Kiitoksia valaisevista vastauksista. Kokosin mielessäni nyt noi pointit, eli VO2max:n vaikuttavat ainakin:
- Sydämen iskutilavuus. Tätä en tullut ajatelleeksikaan, kun jostain syystä oletin ettei tilavuus voi kasvaa. Nyt kun tarkemmin muistelee, niin joskus varmaan terveystiedon tunnilla oli koulussa puhetta.
Voi kasvaa ja onkin varmasti suurin yksittäinen tekijä VO2maxin kehittymisessä. Sydän on lihas siinä missä muutkin kehon lihakset (vaikka nyt onkin sydänlihaskudosta, eikä luurankolihasta) ja kasvaa harjoittelun seurauksena. Harjoituksen aikana sydänlihas joutuu työntämään suuren määrän verta aorttaan suurta verenpainetta vastaan. Tämä kuormittaa lihasta ja lihas adaptoituu. Seurauksena vasemman kammion hypertrofia. Sydämen iskutilavuuteen vaikuttaa laskimopaluu, eli se määrä verta, mikä laskimoista sydämeen tulee takaisin. Kun se kasvaa, niin myös iskutilavuus kasvaa. Kun sydämeen tulee enemmän verta, sydänlihaskudos venyy, jolloin siihen varastoituu enemmän elastista energiaa sekä sen aktiini- ja myosiinifilamentit liikkuvat (todennäköisesti) lähemmäksi optimaalista pituutta supistumisen kannalta. Tällöin supistumisvoimakkuus kasvaa ja täten iskutilavuus kasvaa. Harjoittelun myötä verimäärä kasvaa, mikä lisää laskimopaluuta. Alla yksi kuva jo yllä mainostamani Jan Helgerudin tutkimuksesta, jossa esitetty neljän eri harjoitusryhmän iskutilavuuden ja VO2maxin kehitys harjoitusjakson aikana. Ensinmäinen ryhmä harjoitteli 70% sykkeellä maksimisykkeestä (tasavauhtinen), toinen 85% sykkeellä (tasavauhtinen), kolmas 15s vetoja 15s palautuksella ja neljäs 4min vetoja 3min hölkkäpalautuksella. Ryhmien kalorinkulutus harjoituksessa oli määritetty samalle tasolle.
Syke. Mulla on sellainen käsitys, että maksimisyke olisi lähinnä ikään sidonnainen, mutta onko? Taas terveystiedon tunnilta muistuu mieleen, että parempikuntoisilla syke nousee rasituksessa nopeammin/helpommin ja laskee rasituksen jälkeen nopeammin, ellen ihan väärin muista. Eli maksimisykkeessä ei niinkään tulisi eroja, vaan sykkeen vaihtelussa?
Pitää paikkaansa. Jos ajatellaan VO2maxia, ei sykkeellä ole käytännössä vaikutusta, sillä harjoittelulla maksimisykettä ei voida nostaa. Se ennemmin laskee hieman. Jos ajatellaan hapenkulutuksen kaavaa VO2=iskutilavuus*syke*valtimo-laskimo-happiero, niin on aivan selvää, että jos iskutilavuus ja a-vO2diff nousee, päästään samaan hapenkulutukseen pienemmällä sykkeellä. Parempikuntoinen pystyy siis tuottamaan aerobisesti saman määrän energiaa pienemmällä sykkeellä kuin huonompikuntoinen. Näin ollen samassa kuormituksessa parempikuntoisen syke voi olla esim. 130, kun huonompikuntoisella se on 150, yksinkertaistaen.
Veren kyky sitoa happea, eli hemoglobiinin määrä. Onko tietoa, millaisia vaihteluja tässä on kestävyyslajin harrastajien ja liikkumattomien välillä?
Kestävyysharjoittelun seurauksena hemoglobiinin pitoisuus veressä laskee (grammaa/litra), koska plasman määrä lisääntyy suhteessa enemmän kuin hemoglobiinin. Absoluuttinen määrä siis voi nousta. Kuitenkin kun noita hiihtokisoja seurailee, niin saa aina välillä kuulla, että kilpailija on suljettu kilpailusta liian suurten hemoglobiiniarvojen takia. Tätä voi selittää lajiin valikoituminen, eli luonnostaan omataan korkeat hemoglobiiniarvot, korkeanpaikan leiritys (ohut ilmanala stimuloi punasolujen syntymistä, mikä vaikuttaa hemoglobiinin määrään) ja sitten tuolla EPO:lla (joka myös stimuloi punasolujen kehittymistä) saattaa olla oma roolinsa.
Näistä kolme ekaa kohtaa vaikuttaa kykyyn kierrättää happea elimistössä ja kolme viimeistä kykyyn ottaa sitä käyttöön. Varsin loogisia pointteja kaikki, mutta itselleni ainakin oli/on epäselvää kuinka merkittäviä vaihteluja näihin saa harjoittelemalla.
Yllä mainittu jo iskutilavuus ja sivuttu hemoglobiinia. Muista en osaa heittää tarkkoja lukuja pöytään, mutta sanotaan, että harjoittelun vaikutukset on "merkittäviä".
Keuhkot eivät yleensä muodosta pullonkaulaa, mutta jostain luin että keuhkojen hengitystilavuus voisi kasvaa harjoittelemalla, onko totta?
Tosiaan, ventilaatio ei yleensä muodostu rajoittavaksi tekijäksi maksimaalisessa suorituksessa. Maksimaalisessa kuormituksessa ventilaatio usein nousee vain n. 70-80% tasolle maksimaalisesta ventilaatiosta, joka on suoritettu levossa. Kuitenkin, hengityslihaksia harjoittelemalla ollaan saatu positiivisia tuloksia kestävyyssuorituskykyä ajatellen. Tämäkin on aivan loogista, eli mitä vähemmän hengityslihakset käyttävät happea, sitä enemmän jää happea muille lihaksille käytettäväksi. Uimareilla on havaitaan usein suurempia hengitystilavuuksia. On arveltu, että se voi johtua siitä, että he joutuvat vedessä ollessaan hengittämään suurempaa vastusta vastaan. Kyseessä voi myös tässäkin tapauksessa olla lajiin valikoituminen.
Mua kiinnostaisi tietää enemmän myös anaerobisen kapasiteetin kehittämisestä, mistä siinä hommassa tarkalleen ottaen on kyse, eli mitkä tekijät vaikuttavat puskurointikykyyn. Jos jollain on aiheesta hyvää linkkiä tai copy pastaa, niin mielelläni lukisin.
Tästä en jaksa tähän aikaan päivästä kovin kattavaa vastausta rakentaa, mutta anaerobiseen kapasiteettiin vaikuttaa välittömien energialähdevarastojen (ATP ja KP) koko, glykolyysiin vaadittavien entsyymien määrä ja aktiivisuus sekä verenkierrossa olevien puskureiden, kuten bikarbonaatin määrä. Bikarbonaatti kykenee sitoutumaan vetyionin kanssa ja muodostamaan hiilihappoa. Näin vetyioneiden määrä laskee, mikä puolestaan nostaa pH:ta (vähentää happamuutta). Happamoituminen on yksi anaerobista suoritusta rajoittavista tekijöistä (laskee mm. entsyymiaktiivisuuksia). Hiilihappo puolestaan kulkeutuu keuhkoihin, jossa se hajoaa hiilidioksidiksi ja vedeksi, mitkä voidaan poistaa hengityksen mukana. Bikarbonaattien määrästä vastaa pitkälti munuaiset, mutta ravinnolla voidaan puskureihin vaikuttaa. Harjoittelulla on kaikkia noita yllä mainittuja seikkoja parantava vaikutus.