Ravinto-osion yleiset kysymykset. Yksinkertaiset nopeat kysymykset tänne

3 kpl Basic Nutrition EAA -25%
Tommotteet kommentit on aivan turhia ja niillä ei ole mitään arvoa. Perustele asias. Miksi noin ei olisi ? Esim jos syö 6-8 ateriaa pvä verrattuna 3-4. Noilla kahdella eri tavalla on iso ero kehon toimintaan.

Tässä oma setti lyhyesti.

1. Välttämättömiä aminohappoja täytyy olla koko ajan tarjolla mieluiten tietysti ruuasta,muuten keho hajottaa omaa kudosta ja sitä kautta saa sitten ne tarvittavat aminohapot.

2. Proteiinien hajoitus kiihtyy sillon kun energia saanti on riittämätöntä. Eli juuri silloin kun edellisen ruokailun ravinteet on saatu käytettyä kehon hyväksi. Siihen menee noin 2-3h jonka jälkeen pitäis taas saada sitä ravintoo kroppaan.

3. Proteiiniaineenvaihdunta tapahtuu ruuasta saatavan proteiinin määrään sekä kudosten hajotuksesta yli jääneistä proteiineista ja aminoista. Taas päästään tähän että jos ravinnosta ei saada tasaisesti 2-3h välein proteiinia niin kudosta hajotetaan välttämättömien aminohappojen saamiseksi.

3. Dieetillä sitä kudosta hajotetaan reilusti. Eli on merkitystä että kulutetaanko rasva vai proteiinivarastoja. Tässäkin se eli mielummin useita aterioita pvä.

4. Proteeiinin purkaminen lisääntyy kun energiansaanti on vähäisempää kun kulutus eli juurikin dieetti.

Tossa nyt muutama tälläin nopeesti työn ohessa :)

No huh huh, nyt munkin on kyl otettava kantaa tähän..

1. Totta, välttämättömiä aminohappoja täytyy olla koko ajan saatavilla, tähän kuitenkin " Elimistön soluissa sekä proteiinien synteesi että proteiinien hajoitus (proteolyysi) on jatkuvaa. Valtaosa proteolyysissä pilkkoutuneista aminohapoista käytetään uudestaan proteiinisynteesiin, joten aikuisen ihmisen proteiinien kokonaistarve ravinnossa on vain 0,6-1,0 grammaa ruumiinpainon kiloa kohti vuorokaudessa" Galenos 2010 1-3. painos sivu 172. Esimerkiksi naudan, lampaan ja sianlihasta saa tällä vuorokausimäärällä määrällä kaikki välttämättömät aminohapot.

2-3(1). " Kun ateriasta on kulunut useita tunteja, elimistö siirtyy vähitellen kataboliseen tilaan. Anabolisesti vaikuttava insuliini vähenee veressä suhteessa katabolisesti vaikuttavaan glukagoniin, joka edistää glykogeenin pilkkoutumista maksassa. Tässä glykogenolyysissä irtoaa ja erittyy vereen glukoosia. -- Maksassa glykogeeniä on enintään noin 100 g eli noin 7% maksan massasta. Teoreettisesti tämä riittäisi ylläpitämään perusaineenvaihduntaa vain noin 5 tuntia. Elimistön solut käyttävät kuitenkin myös rasvahappoja energiantuotantoonsa, minkä lisäksi lihaksiin on varastoitunut glykogeeniä noin 400 grammaa. Vaikkei tämä glykogeeni vapaudu verenkiertoon, sen avulla maksan niukka glykogeenivarasto riittää paremmin muille elimille. Paaston jatkuessa maksan glykogeenivarastot hupenevat. Maksasolut ryhtyvät tällöin yhä enemmän tuottamaan glukoosia rasvamolekyyleistä irtoavasta glyserolista sekä lihassolujen valkuaisainemolekyyleistä irtoavista aminohapoista. Tämä 'uuden' glukoosin syntyminen eli glukoneogeneesi riittää ylläpitämään veren glukoosipitoisuutta usean viikon paaston ajan. Rasvamolekyylistä kelpaa glukoneogeneesin lähtöaineeksi vain glyseroli, eivät vapaat rasvahapot." Galenos 2010 1-3. painos sivu 457

Tästä siis johtopäätös: useita tunteja ruokailusta eli n. 3-4 tuntia + maksan & lihasten glykogeenivarastot väh. 5 tuntia + rasvahapot (aika ei tiedossa) = jokatapauksessa vähintään 8-9 tuntia ruokailun jälkeen, joten siinä kumoutuu tuo sinun väittämäsi 2-3 h.

3(2). Tuo useammin syöminen pitää paikkaansa kyllä rasvan polttamisen osalta: " Insuliini edistää lipogeneesiä, sillä se lisää lipoproteiinilipaasin tehoa rasvakudoksessa (toisin kuin lihaskudoksessa)." Mutta sitten taas "Rasvasolut pystyvät kuitenkin myös täysin itsenäiseen lipogeneesiin glukoosista lähtien." Galenos 2010 1-3. painos sivu 456

4. Totta, katso viite kohdasta 2-3(1)

Sitten vielä tuohon ravintoaineen imeytymiseen ruuansulatuselimistössä voisin sen verran mainita, että ravinnolla kestää n. 5 tuntia siirtyä lautaselta paksusuoleen. Paksusuoleen tultuaan kuona-aineilla kestää 1-1,5 vuorokautta ennen kuin se ulostetaan.
 
Ylempänä tätä taidetaankin jo sivuta


Paljonko proteiinia on liikaa? Dieetillä saan proteiinia 2,7 g painooni (55 kg) nähden?

Yritin tässä etsiskellä keskusteluista (kaikenlaisista) vastausta tähän. Joissakin sanotaan että ihminen lihoo liiasta proteiinin saannista, mikä on erittäinkin loogista. Mutta jos dieetillä päivän kokonaiskalorit jäävät alle kulutuksen, eihän proteiiniakaan kerry yli ja varastoidu? Vai eiku miten se menee? :)

Ja jatkokysymys voinhan polttaa rasvat tällaisella proteiinin saannilla?
 
Rasvanpolttokysymykseen vastasinkin alkujaan. Kysyttiin että miten sa rasvaa poltettua siten että lihas säilyisi.

Sit tohon ohutsuolen nopeuteen. Niin toki joillakin se voi olla jopa sen 5h. Tohon vaikuttaa niin monet eri asiat. Esim jos oot vaikka hyvin rauhallinen kaveri etkä tressaa mistään etkä liiku ylimääräistä,semmonen lunki heppu :) niin sillon sen suolen aktiivisuus on huomattavasti hitaampaa. Sit taas kaveri joka helposti tressaa niin suoli taas toimii vikkelästi. Liikunta nopeuttaa sen toimintaa. Eri ruoka-aineet muuttaa sen toimintaa suuntaan jos toiseen. Itsellä tosiaan oli sillon noin 2,5h. Ton läpimeno ajanhan jokainen voi käydä mittauttaan :) Mutta näistä ravinto asioista vois väitellä vaikka maailman tappiin asti erinäkemyksiä on niin paljon.

Mutta nyt syömään ettei tuu mitään vajeita :)
 
Ylempänä tätä taidetaankin jo sivuta


Paljonko proteiinia on liikaa? Dieetillä saan proteiinia 2,7 g painooni (55 kg) nähden?

Yritin tässä etsiskellä keskusteluista (kaikenlaisista) vastausta tähän. Joissakin sanotaan että ihminen lihoo liiasta proteiinin saannista, mikä on erittäinkin loogista. Mutta jos dieetillä päivän kokonaiskalorit jäävät alle kulutuksen, eihän proteiiniakaan kerry yli ja varastoidu? Vai eiku miten se menee? :)

Ja jatkokysymys voinhan polttaa rasvat tällaisella proteiinin saannilla?

Ihminen lihoo liiasta energiansaannista. Proteiinin käsittelystä johtuen sillä ei liho niin helposti kuin rasvalla ja hiilarilla. Varsinaiseen "hyötykäyttöön" ja lihaskatabolian ehkäisyyn tuo 2,7g/painokilo on aivan riittävä. Varsinkin jos kyseessä on todellinen eikä rasvaton painokilo
 
Muscle & fitness lehdessä oli aika hyvä juttu liiasta proteiinista ja siinä ainakin tutkimukset osoitti, että terveet munuaiset ei voi mennä miksikään runsaasta proteiinista.
 
Proteiinia voi saada kyllä liikaa, sillon munuaiset alkaa falskaamaan esimerkiksi tulehduksen tai muun vakavamman seurauksena.. treenin jälkeen virtsaan saattaa erittyä vähän proteiineja, mutta jos pitää pari päivää treenivapaata (mitä lääkäri sitten ikinä määrääkin) ja käy antamassa kontrollinäytteen, jossa edelleen on proteiineja, niin sitten hälytyskellot soi jo.. lisää tietoa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00061&p_haku=proteinuria siksi kunnon treenaajille yms. kehonrakentajille suositellaan noita virtsanäytteitten antamista.. Kotikäyttöön tarkotettuja virtakokeitakin saa jostakin ostettua.. Tarkkoja määriä mikä on liikaa ja kuinka pitkällä aikavälillä en osaa sanoa..

EDIT: Tämä munuaisten vajaatoiminta siis johtunee siitä, että liiallinen proteiinien saanti luonnollisestikin kuormittaa niiden toimintaa, mutta tässäkin täytyy ottaa huomioon perinnölliset alttiudet ja muut elämäntavat.. Proteiinien yliannostus munuaisten vajaatoiminnan aiheuttajana on hyvin marginaalinen, joten en sinäänsä jaksaisi stressata. Jos arveluttaa pitkällä aikavälillä ni eihän nuo virtsanäytteet paljoa maksa..
 
Rasvanpolttokysymykseen vastasinkin alkujaan. Kysyttiin että miten sa rasvaa poltettua siten että lihas säilyisi.

Sit tohon ohutsuolen nopeuteen. Niin toki joillakin se voi olla jopa sen 5h. Tohon vaikuttaa niin monet eri asiat. Esim jos oot vaikka hyvin rauhallinen kaveri etkä tressaa mistään etkä liiku ylimääräistä,semmonen lunki heppu :) niin sillon sen suolen aktiivisuus on huomattavasti hitaampaa. Sit taas kaveri joka helposti tressaa niin suoli taas toimii vikkelästi. Liikunta nopeuttaa sen toimintaa. Eri ruoka-aineet muuttaa sen toimintaa suuntaan jos toiseen. Itsellä tosiaan oli sillon noin 2,5h. Ton läpimeno ajanhan jokainen voi käydä mittauttaan :) Mutta näistä ravinto asioista vois väitellä vaikka maailman tappiin asti erinäkemyksiä on niin paljon.

Mutta nyt syömään ettei tuu mitään vajeita :)

Tarkotatko tarkkaan ruuan läpimenoa lautaselta vatsalaukun kautta ohutsuolen läpi (itse ravintoaineiden imeytyminen) vai koko ruuansulatuskanavan läpi menemistä vai mitä? Missä ja miten tämmösiä sitten mitataan?
 
Proteiinia voi saada kyllä liikaa, sillon munuaiset alkaa falskaamaan esimerkiksi tulehduksen tai muun vakavamman seurauksena.. treenin jälkeen virtsaan saattaa erittyä vähän proteiineja, mutta jos pitää pari päivää treenivapaata (mitä lääkäri sitten ikinä määrääkin) ja käy antamassa kontrollinäytteen, jossa edelleen on proteiineja, niin sitten hälytyskellot soi jo.. lisää tietoa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00061&p_haku=proteinuria siksi kunnon treenaajille yms. kehonrakentajille suositellaan noita virtsanäytteitten antamista.. Kotikäyttöön tarkotettuja virtakokeitakin saa jostakin ostettua.. Tarkkoja määriä mikä on liikaa ja kuinka pitkällä aikavälillä en osaa sanoa..

Eihän tuo liity millään lailla ravinnon proteiinimäärään
 
No tuolla ei sitä mainita, lähinnä noita oireita ja mistä on kyse tarkotin tolla linkillä, mutta sen proteiinin saat siitä ravinnosta.. Ja tuo liiallinen proteiinien saanti aiheuttaa enimmäkseen tuota munuaistulehdusta tai munuaiskeräsen tulehdusta.. + katso EDIT
 

M-Nutrition Sports Greens 1, 210 g, Lemon-Lime

Todella tykki viherjauhe

-33%
Mitä mieltä enemmän tietävät ovat Harris-Benedict kaavasta? Sillä saan peruskulutukseni n. 2850kcal ja tuo kalorilaskuri taas antaa 2650kcal... Tällä hetkellä syön 3300-3400kcal treenipäivinä ja massaa tulee sellaset 200-400g viikossa, jonain viikkoina on pysynyt ihan paikallaankin (lukuunottamatta nesteiden vaihtelua).
 
Tarkotatko tarkkaan ruuan läpimenoa lautaselta vatsalaukun kautta ohutsuolen läpi (itse ravintoaineiden imeytyminen) vai koko ruuansulatuskanavan läpi menemistä vai mitä? Missä ja miten tämmösiä sitten mitataan?

Eli tarkoitan pelkästään ohutsuolen läpi eli siitä hetkestä kun se mössö siirtyy vatsalaukusta sinne ohutsuoleen jolloin se ravinnon imeytyminen alkaa. Itsellä tämä mitattiin tosiaan taysissa oman sairauden tutkimuksen yhteydessä. Tapoja on ainakin 2 eli kapselikuvaus jossa on videokamera (ilman vhs kasettia suositellaan :) sit toinen on varjoaineella tehtävä. Molemmat tehtiin itselle, jossa ei kylläkään selvitetty sitä läpikulkuaikaa mutta se samalla selvisi siitä.
Eli noi tuskin onnistuu kunnallissa ilman pätevää syytä tehdä tutkimusta. Yksityisellä toi kapselikuvaus varmasti onnistuu. Voivat vaan vähän ihmetellä kun kertoo syyn miksi sen haluaa :) Hinnasta en osaa sanoo mut tuskin kovin halpa. Tota varjoainekuvausta tuskin saa tehtyä koska siinä tarvitaan röntgenkuvausta.
 
