Pähkinänkuoressa: kaikkia energianlähteitä käytetään jatkuvasti, mutta suoritustehon kasvaessa tietyistä energialähteistä ei saa enää tarpeeksi nopeasti tuotettua ATP:tä, joten painopiste siirtyy nopeampiin energiantuottomekanismeihin. Tässä tapauksessa anaerobiseen glykolyysiin. Hapettomassa tilassa glykolyysissä muodostunut palorypälehappo hajoaa maitohapoksi, joka hajoaa edelleen laktaatiksi. Tästä aiheutuu kehon happamoitumista. Tätä laktaatin kasvanutta muodostusta ja pH:n laskua keho kykenee puskuroimaan erillaisilla mekanismeilla (akuutisti lähinnä kemiallisesti ja hengityksen avulla). Kun laktaatin tuotto ylittää puskurointikapasiteetin, alkaa alkaa laktaattia kasaantumaan ja pH laskee. Kun vakiokuormiuksessa laktaattin nousu ei enää tasaannu, vaan nousee kuormituksen pysyessä samana, ollaan saavutettu anaerobinen kynnys. Tämä ei siis suoraan liity siihen, miten keho happea käyttää. VO2max on puolestaan maksimaalinen hapenkulutuksen taso. Siihen vaikuttaa sydämen minuuttitilavuus (iskutilavuus*syke) sekä valtimo-laskimo-happiero. VO2max:a voi siis kehittää kehittämällä joko iskutilavuutta, sykettä tai a-vO2diffiä. Käytännössä kehitys tapahtuu iskutilavuuden kasvun myötä, vaikka kehon kyky käyttää happea (a-vO2diff) parantuu myös harjoittelun seurauksena (veren kyky kuljettaa happea eli esim. hemoglobiinimäärä, hiussuonituksen lisääntyminen, mitokondrioiden määrä, aerobisen aineenvaihdunnan entsyymien määrä ja aktiivisuus). Anaerobista kynnystä on puolestaan mahdollista kehittää vaikuttamalla joko puskurointikapasiteettiin (entsyymit) tai siten, että kykenee tekemään saman kuormitustason suorituksia enemmän aerobisilla energianlähteillä (mikä liittyy edelliseen kohtaan).
Pitää paikkaansa. Käytössä olevan lihasmassan määrä vaikuttaa elimistön hapentarpeeseen ja täten myös mitattuun VO2maxiin. Ja VO2max on todellakin lajispesifi, johtuen lähinnä siitä, että mitokondrioiden, entsyymien ja hiussuonten lisääntyminen tapahtuu juuri kuormitettavissa lihaksissa.
--
Miten testistä voi saada "liian kovat arvot"? Siinä mitataan maksimaalista hapenottoa ja saadaan tulos henkilön hapenottokyvystä siinä lajissa. Piste. Tietenkään hiihtäjä ei todennäköisesti saa niin kovaa VO2maxia pyörällä kuin hiihtäen ja voi hävitä pyöräilijälle, vaikka hiihtäessä lukemat olisivatkin kovempia. Se on kuitenkin todellinen mittaustulos, joka perustuu todellisiin tapahtumiin. Hiihtäjä ei kuluta pyöräillessä happea niin paljon kuin pyöräilijä ja sillä selvä. Ei pyöräilijän arvot ole tällöin "liian kovia".
Kyllä se VO2max kehittyy myös vedoilla ja anaerobisilla sykkeillä tehtävällä treenillä. Nykytietämyksen mukaan jopa paremmin, kuin matalasykkeisellä treenillä. Jan Helgerudin artikkeleihin kannattaa tutustua.