole tarvittavaa koordinaatiota ja taitavuutta, ei myöskään synny räjähtävyyttä.

bodailusta: korrelaatio varsinaisen bodaustreenin ja pesiksen lajijuttujen välillä ei ole suora, vaan välillinen, kuten se menee kaikessa muussakin, keihäänheitto mukaan lukien. yleisvoimaharjoittelu luo pohjan tuleville lajitaitoharjoitteille, eikä sillä oo taas mitään suoraa tekemistä jonkun bodauksen kanssa, enkä nyt bodauksella tarkota mitään rest-pause-pakkotoisto-ylikalori-touhua, vaan yleistä perusvoimaharjoittelua. varsinkin nuoren kollin tulis kehittää lihaksiston koon kautta sitä voimaa ja kun sitä saadaan sinne poikkipinta-alaan eikä vaan hermostopuolelle, on siirtäminen varsinaiseen lajisuoritukseen huomattavasti onnistuneempaa. tästä on about 20v kokemusta valmennuspuolelta.
 
esim. syväkyykkytulos korreloi hyvinkin nopeuteen. ei kyykyssä lisääntyneen räjähtävyyden vaan juoksussa käytettävien lihasten voiman lisäyksen takia, joka sitten LAJIharjoittelulla on siirrettävissä varsinaiseksi juoksunopeudeksi. nopeus on siis ensisijaisesti taitoa.

ihan samoin se riven tai tempauksen VOIMANlisäys kehittää keihäänheittäjän yleisominaisuuksia, mutta niiden räjähtävyyden kehittyminen ei siirry keihäänheiton lajisuorituksen räjähtävyyteen. pikajuoksijat on kovia kyykkääjiä, mutta kyykyn räjähtävyydellä ei hankita juoksuun tykkiä, vaan tarkoitus olis hankkia sinne persauksiin rutkasti voimaa.

edelleen: olympianostoja ei aliarvoida tai dissata nyt, vaan kyse on juurikin kahdesta eri asiasta: voimasta ja räjähtävyydestä. niiden siirtovaikutukset on eri. ite käytän eri lajeille olympianostoja hyvinkin paljon erilaisiin tarkoituksiin.

pieni yhteenveto lontooksi:

1.Power is composed of strength and speed.
2.Neurological processes coordinate physiological processes.
3.Physiological processes can be enhanced through conventional strength training regimens.
4.Neurological processes are governed by the motor cortex.
5.The motor Cortex employs motor programs to control predetermined explosive movements.
6.Motor Programs are structurally reinforced through learned motor skills.
7.Motor skills are specific to the intended movement and constructed of abilities.
8.Abilities are non-transferable and subject to specific movement patterns for their selected use.
9.Training with non-specific activities will not elicit the same neural responses in another specific activity.
10.When athletes become advanced in specific motor skills there is little transfer with even similar skills.
11.Olympic Lifts do not simulate any sporting movement accurately.
12.Therefore, Olympic Lifts do not enhance general power.
13.Power training must be very specific to the movement involved.
14.Power training must load the athlete sufficiently but minimally effect the actual sporting movement.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom