Linkkisi mukaan (muutin määrät 100 grammaa kohti):
Laiduntavan kanan muna sisältää EPA 35 mg, DHA 180 mg.
Finelin mukaan:
Tavallinen kananmuna EPA 0 mg, DHA 107 mg.
Omega kanamuna EPA 36 mg, DHA 146 mg.
Linkissä todettiin kyllä, ainakin EPA:n osalta, että laiduntavan kanan muna sisältäisi kuusinkertainen määrän viljalla ruokittuun verrattuna, mikä ilmeisesti pitääkin paikkansa, DHA:n suhteen kuitenkin vain alle kaksinkertainen määrä. Omega munien pitoisuudet näyttäisivät olevan suurin piirtein samalla tasolla kuin laiduntavien kanojen munat, joten ovat kyllä EPA/DHA:n saannin kannalta yhtä hyviä.
Vertailun vuoksi:
Kasvatettu lohi EPA 456 mg, DHA 669.
Lohi EPA 775 mg, DHA 2253 mg.
Naudan liha 0 mg tai hyvin vähän.
Lohi ja muutkin rasvaiset kalat ovat siis ylivoimaisia EPA/DHA:n saannin suhteen.
EPA:ta ja DHA:ta elimistö pystyy kyllä muodostamaan itsekin omega 3:sta, jota taas on runsaasti mm. useimmissa kasviöljyissä, joten EPA:n ja DHA:n saanti ei ole välttämätöntä.
Ravinnon rasvasta saatavat rasvahapot vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen, muun muassa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, matala-asteiseen tulehdukseen ja lihaksiston kuntoon. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, ja niillä on monia suotuisia vaikutuksia ihmisen elimistölle.
www.terveyskirjasto.fi