Ravintohysterioiden historia

Liittynyt
23.8.2010
Viestejä
2 324
Tälläkin palstalla on kerrottu miten hiilihydraatit ovat likimain saatanasta, aspartaami kauhea myrkky jne. Itse olen todistanut tilannetta, jossa E330:stä eli sitruunahappoa pidettiin vaarallisena lisäaineena. Natriumglutamaattia pidetään myrkkynä jos sen nimenä on E621, vaikka samassa ruokapöydässä olisi juustoa jne.

Tunteeko joku asiantuntijoista ravintohysterioiden historiaa? Esimerkiksi alumiinikattiloista ei enää paljon puhuta. Tuleeko muita esimerkkejä mieleen? Kuinka uusi ilmiö on? Onko mikään esim. aspartaamihysteriaan rinnastettava aiempi asia osoittautunut todeksi?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Lisäaineiden yhteisvaikutuksia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ei ilmeisesti ole juurikaan tutkittu. Olisihan se tyhmää olla pohtimatta niiden vaikutusta terveyteen kun kaiken maailman syövät ja muut sairaudet yleistyvät. Hysteria on sitten asia erikseen, mutta pitäähän terveellä maalaisjärjellä varustetun ihmisen vähän kyseenalaistaa asioita. Hysteerikot on hysteerikkoja, mutta en kyllä ymmärrä teitä kaiken kaupallisen ja virallisen puolustajiakaan. Niin ja eikös toi rasvahysteria todettu vääräksi, siis voi onkin ihan hyvä juttu.
 
Joka asiastahan tuntuu nykyään olevan kaks oikeeta vastausta ja molempia puoltamassa on jos jonkin näköstä tutkimusta. Yrittää nyt sitten noista perus kaduntallaaja ottaa selvää..
Tossa rasvahommassa tullu nyt siihen tulokseen, että voi on luonnollisempaa tavaraa ja maistuuhan se paremmalta. Kai sen puolesta on nyt tällä hetkellä enemmän hyvää sanottavaa.

Niin ja eihän nykyään ruumiitkaan enään mätäne kunnolla, kun kaikki on pumpattu niin täyteen säilöntäaineita.. ;)
 
Ärsyttää muakin tämä nykyajan ravintovuohotus, tuli se sitten joltaan rasvahysteerikolta, hipiltä, Antti Heikkilältä, tai häntä palvovilta karppimammoilta.

Omasta mielestäni terveimmät, iloisimmat ja ruoasta eniten nauttivat henkilöt ovat niitä, jotka eivät orjallisesti noudata mitään tiettyä ohjeistusta sen ravinnon suhteen. Jossaan sydänliiton piireissä kauhistellaan miten voi tukkii suonet, ja vastaavasti jossaan karppaus.infossa vuohotetaan miten aamuinen kaurapuuro, ja välipalaksi nautittu ruisleipä vie hautaan, tai ainakin aiheuttaa diabeteksen. Ja entäs jossaan anti-vuohotuspiireissä, esimerkiksi nyt internetissä joku ruokapalsta/blogi, tai vaikka marttaliitto? Noh, siellä todetaan, että kaurapuuroa voisilmällä, ja ruisleipää metukalla ja juustolla. Toinen hyvä esimerkki henkilöistä, joilla on usein mielestäni hyvä ja terve käsitys ravinnosta ovat kokit. Vasta lueskelin maikkarilla kokkaavan Aki Wahlmanin haastattelua, jossa mies totesi käyttävänsä ruoanlaitossa aina mahdollisimman luonnollista kamaa, mm. voita ja kermaa ja raffinoimatonta jauhoa. Kuulemma harva se viikonloppu kun hän ei lapsiensa kanssa leivo yhdessä jotain, koko perheen suosikkeja ovat kuulemma korvapuustit.

Näen lähinnä ongelmana sen, että nykyään vaan yksinkertaisesti syödään liikaa, koska sitä ruokaa on. Kaikkea voi syödä, kunhan muistaa kohtuuden, on mielestäni hyvä lause vielä tänäkin päivänä.
 
Mun mielestä toi "kokkijuttu" on hyvä lähestymistapa laadukkaaseen ravintoon. Huippukokit käyttää melko puhtaita, tuoreita ja prosessoimattomia raaka-aineita.
Meni kyllä vähän aiheesta ohi, mutta tulipa sanottua.
 
Veden fluoraus, hiilihydraatit vs rasva, happoemäskikkailu, veriryhmädieetit, glykeeminen indeksi, erilaiset ruoka-aineiden ryhmittelyt ties minkä mukaan, lisäravinteet, "detox" dieetit.... noi nyt tuli mieleen ekana

Ei noista ota selvää jos ei todella perehdy ja tiedä miten lukea tutkimuksia (no ok joku detox on poikkeus, hirvittävää scheissea). Mediassa usein esitetään asian kaksi puolta tasavertaisina, vaikka toinen näkökanta ei olisi millään lailla järkevä. Monen mielipide pohjautuu lopulta fiilikseen ja siihen mitä kaveri sanoi.
 
:DNykyään ihmiset elää vanhemmiksi ja on nuoremman näköisiä kuin ennen.Tästä saamme kiittä ruokaan lisättyjä lisäaineita.
 
:DNykyään ihmiset elää vanhemmiksi ja on nuoremman näköisiä kuin ennen.Tästä saamme kiittä ruokaan lisättyjä lisäaineita.

No tässä samassa toivossa täytyy alkaa käyttää kaikkea mahdollista geenimuunneltua tavaraa, niin alkaa varmaa tulemaan sitä massaa ja voiman paskoo;)

Eiköhän kaikkea voi kohtuudella vedellä.
 
Eiköhän kaikkea voi kohtuudella vedellä.
I agree. Kaikenlaista ruokaa monipuolisesti ja kohtuudella, niin välillä voi ihan hyvin porsastellakin :thumbs:
 
Lisäaineiden yhteisvaikutuksia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ei ilmeisesti ole juurikaan tutkittu. Olisihan se tyhmää olla pohtimatta niiden vaikutusta terveyteen kun kaiken maailman syövät ja muut sairaudet yleistyvät. Hysteria on sitten asia erikseen, mutta pitäähän terveellä maalaisjärjellä varustetun ihmisen vähän kyseenalaistaa asioita. Hysteerikot on hysteerikkoja, mutta en kyllä ymmärrä teitä kaiken kaupallisen ja virallisen puolustajiakaan. Niin ja eikös toi rasvahysteria todettu vääräksi, siis voi onkin ihan hyvä juttu.

Juuri näin. Haluisin mielelläni nähdä tutkimuksia lisäaineiden yhteisvaikutuksista pidemmältä ajalta. Yksittäisenä ne ovat suht "turvallisia" mutta kuka valvoo paljonko niitä syödään ja minkä kanssa ne sekoittuvat? Nykyään leimataan kaikki rasvatkin ja toinen osapuoli leimaa kaikki hiilihydraatit.. Vielä mahtuu joukkoon, kuka rupee leimaa vitamiinit ja proteiinit? Anyone? Olisiko kenties parempi panostaa niiden laatuun?

THL:n kailottama margariini
http://www.poliklinikka.fi/sydanterveyskanava/uutiset/0872092
http://www.sciencedirect.com/scienc...serid=10&md5=ce63f3eeb6fc5aac9af5c7e4df5613d8

No onpas hyvää kamaa, ei sydänhyötyjä ja tekee tyhmäksi.. kiitos THL.
 
Ravintohysterioiden historiaan liittyen minusta olisi myös mielenkiintoista pohtia sitä, miksi sellaisia ylipäätään on olemassa.

Syöminen ja terveys lienevät niitä asioita joihin liittyy varsin merkittävä tunnereaktio. Nämä jutut ovat niitä, jotka nojaavat suurimmaksi osaksi arkiajatteluun tieteellis-/kriittisen ajattelun sijaan. Uusimmassa Tiede-lehdessä (1/2011) on aiheeseen liittyen todella mielenkiintoinen artikkeli.

Itse näkisin, että näitä erinäköisiä hurahduksia ja hysterioita aiheuttaa ainakin:

- Se, että oletusarvoisesti ihmiselle toisen kertoma tarina on paaaaljon uskottavampaa todistusaineistoa kuin joku etäinen tilasto tai tutkimus. Koska naapurin Irma-Anneli laihtui X:n avulla => X on tosi hieno juttu.
- Ihmisten luontainen tarve ajatella asioita akselilla hyvä <-> paha, sen sijaan että ajateltaisiin akselilla tosi <-> epätosi. A tulee luonnosta => hyvä, B tehtaasta => paha.
- Vankkumaton usko siihen, että itse tietää aina paremmin kuin muut. Minä olen ottanut tästä asiasta selvää => olen siis oikeassa.
- Luottamus siihen, että kykenee löytämään internetistä luotettavaa tietoa ja osaa vetää siitä täysin oikeita johtopäätöksiä. Tässä yhdessä tutkimusasetelmassa huomattiin, ettei margariinilla ole sydänhyötyjä => margariinit ovat huonoja/haitallisia/turhia.
- Ihmisten pakonomainen tarve löytää asioille syy-seuraussuhteita. Tarvittaessa vaikka keksimällä. Tätä asiaa ei ole tutkittu => salaliitto hiljentää tutkijat.
- Usko lähes yliluonnollisiin ja kaikkivoipiin hämäriin organisaatioihin, jotka ovat oletusarvoisesti pahoja. THL, Lääketeollisuus (toki kaikki kilpailevat firmat yhteen niputettuna), elintarviketeollisuus (kaikissa muodoissaan), maatalousjärjestöt yms yrittävät maksimoida voittonsa pelkästään ihmisten terveyden kustannuksella.

Nämä ovat aika perusjuttuja, jotka löytyvät myös monen muun ilmiön taustalta. Ilmastokaan ei voi lämmetä koska ulkona on hirmuinen pakkanen. Ja onhan siellä taustalla se viherpiipertäjien ja IPCC:n salaliittokin :)

Ja ennen kuin joku suuttuu, todettakoon että tämä lista koskee tiettyyn pisteeseen asti meitä ihan kaikkia. Terveys- ja ravintoasioita kannattaa ilman muuta miettiä, kokeilla ja tutkiskella mutta kaikenlaiset hysteriat ovat yleensä melko turhia. Kriittisyys on aina hyväksi mutta sitä pitää jakaa tasaisesti joka suuntaan.

Lisäaineiden yhteisvaikutuksia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ei ilmeisesti ole juurikaan tutkittu.

Juuri näin. Haluisin mielelläni nähdä tutkimuksia lisäaineiden yhteisvaikutuksista pidemmältä ajalta.

Mikäs tuon teidän tieteellisen uteliaisuuden tyydyttäisi, arvon ystäväiseni? :) Kertoisitteko minkälainen olisi se unelmatutkimus, josta kaikki selviäisi yhdellä kertaa? Vai monellako eri tavalla asia pitäisi todeta?

- Millä aineistolla tutkimus tehtäisiin? Miehiä, naisia vai lapsia? Suomalaisia vai aboriginaaleja?
- Mitä markkereita tarkkailtaisiin? SV-taudit? Syöpä? Mielenterveysongelmat? Millä menetelmillä?
- Kuinka kauan on "pitkäaikaisvaikutus"? Miten vaikkapa 10v seurannassa osoitetaan suora yhteys tiettyyn lisäaineeseen?
- Mitkä lisäaineet otetaan syyniin? Paljonko on päivittäisannos? Miten sitä kontrolloidaan?
- Kuka rahoittaa tutkimuksen? (kuka on siis teidän makuunne riittävän puolueeton?)

Lievän offtopicin uhallakin kyselen kun tuo sama teema toistuu aina vähän väliä ja mulle on aina jäänyt vähän epäselväksi, että mihin olisitte tyytyväisiä ;)
 
Nykyihmisillä on liikaa valinnanvaraa ruoissa ja liian helppoa hankkia ruokaa, jolloin jää aikaa keksiä tyhjästä erilaisia hössötyksiä ruokailun suhteen.

Lisäksi nykyään on enemmän julkaisukanavia, tärkeimpänä varmaan internet, jossa jokainen voi julkaista omia näkemyksiään ruoasta, jolloin näkemyksille todennäköisemmin löytyy myös kannattajia.
 
Paletaani: "Mikäs tuon teidän tieteellisen uteliaisuuden tyydyttäisi, arvon ystäväiseni? Kertoisitteko minkälainen olisi se unelmatutkimus, josta kaikki selviäisi yhdellä kertaa? Vai monellako eri tavalla asia pitäisi todeta?

- Millä aineistolla tutkimus tehtäisiin? Miehiä, naisia vai lapsia? Suomalaisia vai aboriginaaleja?
- Mitä markkereita tarkkailtaisiin? SV-taudit? Syöpä? Mielenterveysongelmat? Millä menetelmillä?
- Kuinka kauan on "pitkäaikaisvaikutus"? Miten vaikkapa 10v seurannassa osoitetaan suora yhteys tiettyyn lisäaineeseen?
- Mitkä lisäaineet otetaan syyniin? Paljonko on päivittäisannos? Miten sitä kontrolloidaan?
- Kuka rahoittaa tutkimuksen? (kuka on siis teidän makuunne riittävän puolueeton?)"

Ei kai sitä voi mitenkään tutkia, muuten kuin antaa ajan kulua ja katsellaan sitten miten kävi. Siihen asti minulle riittäisi jos niitä ei väitettäisi turvalliseksi, koska siitäkään ei olla varmoja.

Pakko lainata pikku pätkä urbaani oranki -blogista koskien lisäaineita:

"Taloussanomat kirjoittaa, että Svenska Dagbladetin kuluttajatoimittaja Henri Ennart pyysi kommenttia Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä siitä että miksi elintarvikkeet sisältävät lisäaineita, joita ei sallita edes koiranruoassa. Sen ruoka-asiantuntija vastasi näin: ”Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.”:wtf:
 
Ei kai sitä voi mitenkään tutkia, muuten kuin antaa ajan kulua ja katsellaan sitten miten kävi. Siihen asti minulle riittäisi jos niitä ei väitettäisi turvalliseksi, koska siitäkään ei olla varmoja.

No tähän voisinkin sitten heittää jatkokysymyksen: milloin mikään asia voidaan julistaa varmuudella turvalliseksi? Ihan siis pohdiskelumielessä :)

Lentokoneita putoilee jatkuvasti. Silti pidämme lentämistä melko turvallisena matkustustapana. Lentokoneteollisuuden salaliitto? Tuskinpa. Entäpä kadun ylittäminen? Autolla ajaminen? Liikenteen ja teollisuuden pienhiukkaspäästöt voidaan ihan tutkimuksissa liittää lukemattomiin terveyshaittoihin tai jopa kuolemiin mutta silti pidämme ulkoilman hengittämistä turvallisena. Laserprintterit ne vasta vaarallisia ovatkin:

The health effects from inhaled ultrafine particles depend on particle composition, but the results can range from respiratory irritation to more severe illnesses, such as cardiovascular problems or cancer, Morawska said. "Even very small concentrations can be related to health hazards," she said. "Where the concentrations are significantly elevated means there is potentially a considerable hazard."

Miksi printtereitä pidetään turvallisina? Miksi printtereiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tutkita? Tässä myös hieno esimerkki siitä, miten hysteriaa lietsotaan:

51BhXjXKmTL1.jpg

Kännykkäsäteily on helvetin vaarallista ja kännykkäteollisuus pimittää meiltä tietoja. Silti kännyköitä pidetään turvallisina. Jos ette usko niin lukekaa vaikka tuo kirja. Siellä on lähdeviitteet ja kaikki!

Vielä epätoivoinen yritys sitoa tämä löpinä ketjun aihepiiriin: miten siis voimme sanoa yhtään mitään asiaa täysin turvalliseksi? Varsinkin terveyden kannalta. Hysteriaa on hyvin helppo lietsoa kunhan intoa piisaa. Mehukkaita aiheita ainakin on maailma pullollaan.

Pakko lainata pikku pätkä urbaani oranki -blogista koskien lisäaineita:

Ja mun on pakko ihan pikkuisen kommentoida :) Oletan että tuo lainaus on tarkka eikä vääristelty tai louhittu irti asiayhteydestä. Minua kiinnostaisi tietää, mistä lisäaineista tarkkaan ottaen on kyse. Pitääkö koiranruoka esim. säilöä jotenkin eri tavalla? Koirat myös syövät usein aika yksipuolisesti joten altistuminen on melko tasaista ja jatkuvaa. Ihmisillä altistuminen on todennäköisesti hyvin erilaista. Noh, hankala mennä sanomaan kun kyseessä on vain lainaus blogitekstistä eikä kaikkia faktoja ole saatavilla.
 
Mua kiinnostais tosta koiranruuasta kanssa se että millasesta ruuasta puhutaan, kuivamuonasta? vai tölkkisafkasta? Ja mikä lisäaine tarkalleen, eli mikä on lisäaineen tarkoitus. Esimerkiksi tuskin koirille hirveästi tarvetta lisäaineelle joka muuttaa tuotteen makua.
 
No onhan noita hysterioita ollut ennenkin. Ei tästä kovin kauaa ole kun autoissa vedeltiin röökiä lasten istuessa takapenkillä. Kaikissa yleisissä paikoissa mm. työpaikoilla rööki paloi iloisesti. Luojan kiitos nämä "hysteerikot" jaksoivat inistä aikansa ja asian suhteen on tapahtunut kehitystä. Tulee myös mieleen vanha kunnon asbesti. Sai muutama "hysteerikko" ja "salaliittoteoreetikko" yskiä keuhkonsa pihalle ennen kuin asiaan tuli muutos. No ei nyt liity ravintoon, mutta tuli vaan mieleen.
 
Mikäs tuon teidän tieteellisen uteliaisuuden tyydyttäisi, arvon ystäväiseni? :) Kertoisitteko minkälainen olisi se unelmatutkimus, josta kaikki selviäisi yhdellä kertaa? Vai monellako eri tavalla asia pitäisi todeta?

- Millä aineistolla tutkimus tehtäisiin? Miehiä, naisia vai lapsia? Suomalaisia vai aboriginaaleja?
- Mitä markkereita tarkkailtaisiin? SV-taudit? Syöpä? Mielenterveysongelmat? Millä menetelmillä?
- Kuinka kauan on "pitkäaikaisvaikutus"? Miten vaikkapa 10v seurannassa osoitetaan suora yhteys tiettyyn lisäaineeseen?
- Mitkä lisäaineet otetaan syyniin? Paljonko on päivittäisannos? Miten sitä kontrolloidaan?
- Kuka rahoittaa tutkimuksen? (kuka on siis teidän makuunne riittävän puolueeton?)

Lievän offtopicin uhallakin kyselen kun tuo sama teema toistuu aina vähän väliä ja mulle on aina jäänyt vähän epäselväksi, että mihin olisitte tyytyväisiä ;)

Jos nyt lähdetään ensin siitä miksi niitä pitää käyttää, onko joku erityinen tarve? Miten kuluttaja hyötyy tästä vai hyötyykö ollenkaan? Onko vaikutus enemmänkin negatiivinen? Tällä hetkellä näyttäisi siltä että myyjä tienaa kuluttajan terveyden ym. seikkojen kustannuksella kun voi pitää pilaantuvaa tavaraa kuukausiakin hyllyssä ilman että ruoka pilaantuu. Onko tämä sitten se hyvä juttu?

Miksi esim. leivän pitää säilyä kuukauden tai parikin? Omenakin säilyy parhaimmillaan kuusikin kuukautta. Mistä enää tietää kuinka tuore hedelmä on kyseessä jotka lojuu hyllyssä ilman pakettia? Onko tossa nyt enää mitään järkeä? Luomuhedelmätkin näyttää kestävän noin viikon sen jälkeen kun ne ostaa kaupasta elleivät ole huonossa kunnossa jo hyllyllä, pakattu muoviin, jne. Pitäisköhän panostaa siihen jakelukanavan kehittämiseen mielummin sen sijaan että tunkee epämääräisiä aineita sekaan? Nämä lisäaineet harvemmin tuo mitään ravintoa kroppaan ja ovat haitaksi mm. maksalle joka joutuu erittelemään näitä jos siitä ei ole kropalle hyötyä.

Myös määriä ei kerrota missään, paljonko voi syödä ilman että ylittää turvalliset rajat. Jos jotain tuodaan markkinoille niin kyllä siitä pitää olla jonkinlainen tieto miten se reagoi muiden asioiden kanssa, paljonko niitä voi syödä ilman haittavaikutuksia, jne. Jopa lääkkeillä otetaan selvää miten lääkkeet vaikuttavat keskenään tai reagoivat muiden asioiden kanssa. Onko lisäaineista samanlaisia tutkimuksia tai edes tietoa? Ei, ne on tutkittu yksittäisinä. Mitä jos yksinään joku on suht turvallinen mutta jos kaksi tai useampi yhdistyy niin se aiheuttaa syöpää? Ymmärrän kyllä ettei kaiken ympärillä olevan kanssa niitä kerkeä tai pysty testailla mutta kyllä nyt toistensa kanssa pitäisi olla jonkinlaisia tutkimuksia kuten myös sen kanssa mihin ne tungetaan. Vaan eipä niitä pahemmin ole.

Pakollisia lisäaineet eivät ole, jos näitä haluaa laittaa sekaan arkipäiväiseen ruokaan jota myydään marketissa massoille niin kyllä niitä pitää huolella tutkia.
 
Syön juuri litsejä. Onkohan mietitty yhteisvaikutuksia näiden ja vaikka karpalon kanssa? Luonnollisista aineistahan muuten ainakin olut ja harmaamustesieni ovat yhdistelmänä ikävä.

Aiemmin on minusta enemmän katsottu ravinnossa olevan jotain liian vähän -- lisää C-vitamiinia, osta ubikinonia jne. Uudempi trendi on se, että jotain onkin liikaa -- "enintään 6 E-ainetta", liikaa HH, aspartaami on pahasta jne. Mutta mistä tämä muutos johtuu, vai onko muutos kuvitelmaani?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom