Primal Eating

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Halo
  • Aloitettu Aloitettu
En tietääkseni sanonut valkoisen riisin syömisen olevan liian överiä?

@Judohemmo

- Vedä ennemmin vaikka valkoista riisiä, jos hiilareita uskot tarvitsevasti esim. yli 200g per päivä.
- Tutustu vaikka Robb Wolfin Paleo Solution kirjaan, jos aihe oikeasti kiinnostaa.

Eli tuo kirjako oli liikaa? Robb pitää blogiakin, sitäkin voi lukea jos mietityttää miksi paleossa sorsitaan mitäkin, ja häneltä varmasti löytyy resursseja vastailla kysymyksiin kuten "miksi syödään näin koska elinikä laskee kolmannekseen" jne. Tulee varmasti ihan järkeviä, perusteltuja vastauksia.

Yks juttu tosin mistä Robb tuntuis olevan kujalla on tuo PWO-ruoan jaottelu. Sälli siis suosittelee että treenin jälkeen kannattaa vetää reilusti hiilareita glukoosi/tärkkelysmuodossa ruuasta, esim perunoista, kun silloin on noin "30min" aikaa jolloin keho on reseptiivinen nimenomaan glukoosille ja se ei kusisi edes lähes ketogeenistä tilaa mikä paleolla saavutetaan... Mutta mutta.. Kun se ruoka ei päädy soluihin ton 30min sisällä vaan vasta reilun tunnin päästä...

Mutta on sillä ihan hyviäkin juttuja. Parempia ku mulla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onko voima tai liha tarttunut paremmin Primal eating syömä tyylillä?

Voi olla aika hiljasta. Treenin jälkeen lihaa ja kasviksia?? Hyvin palautuu ja lihas saa rakennusaineita. 100g täysjyväriisiä vähintään se vaatii, että alkaa puskemaan uusia ennätyksiä. Täällä tosin taitaa monet olla 60kg mimmejä jotka vaan koittavat ylläpitää sitä läskilaiha-lookkia ja alle 30 BMI äijiä jotka koittavat ylläpitää kondistaan. Ite ainakin koitan mennä eteenpäin, ja hiilareita etenkin anabolisen ikkunan ollessa auki muusstakin kun kasviksista. Plus kerta viikkoon mässypäivä, jotta saa kaloreita kunnolla ja lihasmassa lisääntyy. Dieetit toki erikseen, mutta ei kai sitä nyt herranjumala ympäri vuoden olla dieetillä.
 
Onko voima tai liha tarttunut paremmin Primal eating syömä tyylillä?

No mulla on tullu eri mentaliteetti syömiseen primalin jälkeen, ja nyt tosiaan syön kuin elukka. Sen seurauksena kalorit on korkeammalla treenin jälkeen, joten joo, kaitpa sitä on tullut, mutta ei yksin primaalin ansiosta. Söit miten tahansa, jos kalorit on liian vähäiset et kasva mihinkään.

Voi olla aika hiljasta. Treenin jälkeen lihaa ja kasviksia?? Hyvin palautuu ja lihas saa rakennusaineita. 100g täysjyväriisiä vähintään se vaatii, että alkaa puskemaan uusia ennätyksiä. Täällä tosin taitaa monet olla 60kg mimmejä jotka vaan koittavat ylläpitää sitä läskilaiha-lookkia ja alle 30 BMI äijiä jotka koittavat ylläpitää kondistaan. Ite ainakin koitan mennä eteenpäin, ja hiilareita etenkin anabolisen ikkunan ollessa auki muusstakin kun kasviksista. Plus kerta viikkoon mässypäivä, jotta saa kaloreita kunnolla ja lihasmassa lisääntyy. Dieetit toki erikseen, mutta ei kai sitä nyt herranjumala ympäri vuoden olla dieetillä.

Ja tässä, hyvät naiset ja herrat, on täydellinen esimerkki "bro-tieteestä."

EDIT: Vielä Pexin postiin liittyen:

249353_210503838990371_100000922701979_564336_7137349_n.jpg


Kaveri ollut 100% paleolla neljätoistavuotiaasta asti. Ei näytä munsta itseään etsiskelevältä siimalta.
 
Eli tuo kirjako oli liikaa?

Ilmaisin itseäni melko huonosti. Tarkoitin, ettei kiinnostukseni oikein riitä perehtymään ravintojuttuihin kauhean tarkasti, enkä halua tehdä syömisestä yhtään nykyistä tarkempaa, koska pärjään ihan hyvin nykyisillä sapuskoillani. Varmasti ruokavalioni on joidenkin mielestä aika pielessä, mutta väliäkö tuolla, kun olen muuten aika terveenä pysynyt.
 
Ilmaisin itseäni melko huonosti. Tarkoitin, ettei kiinnostukseni oikein riitä perehtymään ravintojuttuihin kauhean tarkasti, enkä halua tehdä syömisestä yhtään nykyistä tarkempaa, koska pärjään ihan hyvin nykyisillä sapuskoillani. Varmasti ruokavalioni on joidenkin mielestä aika pielessä, mutta väliäkö tuolla, kun olen muuten aika terveenä pysynyt.

No nyt uppoaa minuunki :D Ja niinhän se on, että jos ei kaipaa muutosta tai totea että se on tarpeellista niin silloin se ei ole. :) Testailemalla löytyy omat jutut jne jotka sitten jää päälle.

Ainakin tähän asti on 99% ravintohommista ollut "tieto lisää tuskaa" -perinteellä, ja tuntuu ettei edes kannata kaivaa lisätietoa mistään... Vaan perfektionistinä on aivan totaalisen mahdoton olla paiseilematta näistä jutuista.

Vierivä kivi ei sammaloidu!
 
Miksi pavut ym palkokasvit ovat "kiellettyjä"?

"Legumes have a similar story to grains; they weren’t consumed by the paleo hunter-gatherer because they needed to be cooked in order to be edible. Legumes also have similar traits to grains in their make-up; they contain phytates which inhibit nutrient absorption and cause inflammation. They also contain lectins and play with healthy hormonal functions.
Types of legumes to avoid on the paleo diet include lentils, all beans (such as kidney beans, pinto beans and broad beans), peanuts (peanuts are a legume not a nut), soy beans and chickpeas.
"

Lahde: Living Paleo
 
Joo mutta kun viljat jää pois ja ruokavalioon tulee täysrasvaiset lihat, pähkinät ja muut niin rasvan määrä kasvaa ja hiilareiden laskee. Käytännössä siis hiilareiden sijaan syödään rasvaa.

Ainakin Cordin on nimenomaan suositellut vähärasvaista lihaa perustuen riistaan, jota paleoaikaan pyydystettiin. Nykyravinnon pikalihotettu teuraskarja on sitten muutenkin asia erikseen, joskaan en itse jaksa välittää hirveästi, syönkö luomua vai en.

Hedelmissä on melko paljon hiilaria. Rasvaa ei edelleenkään kuitenkaan varota, ja niitä kasviksia saa ja pitää syödä ihan tosissaan. Puoli kiloa päivässä my ass

Mieti ennemmin mitä ruokavaliosta jäi pois, kun viljat tulivat kuvioihin
 
Eikös Cordain muuttanut mieltään aiheesta? Ja eikös tavoitteena ole syödä täysrasvaisia luomulihoja eikä normilihaa? Ei hedelmistä tms. saa lähellekään niin paljon hiilareita kuin viljoista. Siinä mielessä olet kuitenkin oikeassa, että paleossa syödään enemmän hiilareita kuin normi vhh:lla. Varsinkin kun vetää esim. bataattia :)
 
Eikös Cordain muuttanut mieltään aiheesta? Ja eikös tavoitteena ole syödä täysrasvaisia luomulihoja eikä normilihaa? Ei hedelmistä tms. saa lähellekään niin paljon hiilareita kuin viljoista.

En ole varsinaisesti seurannut paleopiirien ja -tutkijoiden mielen muutoksia. Ja minkä takia niitä hiilareita pitäisi saada yhtä paljon kuin viljoista? Pointti ei ole vieläkään tietty makrojakauma, vaan terveelliset ja luonnolliset ruoka-aineet. Toisaalta kyse on ainoastaan siitä, kuinka paljon niitä hedelmiä ja kasviksia jaksaa syödä
 
ommmommmmmmmommmmmmmomommmbataattia :)

Tulipa nälkä.

Cordain on rasvaisen luomulihan (grassfedin) kannalla tietääkseni, ja ihan perusteltuakin taitaa olla. Söin pari päivää sitten ylänaudan luomukarjan paistijauhelihaa jota oli makkarakaupassa 7,95e/kg(:wtf:) erä. En ole sihtisuu (obviously) mutta jumalauta, mainospuhetta tai ei, ero on ihan selvä. Ku yö ja popeda.
 
Tarkoituksena ei todellakaan ole makrojen tarkkailu, vaan laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet. Kivikauden ihmisillä makrojakauma on vaihdellut paljonkin riippuen vuodenajasta ja elinalueesta. Pohjoisemmassa on varmasti ollut kovin niukkahiilarista/lihapitoista talvisin ja etelässä enmmän hedelmiä ja juureksia. Nykymaailmassa emme ole niinkään olosuhteiden armoilla, joten voimme valita mitä syömme omien tarpeidemme mukaan. Kovina treenipäivinä tarvitsee enemmän bataattia ja hedelmiä jne.

Normaali pastansyöjän siirtyessä paleolle kannattaa kuitenkin pitää aluksi tärkkelys hieman alhaisempana ja antaa kropan tottua vähempiin hiilareihin. Omasta kokemuksesta voin sanoa että se vie muutamia viikkoja kunnes kroppa muuttuu hiilarikoneesta rasvanpolttokoneeksi.
 
Ajattelin nyt itekkin lähtee kokeileen jotain paleotyyppistä ruokavalioo. Ennestään olen jo tehnyt itelleni hiilarikammon ketooseilla ja vhh:lla , joten kauheeta kulttuurishokkia tuskin tulee. Maitoo en jätä kahvista pois mistään hinnasta, mutta eipä sitä kerry kun max 2dl päivässä, empähän ainakaan pääse eskimoks muuttumaan. Olen helvetin laiska laskeeb makroja ja muistaan mitä on päivän aikana tullu syötyä ja beginnerin innokkuudesta johtuen vois koittaa uudelleen pätkäpaastoilla. Oma iltamättäminen lähtee muutenkin aina käsistä, niin toimis hyvin, jos duunissa katkasis 11 aikaan ja 18-19 aikaan vetäis viimesen safkan. Joskus koitin pätkiä, mutta 10 aikaan alko aina särkeen päätä helvetisti, mut taisin vetää jossain ketoosin rajamailla sillon, nyt vois koittaa jos uskaltais jo perunaa syödä. En oikein tiedä diettaanko vai bulkkaanko, kun 2viikkoo ollut salillakin käymättä. Uuden naisen kanssa vaakaharrastukset ja eroprosessista johtuvat kämpän myynnit jne tuntuu vievä kaiken ajan atm, mut eiköhän tämä tästä rauhotu.

Mites, onko esim valmismarinoidut kanat yhtä helvettiä vai ostatteko kaiken puhtaana? Tuskin riittää kohta massit 2skidin elatusmaksujen jälkeen hakee kaikkee safkaa lihatiskiltäkään.
 
En ole varsinaisesti seurannut paleopiirien ja -tutkijoiden mielen muutoksia. Ja minkä takia niitä hiilareita pitäisi saada yhtä paljon kuin viljoista? Pointti ei ole vieläkään tietty makrojakauma, vaan terveelliset ja luonnolliset ruoka-aineet. Toisaalta kyse on ainoastaan siitä, kuinka paljon niitä hedelmiä ja kasviksia jaksaa syödä

Olen samaa mieltä. Tämä juttu vain karkasi sivuraiteille.

Aika herkkua on tullut nyt syötyä. Sain halvalla raakamaidosta tehtyä jogurttia ja raakamaitoa. Hain kaveriksi torilta mustikoita ja mansikoita. Aika namia :)
 
Mieti ennemmin mitä ruokavaliosta jäi pois, kun viljat tulivat kuvioihin

Pienenä offtopicina todettakoon, että törmäsin tähän juttuun myös lueskellessani erästä lääketieteen historiaa käsittelevää kirjaa. Opuksessa puhutaan ihmiskunnan sairauksien historiasta ja siinä ollaan samoilla linjoilla tuon kanssa että maanviljelyn keksiminen köyhdytti ruokavaliota hurjasti. Kun safkaa ei enää ollut pakko hakea sieltä sun täältä, oli helppo mussuttaa leipää ja monipuoliset ravinteet jäi saamatta.

Ja tuosta makrojen suhteesta minulla on myös sellainen käsitys, että kovasti oli vaihtelua. Kuitenkin esim. Eaton kirjoitti vielä muutama vuosi sitten, että r/hh/p suhteet oli n. 35/35/30%. Riistaeläimissä oli huomattavasti vähemmän rasvaa, kuin mitä nykypäivän karjassa. Tästä syystä myös tyydyttyneen rasvan saanti jäi melko vähäiseksi (pl inuiitit). Vastaavasti taas ravinnosta saatava kolesteroli oli ehkä runsasta, kuten oli myös PUFAn saanti. Vieläpä n-3 muodossa. Transrasvaa tuskin oli juuri nimeksikään. Tästä tuntuu löytyvän monenlaista pyörittelyä myöskin paleoblogosfäärissä.
 
Pienenä offtopicina todettakoon, että törmäsin tähän juttuun myös lueskellessani erästä lääketieteen historiaa käsittelevää kirjaa. Opuksessa puhutaan ihmiskunnan sairauksien historiasta ja siinä ollaan samoilla linjoilla tuon kanssa että maanviljelyn keksiminen köyhdytti ruokavaliota hurjasti. Kun safkaa ei enää ollut pakko hakea sieltä sun täältä, oli helppo mussuttaa leipää ja monipuoliset ravinteet jäi saamatta.

Ravinteet jäivät pitkälti saamatta ja myös niiden ravinteiden imeytyminen mitä ruuasta vielä saatiin heikkeni viljassa olevien anti-ravinteiden takia. Ennen vanhaan viljat usein kuitenkin käsiteltiin vähemmän haitallisiksi murskaamalla tai fermentoimalla, mutta nykyään on valloilla täysjyvävillitys, joka sisältää kaikki pahimmat roskat.

Riisissä on aika pitkälle sama tarina. Täällä syödään innoissaan täysjyväriisiä, mutta idässä on aina syöty vain valkoista puhdasta riisiä.
Makroravinnesuhteista olen aika pitkälle samaa mieltä. Pääasia, että ruoka tulee hyvistä ihmiskehossa kunnolla toimivista, eikä sitä vastaan taistelevista lähteistä. Glukoosi toimii oikein mainiosti myös ihmisen elimistössä ja niinkuin usein on todettu, niin japanilaisilla taitaa tulla se 80% kaloreista hiilareista.

Mielestäni tärkein asia terveyden kannalta on kuitenkin olla olematta ylipainoinen. Ylipaino altistaa erittäin monelle ongelmalle, jotka pysyisivät kurissa normaalipainoisella, vaikka kuuluisivatkin riskiryhmään. Järkevää suht luonnonmukaista, maukasta ja ravinnerikasta ruokaa syömällä ei kyllä helposti turpoa palloksi ja olo on muutenkin mainio.

itse aloin syömään ehkä noin 90% otsikon edellyttämällä tavalla joskus helmi-maaliskuun aikoihin. Viljatuotteet jäi kokonaan pois. Maitorahkaa menee vielä yksi purkki päivässä, mutta muuten mennään aika linjan mukaisesti. Omega-tasapaino on kunnossa, paistorasvana kirkastettu voi grass fed lähteistä jne. Keho tuntuisi nyt toimivan suurin piirtein niinkuin sen pitäisikin. Painoa on tippunut toistaiseksi noin 17kg. Kuukausi takaperin kun lopetin kovan aerobisen tekemisen, niin kroppa on ruvennut toimimaan entistä paremmin. Kalorit on suht alhaalla, mutta olo on hyvä, kaikkia ravinteita pitäisi tulla riittävästi, nukun hyvin ja myös puntti kulkee melko hyvin. Vanhana idioottina/jojo diettaajana on valitettavasti tullut testattua melkein kaikki mahdolliset "systeemit" ja tämä nykyinen tuntuu parhaalta.

En ole palaamassa vanhaan...eikä ole kyllä leipää tai pastaa ikävä.
 
Ravinteet jäivät pitkälti saamatta ja myös niiden ravinteiden imeytyminen mitä ruuasta vielä saatiin heikkeni viljassa olevien anti-ravinteiden takia. Ennen vanhaan viljat usein kuitenkin käsiteltiin vähemmän haitallisiksi murskaamalla tai fermentoimalla, mutta nykyään on valloilla täysjyvävillitys, joka sisältää kaikki pahimmat roskat.

Olen tässä ketjussa aikaisemminkin ilmaissut epäilyni noiden paljon puhuttujen antiravinteiden todellisesta vaikutuksesta, eikä kantani ole vieläkään muuttunut :) Nuo samat väittämät esitetään paleopiireissä usein jo sellaisena "nokaikkihantämännyttietää"-faktana, joskin todisteet ovat mielestäni aika huteria. Otetaanpas tähän väliin pari tällaista käytännönläheistä kysymystä, josko nyt jollakin ois tarkempaa tietoa:

1. Kuinka paljon (vaikkapa milligrammoina) syön näitä pahamaineisia antiravinteita esim. yhdessä desissä täysjyväriisiä?
2. Mikä on tämä antiravinnekuorman kyky blokata tärkeitä ravinteita ihmisen suoliston olosuhteissa (pH, kuidun määrä, ravitsemustila, makrojen saanti, yms tekijät)
3. Edellä mainittuja tietoja hyväksikäyttäen voitanee laskea helposti, kuinka paljon esim omenasta saamastani C-vitamiinista jää imeytymättä jos sitä ennen olen syönyt desin täysjyväriisiä? (tietysti sillä oletuksella, että C-vitamiini on näiden pahisten kohteena, itse en tiedä)

Disclaimerina vielä perään: paleo/primal on taatusti huippu ohjenuora monelle ja sitä noudattamalla on hyvin vaikea kusta hommia (paitsi jos on niitä kilpirauhasongelmia). Kaikkia väitteitä en kuitenkaan purematta niele, enkä pidä sitä mitenkään ylivertaisena moneen muuhun ratkaisuun verrattuna.

Mielestäni tärkein asia terveyden kannalta on kuitenkin olla olematta ylipainoinen. Ylipaino altistaa erittäin monelle ongelmalle, jotka pysyisivät kurissa normaalipainoisella, vaikka kuuluisivatkin riskiryhmään. Järkevää suht luonnonmukaista, maukasta ja ravinnerikasta ruokaa syömällä ei kyllä helposti turpoa palloksi ja olo on muutenkin mainio.

Erittäin hyvin sanottu :thumbs:
 
Koitan kaivella vähän noita lähteitäni, kunhan pääsen kotiin. Muistaakseni ainakin magnesiumin ja kalsiumin imeytymisen kanssa oli vähän ongelmia, mutta palaan asiaan myöhemmin. Periaatteessa lähteeni ovat kyllä aika pitkälle tuo Wolfin kirja, jossa suht tieteellisesti esitetty asioita.

Lisäksi minulla on koneella Mat Lalonden 5h kestävä nutrition seminaari + siihen kuuluvat pari sataa slidea ja niissä oli kanssa aiheesta aika paljon lähdeviitteineen. Vaikuttaa imo asialliselta henkilöltä.

http://podiumlive.com/crossfit/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=9
 
Asiallisia tyyppejähän nuo varmasti ovat ja jämäkät tutkinnotkin löytyy. Toisaalta jopa minulta löytyy aihetta liippaavat paperit, joten tiedän varsin hyvin ettei siihen paljoa vaadita :D

Pistähän tosiaan tulemaan noita lähteitä jos hyviä löytyy. Erityisen suotavaa olisi löytää ihmisdataa, sillä minun tämänhetkisen käsityksen mukaan nuo antiravinnepelottelut perustuvat hyvin pitkälle soluviljely- ja eläinkoemallien ylitulkintaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom