Poliisikouluun

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tove
  • Aloitettu Aloitettu
Voi. Itse siirsin koulutuksen aloitusta aikoinaan puolella vuodella. Vetosin henkilökohtaisiin syihin, mutta en muistaakseni kertonut tarkemmin syytä. Todellinen syy oli se, että odotin täyttäväni X-vuotta, jonka jälkeen mulla oli mahdollisuus saada paremmat rahat opiskelun ajaksi.

Oorrait, itsellänikin olisi tähän hyvä syy. Entäs miten tämä iänikuinen keskustelu poliisien työllistymisestä? Eri lähteistä asiaa tutkittaessa ilmenee, että pääosin töitä on löytynyt, ja että vakinaisten virkojen määrä on lisääntynyt määräaikaisiin verrattuna. Ihan uusinta tietoa ei ole kuitenkaan saatavilla. Entäpä tulevina vuosina?

Tästä on varmaan keskusteltu jo täälläkin osakseen, mutta jos nyt ihan tätä päivää ja tulevaisuutta silmällä pitäen...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
nefrohirvi, älä nyt edes kuvittele että se työllisyystilanne tästä kovasti kohenee. Työttömiä on edelleen kymmenittäin ja jatkuvasti osa kypsyy odottelemaan työtä ja poistuu kokonaan muihin ammatteihin.

No tältäpä se kahvipöytäkeskusteluissa kuulostaakin.

Osaako joku sanoa, millä verukkeilla poliisin virkoja täytetään? Haku virkaan on kaikille poliiseille avoin; onko sen jälkeinen menettely sama, kuin työpaikkoihin haettaessa yleensä (haastatteluissa läpilyöminen jne.)? Onko vastavalmistuneet eri asemassa, kuin jo pidemmän ajan työttömänä olleet? Onko koulumenestyksellä minkälainen painoarvo? Lähinnä siksi kyselen, että kun kerta suurin osa poliiseista kuitenkin työllistyy, niin mistä syystä nämä loput eivät. Jos nyt suljetaan pois esim. se, että virka pitäisi aueta joltain tietyltä paikkakunnalta.
 
Mitä yhtään tiedän valtion viranhakumenenettelyistä, osa viroista on auki vain ns. muodon vuoksi. Talosta siis löytyy jo siihen tekijä, joka on ollut määräaikaisena töissä (ovat siis haussa vähintäänkin vahvoilla). Jos haetaan jotain erityiskokemusta, sen omaamisella saanee jotain etua. Pääasiassa virkoihin palkataan sellaisia henkilöitä, joiden työtavoista tiedetään jo oman kokemuksen mukaan jotain. Vastavalmistuneiden etusijaisuudesta tai koulumenestyksestä en tiedä juuri mitään.
 
No tältäpä se kahvipöytäkeskusteluissa kuulostaakin.

Osaako joku sanoa, millä verukkeilla poliisin virkoja täytetään? Haku virkaan on kaikille poliiseille avoin; onko sen jälkeinen menettely sama, kuin työpaikkoihin haettaessa yleensä (haastatteluissa läpilyöminen jne.)? Onko vastavalmistuneet eri asemassa, kuin jo pidemmän ajan työttömänä olleet? Onko koulumenestyksellä minkälainen painoarvo? Lähinnä siksi kyselen, että kun kerta suurin osa poliiseista kuitenkin työllistyy, niin mistä syystä nämä loput eivät. Jos nyt suljetaan pois esim. se, että virka pitäisi aueta joltain tietyltä paikkakunnalta.

Vanhemman (rikos)konstaapelin virkoja ei tarvitse laittaa julkiseen hakuun. Nekin harvat kun joskus sinne tulevat, ovat käytännössä jo menossa jollekin määräaikaiselle.

Hommiin taitaa päästä varmimmin kun hoitaa harjoittelun kunnialla ja on muutenkin semmonen tyyppi kenen nimi jää mieleen. Sitten täytyy vaan toivoa, että harjoittelulaitokselta löytyy jotain määräaikaisen narskua joita sitten ketjutetaan ja joskus ehkä vakinaistetaan. Oman lisänsä soppaan tuovat tietysti työkkärin (mikä lie elinkeinotoimisto onkaan nykyään), tarjoamat työllistymisvarat. Niitä voi yksittäinen soturi saada maksimissaan 10 kuukaudeksi. Välillä putoo kelkasta pitkäänkin "talon rahoilla" määräaikaisena olleita kun tilalle tuleekin uusia naamoja työkkärin mandaatilla.

Ei oo tarkotus lannistaa ketään kouluun hakevaa, mutta ei ole mitään viitteitä siihen että poliisien määrä tulisi lisääntymään. Toiseen suuntaan sen sijaan mentäneen.
 
Vastavalmistuneen kommenttia asiaan.. Tällä hetkellä töihin tuntuu pääsevän vain, jos olet työtön ja satut juuri oikean työkkäri-ihmisen (tietää, miten homma toimii) puheille oikeaan aikaan (eli silloin kun rahaa tulee työkkärille jakoon) ja oikeassa paikassa (jossain on kuulemma linjattu, että ei valtion virkoihin työkkärirahaa). Joillain on auttanut se, että on itse ottanut mahdollisimman paljon asiasta selvää ja etsimällä etsinyt sen virkailijan, joka antaa puollon työkkärirahoille.

Tiedän yksittäisiä tapauksia, joissa vakiviran on saanut heti valmistuttuaan siltä laitokselta, jossa on ollut kouluajankin töissä (ei tosin mistään isommista kaupungeista, vaan vähän syrjemmästä). Isoa tuuria ollut mukana, nimi jäänyt positiivisella tavalla mieleen ja ehkä ko. henkilöllä on myös ollut juuri jotain erityisosaamista, jota on kaivattu taloon. Samoilla kriteereillä tiedän muutamien saaneen myös määräaikaisuuden ilman työkkärirahoja. Hyvin harvassa kuitenkin ovat..

En itse usko, että koulumenestyksellä on mitään vaikutusta työllistymiseen. Mun papereita ei oo ainakaan kukaan kysellyt. Enemmän on merkitystä sillä, miten oot työsi hoitanut ja millainen tyyppi olet (ja kuinka onnellisten tähtien alla oot sattunut syntymään). Jos päättötyö on tehty jostain erikoisemmasta aiheesta ("tilaustyönä") ja onnistuneesti, niin sillä voi olla jotain painoarvoa. Tai sitten ei. Komppaan edeltäviä kommentoijia siinä, että oman kokemuksen mukaan usein valtiolla avoinna olevaan virkaan on jo tekijä tiedossa talon omista määräaikaisista.

Henkilötyövuosiin on vähennystarpeita vissiin vähän joka puolella, joten tilanne ei todellakaan näytä hyvältä.
 
Hämeen seudulta heivattiin vuodenvaihteessa noin 20 ulos ja jollain muulla laitoksella oli tarve 20:n henkilötyövuoden vähentämiseen. En muista mikä laitos kyseessä. Luulisin kaikilla uusilla laitoksilla olevan saman suuntainen tilanne tällä hetkellä. Uskon kuitenkin että valtio antaa lisää rahaa ennen kesää, pakkohan sitä on tulla?

Jos ei parempaa suunnitelmaa ole niin paperit vaan kouluun vetämään. Hauska ja helppo leikkikoulu ja työllistymismahdollisuudet 3 vuoden päästä on tuskin huonommat kuin keskimäärin muillekaan aloille. Sitä kannattaa tietenkin miettiä, että lukeeko kestoltaan lähes saman ajan kestävän akateemisen tutkinnon vai poliisin perustutkinnon. Poliisin papereilla voi hakea vain poliisin töihin ja häkehommiin. Näinköhän oli pelkkä laskuvirhe ministeriössä, että poliiseja koulutetaan helvetisti reserviin samaan aikaan hätäkeskusuudistuksen kanssa. Ei varmasti. Olisi hauska tietää montako poliisitaustaista on jakamassa keikkaa Helsingin suunnalla. 20?
 
Turun näkökulmasta: ainoa tapa päästä töihin on työkkärin kautta. Noin puoli vuotta tai enemmän työkkärissä, jonka jälkeen saa ehkä sen 6kk työkkärityöllistymisen. Sen jälkeen sormet ristiin ja toivo että työkkärirahoitukseen saa jatkoja, tai joku määräaikaisuus sattuisi aukeamaan. Usein käy niin, että varsinaisen työkkäripestin jälkeen joutuu uudestaan työkkäriin odottelemaan. Jos pääsee taloon sisälle ja näin ollen saa jalan oven väliin, on kuitenkin ihan realistiset mahdollisuudet että pääsee "määräaikaisuusputkeen", eli siihen että "saat" tehdä muutaman kuukauden määräaikaisuuksia eri tehtävissä talon sisällä (eli otat sen mitä annetaan). Sitä kautta sitten aikanaan muutaman vuoden päästä voi toivoa että virka vakinaistettaisiin (nykyään valitettavasti moni määräaikainen joutuu lähtemään ennen vakinaistamista).

Virallisiin työttömyystilastoihin ei kannata uskoa pätkääkään. Jokaista kortistossa olevaa kohti on useita poliisihommiin työllistymättömiä, jotka ovat väliaikaisesti jossain muissa hommissa. Sitten hekin tajuavat että ainoa mahdollisuus päästä pollarihommiin on irtisanoutua nykyisestä duunista ja hypätä kortistoon. Todella paska tilanne, mutta ainakin täällä ainoa mahdollisuus.

Mielestäni voi kyllä sanoa, että käytännössä jokainen poliisikoulun käynyt tulee työllistymään poliisin töihin. Se vaan voi viedä useita vuosia aikaa, ja suurella todennäköisyydellä et pääse tekemään sitä mitä haluaisit edes vuosien odottelun jälkeen.

Toisaalta, on niitäkin tapauksia jotka sattuvat olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja pääsevät suhteellisen nopeastikin töihin valmistumisen jälkeen. He ovat kuitenkin harvoja poikkeuksia, joilla on sattunut käymään todella hyvä tuuri. Mahdollista se kuitenkin on. Koulumenestyksellä yms. ei taida edelleenkään olla mitään tekemistä työllistymisen kanssa. Jos nimi jää harjoittelussa positiivisesti mieleen, niin ei se mahdollisuuksia ainakaan heikennä. Mitään se ei kyllä takaakaan.
 
Onko mitään erikoisosaamista, jota poliisin puolella arvostetaan? Tyyliin muutama vuosi ensihoitajana, palomiehenä tai erikoisjääkärinä. Tai vaikka arabian kielen osaaminen? Eli voisiko jotain tuota kautta päästä töihin.
 
Onko mitään erikoisosaamista, jota poliisin puolella arvostetaan? Tyyliin muutama vuosi ensihoitajana, palomiehenä tai erikoisjääkärinä. Tai vaikka arabian kielen osaaminen? Eli voisiko jotain tuota kautta päästä töihin.

No jos arabiaa sujuvasti osaat, niin Supo voisi vaikka kiinnostuakkin. Noista muista ei ole hyötyä. Työllisyystilanne tosiaan surkea. Meilläpäin määräaikaisuuksia ja virkoja täytetään virkaiän mukaan, jos et nyt sitten oikeasti ole mokaillut ja näin jäänyt mieleen huonossa valossa. Pitkä jono ja uusi laitos heti lähtiessä pitkästi miinuksella. Työkkärin rahatkin laitos sai könttäsummana ja käyttää niitä kesällä kiireiden purkuun. Muita paikkoja ei ole jaossa, jos ei ihmeitä tapahdu.
 
Se on kyllä tullut huomattua, että määrättyjen henkilöiden välille saattaa jo peruskoulutuksessa muodostua nihkeät välit. Joskus myös käy niin, että ei opita tuntemaan kurssikavereita kunnolla ja jää hyvin pinnallisen negatiivinen kuva jostain henkilöstä. Varsinkin perus kuppikuntameininki jylläsi aika lailla vanhempien kurssien keskuudessa, joilla oli paljon väkeä. Paska tuuri niille, jotka eivät välttämättä ole täysin ansainneet mainettaan, mutta joita "huono maine" seuraa työnhakuun.

Sen puoleen on tärkeää, että viimeistään siellä työharjoittelussa tulee porukan kanssa toimeen ja välttää turhia konflikteja. Ja että hoitaa hommat marisematta. Se maksaa itsensä takaisin ja koskaan kun ei tiedä, kuka tuntee mahdollisen seuraavan virantoimituspaikan porukkaa. Omalla kohdalla aikanaan erikoisempiin hommiin pääsyä edesauttoi se, että mulle jokseenkin vieraaksi jäänyt ylikonstu sattui olemaan tulevan päällystötason esimieheni vanha kurssikaveri. Kuitenkin kyseinen ylikonstu oli saanut hyvän kuvan meikäläisestä jo muiden kertoman perusteella ja välitti kehut eteenpäin tulevaan virkapaikkaan.

Esimerkin perusteella voin kertoa kaikille, että yksi puhelinsoitto painaa enemmän kuin mitkään koulupaperit. Kokemuksesta voin myös sanoa, että kielitaito on kova juttu, jos haluaa paiskoa hommia jatkossakin. Vinkiksi myös tuleville harjoittelijoille, että älkää liikaa haikailko sinne kenttähommien suuntaan. Osoittaakaa mielenkiintoa tutkintaan, koska sinne ne enimmät paikat tulevat ja sitä mielenkiintoa ne esimiehetkin työhönotossa arvostavat.
 
Paljon erilaisia näkökulmia ja realiteetit työllistymiselle otettu huomioon, hyvä niin.

Näyttäisi siis aika pitkälti aivan normaalia työllistymistäkin (omista kokemuksista) koskevat lainalaisuudet pätevän, eli minkälaisen kuvan jättää itsestään ja ns. "jalkaa oven väliin". Tästä voi sitten itsekin jo vedellä aika pitkiä johtopäätöksiä, kannattaako hommaan ryhtyä omia vahvuuksia puidessa. Kiitos näistä!
 
Kaksi sanaa työllistymiseen: PÄRSTÄ ja KERROIN. Venäjän kielen taitamisella on muutamakin saanut idästä ja Helsingistä vakiviran kentältä niin että heilahti.

Kuulin että erikoisjääkärikoulutuksen saaneet kutsutaan suoraan Karhuun... Tai sitten EI. Kaikki varusmiespalveluslässytykset voi unohtaa. Siitä ei hyödy kuin työkokemuksen verran hakuvaiheessa. Muutama ammattivartijakin on tullut harjoitteluun asenteella "mä osaan nää hommat". Voitte arvata osasiko ja saiko töitä. Pärstäkerroin!
 
Kyllä se työllistymistilanne on käsitykseni mukaan hyvin heikko tällä(kin) hetkellä. Viime vuonna valmistui lukumäärältään isoja kursseja. Meidän laitoksella kenttäjaksolla olleita ei ole montaa sen jälkeen enää töissä näkynyt... Itsellä valmistumisesta on pari vuotta aikaa. Tiedän omalta kurssilta aika monta henkilöä, jotka eivät ole valmistumisen jälkeen tehneet päivääkään poliisin töitä tai ovat tehneet joitakin lyhyitä määräaikaisuuksia.

Tällä hetkellä varmaan melko sama miten on hommansa hoitanut, kun töitä ei yksinkertaisesti ole tarjolla. Tai no työkkärin rahoituksella ilmeisesti onnistuu. Lisärahoitusta jos valtiolta sattuisi tulemaan, niin silloin osa onnekkaista saattaa saada suoraan jopa vakivirkoja valmistumisen jälkeen.
 
Onko mitään erikoisosaamista, jota poliisin puolella arvostetaan? Tyyliin muutama vuosi ensihoitajana, palomiehenä tai erikoisjääkärinä. Tai vaikka arabian kielen osaaminen? Eli voisiko jotain tuota kautta päästä töihin.

Kyllä kielitaidosta on aina hirvittävästi hyötyä, mutta sitä pitää osata enemmän kuin keskivertoturisti. Varsinkin venäjänkielen osaajat, mutta myös eksoottisemmat kielet.
 
Hakemus laitettu menemään. Mukavat 80 paikkaa elokuussa alkavalle kurssille. Yleensä ollut jotain n.20? Ei tosin tarkoita sitä että minä sinne pääsisin...
 
Hakemus laitettu menemään. Mukavat 80 paikkaa elokuussa alkavalle kurssille. Yleensä ollut jotain n.20? Ei tosin tarkoita sitä että minä sinne pääsisin...

Lehtiselle tsemppiä! jos nyt olisi jo sunkin aika päästä tänne ;) muista tekemäsi virheet aiemmissa kokeissa ja ota niistä opiksi! kuntokokeestakin lopulta todella helppo ottaa ne täydet pisteet.
 
"Arviointi ja pisteytys

Valintakokeen enimmäispistemäärä on 100 pistettä.

Tiivistelmä 0 - 15 pistettä
Essee 0 - 25 pistettä
Kuntokoe 0 - 20 pistettä *
Psykologinen osio 0 - 25 pistettä
Haastattelu 0 - 10 pistettä
Yksilö- ja ryhmätehtävä 0 - 5 pistettä

* Valintakokeen ensimmäisessä vaiheessa pisteisiin lasketaan mukaan puolet kuntokokeen pisteistä, jotta kuntokokeen osuus on enintään 20 prosenttia. Toisen vaiheen jälkeen kaikki kokeesta saadut pisteet lasketaan yhteen ja hakijat laitetaan lopullisen yhteispistemäärän mukaisesti paremmuusjärjestykseen.

Valintakokeen osioiden painotus loppupisteytyksessä:

Kirjallinen koe 40 %
Kuntokoe 20 %
Soveltuvuuden arviointi 40 %"
 
Missä vaiheessa mahdollisilla hakijoilla on materiaalin opiskelu? On kyllä valtavasti luettavaa, kun näistä 18 pitäisi kokeessa hallita ne kaksi ulkoa. Ei auta varmaan muu, kuin lukea aineistoa uudestaan ja uudestaan.
 
Tsemppiä vaan kouluun hakeville ja vielä enemmän tsemppiä työnhakuun sitten, kun ensimmäiset AMK-poliisit valmistuvat ryminällä. Nyt ei riitä töitä edes noin 20 tuoreen konstaapelin kursseille ja muutaman vuoden päästä valmistuu parin kuukauden sisällä 180. Tai mistäs sitä tietää, vaikka se vuosikausia hoettu "Kyllä 2-3 vuoden päästä tilanne on ihan erilainen" -hokema muuttuu todeksi. :jahas:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom