Hmm.. mielenkiintoista. Kaikki asiantuntijat Rhonda Patrcikista Hubermaniin vannoo kalaöljyn nimeen ja tietenkin kun tulee itseäni oppineempien podcasteja kuunneltua, niin helposti tarttuu mukaan heidän näkemykset asioista. Mietin, että mitä minä peruspulliainen tiedän ravinteista, eiköhän nuo tiedä paremmin ja sit marssin kauppaan ostamaan kalaöljyä
Mielelläni lukisin perustelusi kalaöljyä vastaan, koska vaikutat myös asiaan perehtyneeltä.
Kaksipiippuinen juttu. Itsekin olen ehdottomasti kalaöljyn kannalla, kunhan se tulee itsestään kalasta. Purkista tai pilleristä en oikein suosittele.
Syynä lähinnä se että Omega-3 rasvat, ja ylipäätään kaikki tyydyttymättömät rasvat härskiintyy, eli pilaantuu, todella nopeasti ollessaan hapen kanssa tekemisissä. Tämän johdosta niistä tulee toimimattomia, mutta myös karsinogeenisiä eli terveyttä haittaavia.
Kalassa, kananmunassa, naudan lihassa tai muussa alkuperäisessä tilassa olevassa tuotteessa kaikki vitamiinit, rasvahapot yms. säilyy antioksidanttien ja umpinaisen rakenteensa vuoksi hyvin. Kun esimerkiksi kananmuna rikotaan tai kuumennetaan, sen herkimmät ainesosat pilaantuvat, ja EPA ja DHA ovat herkimmästä päästä.
Kalanmaksaöljy ei varsinaisesti ole poikkeus, mutta, oikeaoppisesti valmistettaessa, se on kohtuullista. Kalanmaksaa kylmäpuristettaessa sekä nopeasti säilöen, sen alkuperäinen rakenne ja luonnollinen E-vitamiini suojaa sen herkimpiä osia hapettumiselta. Laadukasta kalanmaksaöljyä ei happo-, kuuma- tai entsyymikäsitellä, jolloin sen kallisarvoiset ja halutut ainesosat ovat käyttökelpoisia. Laafukkaan tuotteen parasta ennen ei ole kovin pitkä, koska luontainen tuote ei avattuna kauan säily.
Poikkeuksena tyydyttynyt rasva. Tyydyttynyt rasva säilyy huoneen lämmössä useita vuosia, ellei siihen joudu ulkopuolisia epäpuhtauksia. Tyydyttymättömät rasvat samoissa olosuhteissa pilaantuvat alle neljässä tunnissa.
Kalanmaksaöljyssä on lähes aina vähemmän EPA ja DHA kuin kalaöljyssä, ja se johtuu siitä ettei kalanmaköljyä rakenneta osista, toisin kuin kalaöljy. Myös DHA rasvahappoja on enemmän EPA, toisin kuin kalaöljyjen fiksatussa koostumuksessa.
Kalaöljy on poikkeuksetta kalan lihasta puristettua öljyä joka konsenroidaan tiettyyn ja haluttuun malliin. Sitä tislataan ja tiivistetään jotta saadaan haluttu pitoisuus kutakin rasvahappoa. Myös mahdolliset vitamiinit joudutaan lisäämään siihen synteettisinä eli lähes turhina. Itseasiassa synteettinen E- ja A-vitamiini on jopa haitallinen, mutta ei ehkä noin pienissä määrissä mitä kalaöljyssä on.
Kalojen mahdolliset raskasmetallijäämät ovat vielä asia erikseen. En oleta että ovat pieninä määrinä hengenvaarallisia, mutta säännöllisesti kenties ovat. Kasvatettuja kaloja en söisi, kuten esimerkiksi kirjolohta. Se rehu ja antibiootit mitä niille syötetään, on saastaa. Puhtaan veden (missä?) vähärasvainen kala varmasti ok, mutta ei mikään ravinnepommi, toisin kuin tosi rasvainen ja puhdas kala, jos sellaista saisi.
Suurin osa kauppojen Omega-3 valmisteista on kuraa, eli ei toimi halutulla tavalla. Ikävä kyllä. Yhdestä laafukkaasta vapaana laiduntavasta ulkokanan kananmunasta saa noin 250-450mg EPA ja DHA rasvahappoja, sekä ison kourallisen kaikkein parhaita suojaravintoaineita, ja toimii taatusti. Tehotuotetusta kananmunasta saa noin 1/4 vastaavan määrän edellä mainittuja rasvahappoja.
Tämän kyseisen suomalaisen firman Iltamagnesium kyllä tuntuu parantavan unenlaatuani (..välillä on vähän tokkurainen olo aamulla, johtuuko sitten L-teaniinista vai L-tryptofaanista en tiedä). Siinähän on nimenomaan glysinaattia mitä en ole löytänyt mistään toisesta magnesiumvalmisteesta. Citymarketissakin löytyy toistakymmentä eri brändiä, mutta vain tuossa oli glysinaattia. Ymmärtääkseni sitraatti on myös hyvä unen laadun kannalta. En mä kyllä koskaan osaisi sanoa, että mikä magnesium on hyvää ja mikä ei, kun en ole koskaan huomannut mitään eroa siinä käytänkö säännöllisesti vai en ja olen monen eri valmistajan tuotetta kokeillut. Milloin mitäkin on tarttunut mukaan. Kivahan se olisi tietää, että mikä nyt on oikeasti laadukasta ja pysyä vaan siinä. Valikoima on niin suuri, että ihan fiilispohjalta on joutunut menemään.
Kyllä uskon että Puhdas tuotteet on ok, vaikka muutama pieni epäkohta heillä on ollutkin parin tuotteen kohdalla. Uskon että suurimmalla osalla ravintolisävalmistajista sattuu tapahtuu, koska kilpailu on kovaa.
Itse voisin helposti käyttää heidän magnesiumeja, mikäli asiaa pohtii ainoastaan tuotesisällön kautta. Eikä toimivaa tuotetta välttämättä huomaa, ennen kuin sen käytön lopettaa. Huonon tuotteen voi huomata käytössäkin.
Mites D-vitamiini? Mikä on sun näkemys? Saantisuositukset vaihtelee 50-100 µg riippuen vuodenajasta ja paljonko tulee vedettyä esim. lohta. Onko näissäkin valmisteissa laadullisia eroja, koska hinnat ainakin heittelee todella paljon? Mitä valmistetta itse käytät, jos / kun käytät?
Eläinperäinen eli D3 eli kolekalsikoferoli toimii, mutta kasviperäinen D2 eli ergokalsiferoli ei toimi. Ei siis mitenkään. En myös luottaisi vegaaniseen D3 valmisteeseen, jota saadaan jäkälästä. Tästä on ollut näyttöä ettei toimi ihmisen metaboliassa. D-vitamiini on myös parasta saada ravinnosta, ja D3 pilleri sitten varmuudeksi lisäksi.
Raaka maksa, ghee, raaka kanamuna ja rasvainen kala on hyviä ja supertoimivia D-vitamiinin lähteitä, eikä niistä todellakaan tarvitse koittaa raapia kasan 250mcg määrää. Kymmenesosa toimii taatusti, koska on biologisesti aktiivisessa muodossa ja samalla saat valtavasti muita välttämättömiä ravinteita jotka tukee prosessia.
Magnesium on välttämätöntä D-vitamiinin toiminnan kannalta. K2-vitamiini on aina välttämätön D-vitamiinin kanssa.
Oma käsitys on kovat D-vitamiinipuristeet ei ole niin hyviä, kuin öljyyn sidottuun kuoriloon pakattu versio.
D ja K2 vitamiinit saa myös ravinnosta. Ruoholla ruokitun märehtijä rasvainen liha, sisäelimet, ghee ja voi. Pästöroimattomat rasvaiset laatujuustot, vapaan ulkoanan kananmunat ja fermentoidut kasvikset ovat todellisia luonnon monivitamiineja.
Itsellä on iHerbistä ostettu Thornen nestemäinen uute josta saan D3 ja K2 vitamiinit. Otan päivässä 125-250mcg D3 vitamiinia ja K2-mk7 125-250mcg sekä K2-mk4 1000-2000mcg.