Eli tarkoitan pelkästään ohutsuolen läpi eli siitä hetkestä kun se mössö siirtyy vatsalaukusta sinne ohutsuoleen jolloin se ravinnon imeytyminen alkaa. Itsellä tämä mitattiin tosiaan taysissa oman sairauden tutkimuksen yhteydessä. Tapoja on ainakin 2 eli kapselikuvaus jossa on videokamera (ilman vhs kasettia suositellaan :) sit toinen on varjoaineella tehtävä. Molemmat tehtiin itselle, jossa ei kylläkään selvitetty sitä läpikulkuaikaa mutta se samalla selvisi siitä.
Eli noi tuskin onnistuu kunnallissa ilman pätevää syytä tehdä tutkimusta. Yksityisellä toi kapselikuvaus varmasti onnistuu. Voivat vaan vähän ihmetellä kun kertoo syyn miksi sen haluaa :) Hinnasta en osaa sanoo mut tuskin kovin halpa. Tota varjoainekuvausta tuskin saa tehtyä koska siinä tarvitaan röntgenkuvausta.

Selkensi hieman juu.. Ja mä koitan vältellä kaiken maailman turhia säteilytyksiä, enkä tiedä tekisinkö sillä ruuan sulamisajallakaan niinkään mitään, tai ainakaan sen hinnan verran mitä se sitten tulisikaan kustantamaan, terveyden tähden tietenkin eri asia.. :)
 
Onko merkitystä syökö aamiaiseksi "oikeaa ruokaa" vai ottaako wheytä 100grammaa. Tämä siis dieetillä ja aamuisin kun ei käy salilla.

Kiinnostais muakin tosin aineena hera (+ jos lisää mahdollisesti jotain muuta mitä?).. menee meinaa alas paremmin ku toi hiton 4viljan puuro raejuustolla, liian tuhtia tavaraa..
 
Ruuan ravinteet imeytyy suurimmaksi osaksi ohutsuolessa. Ruuan läpimenoaika on ihmisen suolenpituudesta ja aktiivisuudesta johtuen noin 2-4h. Itsellä se on noin 2,5h Taysissa "kellotettu" aika :) Tämän jälkeen se massa siirtyy paksusuoleen jossa sitten imeytyy nesteet,suolot ja jotkin vitamiinit. Koko läpi meno aika on se 10h + joillakin huomattavasti pidempi.

Aterian koolla, makroravinnejakaumalla, kalori- eikä kuitupitoisuudellahan ei ole tohon mitään vaikutusta? Söin muutama tunti sitte salaattikulhon, joka paino nyt myöhemmin sinne eksyneet ruoat ynnäiltynä n. 1,5kg. Proteiinit lähinnä raejuustosta ja vähän kanaaki messissä. Rasvat avocadosta, oliiveista, öljystä ja pähkinöistä. Kaloreita n. 1200. Proteiinia n. 90g ja rasvaa lähes yhtä paljon. Pitäskö syödä taas, koska hetkenä minä hyvänsä keho alkaa hajottamaan omaa kudosta?

Mitäs vasta-argumentteja on heittää tohon tekstiin?

Edit: Siis tähän tekstiin: http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html
 
En minä sanonut, että tuokaan väärin olisi. Itse en vain suostu ajattelemaan, että kaikkeen dieettaamiseen olisi vain yksi oikea tapa. Itse tiputin rasvaprosenttia 9,5% -> 7,8% 3,5 kuukaudessa ja tuohon aikaan mahtuu vielä yli viikon joulumässäilyt. Jälkimmäisessä mittauksessa oli painoa vielä kilo enemmän. Tämä siis syömällä 1-3 ateriaa päivässä yleensä n.6 tunnin sisällä.

Jos kalorit pysyy paremmin kurissa harvemmilla aterioilla niin se on oikea tapa kyseiselle henkilölle

Kyseenalaistaa asiat pitää ei siinä mitään. Itse tarvis vielä jossain vaiheessa ottaa noita loppujakin pois kun vaan jaksais. Voisin kokeilla vaihtelun vuoksi vaikka tota sun systeemiä mitä käytit. Jos vaan viittit siitä vähän valaista tarkemmin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom