Pois Suomesta thread...maybe forever!!!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Topah
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mä sanoisin, että tulevaisuus Suomessa on ihan mahdollinen. Et vaan vielä osaa arvostaa sitä.
--
Ja se lähteminen kannattaa sitten tehdä mah.nopeasti sen sijaan, että jää tänne kitisemään kotimaan puutteita.

Vähän luulen että osaisin jos arvostaa jos olisin arvostaakseni. Tähän mennessä on kahdesta ulkomaasta kokemusta, ja vaikka koti-ikävä onkin aina iskenyt, silti on sellainen fiilis ettei kuulu Suomeen. Haluan vaan takasin.

Halu ulkomaille ei muuten ole vastakkain verrannollinen isänmaallisuuden kanssa. Kun ekan kerran muutin pois Suomesta, aloin löytää itsestäni pienen fennomaanin piirteitä. Vieläkin ääni murtuu vähintään Maamme-laulun ekan säkeistön puolivälissä (tämä on muuten aika tragikoomista, ilmiö toistuu vaikka laulaisin yksin suihkussa...). Toisaalta, vaikka olisi ylpeä suomalaisuudestaan, jotkut suomalaiset ei ehkä vaan sovi Suomeen. Simple as that.
 
Voisitteko ulkomailla asuvat hiukan täsmentää. Otetaan vaikka vertailupariksi Suomi ja Saksa. Mikä on se ero ilmapiirissä ja ihmisissä? Olen käynyt Saksat, Ranskat, Tanskat ja monet muut Euroopan maat, enkä nyt huomaa hirveästi eroa henkisessä ilmapiirissä ja ihmisten jokapäiväisessä elämässä verrattuna Helsinkiin. Perusluonteenpiirteet ihmisillä hiukan vaihtelevat maiden mukaan, mutta ei ne erot Euroopan sisällä niin suuria ole.

Insinööri Suomessa ja insinööri Saksassa. Mikä ero? Saksalainen saa todennäköisesti hiukan enemmän palkkaa ja ajaa hienommalla autolla. Mitä muuta eroa. Ei siellä Saksassakaan työtä tekevät ihmiset tanssi päivisin kaduilla bratwursti ja bisse kädessä. Miksi täällä Suomessa ei voi elää "tätä päivää" ja nauttia elämästä? Ai koska ihmiset vaan möllöttää kotona ja masentuu. Älkää nyt viittikö.

Voisiko tuossa viihtymisessä olla mukana hiukan myös uutuuden viehätystä. En halua dissata ulkomaille muuttaneita tai epäillä että he eivät olisi onnellisia. Haluaisin vain ymmärtää mikä siinä on, että henkisen kodin löytää Saksasta, muttei Suomesta, kun kyseessä on kuitenkin arvopohjaltaan ja arkielämältään omien havaintojeni mukaan aika samanlaiset valtiot.
 
Voisiko tuossa viihtymisessä olla mukana hiukan myös uutuuden viehätystä.

Itse sanoinkin tuolla aiemmin, etta useimmin siella ulkomailla on hienoa juuri se uutuuden viehatys. Mutta eipa se yli vuotta jaksa kantaa kuitenkaan, joten moni muuttaa takaisin kotimaahan tai jonnekkin muuaalle, kunhan alkuhuumasta on paasty. Aluksi kaikki on kiehtovaa ja erilaista jolloin epamiellyttavat asian unohtuvat. Mutta kylla ne arkiset asian siella toisessakin maassa vastaan tulevat ja se on vain itsesta kiinni milta elama maistuu... kuten kotimaassakin.

En tieda kuinka kauan Kylli on niissa kahdessa maassa asunut, mutta kuulosti juuri silta ettei arki tarpeeksi paljon parempaa ollutkaan, koska koti ikava voitti. Tyypillinen ongelma mihin ei ole suoraa syyta, mutta nakee monelle kayvan. Vaikka ulkoisesti kaikki olisi hyvin, niin silti voi iskea selittamaton haikeus kotiin. Joillekin se on oikeasti hyvien ystavien puute, toiselle perheen etaisyys ja ehka kolmannelle vieras kieli.
 
Ei siellä Saksassakaan työtä tekevät ihmiset tanssi päivisin kaduilla bratwursti ja bisse kädessä. Miksi täällä Suomessa ei voi elää "tätä päivää" ja nauttia elämästä? Ai koska ihmiset vaan möllöttää kotona ja masentuu.

Voisiko tuossa viihtymisessä olla mukana hiukan myös uutuuden viehätystä.
Itse asiassa Baijerin osavaltiossa tanssitaan päivisin bratwursti kädessä ja bisse kourassa. Itse asiassa useissa työpaikoissakin on ruokalassa esim. oluthanat joista saa laskea itselleen ruokajuomaa. Jos hanaa ei ole, on vähintään jääkaappi josta saa ottaa olutta itselleen. Itse asiassa jotkut työpaikat jopa tavallaan velvoittavat tyhjentämään tuon olutjääkaapin. Ruokajuomana menee helposti 2-3 (0.5L) vahvaa olutta keskellä päivää ja sitten palataan töihin. Olut on Baijerissa elintarvike, ei nautintoaine tai huume, kuten Suomessa.

Olet varmasti oikeassa tuossa uutuudenviehätyksessä. Minusta on kiva mennä aina uuteen paikkaan ja alkaa elämään siellä, kun kaikki on uutta ja kaikki pitää tehdä uudella tavalla ja asioista joutuu ottamaan selvää ja paikkoihin voi tutustua.

Mitäs parempaa Saksassa on kuin Suomessa. Laitan näitä nyt tällä hetkellä asioita itseni ja perheeni mielestä hieman listaksi. Olen aika pahasti sairastunut, tälläkin hetkellä, joten ensimmäisenä on pakko sanoa terveydenhoito ja sen laatu sekä nopeus.

Parempaa kuin Suomessa:

1. Terveydenhoito, täysin uskomatonta verrattuna Suomeen. Missään ei säästellä ja kaikki mahdollinen tutkitaan, kaikki kuvat otetaan HETI, CT-scan ja muut kalliit toimenpiteet. Osastolle jääminen on itsestäänselvyys jos lääkäri vähänkin kokee sen tarpeelliseksi. Sairasvakuutus korvaa myös lääkkeet. 3kk välein joutuu itse maksamaan 10e, ei muuta. Lääkäri oikeasti pitää potilaista osastolla huolta, juttelee heidän kanssaan, selittää yksityiskohtaisesti kaiken. Lisäksi hoitajia on enemmän yhdellä osastolla kuin Suomessa yhdessä sairaalassa. Sama pätee esim. Synnytyssairaalaan. Sairaalassa ruoka on myös hyvää.

2. Ilmasto, voi luoja että tämä ilmasto on vähintään 387% parempi kuin Suomessa. Kesät ovat pitkiä ja lämpimiä ja aurinkoisia. Talvet lyhyitä, leutoja ja suhteellisen lumisiakin. Nytkin on puoli metriä lunta maassa ja 2 viikon päästä todennäköisesti jo ensimmäiset terassit aukeavat. Kevät tulee nopeasti ja yllättäen, ei kuukausien odotuksen tuskalla. Etelä-Saksassa vieläpä se että Alpeille pääsee hiihtämään noin yhdessä tunnissa omalla autolla. Tähän lisäisin vielä ilmanpuhtauden varauksella. Esim. tässä Alpeilla ilmanlaatu on erittäin hyvää. Ruhrin alueella jossa on paljon teollisuutta, onkin sitten savusumua kuin Losissa.

3. Hinnasto. Oikeastaan kaikki on halvempaa paitsi Diesel ja kaikenlainen elektroniikka, jonka joutuu ostamaan kivijalkakaupasta. Netistä sähkörojutkin saa sitten halvalla, kuitenkin kaipaisin jotain Bilteman tapaista sekatavaraputiikkia tänne. Ruokalasku on ehkä 1/3 siitä mitä Suomessa ja laatu paljon parempaa. Myös autot ovat 50% halvempia kuin Suomessa.

4. Ruoan laatu. Luomutuotteita saa aivan jokaisesta kaupasta hyvin valikoimin, jos jotakuta kiinnostaa. Vihannekset ovat todella edullisia ja kauppojen valikoimat hyviä, jos osaa mennä oikeaan kauppaan. Liha ja kanafile ovat arkiruokaa täällä. Valmiiksi marinoituja tuotteita ei juurikaan ole paitsi kesäisin nopeaa grillausta varten. Eli turhasta pahasta oranssista mössöstä ei tartte maksaa. Saksassa myös Lidl on laadukas kauppa ja myy tuoreita tuotteita. Usein joku tietty tuote on kuitenkin loppu, esim. Ryssän kanssa käytiin kaupassa niin siellä ei ollut banaaneja.

5. Verotus, käytännössä maksat puolet niistä veroista mitä Suomessa. Lisäksi jos esim. vaimo on kotona lasten kanssa, sinun veroprosenttisi puolitetaan, koska vain toinen käy töissä. Tietty palkat ovat parempia myös, jopa tuplaten, alasta riippuen.

6. Moottoritiet läpi maan, mihin tahansa menetkin. Useimmiten myös ilman nopeusrajoituksia, miinuksena usein kovat ruuhkat.

7. Ihmisille annetaan mahdollisuus päättää asioista itse. Ei ole sellaista holhousta. Suomalaisia pidetään tässä suhteessa orjana talutusnuorassa joille Demarit kertovat mitä tehdä ja miten ja milloin. Se pistää vihaksi. Esim. tuo ettei suomalainen muka pysty havainnoimaan tilannetta oikein vaan aina ja iänkaikkisesti on parasta ajaa 80kmh vaikka tie olisi tyhjä ja auto uusi, koska demarit ovat päättäneet näin.

8. Kahvila- olut- ja ravintolakulttuuri. Mukaanlukien esim. leipomot jne. Joka ikisen talon nurkalla tuppaa olemaan hyvä kahvila tai leipomo josta saa mukaansa kahvit ja tuoreen täytetyn sämpylän edullisesti. Tähän lisäisin vielä hyvät tuoreet leivät, joita saa tuoreena joka kaupasta. Suomalainen muovipussileipäkulttuuri vimpuloineen ja muhkuineen on aivan saatanasta, tämä korostuu pääkaupunkiseudulla varsinkin ympäröivissä kunnissa. Jumbossa on ihan ok leipomo mutta sielläkin vain paria hassua erilaista leipää ja sämpylää.

9. Maantieteellinen sijainti, viikonloppureissuja voi tehdä esim. seuraaviin paikkoihin nopeasti omalla autolla: Hollanti, Belgia, Luxemburg, Italia, Itävalta, Sveitsi, Tsekit, Ranska. Suomessa vain Tallinna ja Venäjä. Kumpaankaan ei edes uskalla lähteä omalla autolla. Myös Suomi on lähellä, vain 1h50min lentäen.

10. Huolehtiminen ympäristöstä. Roskia ei ole. Taloja pidetään pidetään hyvässä kunnossa ulkoisesti, kauniit pihat. Rappaukset eivät ole koskaan edes keskustassa likaisia. Talot maalataan varmaan kerran vuodessa tai jotain. Kaunis arkkitehtuuri.

11. Vanha kulttuuri, jos talot eivät ole vanhoja, ne on rakennettu vanhan näköiseksi. München täytti juuri 850 vuotta.

12. Toisista huolehtiminen, ihmiset pitävät toisistaan, esim. naapureistaan huolta. Katsovat heidän peräänsä ja auttavat aina pyytettömästi jos kokevat että naapuri tai kuka tahansa ulkopuolinen tarvitsee apua. Jos lapsi itkee paljon niin naapuri saattaa pyrkiä sisälle katsomaan että kaikki on kunnossa (tämä on myös miinus)

13. Luottamus. Täysin käsittämätöntä. Kaupoissa on tuotteita pihalla, eikä kukaan vahdi niitä, myös lähiöissä. Hotellin voi varata kun sanoo nimensä ja kertoo milloin tulee. Maksetaan jälkikäteen.

14. Lapsiystävällisyys. Mihin tahansa kauppaan menee niin lapsi saa aina jotain herkkua, milloin tikkarin kodinkoneliikeestä, pienoismallin autokaupasta, kinkkuviipaleen lihakaupasta, keksin leipomosta jne. Kaikki pitävät lapsista, koskaan kukaan ei valita lapsista, paitsi naapurit välillä metelistä. Mutta esim. kauppajonossa ei kukaan tule nälvimään ja tuhisemaan ja katsomaan vihaisesti kirkuvan lapsen vanhempaa.

15. Ihmiset ovat iloisia, positiivisia ja ystävällisiä sekä avuliaita. Aina.

16. Oluet, oluet ja oluet. :kippis1:

Huonompaa kuin Suomessa:

1. Rakennustekniikan laatu, talot tehdään päin persettä. Lähes kaikki talot ovat homeessa, koska niistä tehdään "pulloja" eikä koneellista ilmanvaihtoa ole vielä keksitty. Rakennuteknisesti kaikki tehdään päin persettä väliseinistä ikkunanpokiin asti. Äänieristystä ei ole vielä keksitty. Mitään standardeja ei ole, eikä käsittääkseni myöskään kosteuseristyksiä.

2. Joutuu käymään useissa ruokakaupoissa lähes poikkeuksetta, koska yhdestä kaupasta ei koskaan saa kaikkea haluamaansa.

3. Toisista huolehtiminen menee välillä liiallisuuksiin ja nuuskitaan esim. naapureiden asioita. Vääränvärisiä pöytäliinoja ei välttämättä saa pitää parvekkeella jos se ei miellytä naapurin silmää. Jos lapsi itkee paljon niin naapuri saattaa pyrkiä sisälle katsomaan että kaikki on kunnossa.

4. Katolinen kirkko rajoittaa elämää. Sunnuntaisin ovat kaupat kiinni, käytännössä ilman poikkeuksia. Kirkon kellot kilkattavat pirusti joka päivä.

5. Liikaa ihmisiä (82 miljoonaa). Kaikki tahtovat lähteä reissuun viikonlopuksi, kaikki. Kauheat ruuhkat joka paikassa. Ympäristönajattelu kusee tässä tapauksessa, autoja on varmasti 50 miljoonaa joista 90% jokainen on liikenteessä koko viikonlopun. Itse en ole viherpiiperö mutta kun tuota viikonlopun liikennettä katsoo niin patoutuneinkin ympäristönvihaaja heltyy ja alkaa ajatella ekologisesti. Tuo on täysin käsittämätöntä miten paljon noista lähtee saastetta. Onneksi autot ovat uusia ja vähäpäästöisiä suurimmalta osin. Tämä siis jopa Bangkokin asumisen jälkeen!!!

6. Kalliit hinnat palveluista/energiasta: Vakuutukset, lämmitys, sähkö, (jo mainittu Diesel,) ovat about tuplaten kalliimpaa kuin Suomessa. Onneksi tuohon voi vaikuttaa hieman itsekin valitsemalla pienimoottorisen/uuden auton, lämmittää energiataloudellisesti sekä käyttämällä vähän sähköä. On hieman ristiriidassa taas tuon edellisen ympäristöajattelun kanssa.

7. Jäykkä byrokratia toimistoissa jne. Kaikki asiat pitää hoitaa paperisodalla joihin pitää saada paljon leimoja. Toimistoissa ei puhuta muuta kuin saksaa, kaikki paperit ovat myös saksaksi.

8. Puhelimet, netti ja faksi. Matkapuhelimen kuuluvuus on surkeaa, täysin surkea ja kattamaton 3G-verkko. Nettiyhteydet ovat hitaita, 1-megainen on tätä päivää, useimmilla on vielä isdn-yhteys, jos sitäkään tai edes tietokonetta. Faksi on ainoa oikea ja virallinen tapa lähettää dokumentit postin lisäksi. Jokainen saksalainen käyttää faksia. Lankapuhelin on yleisesti käytössä ja matkapuhelin on välttämätön paha mitä ei käytetä. Kännykkäpuheluiden hinnoittelu on aivan sairasta, samoiten datasiirtomaksut.

9. Kaikki ohjelmat ja leffat dubataan, telkkarit ovat kuvaputkia ja 4:3, joten myös suurin osa lähetyksistä on analogisia ja 4:3 kuvasuhteella. 4:3 kuvasuhteella lähetykset ovat arkipäivää myös digiverkossa. Telkkarista ei tule käytännössä mitään englanniksi.

10. Turistien suuri määrä ja niiden törttöily esim. liikenteessä moottoritiellä. Pahimpia ovat hollantilaiset ja itävaltalaiset.

11. Kaikkeen etsitään aina halvinta. Esim. jos saksalainen etsii hotellia, voi hän soittaa lankapuhelimestaan jopa 25 eri hotelliin vain sen vuoksi että säästää 5e yhdestä hotelliyöstä. Kämpät maalataan halvimmalla ja surkeimmalla maalilla, ehkä se tosin on tuo rakennustekniikan kohtaan 1) sopivampi.

12. Rasvainen ja suolainen ruoka ravintoloissa, voisi kuvitella että nämä olisivat kaikki kuolleet jo johonkin sepelvaltimotautiin. Miksiköhän tuo tauti vaivaa suomalaisia? Saksassa tuo rasvaisuus ja suolaisuus on aivan eri planeetalta vielä kuin esim. Pohjois-Karjalassa. Paljon pahempaa siis. Etniset ravintolat taas tekevät pääasiassa mautonta ruokaa, saksalaisille suunnattuja. Ei mausteita, ei tulisuutta.

13. Autobaanat ovat paikoin huonoja ja ruuhkaisia ajoittain. Rekkajonot ovat 1000x pahemmat kuin Lappeenrannassa ja niitä on 24h vuorokaudessa vuoden ympäri.
 
Joo, vuokrat ovat suhteellisen kalliita, tosin minulla on kokemusta vain Münchenistä joka on saksan kallein kaupunki ja asunnot ovat kalleimpia. No kuitenkin vuokrat ovat halvempia kuin Helsingissä, mutta nuo vastikkeet, lämmityskulut jne joutuu maksamaan vuokralainen.

Nürnberg, Berliini jne ovatkin sitten noin puolet halvempia paikkoja asustella kuin München.
Saksalaisista suuri osa asuukin varmasti vuokralla ja vuokralainen vie lähtiessään mukanaan useimmiten keittiönkalusteet (koneet, kaapit jne). Monissa tapauksissa vuokralainen vie mukanaan myös kokolattiamatot/parketit, mutta harvemmin noita. Eli uuden vuokralaisen tehtävänä on rakentaa asunto aina uusiksi lattioita ja keittiöitä myöten. Kaikki mikä irtoaa, irroitetaan, myös peilit kylppäristä ja vessapaperirullatelineet.

Asunnot Münchenissä ovat halvempia kuin pk-seudulla Suomessa. 250ke saa tuollaisen 80-100m2 parikerroksisen rivarin uutena omalla pihalla 10-15km keskustasta hyvien yhteyksien päästä (=suora motari aivan keskustaan saakka/ junarata vieressä). Tuohon kuuluu useimmiten myös autotallipaikka kellarissa. Vastikkeet (Nebenkosten) ovat about samat kuin Suomessa, noin 200e/kk.

Asuntojen arvo ei nouse juurikaan, eli myyntivoittoa ei juurikaan tule, myyntivoitto taitaa olla verollista muistaakseni 10 vuoden asumiseen saakka. Plussana on se että hintakuplaakaan ei ole, minkä puhkeamisesta Suomi tällä hetkellä kärsii.

Hintoja:
http://www.immobilienscout24.de
http://immobilienmarkt.sueddeutsche.de/
 
Muuten totta, paitsi, että venäjällä uskaltaa ajaa autolla, virossa en ole vielä ajanut itse, lähiaikoina oisi tarkoitus käydä toki. Venäjällä uskaltaa ihan samalla tavalla ajaa kuin suomessa, ei ees oo kovin paha.

Saksan pahin vika imo on ihan älyttömän iso muslimivähemmistö.

e: eikä Ruhrin alueella minusta nyt NIIN huono ilmanlaatu ole, toki, kun olen van pari-kolme viikkoa viettänyt siellä, niin ehkä en oo tosiaan pahimpia smogeja nähnyt. Kyllä mun mielestä myös Ruhrin alue on ihan kivaa seutua jos vaikka kotikulmiin vertaa. Frankfurt ja Baijeri ownaa toki. Ennemmin mä asuisin vaikka Erfurtissa, ku täällä;)
 
Saksan ja Suomen turkkilaiset (jos heitä nyt tarkoitat tuolla muslimivähemmistöllä) ovat aivan eri asia. Turkkilaiset eivät viitsi perseillä täällä koska he tekevät töitä ja asuvat täällä ja myös lomailevat täällä. Suurimmalla osalla turkkilaisista on joku uusi 3-sarjan coupebemari tai jopa M3. Eivät tahdo leimata itseään samalla tavalla kuin vaikkapa somalit ja mustalaiset tekevät itselleen Suomessa. Suomi on se paikka jonne pahimmat pakolaiset otetaan avosylin vastaan.

On varmasti olemassa alueita jossa ei välttämättä kannata liikuskella jos ei tahdo nähdä nurjaapuolta "pakolaisongelmasta", kuten vaikkapa tässä 6 miljoonan suur-Munchenin alueella vaikkapa Neuperlach ja muistaakseni Pasing -kaupunginosat. Sieltä kyllä sitten irtoaa kolmiotakin vuokralle 300-400 eurolla. Se kertoo jotain alueestakin.

800px-Neuperlach_0629.jpg


Mitäs sitä nyt voi tämän kokoisessa suurkaupungissa olettaakaan, onhan täällä niitä miinuksiakin. Tiesitkö että München on rankattu yhdeksi maailman turvallisimmaksi kaupungiksi? Se on aika hyvä saavutus ottaen huomioon maahanmuuttajien määrän ja asukasluvun.
 
Toki, München on mun oma ehdoton ykkössuosikkikaupunki kaikista kaupungeista missä olen ollut. Aivan tajuttoman upea mesta. Frankfurt on ehkä prameampi, siellä on helvetin hieno keskusta, mutta München on niin paljon historiallisemman näköinen, ja siellä ei kyllä munkaan mielestä missään kohtaan ole ollut turvatonta. Jos nyt saisin ihan missä tahansa euroopassa asustella, asuisin varmaankin jossainpäin Baijeria.

Kun vertaa vaikka A-damiin niin ero on melkomoinen;) Etteikö Dami oisi omalla tavallaan kiehtova, niin lapsiperheelle ei se mun mielestä oisi ehkäpä paras paikka

Se saksankielen opettelu kyl on imo aika imperatiivi ihan viihtymisen kannalta
 
Voisitteko ulkomailla asuvat hiukan täsmentää. Otetaan vaikka vertailupariksi Suomi ja Saksa. Mikä on se ero ilmapiirissä ja ihmisissä? --Miksi täällä Suomessa ei voi elää "tätä päivää" ja nauttia elämästä?

-- Haluaisin vain ymmärtää mikä siinä on, että henkisen kodin löytää Saksasta, muttei Suomesta, kun kyseessä on kuitenkin arvopohjaltaan ja arkielämältään omien havaintojeni mukaan aika samanlaiset valtiot.

Ensinnäkin kulttuurieroja on mun mielestä enemmän kuin mitä pinnallisesti katsoen voisi ajatella. Uudessa maassa asuessaan sitä sitten yhtäkkiä tajuaa, että miten ollaan täysin eri kulttuureista. Suomalaiset ovat moniin muihin eurooppalaisiin verrattuna todella työkeskeistä, sukupuolineutraalia ja hieman syrjäänvetäytyvää kansaa. Muuallakin Euroopassa tehdään töitä, mutta työn laatuakaan ei aina katsota sen mukaan että oliko output maksimaalinen inputtiin verrattuna. Tai esim. sukupuolirooleissa olen huomannut, että monessa modernissa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa on silti vahvat sukupuoliroolit. Arvopohja on sama, mutta käytäntö eroaa silti. Suomessa syytettäisiin helpommin machoilusta tai pidettäisiin huoramaisena.

Henk.koht. ajattelen niin, että me ihmiset emme kauheasti eroa toisistamme, eikä kaikkea missään nimessä kannata pistää etnisen taustan piikkiin. Mutta: lauman normit ohjaavat sitä, mitä puolia itsestään ihminen tuo esiin. Eivät kaikki suomalaisetkaan ole tuppisuita, mutta täkäläisen kulttuurin mukaan emme esim. puhu toisillemme bussissa. Jossain toisessa maassa taas on eri normit, jolloin sama ihminen käyttäytyy eri tavalla, vaikka onkin koko ajan oma itsensä.

Ja vielä siitä että voisiko Suomessa tarttua hetkeen... periaatteessa voisi, mutta siinä uisi vahvasti vastavirtaan. Ja tippuisi kelkasta. Monen muunmaalaisen on esim. vaikea ymmärtää, että kukaan suostuisi ensin kirjoittamaan ylioppilaaksi, ja sen jälkeen aloittaisi lukurumban alusta; olisi 3-6kk työttömänä, ei näkisi kavereita, ei juuri harrastaisi, ja lukisi vaan 8-12h päivässä yliopiston pääsykoetta varten. Tai että jos työpaikalla olisi paineita, niin pomolle ei voisi mennä sanomaan että tarvitsen apua ja reilun lykkäyksen tähän deadlineen. Monelle suomalaiselle nämä ovat itsestäänselviä asioita. Asialliset hommat meillä kyllä hoidetaan, siitä vaan en ole vakuuttunut että sen jälkeen oltaisiin kuin Ellun kanat.
 
Hmm, minusta Suomessa tehdaan kylla aika loysasti ja melko vahan toita, ainakin Jenkkeihin verrattuna. Tosin olin Suomessa hommissa ainoastaan yliopistolla ja valtion & yksityisissa tutkimuslaitoksissa, mutta vaikka katsoo omia ystavia jotka on yksityisella sektorilla niin ei niistakaan kukaan nayta tyotunteihinsa kuolevan. Minusta yksi Suomen iso etu oli se etta vapaa-aikaa jai paljon, lomia pystyi pitamaan kivasti ja stressia oli aika vahan. Englannissa ja Saksassa ei ollut kovin erilainen tyokulttuuri myoskaan, eika kylla siellakaan mitenkaan "siina hetkessa" kukaan nayttanyt elavan. Samanlaista tallustamista siellakin :-) Ehka sitten jossain Espanjassa tai Kreikassa voisi olla vahan rennompaa asennetta.

Jenkeissa on kasittaakseni ero itarannikon ja lansirannikon (ja etelan) valilla. Taalla itarannikolla on erittain kova tyokulttuuri, ihmiset ovat motivoituneita ja omalla tyollaan menestyvia arvostetaan. Mina tykastyin tahan elamanmenoon ja jain tanne asumaan, ja olen viihtynyt hyvin. Lansirannikolla ja etelassa on vahan rennompaa menoa, vaikka kylla siellakin varmasti tyotunteja kertyisi paljon enemman kuin mita Suomessa. Tyotunnit / tyoteho ja palkka tietysti kulkevat kasikadessa, Suomessa siis oli leppoisampi duuni ja paljon pienempi palkka. Taalla lomia on vahemman (meidan firmassa on kuitenkin 4 viikkoa / vuosi, mika on aika paljon) ja niihin varmaan juuri sen takia satsataan enemman.

Sen verran viela sanoisin, etta jos itsea ahdistaa kaikki ja elama tuntuu hankalalta Suomessa, niin ehka muuttaminen muualle ei kuitenkaan ratkaise sita oloa. Minullakin oli hankalia kausia joskus aiemmin ja asuin pitkin maailmaa valilla ja Suomessa valilla. Mutta sitten tein toita oman hyvinvointini eteen, yritin miettia mita oikeasti elamalta haluan, ja aloinkin itse asiassa viihtya ihan hienosti Suomessa, eika valttamatta olisi ollut kiire minnekaan - mutta siita huolimatta seuraavalla 6kk tyoreissulla huomasin etta taalla viihdyin viela vahan paremmin, ja jain sitten tanne pysyvasti.
 
Jostain olen Kyllin kanssa samaa mielta.
Mutta...
Tai että jos työpaikalla olisi paineita, niin pomolle ei voisi mennä sanomaan että tarvitsen apua ja reilun lykkäyksen tähän deadlineen.

Tata en yleistaisi. Ehka jos on tehnyt "helppoja" hommia, niin totta. Mutta kylla ne deadlinet on hoidettava muissakin maissa samalla tavalla siina missa Suomessakin. Jos asiakas painaa paalle, niin ei se pomo pysty sanomaan tyontekijalle, etta ota nyt vaan rennosti koska voidaanhan me vahan joustaa ja viivyttaa kun sua nyt vasyttaa. Kylla niita paineita on ulkomaillakin toita tehdessa.
 
Kyllin jutut särähti aikalailla mun korvaan ja olen suureksi osaksi eri mieltä esimerkiksi suomalaisuudesta ja suomalaisen kulttuurin "puutteesta". Mut mitäpä sillä on väliä. Ulkomaille vaan katsomaan onko se ruoho maukkaampaa ruohon toisella puolella :)
 
Eivät kaikki suomalaisetkaan ole tuppisuita, mutta täkäläisen kulttuurin mukaan emme esim. puhu toisillemme bussissa.

Tää on kyllä aina aika klassikko. Eiköhän tämä ole ihan normi kaikissa "suurkaupungeissa" (jos Helsingin sellaiseksi laskee), että tuntemattomien kanssa ei niin hirveästi rupatella joukkoliikennevälineissä. Suurella osalla ihmisistä on myöskin kiire. Tuttujen kanssa asia onkin ehkä sitten hieman eri, jos tätä tarkoitit. Kaupungin ulkopuolella taas porukka on vähän rennompaa, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Monessa tapauksessa (omaan kokemukseen perustuen) kyse on kuitenkin vaan siitä, että monissa maissa porukka (tutut tai vähän tuntemattomammatkin) pelkää enemmän ns. hiljaisia hetkiä, ja ei osaa olla "luonnollisesti hiljaa". Sitten kun ahdistutaan, on pakko keksiä tikusta asiaa vaikka ei juuri sillä hetkellä huvittaisikaan.

Elävän elämän surullinen esimerkki Suomen metroasemalta: joku viiskymppinen todella nörtin näköinen suomalainen känniääliö kosketteli tuntematonta tyttöä olkapäille ja vänkäs siltä miks ei se puhu sen kanssa. Sanoin hänelle että ihmiset ei välttämättä tykkää kun kosketellaan tai muuten vaan häiritään. Humalainen alkoi sitten huutamaan sitä, kuinka esim. Pariisissa, Espanjassa tai "muualla :rolleyes:" tämä on ihan normaalia, ja hän tekee aina näin kun on ulkomailla. Kysyin hältä, tekisitkö näin jos et olisi humalassa? Äijä rauhoittui ja hiljeni, hän meni myös vähän sivummalle. Metrossa parin pysäkin jälkeen torstilla oli jälleen asiaa: "Sä oot aika viisas jätkä...tarkoitin että haluisin tehdä samalla tavalla, mut en uskalla kun oon suomalainen".

Mikä oli tarinan opetus..en tiedä. Moni haluaisi olla sosiaalisempi, mutta odottaa toisen aloitetta? Sitten ihmetellään netissä sitä kuinka ne muut on niin tuppisuita.
 
Tuossa vakio bussi-jupakassa on kyllä aina hassua se, etten kyllä itse ole törmännyt siihen, että kukaan olisi tullut juttelmaan siellä Lontoon metrossa tai tuplakerros-bussissa mutta ehkä se olen vain sitten minä....eikä missään muussakaan suuremmassa kaupungissa ole näin käynyt. Itse pidän tätä olettamaa että muualla kyllä jutellaan paitsi Suomessa puhtaasti vain sellaisten ihmisten kommentteina jotka eivät ole hirveästi mitään nähneet tai sitten vain yleistävät yhden kokemuksen perusteella.

edit: ja juu juoppoja ei lasketa missään mantereella :D
 
Parempaa kuin Suomessa:
5. Verotus, käytännössä maksat puolet niistä veroista mitä Suomessa. Lisäksi jos esim. vaimo on kotona lasten kanssa, sinun veroprosenttisi puolitetaan, koska vain toinen käy töissä. Tietty palkat ovat parempia myös, jopa tuplaten, alasta riippuen.
Tähän on kyllä pakko tarttua, kun mielestäni asia ei ihan noin ole. Saksassa oletetaan, että ihmisillä on vaimo ja lapsia joita vaimo hoitaa kotona, jolloin veroprosentti laskee kyllä ihan hyviin lukemiin. Sitten taas tämmöisen sinkkumiehen tapauksessa, jolla ei ole lapsia on veroprosentti huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Palkka tämmöisellä työuraa aloittavalla insinöörillä on Saksassa 40-60ke, jolloin veroprosentti on jo lähes 50. Vastaavasti Suomessa palkka 28-32ke ja veroprosentti 25. Käteen siis jää ansiotuloa loppupeleissä Saksassa vain hieman enemmän, jos olet sinkku. Tietysti halvemmat hinnat ja muut verot lisäävät tätä eroa, mutta ei silti mistään veroparatiisista todellakaan voi puhua.
 
Parempaa kuin Suomessa:

1. Terveydenhoito, täysin uskomatonta verrattuna Suomeen. Missään ei säästellä ja kaikki mahdollinen tutkitaan, kaikki kuvat otetaan HETI, CT-scan ja muut kalliit toimenpiteet. Osastolle jääminen on itsestäänselvyys jos lääkäri vähänkin kokee sen tarpeelliseksi. Sairasvakuutus korvaa myös lääkkeet. 3kk välein joutuu itse maksamaan 10e, ei muuta. Lääkäri oikeasti pitää potilaista osastolla huolta, juttelee heidän kanssaan, selittää yksityiskohtaisesti kaiken. Lisäksi hoitajia on enemmän yhdellä osastolla kuin Suomessa yhdessä sairaalassa. Sama pätee esim. Synnytyssairaalaan. Sairaalassa ruoka on myös hyvää.

2. Ilmasto, voi luoja että tämä ilmasto on vähintään 387% parempi kuin Suomessa. Kesät ovat pitkiä ja lämpimiä ja aurinkoisia. Talvet lyhyitä, leutoja ja suhteellisen lumisiakin. Nytkin on puoli metriä lunta maassa ja 2 viikon päästä todennäköisesti jo ensimmäiset terassit aukeavat. Kevät tulee nopeasti ja yllättäen, ei kuukausien odotuksen tuskalla. Etelä-Saksassa vieläpä se että Alpeille pääsee hiihtämään noin yhdessä tunnissa omalla autolla. Tähän lisäisin vielä ilmanpuhtauden varauksella. Esim. tässä Alpeilla ilmanlaatu on erittäin hyvää. Ruhrin alueella jossa on paljon teollisuutta, onkin sitten savusumua kuin Losissa.

5. Verotus, käytännössä maksat puolet niistä veroista mitä Suomessa. Lisäksi jos esim. vaimo on kotona lasten kanssa, sinun veroprosenttisi puolitetaan, koska vain toinen käy töissä. Tietty palkat ovat parempia myös, jopa tuplaten, alasta riippuen.

7. Ihmisille annetaan mahdollisuus päättää asioista itse. Ei ole sellaista holhousta. Suomalaisia pidetään tässä suhteessa orjana talutusnuorassa joille Demarit kertovat mitä tehdä ja miten ja milloin. Se pistää vihaksi. Esim. tuo ettei suomalainen muka pysty havainnoimaan tilannetta oikein vaan aina ja iänkaikkisesti on parasta ajaa 80kmh vaikka tie olisi tyhjä ja auto uusi, koska demarit ovat päättäneet näin.

15. Ihmiset ovat iloisia, positiivisia ja ystävällisiä sekä avuliaita. Aina.

Huonompaa kuin Suomessa:

2. Joutuu käymään useissa ruokakaupoissa lähes poikkeuksetta, koska yhdestä kaupasta ei koskaan saa kaikkea haluamaansa.

4. Katolinen kirkko rajoittaa elämää. Sunnuntaisin ovat kaupat kiinni, käytännössä ilman poikkeuksia. Kirkon kellot kilkattavat pirusti joka päivä.

Hyvä Lista! Kommentoin muutamaa kohtaa.

Ensinnä tosiaan tuo terveydenhoito. Tulin kerran yskäisseeksi hieman rajumman kohtauksen päätteeksi verta. No soitin paikalliseen sairaalaan ja kysyin, että miten tätä kannattaisi lähteä tutkimaan. Lopputuloksena menin ilman mitään helvetin hoitsun mielipidettä ja kolmen päivän buranakuuria suoraan jollekin nenä-, korva- ja kurkkutautien erikoislääkärille. Tämä totesi, että luultavasti kyseessä on vain joku kurkussa puhjennut rakkula, mutta jotta keuhkoperäinen vamma saataisiin poissuljettua, otettiin mun keuhkoista vielä röntgenit, jotka sitten tutkittiin keuhkolääkärin toimesta. Myös hänen toimistonsa oli samassa korttelissa. Tämä kaikki tapahtui saman iltapäivän aikana ja tämän kaikille pakollisen vakuutuksen turvin!

Ilmastojutut, samoin kuin tuo ihmisten letkeä meininki, pätee tosiaan lähinnä Etelä-Saksaan. Myös Reininlaaksossa on pitkät ja lämpimät kesät, lunta siellä ei juurikaan näy. Pohjoisessa sitten sataa huomattavasti enemmän. Ehkä juuri siitä syystä ihmisetkin ovat siellä hieman kylmäkiskoisempia. Väittäisin muutenkin, että myös Etelä-Saksassa ihmiset lyövät jarrut pohjaan huomattavasti aiemmin kuin Suomessa härskin huumorin ynnä muun suhteen, joten se letkeyskin on vähän pintapuolista. Niin ja pohjoisessa ollaan protestantteja, tosin kaupat ovat sielläkin pääsääntöisesti kiinni sunnuntaisin. Paitsi turistialueilla, joten kannatti asua pyörämatkan päässä Reeperbahnista!

Verotuksesta sanoisin, että onhan siellä ne järkyttävän suuret työnantajamaksut kompensoimassa, mistä työntekijä maksaa puolet. Ja niihin ei sitten progressio ulotukaan, eli myös pienipalkkaiset maksavat n. 20 % bruttopalkastaan. Ja muutenkin siellä on mun mielestä nimenomaan keskiluokan verotus/muu kuppaus aika korkealla tasolla. Poislukien tietty tuo perheverotus ja se, että tietyillä aloilla varmasti tienaa palkkatyöläisenä enemmän kuin Suomessa. Toki Helsinki poislukien myös talojen hinnat ovat juuri Etelä-Saksassa aika lailla korkeammat.

Itsemääräämisoikeudesta meillä lienee suurin erimielisyys. Mun mielestä saksalainen verotus ja muu talouspolitiikka on nimenomaan huomattavasti kontrolloivampaa siinä mielessä, että jos haluaa poiketa kaavasta koulu-opiskelu (vanhempien rahoittama)-täysipäiväinen ja turvattu työpaikka eläkkeelle saakka, asiat tehdään turhan vaikeiksi. Saksalaisilla on jotenkin eri tavalla tunnollinen suhtautuminen työhön kuin suomalaisilla. Ikään kuin kaikki työ pitäisi aina tehdä mahdollisimman hyvin, stressiä säästämättä. Kyllä suomalainenkin ilmestyy töihin aina ja vaikka sitten pelkästä velvollisuudentunteesta, mutta tajuaa sentään lopettaa neljän maissa, koska ymmärtää, että ei se maailma siihen kaadu, jos jättää ilmaiset ylkät tekemättä. Mutta tämä viimeinen kappale nyt koskeekin enemmän paikallisia. Jos haluaa tehdä insinöörin hommia ja kasvattaa perhettä, Baijeri on varmasti siihen oiva paikka. Olis muuten kiva tietää, mitä Huppe siellä tarkemmin ottaen puuhastelee. ;)


Itse en halunnut sinne jäädä ja nykytiedon valossa valinta Suomen ja Saksan välillä osuisi Suomeen. Mutta mutta... kirjoittelen jossain vaiheessa sitten Lontoosta, jahka tässä hommat lähtee pyörimään.

edit. Hetken pidin taukoa kirjoittamisesta ja Jerkko ehtikin jo kommentoimaan väliin. Samoilla linjoilla näemmä ollaan.

Yksi juttu vielä. Saksalainen ei voi odottaa saavansa sitäkään vähää eläkettä vastineeksi eläkemaksuistaan mitä suomalainen, joten tietyn osan vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta tai muista sijoituksista voisi melkein laskea pakolliseksi. Mutta tämä koskee taas niitä, jotka aikovat sinne jäädä, eivätkä tienaa mahdottomasti (kuten suurin osa saksalaisista). Referenssinä voin muuten kertoa, että eräs tuttavapiiriini kuuluva henkilö on ollut jo vaikka miten pitkään BMW:llä autonmaalaajana (tai miksi heitä suomeksi kutsutaankaan) Reininlaakson seuduilla ja tienaa sen 2800 kuussa, josta siis sinkkumies ilman vähennyksiä maksaisi jo 39% veroja ja työnantajamaksuja! Ja siellä on vuokrat ja kämppien hinnat todella korkeat, koska alue on tiuhaan asuttu.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom