Dutteri ja Tähtityttö voisivat vielä selventää minullekin, miten se pasta on terveellisempää vähemmän kypsennettynä. Se ilostuttaisi kovasti. En vaan tajua.
En ole kumpikaan edellämainituista, enkä ota enempää kantaa pastan terveellisyydestä sen kypsymisasteen mukaan, mutta sen verran otan asiaan kantaa, kun näitä asioita jouduin vastaikään opettelemaan.
Eli pastahan sisältää hiilihydraatteja, ja juuri niitä pitkäketjuisia eli polysakkarideja, joita suositellaan syötävän enemmän, sillä niiden hajottaminen glukoosiksi kestää kauemmin, jolloin kylläisyys säilyy kauemmin.
Hiilihydraatithan jaetaan karkesti mono-di- ja polysakkarideihin hiilariketjun pituuden mukaan, ja juuri nuo monosakkaridit on niitä yksinkertaisimpia sokereita, joita solut voivat käyttää heti hyödykseen.
No mutta asiaan, ennen kuin pasta on käytettävissä energiaksi, on se siis elimistössä pilkottava pienempään muotoon, joka kestää jonkin aikaa. Hiilihydraattiketjuilla on kuitenkin sellainen ominaisuus, että ne alkavat hajota lämpötilan noustessa riittävästi. Eli kuuma keitinvesi saa aikaan sen, että polysakkaridiketjtut alkavat vähitellen pilkkoutua ja näin ollen elimistöllä ei mene yhtä kauan pastan pilkkomiseen energiaksi, kuin että syötäisiin raakaa pastaa.
Väite siitä, miksi raaka pasta olisi muka terveellisempää (
), tulee vain siitä, että kypsennetty pasta tulee käytettyä nopeammin. Mitta mikä on aikaero?? Jaa-a, sitä sopii vain miettiä..:D
Käytännössä tämän hiilihydraattiketjun hajoamisreaktion voi havaita ihan käytännössä niin, että keittää pastaa, jonka jättää vähän al denteksi ja sitten ylikeittää toisen satsin: huomaat että ylikeitetty pasta on jo sellaista jauhoista ja limaista.
Samaan sokerien hajoamiseen perustuu myös kastikkeiden teko: kun tehdään valkokastiketta, eli jossa jauhoja ei ruskisteta tai kuumenneta kovin kauaa, on se koostumukseltaan paljon sakeampaa kuin tavallinen ruskeakastike, jossa jauhoja kuumennetaan pdemmän aikaa. Ruskeaa kastiketta valmistaessa ehtivät jauhojen hiilihydraatit jälleen kerran pilkkoutua, jolloi se on paljon löysempää, sillä hiilihydraattiketjut eivät kestä enää kasassa..
Joo, mutta tämä sepustus nyt oli ihan pelkkää keittiökemiaa, eli ei kannanotto pastan terveellisyyteen..